Přejít na obsah

Fortis vs. Sinn


Doporučené příspěvky

Zastesklo se mi po hodinkách s lunetou a v nejužším výběru vzhledem k finančním možnostem a dalším požadavkům mi zbyly Sinn 104 St Sa a Fortis B-42 Official Cosmonauts.

 

Hodinky mají dost společného, či podobného :

- průměr, výšku, šířku řemene/tahu,

- lunetu (ale různý způsob odečtu času) 

- safír s oboustranným AR

- SWISS automat, day/date

- poměrně vysokou voděodolnost

- cenu (cca 24k na kůži a cca 30k na tahu)

- oběma hodně sluší tah, Sinn je pěkný i na kůži (to se o Fortisu nedá tak úplně říct), Fortisu zase sedí kaučuk

 

Odlišnosti :

 

Fortis 

- kartáčované pouzdro bez leštěných ploch

- plné, ale IMHO pěkně provedené ocelové spodní víčko - k hodinkám se hodí

- čitelný a přehledný ciferník s plnou škálou číslic a s typickým pilotním indexem na dvanáctce

- tradiční švýcarská značka se zaměřením na letectví a kosmonautiku

 

Jestli bych si měl představit hodinky, které mají v názvu slovo kosmonaut, vypadaly by asi jako Fortisky B-42. IMHO jim není co vytknout. Jako zboží se jedná o běžně prodávaný artikl vyráběný v mnohatisícových sériích.

 

Sinn

- celolesklé pouzdro

- krásný průhled na dekorovaný strojek Selita

- ciferník možná ještě trochu přehlednější než u Fortis, ale pouze s indexy (indexů je IMHO až moc, mám raději čísla)

- tradiční německá značka používající svýcarské strojky se zaměřením na letectví (nejen)

 

Sinn 104 trochu klame tělem, zavedený pilotní styl ruší použítím indexů, tvaru ruček a třeba i šroubovací korunkou. Jako celek působí skvěle a cítím (vlastně ani nevím proč) maličko silnější značku a méně masovou výrobu. Sinn za vámi nepřijde, musíte jít za ním.

 

Subjektivně, jen co se týká vzhledu, se mi trochu víc líbí Fortis, ale pocitově si nejsem jist. Prosím o rady a komentáře.

Ještě doplním, že je rozhodně nehodlám vystavovat namáhání a přetížení vyššímu, než jaké udělá výtah při rozjezdu na cestě do kanceláře. To se týká i jakýchkoli jiných sportovních aktivit a pohybových. Na to mám Casio...

post-987-0-95622900-1383736419_thumb.jpg

post-987-0-78882800-1383736444_thumb.jpg

post-987-0-97005600-1383736458_thumb.jpg

post-987-0-40824900-1383736470_thumb.jpg

Upraveno uživatelem šíma
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 40
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Před časem jsem stál před úplně stejnou volbou (akorát že jak Sinny, tak Fortisky byly v chrono+UTC verzi) a nakonec jsem si koupil Oris BC4 Flight Timer :) Poučení z bajky: Stejně Ti nikdo rozumně neporadí, protože tohle se nedá rozseknout rozumově - to se musí srdíčkem a trochu toho štěstíčka ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kuze nahodou Fortasum slusi, hlavne ta "vytvarovana". Kdyz das tyhle hodinky k sobe, tak citelnosti je na tom F o dost lepe nez S... a to i z dalky. Jinak F jsou vetsi, jen o par mm. Ale jsou jasne masivnejsi. S jsou takove subtilnejsi, trebas k obletu a tak. Jsou to podobne hodinky, ale kdyz jsem je porovnaval, tak tech rozdilu bylo mnoho.

Kdybych se pred rokem rozhodoval mezi F a S, tak bych koupil zase F. Ale kup Sinn... to neni nic proti F, ale je jich tu jeste malo, tak at tady zavane novej vitr. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vlákien so "súbojom" Fortis vs. Sinn už tu pár bolo. myslím, že Sinn to vyhrával :)

 

> Veľkosť puzdra - všimni, si že je už značne iné. Sinn 41mm, Fortis 42, ale s prečnievajúcou lunetou 44mm! Smerodatný je len ten druhý rozmer = 44mm. Fortis nemá nič leštené, všetko v brúsenej oceli, ale k tvojmu využitiu, ako píšeš, je to potom aj tak jedno - či je tam viac leštených plôch, alebo nie.

 

> Luneta - Fortis = jednosmerná, Sinn = obojsmerná.

 

> Sklíčko - u oboch obojstranný antireflex (budeš si ho stále čistiť :)), Pozor, Sinn ho má mierne vypuklé, Fortis nie.

 

> Remeň, ťah atď - Fortisu fakt sluší remeň priliehajúci až puzdru. Skúšal som rôzne, ale zdá nebolo to až tak ono. U Sinn mi to tak nevadí. B42 sú výborné na ťahu a kaučuku. Kupovať s ťahom, vyjde ťa to lacnejšie ako potom ťah dokupovať zvlášť. Fortis má plechovú sponu (tá časť s reliéfnym nadpisom), čo mi trochu vadilo, lebo napr. u lacnejších Citizen, bola riadne kovová. Neviem ako je to na ťahu u Sinn, s ich ťahom nemám skúsenosť.

 

> Čitateľnosť - V podstate zhodná u oboch modelov, no kvôli full číslam som si vybral B42. Mrknem a okamžite viem, koľko bije. Nemám moc rád orámčekované maľované dátumové okná.  Sinn má pekne rezané ručky. Fortis oranžádu sekundovku, ktorá oživuje ciferník a mení farbu od výraznej po bledšiu

 

Oba modely vypália viac v reále. Na obrázku ma extra nenadchol ani Fortis, ale v ruke už je to iné. Zmena antireflexu v krásnej modrej po čiernu, oranžová sekundovka, full indexy = Fortis B42. Sú viac tool ako sa tu písalo. Sinn 104 je taký usadlejší, rovnako harmonický, no taký vyzretejší.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě jednoznačně Fortisky. Sinn mě jako značka nijak neoslovuje. Na ciferníku by mě chyběly číslíčka. Fortisky vypadají víc jak tool hodinky, což se mě líbí. Antireflex Fortisek nemá chybu. Luneta otočná na obě strany by mě taky vadila.

Můj názor ale není objektivní. Fortisky mám prostě rád :)

Vyber co se ti víc líbí. Jestli jsou jedny o trochu lepší než druhé bych neřešil. Rozdíl v kvalitě mě nepřijde nijak zásadní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tedy upřímně řečeno čekal jsem mírnou převahu zastánců German Made, ale argumenty pro Fortis jsou rozumné a neoddiskutovatelné. Navíc osobně jsem ještě pod vlivem včerejší návštěvy IMAXu a filmu Gravitace. Byl jsem si Fortis OC vyzkoušet, ale v reále mi přišly číslice na cifru až moc titěrné. Taky jsem si zkusil zubaté Mareinemastery na černém kaučuku a ty mě dost oslovily. To bude boj...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... ja nevim, ale me ty sinny pripadaj takovy jako mrtvy, staticky ... fortisy jsou jakoby zivejsi ... jestli takovyhle sinny s lunetou, tak to spis  103 ky s chronografem, ale ty jsou skoro dvakrat tak drahy, za to vypadaj daleko lip ... 

 

... pak by me asi napadli nejaky damaska s lunetou, ale to uz je vo tom, ze se mi po vsech tech damaskach na foru zacali nejak podezrele libit ...

 

... jestli vybirat s tech dvou modelu nahore, tak za me fortis ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...