kloubik Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 (edited) V diskuzi pod jednim z clanku na hodinkee.com se objevil velice zajimavy odkaz na zhruba 5 let stary clanek z Wall Street Journal, popisujici praktiky pri hodinkovych aukcich. Vyrobci jsou sami casto v pozici prodejcu a zaroven anonymnich kupujicich How Top Watchmakers Intervene in Auctions Jde vlastne o marketing a umele nadhodnocovani znacky a zobrazovani jejiho zbozi jako dobre investice prirovnavane napr. k umeni, spojene s umelym navysovanim ceny a zaroven omezeni dostupnosti poctu kusu urcitych modelu, tak aby se mohla navysovat cena i bezne produkce. Dalo by se rici, jestli to neni na hrane z hlediska etiky. Neni to asi zadny novy koncept a deje se to u spousty predmetu, ktere maji sberatelsky potencial a vysokou hodnotu. Me napada napr. Ferrari, kde verejne aukce z poslednich let napr. na Pebble Beach trhaji rekordy a dva roky po sobe se vzacne modely Ferrari prodaly ze stovky milionu korun a pokazde prosakovaly informace, ze auta koupilo samo Ferrari. Jak to vidite vy? Myslite, ze treba Rolex jede anonymne v aukcnim businessu svych vintage modelu? Edited November 13, 2013 by kloubik
gougy Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 A proč ne? Neviděl bych to jako umělé nadhodnocení vintage modelů, ale když se jim vyplatí je mít ve sbírce? (třeba jednou i Prim koupí některý svůj model na Aukru..)
SCIFI Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Myslím že zrovna Rolex má slušnou základnu fanoušků kteří se o to postarají sami ale obecně bych tomu věřil. Ve finále to je dobrý pro všechny ;-)
kloubik Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 (edited) A proč ne? Neviděl bych to jako umělé nadhodnocení vintage modelů, ale když se jim vyplatí je mít ve sbírce? (třeba jednou i Prim koupí některý svůj model na Aukru..) No fakt ze Rolex nema zadny verejny museum napr. mi k tomu nesedi, ale mozna to delaji z cisteho altruismu aby se mohli pokochat zamestnanci Ve finále to je dobrý pro všechny ;-) No o tom by se dalo polemizovat, jasny ze na to bude vzdycky vice uhlu pohledu. Ale je to podle clanku jeden z podpurnych argumentu pro neustale navysovani ceny obycejne produkce. Napr. je v clanku uvedeno, ze Patek , ktery teprve az potom co zacal tohle delat od roku 1989 a nakupovat po aukcich zpatky svoje hodinky po stovkach kusu za premrstene ceny, si mohl dovolit zvednout behem 10 let cenu svych nejzakladnejsich modelu na 10tis. dolaru a kde jsou ceny dnes vime. Edited November 13, 2013 by kloubik
kloubik Posted November 13, 2013 Author Report Posted November 13, 2013 (edited) Napr. CEO AP to komentoval takto: First, they're starting to raise ethical questions, even within the industry. "A lot of the public doesn't know that the biggest records have been made by the companies themselves," says Georges-Henri Meylan, chief executive of Audemars Piguet SA, a high-end Swiss watchmaker. "It's a bit dangerous." Edited November 13, 2013 by kloubik
Rodkopf Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Dobrý článek, už dříve jsem uvažoval ( teoreticky ), že bych skoupil veškeré dostupné Orlíky ( cca kolem 80 tis. kus jsem počítal ) a pak bych jedny nechal vydražit na Aukru třeba za 160 a potom pustil jedny ročně a čekal, kam až se to vystoupá. Byl by to zajímavý pokus, ale Eltonu by to podle mě stejně nepomohlo.
sashator Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 Dobré počtení, tomu říkám tvořit hodinářskou historii...každopádně mě to až tak nepřekvapuje, vůbec bych se nedivil kdyby toto umělé nadhodnocování fungovalo prakticky u většiny velkých aukcí sběratelského zaměření
villain83 Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 No,k zamysleni to urcite je,ale furt je mraky lidi,ktery maji takovy penize,ze se ucastni aukci jen ze "sportu",je to,a vzdycky byla,otazka prestize,vlastnit neco unikatniho,jedinecnyho...troufam si tvrdit,ze vetsina vyhranych aukci(auta,sutry,hodinky,umeni obecne)probiha pres telefon,anonymne a taky ma vitez mnohdy podobnou adresu-vychod:-)Verim,ze v Asii je koncentrace takovych lidi nejvetsi a stejne tak verim,ze spoustu takovych lidi ani nezajima konkretni historie vydrazenyho predmetu...
odjinud Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Vzhledem k ceně dílů u Primu bych se nedivil kdyby vraky začli skupovávat :-) A proč ne? Neviděl bych to jako umělé nadhodnocení vintage modelů, ale když se jim vyplatí je mít ve sbírce? (třeba jednou i Prim koupí některý svůj model na Aukru..)
bandicoot Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 už dříve jsem uvažoval ( teoreticky ), že bych skoupil veškeré dostupné Orlíky ( cca kolem 80 tis. kus jsem počítal ) a pak bych jedny nechal vydražit na Aukru třeba za 160 a potom pustil jedny ročně a čekal, kam až se to vystoupá. Byl by to zajímavý pokus, ale Eltonu by to podle mě stejně nepomohlo. Každé další Orlíky by byly dražší, takže 80 tis. by platilo na ty první.Je jich "moc" na to, aby se s tím dalo něco smysluplně dělat. Kdyby byly patery, asi by se vyplatilo je skoupit a čtvery sešrotovat
azeppelin Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Podobné praktiky jsou běžné třeba i u obrazů a vyjde tě to levněji jak hodinky. U nás takových případů proběhla již řada. Sesbírej noname autora, může to být klidně individuum co si vyrábí šmírovací aparáty na focení bobrů na dámských WC, s kámošem estétem uměnovědcem o tom nápis traktát, s kámošem kurátorem to výstav v rodu, pak si zavolej ČT s artmixem ať to máš ve všech kulturních relacích - ty za to budou při dvanácté měsíční kulturní okurkové sezóně rády, pak to hodíš na bienále do Benátek nebo na expo a máš doma pár mega v umění. Pak vyšponuješ jednu aukci a máš na to štempl.
Rodkopf Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Podobné praktiky jsou běžné třeba i u obrazů a vyjde tě to levněji jak hodinky. U nás takových případů proběhla již řada. Sesbírej noname autora, může to být klidně individuum co si vyrábí šmírovací aparáty na focení bobrů na dámských WC, s kámošem estétem uměnovědcem o tom nápis traktát, s kámošem kurátorem to výstav v rodu, pak si zavolej ČT s artmixem ať to máš ve všech kulturních relacích - ty za to budou při dvanácté měsíční kulturní okurkové sezóně rády, pak to hodíš na bienále do Benátek nebo na expo a máš doma pár mega v umění. Pak vyšponuješ jednu aukci a máš na to štempl. např. auto jménem ??? Hezky jsi to popsal, naštěstí u hodinek existují nějaké objektivní kategorie, které jdou exaktně poměřovat. V umění ( neprověřeného časem )je to fakt často o tom, že nějaký rádoby guru řekne, že to je to zrovna teď největší bomba a ceny tak jdou nahoru. Je to úsměvné.
StefanM Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 např. auto jménem ??? Hezky jsi to popsal, naštěstí u hodinek existují nějaké objektivní kategorie, které jdou exaktně poměřovat. V umění ( neprověřeného časem )je to fakt často o tom, že nějaký rádoby guru řekne, že to je to zrovna teď největší bomba a ceny tak jdou nahoru. Je to úsměvné.nie tak uplne, resp. nie v nasom priestore. U nas su investori do umenia velmi konzervativni, investuje sa prevazne do moderny a pod. Sucastne umenie nie je zberatelsky atraktivne, hoci boli snahy ho dostat do popredia, ale nestretlo sa to s uspechom. To co spominal azeppelin je mozne skor v ekonomicky vyspelej spolocnosti bez vkusu. My zas tak ekonomicky vysoko nie sme..
SCIFI Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 např. auto jménem ??? Hezky jsi to popsal, naštěstí u hodinek existují nějaké objektivní kategorie, které jdou exaktně poměřovat. V umění ( neprověřeného časem )je to fakt často o tom, že nějaký rádoby guru řekne, že to je to zrovna teď největší bomba a ceny tak jdou nahoru. Je to úsměvné.zajisté myslel Miroslava Tichého ale to je jako napsat že Rolex dal hodinky do filmu a reklam a pak začal zvyšovat ceny tím že si je kupoval na aukcích.jinak zepeline to co jsi o něm napsal je vážně hloupý
azeppelin Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Jednak to byla nadsázka a za druhé jsem nenapsal nic co by nebyla pravda. Byl absolutně neznámý dokud jej nevytáhl nějaký kurátor. Sám autor o tom nemluvil jako o umění, ale že se mu líbily ženské, které chtěl šmírovat po plovárnách tajně na ulici a vše si skrytými aparáty co doma vyrobil z odpadků fotil. Když spadnu z obláčku vysokého umění, tak si dokážu představit v barvách na co ty fotky ženských kalhotek měl. Pak se vylopl nějaký kurátor, který z něj udělal znovu objeveného génia z úchylky udělal umělecký záměr a je to. Stefane moderní umění frčí víc než si myslíš.
SCIFI Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Je vidět že o tom něco víš a o to víc je smutný ze si tohle myslíš. Nenapsal jsi nic co by nebyla pravda, jen jsi ji prekroutil a vytrhl z kontextu. Pravda taky je ze to byl velký (nejen) fotograf a pro mě patří vedle Drtikola a Sudka.
Rodkopf Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 O něm jsem zrovna viděl dokument v tv...ale u tohoto člověka mi to nevadí - byl to takový podivín a sám z toho měl hov*. Jestli na něm někdo vydělal, tak je šikovnej a trošku vychcanej, ale podle mě to jeho focení bylo hodně upřímné a jedinečné. Spíše mi vadí takoví Ti protěžovaní rádobyumělci, kteří se strašně tváří, jak nedělají umění a přitom záleží jen na tom, jestli někdo řekne,že je to umění, nebo že je to vylitá barva...ale rozumím tomu jak koza náklaďáku.
McStinger Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 Podobné praktiky jsou běžné třeba i u obrazů a vyjde tě to levněji jak hodinky. U nás takových případů proběhla již řada. Sesbírej noname autora, může to být klidně individuum co si vyrábí šmírovací aparáty na focení bobrů na dámských WC, s kámošem estétem uměnovědcem o tom nápis traktát, s kámošem kurátorem to výstav v rodu, pak si zavolej ČT s artmixem ať to máš ve všech kulturních relacích - ty za to budou při dvanácté měsíční kulturní okurkové sezóně rády, pak to hodíš na bienále do Benátek nebo na expo a máš doma pár mega v umění. Pak vyšponuješ jednu aukci a máš na to štempl. Ak je tu nejaký frajer, čo by podobnú záležitosť zvládol, nech sa mi kľudne ozve. Mám v rodine IMHO výborného sochára a maliara, o ktorom vie iba minimum ľudí. Absolútne nezvláda predajný kanál, lebo stále trčí doma a "tvorí". Predáva na náhodu, ak sa o ňom občas zázrakom niekto dozvie.
azeppelin Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 (edited) Je vidět že o tom něco víš a o to víc je smutný ze si tohle myslíš. Nenapsal jsi nic co by nebyla pravda, jen jsi ji prekroutil a vytrhl z kontextu. Pravda taky je ze to byl velký (nejen) fotograf a pro mě patří vedle Drtikola a Sudka.Obávám se že nechápeš a nerozlišuješ rovinu, kdy hodnotím praktiky na trhu s uměním a podnikatelské zájmy kurátora. Tvorbu zmíněného autora jsem v kontextu vůbec nehodnotil, uvádím pouze praktiky týkající se účelového výňatku z jeho tvorby. Až budu hodnotit osobnosti spolku amatérských fotografů v meziválečné - poválečné éře, vlivy české/rakouské kabinetní fotografie, přechod od piktorialismu až k avantgardě, srovnání Sudka, Bufky, Drtikola, Binka, Trčky atd. tak dám vědět. Hloupé je bez argumentace o někom pstát že píše hlouposti. Klidně mi napiš proč ten výňatek, který měl jako kurátorský záměr životnost cca do roku 2008 je důležitým mezníkem v umění. Pak to bude názor a diskuse. Edited November 15, 2013 by azeppelin
straspol Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Dobrý článek, už dříve jsem uvažoval ( teoreticky ), že bych skoupil veškeré dostupné Orlíky ( cca kolem 80 tis. kus jsem počítal ) a pak bych jedny nechal vydražit na Aukru třeba za 160 a potom pustil jedny ročně a čekal, kam až se to vystoupá. Byl by to zajímavý pokus, ale Eltonu by to podle mě stejně nepomohlo. Máš smolíka, myslí že jiní už se do toho pustili dávno
Recommended Posts