Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moc se mi líbí porcelánové ciferníky. Kdysi tady nesměle zazněla možnost L.E., ale rychle to utichlo. Jedinou možností je tedy pro mě koupě předělávek. Jako třeba tyto:http://allegro.pl/iwc-schaffhausen-1902-r-cal-53-porcelana-i3730920586.html

Bohužel jediné, co poznám je, že se mi hodinky líbí, ale už nepoznám, jestli strojek je ten, co tam má být.

Druhý můj problém je zarytý odpor vůči platebním kartám, takže ani nejsem schopen si sám něco objednat.

Tak kdyby se někomu mne zželelo a poradil (a případně dal tip), byl bych moc rád  :)

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

Strojek je tam IWC, ale u těchto předělávek se těžko určuje, jestli je cena adekvátní. Pro někoho ano, pro někoho je to nesmysl. Karlos tady měl fakt pěkný vlákno, kde popisoval svoje předělávky od koupi strojku až po finále. Třeba by Ti poradil. Bohužel nejsem schopen sem dát odkaz, ale napiš do vyhledávání tady na chronomagu "Karlos projekt" a vyjede Ti to požadované vlákno (a dvě jiná). Já jsem o tom jeden čas taky přemýšlel, ale zatím jsem se do ničeho podobného nepouštěl. Projdi si kategorii kapesních hodinek a tam spoustu informací také vyčteš.

Posted

V podstatě jsem měl stejné hodinky. Stejné pouzdro, stejný strojek, jen jiné ručičky a korunku. Posháněl jsem si to sám a nechal složit. Těšilo mě to celé mnohem víc, než kdybych to koupil už hotové. Ale zase hotové je hned a bez dlouhého pátrání a shánění.

Takovéhle předělávky teď hodně letí v Polsku. Poláci levně skupují opticky poškozené hodinky se značkovými strojky, strojky pak doma vydloubnou, udělají z toho takovéhle předělávky a ještě na tom vydělají. Ale je to moc pěkné a dá se to velice dobře nosit. Budí to zájem a zvědavost a majitele těší, že má na ruce nějaký hodně dobrý, starodávný stroj, jaký jen tak někdo nemá. A to tikání je krásně uklidňující :)

Posted

A jen aby nedošlo k nedorozumění, ciferníky u kapesních hodinek nejsou porcelánové. Jsou obyčejné plechové, s nějakou povrchovou úpravou - v tomhle případě smaltované.

U těchto předělávek se těžko na dálku pozná, jestli je ciferník originál, ale vypadá že snad jo. Ručičky ale nejsíš ne.

Posted

Tak jsem koukal na výsledek aukce a finální částka mne překvapila... Asi tedy půjdu Karlosovou cestou a začnu slídit.  

Posted

No jo, prodaly se fakt za hodně.

Tak držím palce, vlastní cesta je sice nejdelší, zato nejzajímavější.

Kdybys cokoliv potřeboval, neváhej a piš :)

Posted

Těžší asi bude sehnat vhodného "dárce orgánů". Mimochodem k tomu smaltovanému ciferníku - viděl jsem kapesní hodinky s uštíplým ciferníkem a vrstva byla cca 1 mm silná a žádný plechový podklad pod tím - myslel jsem tedy, že je to porcelán. Nebo to je tak, že drtivá většina je smaltovaných a jen některé porcelánové?

Posted

Těžší asi bude sehnat vhodného "dárce orgánů". Mimochodem k tomu smaltovanému ciferníku - viděl jsem kapesní hodinky s uštíplým ciferníkem a vrstva byla cca 1 mm silná a žádný plechový podklad pod tím - myslel jsem tedy, že je to porcelán. Nebo to je tak, že drtivá většina je smaltovaných a jen některé porcelánové?

Krásných strojů je k mání asi dost, rozhodně víc než původních pouzder. Dají se koupit docela překvapivě  levně.

Posted

Pouzdra jsou bez otvorů, takže podle strojku se do pouzdra musí navrtat otvor pro natahovací hřídelku a pak případně i otvor pro seřizovací tlačítko. Jak korunka, tak tlačítko už prodejci prodávají i s pouzdrem, takže provedení je pěkné a jde jen o umístění v pouzdře.

U strojku IWC, kal. 53 je pak i možnost zachovat původní seřizování vytahovací páčkou pod ciferníkem, která pak nepatrně vyčuhuje pod rámečkem skla. Prostě jak kdo chce. Stačí ta narexka :) U IWC se ještě musí vyřešit upevnění korunky na natahovací hřídelku.

Elloco: všechny ciferníky jsou plechové, z toho některé smaltované, jiné lakované, nebo třeba stříbřené. Porcelánové se nedělaly. Porcelán je vypalovaná hlína a uplácat z hlíny tak velkou a tenoučkou plačičku, upevnit do ní nožky pro uchycení ke strojku, pak ji bez poškození vypálit, opatřit glazurou, potisknout a nasadit, to je nemožné. Až v současnosti to u menších náramkových hodinek nějak zvládlo jen několik výrobců (třeba Lange) a říkají si za to to děsný balík.

Posted

Pouzdra jsou bez otvorů, takže podle strojku se do pouzdra musí navrtat otvor pro natahovací hřídelku a pak případně i otvor pro seřizovací tlačítko. Jak korunka, tak tlačítko už prodejci prodávají i s pouzdrem, takže provedení je pěkné a jde jen o umístění v pouzdře.

U strojku IWC, kal. 53 je pak i možnost zachovat původní seřizování vytahovací páčkou pod ciferníkem, která pak nepatrně vyčuhuje pod rámečkem skla. Prostě jak kdo chce. Stačí ta narexka :) U IWC se ještě musí vyřešit upevnění korunky na natahovací hřídelku.

No na to já opravdu asi nemám nervy :crybaby:  představa že to vybastlím blbě mne příliš dojímá.

Posted

Tak to udělej jako já - posháněl jsem si to a pak jsem to vyklopil na stůl jednomu velice ochotnému a velice šikovnému hodináři (jestli to bude číst, tak ho zdravím).

Ale vlastnoruční práce je zase hodně velký adrenalin :-)

Na druhou stranu vyměřit a vyvrtat do pouzdra dvě dírky zas až taková věda není.

Posted

Tak to udělej jako já - posháněl jsem si to a pak jsem to vyklopil na stůl jednomu velice ochotnému a velice šikovnému hodináři (jestli to bude číst, tak ho zdravím).

Ale vlastnoruční práce je zase hodně velký adrenalin :-)

Na druhou stranu vyměřit a vyvrtat do pouzdra dvě dírky zas až taková věda není.

Já to znám, pečlivě to vyměříš, třikrát promyslíš,  pak Ti ujede čínskej vrták v korejský vrtačce, jak se snažíš to zachránit tak si provrtáš prst až na desku skandinávskýho stolu, pak se to musí omotávat německou gázou a žrát švýcarský léky, a to nemluvím o tom, kolik upřímných nových českých slov při tom vymyslíš...

Posted

Ve finále už chápu proč bývají předělávky tak drahé. Jestli všechny vznikají spotřebou dvou až tří pouzder na tvůrčí proces, tak to ty moje budou opravdu hodinky za všechny prachy...

Posted

Krásných strojů je k mání asi dost, rozhodně víc než původních pouzder. Dají se koupit docela překvapivě  levně.

Tak když někde něco zahlédneš, tak se poděl. Preferuji IWC.

Posted

Elloco: všechny ciferníky jsou plechové, z toho některé smaltované, jiné lakované, nebo třeba stříbřené. Porcelánové se nedělaly. Porcelán je vypalovaná hlína a uplácat z hlíny tak velkou a tenoučkou plačičku, upevnit do ní nožky pro uchycení ke strojku, pak ji bez poškození vypálit, opatřit glazurou, potisknout a nasadit, to je nemožné. Až v současnosti to u menších náramkových hodinek nějak zvládlo jen několik výrobců (třeba Lange) a říkají si za to to děsný balík.

Ono je to nakonec jedno, smalt vypadá dobře. Když se podívám na tu fotku, co jsem dal nahoru - 100 let stará práce a je to naprosto dokonalé. Je to dokonalé jako kruh, který už se také nedá udělat kulatější. Znovu a znovu se na ně koukám a tak moc bych si je přál mít na ruce...