Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pro vyvrácení mýtů a polopravd o tomto typu hodinek Prim jsem vyhledal a r. 2013 zapsal tyto vzpomínky přímého účastníka služby u PS: Voják ZVS je většinou dostával za odměnu. Já osobně jsem je dostal za druhé místo v celostátní soutěži psovodů HS PS OSH - kategori P1 (pátrací pes). V té době bych radši za to bral opušťák, ale dostal jsem PRIM SPORT s věnováním, ceny předával gen. Šádek velitel PS (teď už mi to je fuk, že jsem dostal hodinky a ne opušťák). Jeden kluk z naší roty je dostal, že zachránil malou holku, která se topila a ještě bylo psáno do jeho bydliště, že vzorně plní svoji základní občanskou povinnost (to byla v té době také jedna z velice populárních odměn). Pár kluků je třeba dostalo při odchodu do civilu, za vzorné plnění povinností během ZVS. Člověk je mohl dostat také za zadržení osob při pokusu o přechod SH, jestli si pamatuji, tak pár záznamu bylo v kronice roty, že někdo z poplachovky při úspěšném zadržení dostal hodinky. Dá se to shrnout, že voják ZVS je dostal většinou za něco co udělal navíc nad své základní povinnosti. U vojáků z povolání nevím, ale předpokládám, že při různých výročích je mohl dostat (den PS, únor, VŘSR apod.). Bylo možné, že je mohl dostat také za to, že rota šlapala bez problémů. U předávání vojákům z povolání většinou voják ZVS nebyl. Větší frekvence předávání vojákům z povolání byla asi na vyšších článcích vedení (brigáda, HS PS OSH) než pro furťáky na rotě. Člověk byl rád, že papaláše z brigády nebo HS PS OSH až tak často nevidí. Našel jsem i záznam v kronice PS útvaru kde je psáno, že za úspěšné zadržení byl člen poplachové hlídky odměněn hodinkami, další dva povýšeni do hodnosti svobodníka, další dostal opušťák. Přidávám několik fotek ze soukromé sbírky. Kdo chce, může přidat svoje fotky ať je to tady všechno pěkně pohromadě.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

Taky mám doma páreček

Posted

No to je zase mazec. Ty červený sporty s čoklem Ti závidím už pár let, ale s těma automatama jsi se ještě nepochlubil :clap:  pěkný, pěkný... Ramo, pěkný hoďky, kua, tak je zase o čem snít  :cigar: :suicide_anim:

Posted

Sice to patři k historii našeho státu všeobecně (té smutné části) a určitě k sbírání hodinek, ale všeobecně mi to přijde jako ze Švejka, kde dostávali cigára za věšení vojáků.

Záchrana života je samozřejmě věc jiná, ale většinou byli PS bachaři republiky.

Posted

Sice to patři k historii našeho státu všeobecně (té smutné části) a určitě k sbírání hodinek, ale všeobecně mi to přijde jako ze Švejka, kde dostávali cigára za věšení vojáků.

Záchrana života je samozřejmě věc jiná, ale většinou byli PS bachaři republiky.

+1

Naprostý souhlas. Měl jsem možnost koupit televize cal. 96. Jakmile jsem objevil na dýnku věnování, tak se mi obrátil kufr. Bezezbytku na hranicích sloužili kádrováci. A bezezbytku byly odměny za střílení do lidí nebo  za jinou politicky blahorodou činnost.

Posted

Jako záklaďáky ani tak nekritizuju. Ti moc neměli na výběr. Snad jen, že určitě nebyli politicky nespolehliví. Ale nemluvil bych o nich jako nějakých zuřivých ochráncích režimu, už proto, že to byli mladí kluci. Služba v PS navíc nebyla žádný med.

Vadí mi spíš PS jako celek, provázanost na režim a to co dělala, její důstojníci a voj. z povolání a taky hromady udavačů, kterých bylo plný celý pohraničí.

Posted

Jako záklaďáky ani tak nekritizuju. Ti moc neměli na výběr. Snad jen, že určitě nebyli politicky nespolehliví. Ale nemluvil bych o nich jako nějakých zuřivých ochráncích režimu, už proto, že to byli mladí kluci. Služba v PS navíc nebyla žádný med.

Vadí mi spíš PS jako celek, provázanost na režim a to co dělala, její důstojníci a voj. z povolání a taky hromady udavačů, kterých bylo plný celý pohraničí.

To máš jako pocit, že zbytek armády byl mírovej sbor? Stejně to fungovalo kdekoli, všude byl oddíl kontrarozvědky, stejně jako politruci, strážný měli za úkol zapsat SPZ všech projíždějících cizinců, atd. Na hranicích to bylo už jen o kus víc na hraně, mnohem horší, než to vnitrozemí, ono to vypadá jednoduše, když se o tom mluví, ale když máš vystřelit na člověka, to musíš mít jó nervy, a ti kluci museli něco udělat, taky nevěděli, koho mají proti sobě, ty lidi byli často zoufalí a když se prozradili, klidně by je oddělali. Zažil jsem zmr.y jak záklaďáky, tak i lampasáky a naopak, taky je třeba si uvědomit, že celá řada lampasáků nebyla na vojně dobrovolně, holt, taková byla doba. 

Posted (edited)

To máš jako pocit, že zbytek armády byl mírovej sbor? Stejně to fungovalo kdekoli, všude byl oddíl kontrarozvědky, stejně jako politruci, strážný měli za úkol zapsat SPZ všech projíždějících cizinců, atd. Na hranicích to bylo už jen o kus víc na hraně, mnohem horší, než to vnitrozemí, ono to vypadá jednoduše, když se o tom mluví, ale když máš vystřelit na člověka, to musíš mít jó nervy, a ti kluci museli něco udělat, taky nevěděli, koho mají proti sobě, ty lidi byli často zoufalí a když se prozradili, klidně by je oddělali. Zažil jsem zmr.y jak záklaďáky, tak i lampasáky a naopak, taky je třeba si uvědomit, že celá řada lampasáků nebyla na vojně dobrovolně, holt, taková byla doba. 

Ale na ty hranice opravdu chodil "výkvět" společnosti. Tím spíš že hodinky a opušťáky opravdu udělovali za "specifické" činnosti. Tyto specifické činnosti opravdu neprováděli apolitičtí záklaďáci co někde byli z donucení. Ať tak nebo onak, hodinky darované za takovéto "zásluhy" mají blbou karmu bez ohledu na disputace jak museli-nemuseli všichni být ve straně a jak kde kdo byl-nebyl z donucení.

EDIT: je to asi stejný příměr jako kdybys obhajoval hodinky s orlicí a s věnováním H.H. na dýnku členům SS Wiking za zásluhy při obsazování Polska s tím že v německé armádě nebyli všichni dobrovolně.

Edited by azeppelin
Posted

Ale na ty hranice opravdu chodil "výkvět" společnosti. Tím spíš že hodinky a opušťáky opravdu udělovali za "specifické" činnosti. Tyto specifické činnosti opravdu neprováděli apolitičtí záklaďáci co někde byli z donucení. Ať tak nebo onak, hodinky darované za takovéto "zásluhy" mají blbou karmu bez ohledu na disputace jak museli-nemuseli všichni být ve straně a jak kde kdo byl-nebyl z donucení.

EDIT: je to asi stejný příměr jako kdybys obhajoval hodinky s orlicí a s věnováním H.H. na dýnku členům SS Wiking za zásluhy při obsazování Polska s tím že v německé armádě nebyli všichni dobrovolně.

Já o hodinkách nenapsal ani slovo, reagoval jsem na to, že PS a její provázanost na režim, včetně dalších činností měla nějak extra vybočovat z celku, a to si nemyslím. Je tady vlákno o leteckých Primkách a má snad někdo na ruce vyrážku, když si je vezme? A přitom pilot, kterej měl pod sebou stroj ruské výroby a "volný prostor" musel být sakra prokádrovanej a určitě i členem KSČ A to že kluk dostal cokoli za dobrou službu, to holt měl v podstatě někdy spíš smůlu, že zrovna při jeho službě se to přihodilo, pokud tam bylo víc lidí pohromadě, kteří by se mohli navzájem prásknout, málo kdo si dovolil "narušitele" nezadržet, bohužel vůl se občas i trefil.... 

• 3 weeks later...
Posted

Hahaha, taky se připojuju s gratulací! :D