tattoo Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Zdravim čim čistíte strojky u kapesních hodinek? Já čistim strojky tech.benzinem s lékárny ale jen u větších strojku např. budíky atd.vezmu štěteček a rozebrány strojek jim vyčistím. Jen nevím jak na ty male součástky s kapsacu?Díky za Vaše rady
Dr.Gaga Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Jak čistíš strojky technickým benzínem, ale jen ty větší rozebereš??? Ty nerozebíráš menší strojky, než gigantické strojovny budíků? Ježišmarjááá! Nebo jsem to jenom špatně pochopil? Ok. Nejsem profesionál. Ale dělám to tak, ,že strojek napřed prohlédnu, popřípadě zjistím závadu. Strojek rozeberu na součástky, opravím, součástky dám do benzínového čističe (nezanechává mapy, jako tech. benzín) a dám to do ultrazvuku. Vyndám, nechám na hadříku, opráším štětečkem, větší součástky opráším kartáčkem na zuby. Složím, zkontroluji krok, namažu, nastavím na vibrografu a jdu na další. Pokud nemáš nářadí, tak to nedělej, naděláš víc škody, než užitku. V lepším případě ztratíš šroubek, v horším zlomíš hřídelku, nebo ohneš vlásek setrvačky. Doporučuji pro začátek nějakou literaturu. Nebo kopu starých hodinek na naučení se. Hodně štěstí.
tattoo Posted December 7, 2013 Author Report Posted December 7, 2013 Díky zatím jsem dělal jen větší strojky nářadí nejake mam a pár starych strojku taky tak se chci pustit do mensich.
tondako Posted December 8, 2013 Report Posted December 8, 2013 Díky zatím jsem dělal jen větší strojky nářadí nejake mam a pár starych strojku taky tak se chci pustit do mensich.No nazdar.......
speedmaster1 Posted December 8, 2013 Report Posted December 8, 2013 Díky zatím jsem dělal jen větší strojky nářadí nejake mam a pár starych strojku taky tak se chci pustit do mensich.kdo nic nedělá, nic nezkazí. na začátek doporučim pracovat na nekvalitních strojích, i třeba nekompletních kapesních a tak.
tattoo Posted December 8, 2013 Author Report Posted December 8, 2013 Proc hned -No nazdar.?Chtěl jsem jen poradit do zacatku
tondako Posted December 9, 2013 Report Posted December 9, 2013 to Tattoo: Neber to ve zlém, ale něco jako ,,rychle a snadno,, v hodinařině není, a to platí i o tak banální věci jako je čištění stroje hodinek. Je jedno jestli kapesních nebo náramkových. Ta technologie je jiná, než u velkých strojů, ať už hodin nebo budíků. Opravuji hodinky už dlouho a ta technologie se taky mění, jsou jiné čistící prostředky, jiná maziva. Teď si asi řekneš, Co do toho plete maziva? Všechno souvisí se vším. Nebudem řešít extrémně znečištěný stroj do kterého s léta prášilo, ale hlavní důvod k čištění hodinkového stroje je dokonalé odstranění původního mazání. Pokud ti totiž zbytky původního oleje, nebo nečistoty kontaminují nové mazivo, může to být horší než kdyby si to vůbec nevyčistil a nenamazal. Nová maziva třeba od fy Moebius jsou na to značně citlivá. Při minimálním množství jako třeba v ložiskových kamenech soukolí, stačí velmi malá nečistota, zbytky starého maziva, nebo čistící vody a dojde ke kontaminaci maziva. Neprojeví se to hned, ale třeba po půl roce zjistíš, že ty hodinky jdou vpodstatě nasucho.Původní technologie která se tady v čechách používala a někdo ji používá dodnes:Potřebuješ rotační čističku ( ručně to jde taky, ale je to zdlouhavější ) první čistící lázeň obsahuje CHRONOR, což byla speciální čistící lázeň na bázi čpavku a saponátu. V současné době se už nevyrábí, podobné vlastnosti má čisticí voda od fy ELMA 1:9, ředí se vodou v poměru jaký je v názvu prostředku. Druhé dvě lázně jsou oplachové. Buď jde použít destilovanou vodu, nebo technický benzín a potom důkladně vysušit. Jde o to, aby oplachové vody důkladně opláchly čistící vodu. V nejnovějších čističkách jsou 3 oplachovací lázně pro lepší účinek.V současnosti je trend používat čistící prostředky bez obsahu vody, těch výrobků je víc. U nás je asi nejdostupnější výrobek německé firmy ELMA, čistící voda označovaná WF a oplachová voda Suprol. Co se čištění týče, existuje další spousta věcí, které potřebuješ vědět. Např. co se jak rozebírá, co se nerozebírá. Co se nesmí chemicky čistit. Některé věci se dají dobře čistit alkoholem, na některé se alkohol nesmí dostat nikdy. Atd. atd.V okamžiku kdy to vyčistíš, nastává další. Čím to namazat, co namazat a jak hodně, co nemazat vůbec. Atd, atd.Takže sežeň si nějakou učebnici hodinařiny, sežeň si někoho kdo ti poradí, protože v knihách a na netu všechno není. Sežeň si nějaké staré levné hodinky nebo jen strojky na kterých se to budeš učit a připrav se, že to bude chvilku trvat, než to budeš zvládat alespoň trochu dobře.Hodně úspěchů.........
tattoo Posted December 9, 2013 Author Report Posted December 9, 2013 Mooc Děkuji za tak rozsáhlou radu, nejake učebnice jsem si sehnal určíte nečekám,že to budu hned umět hledám na internetu v učebnicích co nejvíc rad jak na to tak jsem se zkusil zeptat i na tomto fóru zkušených. Jenom neznám ve svým okolí žádného hodináře za kterým bych zašel pro radu tak to sháním jak mužu tak jsem rád za každou radu.Ještě jednou Díky
Lukas84 Posted May 9, 2014 Report Posted May 9, 2014 Jo, jo, přečetl jsem si učebnice pro sou hodináře a vzdal jsem to. Je to dostatečně rozsáhlé na samo domo učení. Nejlépe praxe pod vedením zkušeného hodináře a pro něj by to byl zatracený čas.
bronek Posted May 9, 2014 Report Posted May 9, 2014 Já začal Broukalem. Chodím k trpělivému (na mě moc trpělivému hodináři) a učím se. Hodinář ze mě nebude, vysoustružit setrvačku neumím a umět nebudu, ale do hřídelky natahování se už pustím. Nějak se začít musí a za 5 let mám alespoň základy...
Recommended Posts