olson21 Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 Zajímalo by mne, zda jste se někdo setkal s palubními hodinkami z německých mašin II. WW, kromě klasických značek Junghans, Askania nebo Kienzle? Pokud by měl někdo třeba foto, a rozhodl s podělit o ně, pak by to bylo super. Link to post Share on other sites
villain83 Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 Asi myslis hodiny,nikoli hodinky..zkus to hodit do vyhledavace,divil bych se,kdyby tu Petr_P nemel o tomto tematu vlakno... Link to post Share on other sites
olson21 Posted December 27, 2013 Author Report Share Posted December 27, 2013 Tak já to tady celkem prošel a nic mi to nehodilo, ikdyž netvrdím, že jsem se nemohl přehlédnout. Nicméně hodinky v německých letadlech byly opravdu spíše hodinky než hodiny , alespoň co jsem zatím viděl. Link to post Share on other sites
M-72 Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 (edited) Tak já to tady celkem prošel a nic mi to nehodilo, ikdyž netvrdím, že jsem se nemohl přehlédnout. Nicméně hodinky v německých letadlech byly opravdu spíše hodinky než hodiny , alespoň co jsem zatím viděl. Přijde mi to trochu komické nazývat něco, co má v průměru 60mm a na hloubku 30mm hodinkami (Junghans) Všeobecně je to nazýváno: palubní hodiny edit-vždyť to máš i v nadpisu Edited December 27, 2013 by M-72 Link to post Share on other sites
olson21 Posted December 27, 2013 Author Report Share Posted December 27, 2013 Myslím, že polemizovat o tom, zda je nazývat hodinkami nebo hodinami, nebylo záměrem tohoto vlákna. Nazval jsem je hodinkami, protože ve srovnání např. s AČS-1M jsou podstatně menší Link to post Share on other sites
olson21 Posted January 7, 2014 Author Report Share Posted January 7, 2014 Nikdo nic takového nemá? Link to post Share on other sites
Klotzman Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 (edited) Tady ses díval ?http://www.deutscheluftwaffe.de/instrumente/katalog/Katalogmenue/web/new%20site/frames2/KatalogMenue.htmEdit: Nejde dát odkaz přímo na stránku. Vlevo si najdi Geräteart a pak Borduhren. Edited January 9, 2014 by Klotzman Link to post Share on other sites
olson21 Posted January 9, 2014 Author Report Share Posted January 9, 2014 Tyhle stránky neznám. Děkuji super Další informace. Link to post Share on other sites
Petr_P Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 (edited) Dovolím si doplnit informace. Pokud má někdo opravdu vážný zájem o hlubší pochopení problematiky časomír německé Luftwaffe za druhé světové války, včetně palubních hodin (aircraft instrument panel clock /Flugzueg-Boarduhren), tak velmi doporučuji investovat do následujících publikací: 1) Německý autor Konrad Knirim a jeho fenomenální dílo ?Militäruhren - Band I: Zeitmessung beim deutschen Militär / Military Timepieces ? Vol 1: 150 Years Watches and Clocks of German Forces?; ISBN-10: 3-89355-232-4. Více zde. Malá ukázka jeho přístupu k problematice je vidět na několika článcích, které publikoval na svém webu ve formátu PDF: ?Navigational timepieces of the Luftwaffe?, ?Navigationsuhren für die deutsche Luftwaffe, Teil 1? a ?Navigationsuhren für die deutsche Luftwaffe Teil 2?. Také občas publikuje střípky informací na zahraničních diskusních fórech ? třeba na fóru Military Watch Resource (MWR) pod přezdívkou ?kfranzk? v tomto vlákně. 2) Druhé dílo, které vhodně doplňuje Knirima pak pochází z pera anglického autora, který používá obchodní značku Ulric of England, a jeho dílo ?German Military Timepieces of World War II, Volume 2?; ISBN-10: 0-9529103-6-5. Více zde. Edited January 11, 2014 by Petr_P Link to post Share on other sites
Klotzman Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Díky za tip, - i když 148 Eur je teda pěkná darda. Link to post Share on other sites
olson21 Posted January 13, 2014 Author Report Share Posted January 13, 2014 No nádhera, jen ta cena je fakt vysoká. I když asi úměrná kvalitě knih. Mohli by je koupit k nám do knihovny, rád si tam posedím Link to post Share on other sites
zelez Posted January 31, 2020 Report Share Posted January 31, 2020 A opět oprášíme starší vlákno.Aneb co všechno se ještě dnes dá najít:Německé Borduhr Bo-UK1 https://www.deutscheluftwaffe.de/fl-23885-borduhr-bo-uk1-1944 Link to post Share on other sites
Recommended Posts