Přejít na obsah

Tip na dobrý film / seriál

Doporučené příspěvky

Shlédnuto... No, na mě to trošku působilo spíš jako rutinní projev filmového populismu. Ale bez mučení přiznávám, že jsem byl značně ovlivněn jeho festivalovým extempore, protože i když tím chtěl možná jen prolomit vlny, tak pro mě to byl nakonec spíš tanec v temnotách...
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Shlédnuto... No, na mě to trošku působilo spíš jako rutinní projev filmového populismu. Ale bez mučení přiznávám, že jsem byl značně ovlivněn jeho festivalovým extempore, protože i když tím chtěl možná jen prolomit vlny, tak pro mě to byl nakonec spíš tanec v temnotách...

Co se týče Trierova "extempore" v Cannes, tak to bylo médii hodně tendenčně posunuto. V tomhle sdílím názor autora tohoto blogu:

http://cinepur.cz/blog.php?article=175

Ale nejlepší je udělat si názor z první ruky. Tady je inkriminovaná tisková konference - (ty kontroverzní výroky jsou úplně na konci):

http://www.festival-cannes.com/en/mediaPlayer/11391.html

Filmový populismus v tom filmu nevidím. Spíš záměrnou práci s "romantikou kýče." Bylo to prostě opravdu melancholické a krásné. Ale chápu, že pro někoho mohlo být té krásy až moc. Na mne ten film tedy zapůsobil hodně silně. Byl jsem z něj melancholický asi tři dny.

Odkaz ke komentáři

Zdeňku musím uznat, že definice "záměrná práce s "romantikou kýče." mě přinutila se nad celým pojetím znovu zamyslet. Bez ironie... No, možná počkám nějaký čas a pokusím se na film podívat trošku jinou optikou. Občas to není na škodu. Jinak o onom extempore jsem se snažil od počátku vyštrachat co nejvíc informací, protože jsem Larsovu chování nějak nemohl uvěřit. Jenže i když uznám určité "novinářské", a tudíž z podstaty věci tendenční, modifikace celýho vyznění, tak mně z toho Trier prostě nějak ne a ne vyjít pozitivně...

Upraveno uživatelem Kalifx
Odkaz ke komentáři

...Jenže i když uznám určité "novinářské", a tudíž z podstaty věci tendenční, modifikace celýho vyznění, tak mně z toho Trier prostě nějak ne a ne vyjít pozitivně...

Koukni na tu tiskovku, tam je to jasně vidět: chtěl zaprovokovat, přestřelil, zamotal se do toho a pak prostě "furiantsky" prohlasil: "no dobře, tak jsem teda nacista..." Ale k tomu má samozřejmě hodně daleko. To že se mu líbí Wagner a obdivuje architekturu Alberta Speera, z něj nacistu ještě neudělá...
Odkaz ke komentáři

Koukni na tu tiskovku, tam je to jasně vidět: chtěl zaprovokovat, přestřelil, zamotal se do toho a pak prostě "furiantsky" prohlasil: "no dobře, tak jsem teda nacista..." Ale k tomu má samozřejmě hodně daleko. To že se mu líbí Wagner a obdivuje architekturu Alberta Speera, z něj nacistu ještě neudělá...

Souhlasím... já to jsem to taky nevnímal jako adoraci nacismu. Mě právě zklamala ta přízemní snaha provokovat za každou cenu, završená nezvládnutím celého pokusu, který vyústil v trapné kličkování. Na tomto místě si dovolím citovat šesté "přikázání" z manifestu Dogma 95: "...Film nesmí obsahovat povrchní akci..." Jak příznačné a smutně komické v širších souvislostech.

No, přihodím sem svůj dnešní filmový zážitek. Po dlouhých letech se mně podařilo sehnat geniální film Petera Góthára Tiszta Amerika. Dokonce jsem se musel naučit částečně maďarsky abych se na jejich filmovém fóru mohl domluvit. :) Tento film je vyjímečný zážitek. Z úryvku doporučuji především pasáž začínající v čase 8.48, která hezky demonstruje náladu celého snímku:

http://www.youtube.com/watch?v=kmpnuPw8IFo

Odkaz ke komentáři

nabyl jsem přesvědčení, že to naopak vůbec neměl připavený. takovej rejža by to uměl zrežírovat, argumentaci vystavět, ale tam je vidět, jak se sám lekl toho, co řekl a pak už nedokázal dokončit myšlenku. ačkoliv asi tuším, kam mířil svým "rozumím", byl prostě netaktní. přijde mi to, že chtěl bejt vtipnej a posral to - jako když Svoboda Tůmovi po volbách do pražskýho magistrátu polichotil větou: s panem Tůmou bych šel krást koně. a pak začal vysvětlovat, co to v americe znamená - největší úroveň důvěry, protože hrozil trest smrti.

hlavně mě zajímá, jestli to nepohřbilo chystaných 5 překážek se Scorsesem. to by zas mohlo vzniknout veledílo.

Odkaz ke komentáři

Čas od času se mně stane, že narazím na film, kterej je starší, podle vší logiky (zpracovává téma, který mě zajímá, jsou tam mý oblíbení herci...) bych ho už dávno měl vidět, ale zatím se tak nestalo. A přesně z této škatulky je film Jacob's Ladder (Jakubův žebřík). Mám ho v nějakejch Levnejch knihách koupenej na DVD snad 10 let. A furt jsem ho nechával ležet...

Z dnešního pohledu film nepřináší nic šokujícího a vlastně ani nic moc nového. Něco podobnýho jsem v posledních letech viděl několikrát. Jenže v tom je právě ten vtip - tenhle film je dvacet let starej. Takže je spíš pravděpodobné, že z něj čerpal třeba takovej M. Night Shyamalan.

No, ač předpokládám, že většina z vás tenhle kousek viděla, přesto ho těm ostatním můžu jenom doporučit.

A nakonec doporučení. Nečtěte příspěvky u filmu na CSFD - vysoké riziko spoilerů! A stejně tak se nekoukejte na trailer... tam je to spíš z důvodu, že o filmu vlastně nic neříká. :) A ještě jedna drobnost. Jakubův žebřík je jeden z mála filmů, kde je dobré koukat na běžnou, lehce prostříhanou verzi, která šla v kinech. V tomto případě jsou totiž vyňaty scény, který příliš naznačují konec (i když většina bude konec stejně předvídat).

EDIT: úvodní scéna z Vietnamu je fakt zvláštní...

http://www.youtube.com/watch?v=96-hRYFfSYI

Odkaz ke komentáři

A ještě jeden tip... Moc často sem nedávám doporučení na romantický film a ještě méně často na dětský romantický film (nikdy? :) ) Nicméně film režiséra Roba Reinera (Když Harry potkal Sally, Misery nechce zemřít a především fantastický Stůj při mě) Flipped - Má mě rád, nemá mě rád, opravdu stojí za to vidět. Tento snímek je zajímavý výkonem dětských herců, neobvyklým, možná až trošku detektivním stylem vyprávění ze dvou odlišných úhlů pohledu a nakonec taky atmosférou počátku šedesátých let. A zase, nenechte se zmást trailerem. Ten film má MNOHEM vetší hloubku. Takže komu není tohle téma vyloženě protivný, tak ať si film Flipped nenechá ujít. Nebude litovat.

http://www.youtube.com/watch?v=RDlXdujRSD8

Odkaz ke komentáři

Jakubov rebrik je vyborny. Tim Robbins sa v poslednej dobe dost vytratil...

Víš co je zvláštní? Mám Robbinse opravdu hodně rád, ale u Žebříku o něj ani tak nejde. Podle mě. Ale máš pravdu, že se trošku vytratil.

Ta úvodní Vietnamská scéna mně hodně připomenula moment z Obvyklých podezřelích, kdy Baldwin vyleze ke konci z lodního podpalubí a když se ho zeptaj "...co se to tu sakra děje...", tak jen řekne: "Divný věci..." Svalí se a má v sobě zaťatej nůž. Měl jsem z toho podobnej pocit... :) I když je to dějově úplně jiný.

Mimochodem momentálně se koukám na film Identita a není to špatný...

Odkaz ke komentáři

:smile_anim:

Identita ma dobre obsadenie, potom napis, ci to za nieco stalo. A hra tam aj Rebecca...

Dokoukal jsem a můžu říct, že to minimálně stálo za ten čas. :) Bavil jsem se a to stačí. Rebecca De Mornay je skvělá, ale sám sebe občas podezřívám, že se mně líbí jenom proto, že mně trošku připomíná Tracy Lords. :D

post-1975-087092800 1307307643.jpg post-1975-061540900 1307307651.jpg

EDIT: jen pro upřesnění... vlevo Rebecca De Mornay, vpravo Traci Lords... :)

Odkaz ke komentáři

Rebecca De Mornay je skvělá, ale sám sebe občas podezřívám, že se mně líbí jenom proto, že mně trošku připomíná Tracy Lords. :D

No ja si ju najviac pamatam z ineho filmu :smile_anim:

post-9929-009399400 1307308721.jpg

Ale aby som bol trochu k veci, tak odporucam Long Good Friday s nasratym Bobom Hoskinsom. A s mojim oblubenym Eddiem Constantinom.

http://www.youtube.com/watch?v=LxDTxi7RtCM&feature=related

Upraveno uživatelem shag
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...