Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Zdar ptáci,mám problémek a potřeboval bych víc mozků. Octnul sem se na chatě bez elektrického proudu, což mi v zásadě moc nevadí.......... ale............... 1.Buď nechám vykopat kilometrovou strouhu za mnoho peněz = na to kašlu 2. Nebo koupím centrálu, kterou napojím na stávající rozvod = také problém, tiché výkonné centrály stojí nesmysl + další náklady na ropu Tak mě napadlo koupit akumulátor třeba tendle http://wifi.aspa.cz/pb-akumulator-mhb-vrla-agm-12v-33ah-ms33-12-z105607/ k tomu koupit nějaký ?! solární panel http://wifi.aspa.cz/solarni-panely-fotovoltaika-k23193/ ...... nějak to propojit a aspoň si opčas rozesvítit když du močit ...... 12V žárovky s normální paticí se už také vyrábí...... se samotnou instalací si asi poradím, ale neumím zkombinovat adekvátní panel s akumulátorem (aby to nevybuchlo nebo tak něco) ...... eventuálně s čím dalším se můžu potýkat co se bude napájet? = několik žárovek, dobití telefonu, tabletu, možná autolednice, ale to spíše ne, totéž nějaká 12V TV možná si to celý přectavuju jako jednoduše - fakt nevím
brumko Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Presne týmto istým problémom som si prešiel tiež. Na začiatku bola sviečka. Neskôr bolo treba predsa len nejakú šťavu, tak sa kúpila centrála. Po čase sa zistilo, že to nie je to pravé orechové, tak sa kúpili akumulátory a solár. Stále málo šťavy a navyše na solár v horách nasnežilo meter snehu a odfajčilo ho zo strechy. Po kope vyhodených prachov to nakoniec skončilo vykopaním 650m dlhej struhy cez les ku trafu a je pokoj. Telka, ladnica, svetlo, kúrenie, cirkulár, alarm, vyhrievanie a filtrácia bazénu. Zrazu je svätý pokoj.Cez prázdniny Ti chlapci tú struhu vykopú za pár šupov.
tomtur Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Pokial z toho chces robit 240V rozvod tak to take jednoduche nieje, frajerkin tato tak ma pozapajany penzion, kukni www.chatajavornicek.sk Je tam par generatorov+solarko, ktore striedavo dobija baterky(to solarko funguje v praxi uplne inak ako na paieroch...), odtial menic na 240V a rozvod do izieb. Ak chces zavolaj mu, odvolaj sa na Tomasa, telefon ma na stranke, funguje tam nepretrzite vyse roka takze viac skusenosti najdes u neho ako u predajcu na 12V sa predavaju aj hotove sety, problem ti nastane s baterkou-aby sa nabila, musi sa nabijat v nejakej kapacite(neviem presne ci 40%) do plna, podla moznosti mensim prudom a pomalsie, co je u solarka problem-ono tlaci podla svetla a casu, tj ked zacnes o 12.00 nabijat a o 15.00 zajde slnko, moc toho nenabijes a ta baterka casom odide.. koncom roka musel kupovat nove baterky a dost na to nadaval... zavolaj mu, rad ti poradi.
Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Presne týmto istým problémom som si prešiel tiež. Na začiatku bola sviečka. Neskôr bolo treba predsa len nejakú šťavu, tak sa kúpila centrála. Po čase sa zistilo, že to nie je to pravé orechové, tak sa kúpili akumulátory a solár. Stále málo šťavy a navyše na solár v horách nasnežilo meter snehu a odfajčilo ho zo strechy. Po kope vyhodených prachov to nakoniec skončilo vykopaním 650m dlhej struhy cez les ku trafu a je pokoj. Telka, ladnica, svetlo, kúrenie, cirkulár, alarm, vyhrievanie a filtrácia bazénu. Zrazu je svätý pokoj.Cez prázdniny Ti chlapci tú struhu vykopú za pár šupov.90% strouhy by vedlo přes cizí pozemek (povolení, škemrání, věcné břemeno atd.) = na to nemám síluPokial z toho chces robit 240V rozvod tak to take jednoduche nieje, frajerkin tato tak ma pozapajany penzion, kukni www.chatajavornicek.sk Je tam par generatorov+solarko, ktore striedavo dobija baterky(to solarko funguje v praxi uplne inak ako na paieroch...), odtial menic na 240V a rozvod do izieb. Ak chces zavolaj mu, odvolaj sa na Tomasa, telefon ma na stranke, funguje tam nepretrzite vyse roka takze viac skusenosti najdes u neho ako u predajcu na 12V sa predavaju aj hotove sety, problem ti nastane s baterkou-aby sa nabila, musi sa nabijat v nejakej kapacite(neviem presne ci 40%) do plna, podla moznosti mensim prudom a pomalsie, co je u solarka problem-ono tlaci podla svetla a casu, tj ked zacnes o 12.00 nabijat a o 15.00 zajde slnko, moc toho nenabijes a ta baterka casom odide.. koncom roka musel kupovat nove baterky a dost na to nadaval... zavolaj mu, rad ti poradi.rozvod mi stačí 12V - baterii jsem myslel tuhle http://wifi.aspa.cz/pb-akumulator-mhb-vrla-agm-12v-65ah-mm65-12-z105805/ (v prvním příspěvku jsem uvedl špatnou), kde se píše "Určena pro cyklický provoz nabíjení a hlubokého vybití, zároveň však neztrácí schopnost krátkodobého odběru vyšších proudů." primárně mi jde asi o to jaký solarní panel, aby to adekvátně nabíjelo a nehrozilo přebití s nějakým následkem ....... nebo jestli se mezi panel a akumulátor dává nějaký bazmek, který to filtruje
tomtur Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Ja som uprimne moc detaily neriesil, predpokladam ze filtracny medzikusovy bazmeg bude urcite, fakt mu zavolaj, u nas stoji hovor do EU rovnako ako domaci, snad to mate aj vy a urcite ti poradi najlepsie z tych co poznam ja. Ako pisal brumko, dost vela penazi sa da vyhodit na zarucene a overene riesenia od expertov, co to predavaju a maju barak napojeny na verejnu siet... viem ze aj frajerkin foter mal nejaky dovod preco neriesil 12V rozvod, nakoniec...
Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Možná sem měl hned v úvodu zdůraznit, že mi fakt jde jen o to občas si večer rozsvítit, nabít telefon a tím to končí, takže hledám řešení pouze pro toto - veškeré elektrické výdobytky mám doma a tam to nepotřebuju, neb si tam jezdím odpočinout = hledám řešení (možná krkolomné) jen pro tyto potřeby pravda je, že telefon si mohu nabít v autě a večer rozesvítit baterkou :-)
jungle Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 telefon nabít v autě a na hlavě dobrou čelovku, víc na chatě netřeba
tommas4 Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Teorie řešení - jednoduchý rozvod 12V - žárovka, autonabíječka na telefon, asi žádný problém,vidím to tak že potřebuješ jenom připojit nabitou baterku. Vykašlal bych se na řešení solár / centrál a další kraviny, normálně tu baterku nabiješ doma nežpojedeš, hodíš těch 20 kilo do auta a na chatě připojíš nabitou baterku. Možná to zní jako pakárna,ale je to skoro zadara oproti ostatním variantám, něco za něco. A pokud to nemáš kilometr od autak chatě tak asi není co řešit. Ještě ti ale někdo kdo tomu rozumí jistě pomůže a spočítá jak dlouho na tu baterku bude svítit kolikled žárovek.
Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Teorie řešení - jednoduchý rozvod 12V - žárovka, autonabíječka na telefon, asi žádný problém,vidím to tak že potřebuješ jenom připojit nabitou baterku. Vykašlal bych se na řešení solár / centrál a další kraviny, normálně tu baterku nabiješ doma nežpojedeš, hodíš těch 20 kilo do auta a na chatě připojíš nabitou baterku. Možná to zní jako pakárna,ale je to skoro zadara oproti ostatním variantám, něco za něco. A pokud to nemáš kilometr od autak chatě tak asi není co řešit. Ještě ti ale někdo kdo tomu rozumí jistě pomůže a spočítá jak dlouho na tu baterku bude svítit kolikled žárovek.tudy cesta nevede - nehodlám se s tím vláčet, ale v souvislosti s tím mě napadlo jak "poteče" 12V proud ve stávajícím rozvodu x v "tlustejch" drátech ? stejně ?telefon nabít v autě a na hlavě dobrou čelovku, víc na chatě netřeba ještě sluneční brejle až si budem s mámou povídat z vočí do vočí aby nám to nevypálilo sítnici :-)
hciq Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 pokud opravdu nechceš spouštět zařízení v řádu kilovatů, tak to asi není problém. popořadě... Baterieolověný kyselý baterky jsou levný, ale mají pár zásadních nedostatků. Vydržej tak 300 cyklů (nabití vybití za 24h) a dají se nabíjet jen malejma proudama a nesnášej hloubkový vybití. Pak tu jsou louhový baterky, jsou nezničitelný...téměř a taky levný. Ti starší je budou znát z vojny. Nevýhoda je malá kapacita, malý nabíjecí proudy, při zátěži se uvolňuje vodík (větrání) a musí se občas dolejt. A pak jsou tu LiFePO4 lithiový baterky.Ty maj snad jen jednu nevýhodu, jsou drahý. Vydržej asi 2000 cyklů. Vyžadujou kvalitní elektroniku a daj se nabíjet poměrně slušnema proudama. Abych nekecal...myslím že 2,5x jejich kapacity a snášej dobře hloubkový vybití. Solární panelyberu jen to co se dá bez problémů sehnat....takže to jsou polykrystalický a monokrystalický panely.monokr. maj větší účinnost při přímým slunečním světlepolykr. zase líp pracujou s difuzním světlem do našich podmínek asi lepší Elektronikabudeš potřebovat min. kontrolér a měnič (prostě bez 220V se asi nevobejdeš...věř mi je to vopruz). Dost často jsou tyto dvě věci v jednom, tak proč ne. Kupovat jen ty v horní polovině cen, nebo jde vo život...teda jen baterkám. Když se kontrolér zblázní, tak baterky rádi bouchaj a vobčas hořej. Je dobrý koupit něco, co se dá aspoň min. programovat...cykly proudy...atd Všechno se to dá ušít na míru,včetně základních kapacitních rozvrhů...spotřebiče-baterky-elektronika-solár. Kdybys měl zájem...napiš.
hciq Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 tudy cesta nevede - nehodlám se s tím vláčet, ale v souvislosti s tím mě napadlo jak "poteče" 12V proud ve stávajícím rozvodu x v "tlustejch" drátech ? stejně ?ještě sluneční brejle až si budem s mámou povídat z vočí do vočí aby nám to nevypálilo sítnici :-)poteče blbě,při 12V tam bude muset projít vo dost víc ampérů při stejným výkonu..
Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 popořadě... no .... rozbil si mi koncept kutila domácího, který si chtěl někam přišroubovat panel.......... nějak to propojit a svítit ........ budu tam jezdit jenom v létě *a tím se vlákno asi vyčerpalo :-)
hciq Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 no .... rozbil si mi koncept kutila domácího, který si chtěl někam přišroubovat panel.......... nějak to propojit a svítit ........ budu tam jezdit jenom v létě *a tím se vlákno asi vyčerpalo :-)Nevěš hlavu...hodně lidí si to už zbastlilo samo. Jen to vyžaduje trochu vyšší kutilskej skill. Navíc to není zase až tak levný a posrat to můžeš razdva.
Guest YPO Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Jen to vyžaduje trochu vyšší kutilskej skill.................... posrat to můžeš razdva.ten já mám ......... a to umím taky
Filip.J Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Jaké nevýhody má ve srovnání s těmi hrůzami, co tady čtu, naftový generátor? Navozit pár kanystrů s naftou a dolívat by snad šlo, a pokud jde o hluk, napadá mě inspirace z horských chat v Itálii: zavřít ho do dřevěné budky, nebo z našich pohraničních pevností: zakopat ho pod zem. Je to pracnější, ale nemělo by to být tak strašné jako zakopávat 600m kabelu... teda myslím, nikdy jsem to nedělal...
Ohm-Aztec Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Co tohle? http://www.conrad.cz/vetrny-generator-rutland-wg.k110639?gclid=CNH3kN3vqL0CFTCWtAodxgsA9g#utm_source=google&utm_medium=agregator&utm_campaign=2014&utm_content=110639 Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.
Bert Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Ypo, tak co, 12 V stačí, nebo se spíš přikláníš k hciq, že nějak někde tam bude muset být 220?
PepaSFI Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 pokud jde opravdu o nenáročné použití, pár LED lampiček aby se nemusel záchod hledat po hmatu, nabít telefon, pustit si nějakou samohrajku tak stačí solár panel, regulátor a akumulátor. Všecko se pospojuje přes ten regulátor, ten hlídá správné proudy nabíjení a z něj leze stálých 12V pro spotřebiče. Pokud to bude používané jen občas tak to ani nemusí být moc výkonné. Ledky moc neberou, teda pokud člověk nechce svítit jak stadion a těch pár blbostí navíc už dneska není taky žádná tragédie. Když se to přes víkend vyždíme tak to přes týden má dost času na dobití ikdyž nebude zrovna ideální počasí. Kdysi jsme provozovali nepřetržitě rádiové zařízení v místě kde nebyla trvalá elektrika. Panel slevněný, druhá jakost, regulátor primitivní vlastní konstrukce a akumulátor taky pochybný. Nějakou dobu běžný olověný, vyřazený z nějakého traktoru a taky louhové články strašně staré, původně snad z nějaké telefonní ústředny.
Guest YPO Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 (edited) Jaké nevýhody má ve srovnání s těmi hrůzami, co tady čtu, naftový generátor? smrad, hluk, vibrace, velká spotřeba ropy ------------------------------------------------------ *kdyby todle stálo půlku tak to objednám i na slepo http://www.conrad.cz/sada-solarnich-svitidel-sundaya-ulitium-kit-2.k110577 Edited March 23, 2014 by YPO
PepaSFI Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 hlavně ten generátor bude zbytečně výkonný a většinu času poběží prakticky zbytečně. To máme pár LED lampiček tak asi 2-5 W, málokdy se bude svítit všude najednou ale dejme tomu dohromady 10W. Pak nějaká ta nabíječka telefonu, malá televize LCD má odběr pár wattů. Myslím že je reálné že tam bude odběr 30W tak nějak večer dejme tomu 3 hodiny. Takže to za večer spotřebuje asi tak pětinu baterie z malého auta, zjednodušeně laicky řečeno. Ve skutečnosti asi míň, na chatě je asi lepší držet se zpátky, pohoda, večery při svíčce, petrolejka a tak. Viděl bych to tak na 30Ah baterii a 40W panel. Vrtulka taky není špatná ale musí to být větrné místo. Taky jsme to zkoušeli ale ani tady uprostřed Vysočiny nic moc. Kdyby byl potůček tak kamarád dělal pokusy s malýma turbínkama a docela zdatně to jelo.
Recommended Posts