Jump to content

Recommended Posts

Posted

Potýkám se s tímhle "problémem" už nějakou dobu a rád bych znal názory / zkušenosti dalších chrono sapiens sapiens.

Mám automaty TH aquaracer a trápí mě na nich jedna jediná věc - samonátah není dostatečný a hodinky se přes každodenní nošení po několika dnech zastavují, takže je musím preventivně dotahovat manuálně. Mechanismus rotoru je celkem tuhý a nereaguje na pohyb hodinek tak citlivě, jak bych si představoval. Dokonce i ve winderu se mi hodinky zastavují. U svých ostatních automatů jsem se s takovým problémem nesetkal.

Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste / byste takovou situaci řešili, pokud vůbec? 

Díky. 

Posted (edited)

Kdyby se mi hodinky nenatahovaly a zastavily by se dokonce i na kolotoči,rozhodně bych to řešil,osobně servisem.Normální mi to rozhodně nepřipadá.Podobnou zkušenost naštěstí nemám.

Edited by Daemonultimate
Posted

Pokud se nenatahuji poradne ani na grilu, ktery dela 'pod spravnym uhlem ten spravny pohyb' pri kterem by se rotor mel pekne plynule otacet a pero natahovat, tak to vypada na problem s loziskem rotoru a rozhodne servisni zalezitost...nechci plevelit toto vlakno, ale pridam se s osobnim dotazem na to same tema...

Na zacatku brezna mi prisly STOWA Antea s automatem Soprod A10, je to vlastne klasicka ETA 2824-2 v TOP verzi, rezerva chodu 42 hod. Nosim je kazdy den do prace, tedy rano od cca 7.00 do 18.00 hod. Doma je odkladam na podlozku, gril nemam. Vetsinu dne sedim u PC a neco pisu, obcas nejake pochuzky atd... na vikend davam hodinky na ruku podle cinnosti, ale spis vetsinu casu lezi "na zadech"... ale kazdy den o vikendu je mam aspon 3-4 hodiny na ruce... Vcera se mi poprve od te doby co je mam zastavily... Prijde mi, ze rotor se toci jak ma, zadny vetsi odpor nepozoruji, pri vetsim otoceni jde slyset, ale zadny rachot to neni... Shodny zvuk, kdyz to porovnam s MIDO, ktere maji tusim ETU 284-2 a mel jsem moznost videt u Bohuse...

Zajimaly by me Vase nazory a zkusenosti, zda takoveto noseni - cinnost (PC) a cas (11 hod) je dostatecne pro uplne natazeni strojku a zda by se tedy hodinky mely radne samy dotahovat, nebo jestli preci jenom muze byt zavada na rotoru a vetsi vule nez by mela byt (jen tak to nepoznam...) at poresim reklamaci... Jake automaty, nejlepe stejnou ETU mate Vy, a jestli se stihaji natahnout pri Vasi pracovni cinnosti - napr. prave ta prace na PC, nebo zda jim obcas pomahate atd. Diky moc!

Posted

...

Zajimaly by me Vase nazory a zkusenosti, zda takoveto noseni - cinnost (PC) a cas (11 hod) je dostatecne pro uplne natazeni strojku a zda by se tedy hodinky mely radne samy dotahovat, nebo jestli preci jenom muze byt zavada na rotoru a vetsi vule nez by mela byt (jen tak to nepoznam...) at poresim reklamaci... Jake automaty, nejlepe stejnou ETU mate Vy, a jestli se stihaji natahnout pri Vasi pracovni cinnosti - napr. prave ta prace na PC, nebo zda jim obcas pomahate atd. Diky moc!

11 hodin by mělo podle mě stačit. Sám nevedu nijak aktivní styl života a hodinky mám na ruce každý den cca 16 hodin. Strojek (ETA 2824-2 v základu) se mi nikdy nezastavil. Problém by mohl být ten víkend, kdy je nosíš jen 3 - 4 hodiny za den. Tam může dojít ke ztrátě energie. Zkusil bych je nosit tak 14 dní těch 11 hodin každý den a budeš vidět. 

Posted

Možná Ty 3-4  hodiny na ruce jsou minimem na natáhnutí a chvíli bych to pozoroval.Já ráno vezmu Mida na ruku- cesta do práce půl hodiny a pak leží na stole celou směnu /8hodin/ a pak jsou na ruce do večera a na noc odkládám.A stačí se natahovat v pohodě.

Posted

Chlapi diky, budu to tedka chvili zkoumat.. podle toho co rika Bohus, tak hodinky vetsinu casu dne prolezi - v praci a pocitam, ze s nima asi nespis, takze dejme tomu ze 16 hodin lezi a 8 jsou na ruce a je to OK... U me asi fakt problem byl s tim vikendem v kombinaci s opravdu neaktivnimi 2ma dny po sobe u PC.. Da se to samozrejme obcas resit tim, ze zatrepu hodinkama jednou za 14 dnu, ale zkusim hodinky tedka nosit denne i o vikendu a uvidime... do toho samozrejme budu asi resit tu presnost v navaznosti na miru natazeni pera :)

Posted

Jako já nevim, ale mám jediný hodinky s ukazatelem rezervy (OrientStar) a vim, že úplně stačí mít ty hodinky hodinu na ruce a jsou zase naplno. Podle mě je blbost, aby se ETA nenatáhla za 4 hodiny.

Posted

Ty Orientky byly v tomhle smeru docela rekordmanky.. nevim proc, ale byly vzdycky vyrazne rychleji natazene nez moje ostatni hodinky.. a to i na manualni natah..

Posted

ETA 2824-2 a i ten Soprod A10 mají obousměrný nátah a dostačujících je 650 otáček za den... Ale aspoň mě těší, že slyším, že ty Orientky jsou rekordmanky na samonátah... páč to už bych běžel do servisu :)

Posted

Ještě doplním další info, co mě napadlo k mým hodinkám... Když jsem je dostal, samozřejmě stály... trochu jsem je rozjel korunkou, a pak už jenom byly na ruce, takže je možné, že byly od začátku natažené jen na 20-40% a prostě situace popsaná výše (víkend lehárko), dva dny v práci jen PC a nic jiného, tak udělaly své...je pravda, že to tiché lupkání, když proklouzne pero z důvodu natažení na max, jsem slyšel poprvé v neděli, když se zastavily a já je v ruce "natřepal" až do úplného natažení...

Posted

...

já je v ruce "natřepal" až do úplného natažení...

Jak poznáš, že jsou úplně natažené? Já slyším u svých hodinek "dosednutí" rotoru pokaždé, když dám ruku z připažení k uchu.

Posted

Jak poznáš, že jsou úplně natažené? Já slyším u svých hodinek "dosednutí" rotoru pokaždé, když dám ruku z připažení k uchu.

Někdo to už psal v jiném vláknu k ETA 2824, (ale z připažení ruky k uchu rotor neudělá nic, to jsem teďka zkoušel), ale poté, co se mi zastavily, tak jsem chvíli třepal a po chvíli se ozvalo po každé cca 1 otáčce takové tichoučké "lupnutí-cvaknutí"... když jsem hodinky nechal den běžet, tak po několika otáčkách rotoru s hodinkama v ruce nic, až zase po více otáčkách, co se pero natáhlo na max se začalo zase ozývat to tiché lupkání... při těch otáčkách rotor trochu chrastí, ale to lupnutí tam pak slyšet jde docela dost zřetelně...

Posted

Potýkám se s tímhle "problémem" už nějakou dobu a rád bych znal názory / zkušenosti dalších chrono sapiens sapiens.

Mám automaty TH aquaracer a trápí mě na nich jedna jediná věc - samonátah není dostatečný a hodinky se přes každodenní nošení po několika dnech zastavují, takže je musím preventivně dotahovat manuálně. Mechanismus rotoru je celkem tuhý a nereaguje na pohyb hodinek tak citlivě, jak bych si představoval. Dokonce i ve winderu se mi hodinky zastavují. U svých ostatních automatů jsem se s takovým problémem nesetkal.

Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste / byste takovou situaci řešili, pokud vůbec? 

Díky. 

buď máš v hajzlu odlučovač (to poznáš tak, že se při natahování korunkou točí rotor = servis), nebo málo máváš rukou = pomáhá mastrubace (vyzkoušeno)

Posted

Takže nový update přesnosti... po zastavení a natažení "třepáním" na max to vypadá, že jsme zpátky tam co jsme byli na začátku, když jsem je nasadil na ruku... Přes den udělaly cca 3s do minusu, v noci "na zádech" udělaly cca 3s do plusu, takže jsem na -5s stejně, jako včera ráno.... uvidíme po pár dnech, co bude dělat samonátah a jak se bude měnit odchylka v závislosti na dotažení/nedotažení pera....

Posted

buď máš v hajzlu odlučovač (to poznáš tak, že se při natahování korunkou točí rotor = servis), nebo málo máváš rukou = pomáhá mastrubace (vyzkoušeno)

JJ, pokud se ve svislé poloze hýbe rotor při natahování korunkou = servis (v horizontální poloze se může mírně hýbat = není problém).... S tím máváním rukou nevím nevím :lol2:  jsem pravák a hodinky mám na levé, takže asi by mi to hodinky nenatáhlo :)