Přejít na obsah

Hamilton Khaki Team Earth Harrison Ford


Quido Morava

Doporučené příspěvky

Jak už na fóru bylo probíráno, je sporné, zda řadit  značku Hamilton mezi americké nebo švýcarské hodinky.
Nicméně, nejen edice, k jejímuž jednomu exempláři jsem právě dostal, jasně naznačuje, že se značka hlásí k americkým tradicím a k americké nadsázce ve vztahu k historii. I proto dávám svůj příspěvek sem.

 

Díky zdejšímu fóru a vstřícnosti jeho členů (jmenovité poděkování je pak v Recenzích prodávajících/kupujících), se mi čerstvě dostal do ruky  jeden z mých hodinkových milníků, a to (zde asi už  putovní) replika vintage pilotních hodinek v podobě Hamilton Khaki TeamEarth (Ref. # H604551) /Harrison Ford /. Hodinky vychází z modelu Hamilton Pioneer Auto kolekční řady Khaki Field a liší se od něj jen malými změnami na pouzdře. Proti řadovému modelu nemá průhledné dýnko, má menší velikost pouzdra a o 1 mm menší rozteč nožiček. Tento konkrétní model (limitka) z tematické edice TeamEarth má připomínat příběhy Dr. Henry Walton Jonese, Jr., známé především z filmového zpracování série "Indiana Jones", kde jeho postavu ztvárnil - a podle všeho velmi úspěšně, podobně jako Lukase ve Hvězdných Válkách - známý americký herec Harrison Ford. To dokládá také vyrytý nápis na dýnku hodinek včetně podpisu herce Harrisona Forda. Dizajnově mají tyto hodinky napodobit styl starých leteckých hodinek z období obou světových válek.  Téměř dokonalý vintage vzhled hodinek, potržený pěknou "bazilikou" ručiček a provedením pouzdra s dobově zdobenou lunetou, věncem dýnka a korunkou, poněkud narušuje okénko zobrazení data, zřejmě coby kompromis pro použití hodinek jako každodenního nástroje - aspoň to se pravděpodobně domníval dizajnér. Pro mne je to přesně ta věc, kterou bych zde mohl postrádat, aby byl zachován charakter celého záměru repliky dobových hodinek. Nebo aspoň mohlo datum být v provedení bílé písmo na tmavém pozadí, aby tolik nerušilo. Je to však v mých očích jediná věc, kterou bych hodinkám vytkl. V ostatních ohledech je provedení napodobení dobových hodinek i technické zpracování velmi zdařilé a na vysoké řemeslné úrovni.
Nápis na ciferníku KHAKI AUTOMATIC ANTIMAGNETIC má sdělovat příslušnost modelu hodinek do "odolnější" kolekce Khaki, kterou je naznačováno, že se jedná o hodinky vojenské, případně pro použití do drsnějších podmínek;  dále je zde indice, že je uvnitř použit strojek s automatickým nátahem v antimagnetickém provedení. Zde konkrétně je to ETA 2824-2, což je také mimo jiné potvrzeno vyrytými nápisy na věnci dýnka hodinek. Z dalších údajů vyrytých na dýnku pak lze také vyčíst, že hodinky jsou vyrobeny ve Švýcarsku, jsou opatřeny safírovým sklíčkem v pouzdře z nerez oceli, s odolností proti působení vody až do tlaku 10 bar /145 psi (jinak také čili 100M/328 FT). Průměr pouzdra je 42mm bez korunky a rozteč nožiček pro stěžejky činí nestandardních 21mm. Když pominu již zmíněné okénko pro zobrazení data, celkově působí tmavohnědý, téměř (ale jen téměř) černý  ciferník vyváženým dojmem, je velmi dobře čitelný, bez zbytečných nápisů a rušivých elementů, ale současně není nudný. Všechny hodinové indexy jsou označeny číslicemi vyvedenými vystouplým potiskem luminiscenční barvou, takže po nasvícení ve tmě svítí nejen nápadné ručičky, ale i celé číslice. Na světle jsou číslice indexů a všechny nápisy na ciferníku vidět jako světlé, záměrně jakoby stářím zažloutlé původně bílé barvy, což přesně zapadá do vintage vzhledu hodinek. Kostra ručiček i vteřinovka je kovová, natřená bílou barvou. Jak už bylo uvedeno, hodinky mají být blíže nespecifikovanou replikou vintage leteckých hodinek meziválečného, potažmo válečného, období - tomu je podřízen tvar ručiček, zdobení lunety i signované (šroubovací) korunky.  Mně osobně se toto provedení líbí. Obával jsem se jen každodenní nositelnosti hodinek, ale musím říct, že mne v tomto ohledu mile překvapily. Pouzdro není příliš vysoké (11,8 mm), průměr pouzdra mi vyhovuje a na ruku sednou perfektně, ostatně jak už je u této značky zvykem. Proto jsem se rozhodl, že je budu používat i pro běžné nošení. Vyhnu se jen nošení u sportovních aktivit. Vzhledem k jejich vintage charakteru si dovolím tvrdit, že se hodí vzít i k obleku pro formální příležitosti - to ale teprve vyzkouším.

 


Než zpracuji své fotografie, dovolil jsem si pro ilustraci nejprve přiložit fotografii z netu; přikládám také fotky hodinek, kterými mohl být tvůrce repliky inspirován:

 

post-19918-0-73593900-1403506647_thumb.jpg

 

inspirace:

post-19918-0-30658400-1403506677_thumb.jpg

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 49
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

parada, hod sem taky fotky; na cem je nosis....?

 

vidis - ani mne zatim nenapadlo to sledovat, puvodni majitel rikal, ze jsou hodne presne...

ted po tve otazce jsem se tedy na to podival pozorne: serizoval jsem je vecer ten den, co jsem je ziskal, t.j. 20.6., ted je 24.6. a delaji sotva 0,5 sek do minusu, tyyyy jo, takze jsou asi hodne presne...!

... udelals mi radost ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nosim ich na povodnom remeni, zatial som nic lepsie nenasiel, ten povodny je nadherny. druha vec, ktora ma trosku odradza, je nestandarny rozmer noziciek 21mm, co si aj sam spominal v recenzii.

myslim ze fotky su asi zbytocne, kedze vyzeraju ako keby tvojim prave vypadli z oka. ;) ale ak by si moc chcel, skusim nieco nafotit ale len telefonom.

co sa presnosti tyka, tak mal som podobnu radost, asi prve dva mesiace, a od kedy mi raz zastali, odchylka sa posunula na takmer 20 sek/24hod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já sy tyhle repliky asi budu dost hýčkat, jsou fakt moc pěkné a osobité...

 

...tak já ten originál řemen dostal už trochu jetý, ale přesto použitelný, ale je fakt, že se jim povedl, kvalitní buvol, jen mi  malinko vadí, že je úplně černý, a pak jsem ho zkoušel a je mi trochu krátký, resp. je nadoraz, což nemám rád;
normálně tam dává 22mm řemeny, ony se trošku vtlačí a není problém, kůži 0,5mm z každé strany nijak zásadně neublíží - jinak se dají na Strapshopu, pořídit i 21 mm řemeny, anebo si můžeš objednat zakázku od někoho ze zdejších řemenových mistrů

B)

měl jsem na nich dva RIOSy vintage (ty na fotkách výše) ale ty byly taky nadoraz, tak jsem je pustil dál, pak jsem tam dal jeden ručně dělaný 22mm, co mám už delší dobu, měl jsem je na X-widech, a docela sluší i tady těm (je to ve vlákně "V trávě" v sekci Fotogalerie), a aktuálně jsem přezul na poněkud  dražší, ale zato hodně povedený vintage Hirsch Terra... a chystám se to dál ještě nějak vymazlit ;)  halt, změna řemene kolikrát vykouzlí úplně nové hodinky

 

(rachlo-cvaky mobilem, ve skutečnosti vypadá řemen i hodinky mnohem lépe)

 

post-19918-0-59548500-1403677101_thumb.jpg

 

post-19918-0-05702900-1403677100_thumb.jpg

 

post-19918-0-09912100-1403677103_thumb.jpg

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak tak, taky ještě vymýšlím a dumám o jednom "na slušno", ale přecejen by měl být s ohledem na to, že se jedná o repliku vintage pilotních hodinek, trochu podle toho, takže asi žádný lesklý krokouš to nebude... ;)

 

až bude vymyšlený, hodím sem foto

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vnitrni AR mne laka u vsech hodinek bez, hodne jsem nad tim uvazoval, ale myslim ze prave tady u tech by to pokazilo ten vintage dojem, spise uvazuju, ze pozadam o pomoc s vymenou datoveho vence v inverzni barve, ta datumovka to fakt kazi... nastesti je mala

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

hodně se mi dostaly pod kůži ... a musím se pochlubit: dva měsíce jsem je vůbec nešteloval, stále na ruce, jen sem tam odložím na provětrání... a dělají stále + - 1 až 2 sek., tudíž se o přesnost vůbec nemusím starat

 

:clap:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...