Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

  • po 3 týdnech...

Prinosem tmavejsiho prazeni je lepsi extrahovatelnost rozpustnych latek. Postupem casu se pri prazeni cukry karamelizuji a nasledne i pali a soucasne se "borti" bunecna struktura. Pri extrakci ma tak voda volnejsi pristup k rozpustnym latkam a jejich molekuly jsou mensi (kratsi) a lepe se tak ve vode rozpousteji.

Tmavym prazenim se samozrejme meni i chutovy profil kavy a chut prazeni (karamel, kakako, tmava cokolada,...) postupne prekryva puvodni profil zelene kavy (ovocne tony, acidita, prirozena sladkost,...). Toho se vetsinou spise vyuziva k zamaskovani nedostatku komoditni kavy a "vyhlazeni" rozdilu mezi jednotlivymi varkami kavy (ruzne sklizne, plantaze, kolisajici kvalita).

Takze tmave prazenych kav je u nas dost - Primacafe, BunaCafe, Sicafe, CerstvaKava,... Ale nevim o nikom, kdo by u nas kvalitni vyberovou kavu prazil tmaveji nez nekam na FullCity. Vetsinou panuje nazor, ze to vyberovou surovinu degraduje (neco jako well-done steak z prvotridniho vyzraleho masa). Coz je skoda, protoze kdyz se to umi a povede se najit kavu, ktere tmavsi prazeni sedi, tak je to bomba.

Ja obcas svoje kavy necham dobehnout nekam na zacatek Second crack, ale pravidelne to nedelam... Je to hodne narocna disciplina a kazda vterina a stupen je hodne znat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, snazim se najit nejaky plnoautomaticky kavovar kolem 500e na Amazonu. Co jsem tak procetl recenze se mi do uzsiho vyberu dostali tyto dva:

 

- Saeco Incanto HD 8917/01
- DeLonghi ECAM Dinamica 350.55.B

 

Ale tech automatu je tak strasne moc, ze jsem se v tom ztratil. Ma nekdo nejake doporuceni? Nebo neco uplne jineho?

Moc dekuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

RedAce666... ta káva se ti hodně povedla. Zrna jedno jak druhé (bez nějakých úlomků čí skořápek). Tento stupeň pražení skutečně není běžný, co si vzpomínám tak snad jen LaBoheme praží takto. Zatím jedu tu směs espresso a spokojenost. Lehce ovocnou chuť beru jako příjemné zpestření (většinou kávy mám víc v extrémech). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky, jsem rad, ze chutna. Leden bude ve znameni zajimavych sklizni thajskych kav :-)

La Boheme obcas miva trochu tmavsi kavy, ale nemel jsem od nich nic, co by se dalo nazvat vylozene tmavym prazenim. Nekolik let jsem od nich mel kavove predplatne a je to kava, ktere se snazim hodne blizit, protoze mi vzdycky prisla jako takovy zlaty standard pro espresso, ktere si doma pripravuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

S ohledem na moje cesty, si kávu kupuji přímo v destinacích, které mam rad, tzn. Bolivia, Peru, Colombia.

Tahle je od finca pereira z Kolumbie, kupovana ted před vánoci, domnívám se, ze cerstveji to nejde.

Kávovar Jura, občas filtruji přes hario.

post-18062-0-53260500-1517121359_thumb.jpeg

Upraveno uživatelem vwtyp11
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Rozdíl mezi kávou z hario a chemexu jsem prakticky nezaznamenal, takže oboje mi přijde zbytečné.

 

Za mě je ideál začít hariema a dokoupit aeropress. Obojí stojí pár švestek, dá se s tím hodně vyhrát a připravit opravdu dobrou kávu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...