Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

ide do Behmor ?

Jop :-)

 

 

Čo sa týka mlynčeku, keby som momentálne kupoval, tak by vo výbere na prvom mieste bol asi Niche Zero. Všade sú naň samé chvály, je uspôsobený na single dosing a teda čo najmenšiu retenciu a práve že zvláda pomlieť kvalitne aj na filter aj na espresso. A vďaka minimálnej retencii a single dosingu nie je problém hrúbku mletia hocikedy meniť.

Jo, ten by byl fajn, ale trochu jiná kategorie :-) Zas až takovej kávovej nadšenec nejsem...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konečně. Americké několikaměsíční embargo na profiler od ECM pominulo, takže už i u nás je k sehnání tahle hračka, která z mého standardně nudného nástroje (Rocket R 58) udělá pokusnou laboratoř. Pánové z Bunacafé jsou tak laskaví, že to během 2 týdnů vyzkouší na svém Rocketu, a pak hurá nakupovat!

 

 

profiler ecm.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak Behmor s Wilfou jsou od pátku doma. Musím říct, že ten Behmor je vážně super. Celej víkend jsem testoval a i při uvaření "plnýho kotle", tj 1,2 l vody na 72g kávy, to chutná opravdu dobře. Vedle toho jsem udělal stejnou kávu v Clever Dripperu (500ml na 30g) a chuťově mi to přišlo skoro stejné.

 

Ta termokonvice je taky slušná - po 2 hodinách je káva stále horká na pití (musel jsem foukat), po třech se to ještě dá, po čtyřech už je jen teplá. Vařil jsem na 94 stupňů, možná kdyby to bylo na víc + jsem třeba ještě předehřál konvici, tak to může vydržet déle.

 

Je to tichý, docela hezky to vypadá...

 

Štvou mě dvě věci - konvice má ve víku otvor, kudy protéká káva dovnitř, ale taky tím potom uniká teplo, takže aby neunikalo, musí být konvice zasunutá v kávovaru pod košem s kávou (díra je "ucpaná" kapátkem). Čili ho nemůžu umýt a nechat někde schnout, to můžu až po vypití. Respektive ho můžu umýt, ale musím ho tam po tu dobu zase zasunout zpátky a ushnout to nechat až někdy potom. Škoda, že nedodávají druhé víčko bez díry, aby konvice mohla být mimo kávovar.

 

Druhá věc - papírové filtry. Na Hasbean psali, že jsou ideální Kalita 185, tak jsem jich vzal rovnou 300, protože se u nás se blbě shánějí. Přijde mi, že nepasují úplně dobře - chtělo by to o něco větší (hlavně vyšší). Když jsem dělal "plnej kotel" - tj. přes 70g kávy, tak jsem na dně konvice nalezl pár zrníček (asi dvě :-)). Vypadá to, že (asi při "výkvětu") něco přelezlo přes okraj filtru. Ale v chuti jsem to nepoznal, turek z toho nebyl :-)

 

Ale jinak dobrý, jsem spokojen!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na vědomost se dává, že dorazila nová káva ;-)

Takže pokud by měl někdo zájem a čekal na nové druhy, tak teď je ta správná chvíle.

 

Na výběr jsou:

 

lehká ovocná praná Etiopie

Rwanda zpracovaná suchou metodou - ovocná, šťavnatá

zajímavá Brazílie - tradičně trochu zemitá a kořeněná, netradičně díky zpracování typickému pro Etiopii (praná, třikrát fermentovaná) lehčí a ovocnější než běžné Brazílie

 

Dejte vědět, rád vám nachystám voňavý balíček ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Včera jsem byl na nákupu v Billa, manželce došlo kafe na turka a já nebyl stavu dojet do přístavu pro naše a tak šmíruju kávu v regálu a koukám Jihlavanka v akci za 99,- přešel jsem to s úsměvem, který mi zmrznul, když jsem četl, že je to Arabica a robusta a že prý silná....

 

20191008_172923.jpg

 

No, koupil jsem to.

Vyrábí to Tchibo v Německu. Doma jsem to prohnal mlýnkem a už při otevření byla vůně dotmava opražených zrn velmi příjemná, ale po namletí ještě vygradovala, což mě donutilo roztopit Brasilii. Výsledek byl překvapivě pitelný, žádný průser, nebo káva s liškou, jak jsem byl zvyklý.

Musím to trošku poladit, protože to chodí trochu jinak než "moje " káva, ale kvůli studijním účelům se do toho pustím.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je tam cca 80% robusty, různí se to, protože je to masovka a musí to mít furt stejnou chuť. Špatný to není, ale nepil bych to. Nejlepší z Tchibo produkce je Privat Kaffee, ale cena tomu odpovídá. Furt je to korporátní kafe, i když fair trade. Nicméně PK piju i doma a jako fakt si nestěžuju. Nedávno mi došly zásoby, tak dojíždim zásoby nějakej kil Davidoff zrní a pak se asi znova vrhnu na mikropražírny a na Ace :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravíčko,

 

máte prosím typ na kávovar na zrnkovou kávu do kanclu - cca 12 lidí.

Asi není potřeba aby to dělalo srandy s mlékem, jeden z hlavních požadavků je jednoduchá údržba. Cena kolem 15k.

 

 

Díky ;]

https://www.mall.cz/espressa-kavovary/delonghi-ecam-22-110-b?gclid=Cj0KCQjwivbsBRDsARIsADyISJ_YZdBce4B0pOwDfVJ7zmkbQYRxDl6RGQt6jgV3LH1ELnJ60CkCW1caAu_rEALw_wcB nesmrtelná mašina

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lítal sem po štatlu a dole v Centrumu narazil na tohle kafo http://nilaja.cz . Musím říct, že tam mají dobrý mašiny a teče jim z toho prudce pitelny kafe. Koupil jsem i na doma a spokojenost :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas. Mám to doma i v práci a když si pohraješ s mlýnkem a vodou, tak pohoda

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...