Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Nic se nelouhuje, netreba pospichat. Napriklad pri cuppingu, kde je kava jen zalita ala turek, se ochutnava az do uplneho vychladnuti (klidne pul hodiny) a kave to nijak nevadi. Od chvile, kdy si kava sedne na dno, tak se extrakce prakticky zastavi. Natoz u FP, kde je jeste to sitko.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chapu, ale je to zalezitost dvou, max tri vikendu v mesici. Tak se snazim vymyslet co nejlevnejsi reseni.

 

Vidim to na FP z ikea za stopade a nasel jsem na webu i rucni mlynek a dokonce to ma i keramicke kameny.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

FP z Ikea je v pohode. Na mlynku bych ale uplne nesetril a vzal aspon treba neco jako Porlex. Uplne noname rucni mlynek bude tragedie.

A navod si najdi na YT od Jamese Hoffmana. Za me top metoda.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Upraveno uživatelem RedAce666
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jak už tu někdo psal, naprosto souhlasím s kombinací moka + frenchpress na chalupu. máme to tak taky. frenchpress na velký hrnek a moka, když chce člověk jen malé chuťově intenzivní kafe.

a aeropress se nejvíce osvědčil pro přípravu kafe na cestách, je super jednoduchý na připravu a údržbu a čištění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dal sem na řadu místních zkušených a začal s FP(ikea) a mlynek Hario. Po nějaké době sem koupil Aeropress. Ted 90% Aero a 10% FP. Piju max 2 kavy denně a pořád ruční práce. Jak uz tu zaznělo důležité jsou vstupní suroviny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koupil bych kombinaci moka + frenchpress. Za me na chalupu ultimatni reseni. V konvicce udelas "espresso", kdyz chces neco alternativniho, tak ve FP udelas vynikajici kavu (od jednoho hrnku po litrovou konvici rano k snidani pro celou rodinu). A jako bonus jde ve FP naslehat vyborne mleko do kafe z konvicky.

Aeropress je super a muzes ho prikoupit, ale je to spis reseni na cesty nebo do prace. Vic lidi s tim moc neobslouzis...

Pokud do toho budes sypat dobrou kavu, tak z toho i dobra kava potece. A vzhledem k cene dobre kavy to jsou dost levne nastroje, takze klidne vyzkousej vsechny. Kazdy ma neco do sebe...

 

Ne ze bych do toho nejak extra videl, ale mel jsem vzato ze pri cuppingu se to kafe ochutnava na normalnim filtru a jako turek se dela pokud se k nemu jen cicha. Kazdopadne pokud frenchpress do 4 minut nepreliju a necham ho treba 15 minut, chut je uplne jina a sem nasranej sam na sebe (obcas na to zapomenu to prelejt). Myslim ze ten rozdil v chuti musi poznat snad kazdej kdo to zkusi udelat takhle vedle sebe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zásadní rozdíl je v tom že při cuppingu se to kafe nedělá pro pití ale jako test. Když si dělám kafe pro sebe, chci z něj dostat to nejlepší a to špatné potlačit. Při cuppingu jde o to ukázat všechno, dobré i špatné. Proto se dělá na bažiňáka, aby se v tom vymáchaly i ty věci které při normální přípravě nechceme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cupping se vzdycky dela bez jakekoli filtrace a vzdycky se ochutnava. Jen na ocuchavani se nedela.

A nemuzu souhlasit s tim, ze bych pri cuppingu chtel z kavy dostat neco, co tam pri normalni priprave nepatri. A nemuzu ani souhlasit s tim, ze by se kava extrahovala furt dal... Chut se sice casem meni, ale to je tim, ze kava chladne.

Mrknete se treba na to video od Jamese Hoffmana. Ten vlastne FP pripravuje takovym cupping stylem a nechava ho bez filtrace klidne 10 minut. Ale kazdy pije na vlastni hubu, takze si i musi najit svoji metodu...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi a nějaký tip, když bych chtěl na doma vyměnit Nespresso kávovar za nějakou levnou páku? Chci to jako doplněk k různým filtrum ( aeropress, dripper). Chtěl bych tím nahradit právě kapsle, ale nemám ambice dělat světový vyladěný espresso na stroji za desitky tisíc. Nějaká běžná domácí alternativa třeba kolem 4-5 tisíc, na které se při dobrých surovinách a čerstvém mletí, bude dát udělat slušný espresso? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...