Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Precizní ano, taky mám IMS, ale i VST nebo LM Strada budou v pohodě.
Co bych zvážil (pokud nemáš) je nahá páka. Ne proto, že je to cool a sexy, ale proto, že je to nenahraditelný diagnostický nástroj.
Na běžné páce můžou mít dva shoty stejné parametry (váha, čas) a jeden z nich bude kanálkovat a chutnat hrozně. A ty si budeš lámat hlavu, kde je problém. Nahá páka tyhle chyby neschovává a můžeš díky tomu dobře trénovat správnou přípravu kávy v misce.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud si s tím nechceš lámat hlavu, tak vem 18g a neřeš to. Bude fungovat.
Pokud si s tím chceš lámat hlavu hodně, tak bys musel proměřit všechny prvky, které v tom hrají roli. Záleží hlavně na kávě, kterou používáš (Mezzo bude mít jinak vysoký 18g puk než světle pražená) a hloubce sprchy v tvojí hlavě kávovaru. Ve finále bys měl mít mezi sprchou a kávou cca 2-3mm prostor.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tedy po přechodu na precizní misky musel zjemnit mletí a výsledek byl určitě lepší.

Každopádně, pokud se espressem chce někdo zabývat trošku víc, je přechod na precizní misky nutnost (imho). VST nebo IMS je debata obdobná jako jestli Nikon nebo Canon ve foťácích. Je to víceméně jedno. Vyzkoušel jsem pár druhů IMS a skončil u IMS E&B LAB B702TFH26 (18/20g). V kombinaci se sprchou ze stejné řady jsem s výsledky opravdu spokojen.

IMS má fakt velký výběr, včetně doporučené gramáže http://www.imsfiltri.com/wp-content/uploads/2019/02/IMS-Competition-Catalogue.pdf Některé věci ale nejsou v ČR sehnatelné, musel jsem objednávat z Německa.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte po dlho premyslani a ohybani budgetu a racionalizovania som prisiel na toto kombo Lelit Victoria PL91T a Eureka Mignon Specialita. Myslim si ze s tymto set upom budem mat dost moznosti sa vyhrat :) a uvidim ze ci ma to bavi a chcem v tom pokracovat alebo je toto ta uroven kde si poviem ze staci... ak mate nejake rady a typy ze co zmenit som otvoreny vasim podnetom a radam. dakujem a pekny den

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, zkus ještě mrknout na Rancilio Silvia s PID. Od Buna Cafe. Oproti Lelitu je rozdíl ve stroji 4 kg. Což je dost železa. Rancilio se bude možná tvářit solidnějším dojmem. A u Lelitu tě časem bude štvát provedení leštěného nerezu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne sa prave ta uprava paci, uvazoval som aj nad silviou ale nejako ma neoslovila. Uprimne ked som uvidel Lelit Bianca tak som sa zamiloval ale momentalne budget je nastaveny tak ako je a budem sa ucit na tomto stroji a potom postupne ak bude chut a bubaky tak si zadovazim spominanu Biancu.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem asi 2 roky podobný Lelit a byl jsem s ním velmi spokojený. Pak jsem pořídil HX E61 mašinu kvůli občasné akci někde na trzích ale popravdě řečeno na Lelit dost často vzpomínám. Zvlášť když si chci dát kafe a musím půl hodiny čekat na nahřátí. Dost často ho pak ani nezapínám a dám si filtr.
Když pominu inherentní (vždycky sem takové slovo chtěl použít :-) ) nevýhody single-boilerů, tak je to dobrá volba. Funkčně nebude mezi Lelitem a Silvií prakticky žádný problém, takže bych klidně vybíral podle vzhledu.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vie niekto s mlyncekom s plochymi kamenmi 58-60mm odmerat aku ma rychlost mletia na espresso? Upgradol som kamene vo Fiorenzato F4e z povodnych 58mm na 60mm (urcene pre Eureka Atom) a niesom si isty ze je vsetko ok. Kava sa vyrazne zlepsila (to uz samotnou vymenou mlynceka), meliem omnoho omnoho jemnejsie (pre rovnake misky) ako predtym, co pre mna znamena ze asi melie rovnomerne.

Ale na 16g kavy (pomletej) na espresso je to kludne aj 25s. Zda sa mi to dost. Casovac je len do 25s... .

Kym zacnem frezovat uchyty na 64mm kamene, vie niekto poradit ci je to ok, alebo mam patrat po pricine? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samozrejme jeste zalezi na otackach motoru. Mnou uvadene casy jsou pri otackach kolem 1200-1300


Neucpava se ti nekde kafe? Ze se nemuze dostat z mlynku ven...

Dalsi moznost (asi nepravdepodobne): over, jestli mas kameny spravne, tzn. horni - dolni. Kdyby byly naopak, pravdepodobne by moc nemlely

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...