Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Díky moc za zkušenosti, ony ty mlýnky jsou vlastně dost jednoduchá chujovina, jsem si právě říkal, že bych si na 3D tiskárně vytiskl držáček na Kinu a přidal motorek. Cenově bych v tom byl cca do litru a imho bych tím vyřešil většinu problémů....

Případně přesně koupil top kameny na mletí a postavit si to sám, ale to už je moc velkej masakr a znám se a vím, jak by to dopadlo...nijak

Mě ty plochý kameny přijdou problematický kvůli retenci, tam to vyhazování kafe nejde řešit moc líp a imho v tom vždycky zůstane víc jak v konických, kterýma to propadne dolů.

Jaký kameny jsi kupoval?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kameny mám SSP Red speed 74 mm.

Do domácí stavby mě právě ukecal kamarád projektant, který si postavil mlýnek na filtr. Tak už nějaké zkušenosti měl a má 3D tiskárnu.

Základ jsou kameny, pak se musí zakázkově vyrobit z hliníku mlecí komora a unašeč horního kamene. Z nerezu pak unašeč dolního kamene. Pak ještě pár drobností… zbytek se dá řešit ze standardních komponentů a 3D tisku.

Velké kameny vyžadují velký točivý (startovací) moment u motoru. Drahé mlýnky to řeší DC motory s převodovkou, ale ty jsou fakt drahý (třeba 20 tisíc za motor s převodovkou - já zvažoval orient motors jako u monolithu). Pak je ale mlýnek tichý a má rozumnou velikost (např. Monolith Flat). Ten sloužil pro inspiraci například u řešení magneticky sundavacího “zobáku”, či jak to nazvat. Dá se pak lehce vyklepat (tam by jinak trochu kafe zůstávalo).

Kvůli ceně jsem si koupil normální asynchronní motor se startovacími kondenzátory, aby utáhl start. Najít motor je celkově problém, jsou velký nebo drahý. Já šel cestou levného velkého a s konstatními otáčkami… Jinak by to bylo cenově už mimo. Velký motor (a s ním spojené nižší náklady) jsou hlavím důvodem, proč jsou komerční mlýnky tak velké. Velké kameny vyžadují velký startovací moment a ten dokáže doručit jen velký motor (pokud se bavíme o střídavém proudu).

Kameny je důležité také vycentrovat nebo jak to nazvat, prostě, aby byla všude stejná mezera a nestalo se, že jak se točí, někde je menší než jinde. Je to trochu časově náročný voser proces, ale je nutný.

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě zrovna ten DC motor nepřišel tak drahej. Něco na 12v s převodovkou a rozumnýma otáčkama (cca 60-120), aby se člověk nemusel drbat s řízením. Dá se koupit do 2k a něco malýho vyloženě za pár stovek, ale to netuším, jestli by to utáhlo (má to cca 15-19kg na cm)...

https://dratek.cz/arduino/1466-motor-12v-dc-60rpm-s-prevodovkou-silny-tocivy-moment-25mm.html

nebo

https://www.dcmotory.cz/dc-motory-planetova-prevodovka/serie-pgs430.html

No je o čem přemýšlet :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Záleží, jak dlouho to chceš mlýt. Pokud máš 1000+ otáček tak meleš třeba 5 vteřin double porci. 120 otáček mi přijde na espresso fakt málo (ploché kameny). Zvažoval jsem min 600. U konických nevím. Pak jsem hledal tak, aby startovací točivý moment byl alespon 2 Nm (velké kameny, aby se to roztočilo).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já zvažoval BLDC motor od Oriental motor s převodovkou 5:1.. dělají se různý výkony. Na mlýnek jsem zvažoval min 200 W, idálně 300. Možná se dělá i 400, už si nepamatuju. Pak točivý moment s rezervou. V setu je motor převodovka a řídící jednotka s usměrňovačem. Dají se plynule regulovat otáčky až do nominální hodnoty, která je někde 3000-4000 (to se vydělí převodovým poměrem), takže se dají plynule regulovat až do 800. Pecka, ale drahá :)

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já vycházel z toho jak rychle melu ručně. Mě je vlastně úplně jedno, jestli to kafe melu 5s, 30s nebo minutu (zvlášť u přesně naváženýho single dose, kde to projede celý a neřeším čas = váha), protože nejsem kavárna, kde se ten čas počítá, beztak nejdýl trvá ohřát kávovar, nahřát hrnek...spíš je problém, že to žena špatně utáhne a nebaví ji točit a během toho času mletí se dá chystat věci okolo...

Uvidím co udělají nový kameny v Mazzeru, třeba si na sebe zvykneme, ale retence a stárnutí kafe v hopperu mě bude štvát furt, protože těch kafí prostě nevařím dost...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kluci, vi o tomhle vlakne @beeman? Kdyz ted dokoncil First Blood a ma pres vanoce volno, tak by mohl vymyslet a vyrobit limitovany Chronomag First Dose jako nejaky single dose mlynek ne? 😉

Ja teda sice porad pouzivam integrovany mlynek (au!), ale taky kvuli malemu mnozstvi kavy, ruznym druhum a tehotnym osobam co chteji "bez kofeinu" jsem premyslel o single dose. Dost se mi libi treba tohle https://www.kickstarter.com/projects/goat-mug/arco-2-in-1-coffee-grinder/description ale tezko rict jak to bude fungovat.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně něco takovýho jsem si včera představoval, že bych si udělal jako docking station pro ten můj Kinu, ale upřímně Kickstarter ve mě nikdy nevzbuzuje moc důvěry no a já bych to nedotáhl. Pokud chceš rozumný single dose, tak je celkem chválený Niche Zero, ale bude jich určitě víc...

Kdyby se Beeman pustil do mlýnku s těmahle kónickýma kamenama (náhradu dělá i SSP), tak by se tu asi pár pacientů našlo :D

http://www.coffegarden.sk/mlecie-kamene-mazzer-robur-187c-83-mm-3f/

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A už chápu, proč si náčelník koupil Baratzu sette 270, protože ta má kónický kameny. @Bert dá se na tom mlýt single dose, nebo v mlýnku něco zůstává. Někdy fakt člověk vymýšlí hovadiny aby pak koupil to co mu někdo doporučoval na začátku (ten co jsi mi tehdy posílal byl už pryč, jinak bych ho koupil...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 minutami, Lamiczka napsal:

A už chápu, proč si náčelník koupil Baratzu sette 270, protože ta má kónický kameny. @Bert dá se na tom mlýt single dose, nebo v mlýnku něco zůstává. Někdy fakt člověk vymýšlí hovadiny aby pak koupil to co mu někdo doporučoval na začátku (ten co jsi mi tehdy posílal byl už pryč, jinak bych ho koupil...)

Řádově desetiny gramu. Super.

Za posledních pár let mi prošly rukama: Mazzer (3 různé), La San MArco, Rocky, Fiorenzato, Quamar, a právě Baratza. NA domácí použití Baratza sette 270 wi prostě bomba. Jestli máte někdo Niche Zero, očekávám pozvání 🙂 zameleme si spolu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sakra už by to chtělo i ten kávovej sraz :D Mě začíná připadat, že na to domácí žvýkání budu hledat i elektriku s konickýma kamenama. Tím vypadává Eureka Mignon a zůstává asi jen Baratza Sette 270 (klidně bez váhy), pokud mlýnek nemá retenci, tak bych asi stejně mlel single dose. Nebo ten niche, případně ultimátní First Shot od Beemana 😂

Já dnes manželce naježil (bo já kafe nepiju, že 🤣) novou IMS sprchu a ještě takovej "puk" co ji na tom kávovaru drží v hlavě. Origo tam je plastovej a já ho se sprchou koupil z mosazi. K tomu ještě nahou páku. Origo je vyprodaná, ale sehnal jsem aftermarket.

Manželka že si dá po rozbalení dárků kafe, tak jsem se natěšeně pustil do testování. Co mě brutálně překvapilo, že jsem musel dost drasticky upravit mletí na víc jemné - udělal jsem tři shoty, než jsem to trefil a to ještě se štěstím, posouval jsem fakt hodně a pomohla včerejší informace od @ony že na Kinu doma mele na výrazně jiný nastavení jak já.

Otevřel jsem ještě navíc nový zrno, ale takto jemně jsem ještě nemlel nic, tím to imho nebude. Nevím jestli to udělala sprcha, nebo má takový vliv i nahá páka, přecejen ten malý kanálek může mít nějaký odpor. Košík je stejný LM Strada, ještě zítra přetestuju...každopádně první 3 pokusy vytekly cca 60-70g, prtvní pitelný výsledek (39g za 30s) byl chuťově super.

Kafe odsud na doporučení od kamaráda https://www.saggio.cz/nabidka.htm

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

určitě bych s klidným svědomím doporučil niche. má to kameny z mazzer kony, bytelné kovové zpracování. to přežije vše. v sette je dost plastových částí a často to odchází (při větší zátěži).

niche doma používáme dva roky na espresso i filtr a je to skvělé. zabírá to málo místa, jednoduše se to čistí. zatím bez zádrhele.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzal jsem na firmu na testování Mahlkonig X54 a super… zatím jsme vždy testovali na Fiorenzatech, tak jsme zvědavý…. Sette jsme taky chvíli zkoušeli, ale mě osobně nesedí…

Na kavárnách jsme postupně přešli z VictoriaArduino Mythos2 na Mahlkonig E65s GbW a tam je to daný…. Mythos2 ještě táruje váhu a Mahlkonig už má zatárováno i vymleto….uvidime co tento malý x54, ale zatím se zdá, že přejdeme komplet na Mahlkonig…


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...