Jump to content

Recommended Posts

Do Sage bych se nepoustel - je to firma vic designova nez kavova...

Dobre domaci mlynky vhodne na alternativy dela Baratza (Mahlkoenig). Uz nejlevnejsi Encore je OK. Virtuoso je super a pouziva ho rada kavaren jako doplnkovy mlynek na filtr.

A pokud opravdu nezalezi (tolik) na rozpoctu, poridil bych Vario Home s ocelovymi kameny (byva znacen BG). Jednak je to spickovy mlynek na alternativy (v ramci domacich moznosti) a navic ma tu vyhodu, ze pokud bys casem chtel presedlat na espresso, koupis kameny keramicke a mas porad vyborny univerzalni mlynek. To s Virtuosem neudelas.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

RefAce: mas skusenosti s Vario Home? Rozmyslam nad upgrade toho co mam (ascaso + jeden stary rr45 prerabka) a mahlkonig mi je sympaticky. Vsade vidim len verziu s keramickymi kamenmi. Pouzitie - vylucne espresso. Mozes ho odporucit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoj, potřeboval bych radu ohledně mlýnku. Děláme teď doma hlavně aeropress, V60, semtam espresso. Na rozpočtu moc nezáleží, ale nějaký profi za raketu asi nebude třeba.

 

Pro představu jsem koukal jsem na Sage BCG820

https://www.alza.cz/sage-bcg820-d5237713.htm?o=1

 

Budu rád za jakoukoliv radu :) Díky.

Mam ho doma a je naprosto v pohode. Jako jasne, jsou znacky zamerene vyslovene jen na kavu, takze to asi budou mit zmaknute lepe, ale ja jsem naprosto spokojeny a nejak jsem si nevsiml z fotek, co jsem tu tak videl (pravda moc lidi tu sve vytvory nedava, jen o nich mluvi), ze bych s kombem mlynku a espressa prave od Sage neudelal kavu jako jini...nepocitam teda Tikala, co ten dokaze vykouzlit je nehoraznost :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

RefAce: mas skusenosti s Vario Home? Rozmyslam nad upgrade toho co mam (ascaso + jeden stary rr45 prerabka) a mahlkonig mi je sympaticky. Vsade vidim len verziu s keramickymi kamenmi. Pouzitie - vylucne espresso. Mozes ho odporucit?

S Variem zkusenosti nemam - pouze zprostredkovane a tu a tam jsem mel kavu (filtr) z kavarny, kde ho maji. Vicemene vsechno pozitivni.

Pokud ho chces na espresso, zvolil bych asi spis Sette. Ten jsem kupoval pro brachu a nejakou dobu jsem ho mel doma vedle Mazzeru a musim rict, ze krome vyssi hlucnosti je to vynikajici mlynek.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

S Variem zkusenosti nemam - pouze zprostredkovane a tu a tam jsem mel kavu (filtr) z kavarny, kde ho maji. Vicemene vsechno pozitivni.

Pokud ho chces na espresso, zvolil bych asi spis Sette. Ten jsem kupoval pro brachu a nejakou dobu jsem ho mel doma vedle Mazzeru a musim rict, ze krome vyssi hlucnosti je to vynikajici mlynek.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Diky moc. Sette vyzera vyborne, so zabudovanou mikrovahou by to mohlo byt presne to co hladam. Ani som o nom nevedel. Chcem vacsiu rovnomernost mletia ako ma Ascaso, tak sa obzeram. Cenovo hladam cca tam kde stoji Sette. A musi to byt samozrejme fresh mlyncek.

Ta vstavana vaha by mi ubrala jeden krok pri priprave (vazenie na zlatnickej vahe). Idem to studovat, dik!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz testujem tento mlynek Ceado kamene 83mm.

post-24828-0-66976600-1579286152_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baratza Virtuoso plus vypadá jako přesně to, co hledám, akorát jsem ho našel jen na zahraničních eshopech.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jsem vypozoroval, /ostatní možná vědí, ale já jdu cestou pozorování,pokusů a omylů/ že mírná oxidace kávy je asi žádoucí.

Vždy když otevřu čerstvou kávu, tak první dva dny se tomu nějak nechce, třetí den je to už ono.

Přijde mi, jako když jsou zrna plná oleje a potřebují si vydýchnout. Nechce se tomu do cremy a kresba je taková jiná a potrhaná.

 

Co myslíte ?

 

Po srovnání distributorem

20200118_140550.jpg

 

po tempování

20200118_140702.jpg

 

a takhle se to vyvinulo

20200118_140832.jpg 20200118_140936.jpg 20200118_141021.jpg 20200118_141111.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalezi, jak cerstvou tu kavu mas. Pokud je opravdu hodne cerstva (mene nez cca 3-4 dny po prazeni), tak je na espresso opravdu lepsi ji jeste nechat vydychnout. Jen nejde o oxidaci - ta je vzdycky spatna. Ale po prazeni je v zrnech velke mnozstvi CO2, ktere brani spavne extrakci (to kafe pri extrakci zacne "penit" a nepusti k sobe vodu). Na espresso se tvrdi, ze je idealni 5-7 dni pockat. Behem te doby kava sice oxiduje, ale pozitivni vliv vypousteni CO2 prevazi.

Kvuli tomu se mimochodem kava dava do sacku s jednocestnym ventilem.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tikal: jj, rovnaka skusenost. Ja mam pocit ze najlepsia je kava cca 10dni az 2 tyzdne po prazeni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RedAce - díky za odborné vysvětlení, kávu jsem měl v den pražení v sáčku a otevíral po dvou dnech.

 

a jsem rád, že mé pozorování dávalo smysl a nepozoroval jsem to sám.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnes prišla nová zásielka od Coffia.Ja už pomali ale iste prechádzam na filter teraz to mám tak 50/50.

post-24828-0-10538700-1579518154_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hele jako ty mě s těma fotkama fakt drtíš :D Od určité chvíle mam za cíl udělat taky takového tygra, jednou jsem měl takový náznak a už jsem si říkal, že to půjde, ale ne, prostě ne. V práci si ze mě akorát dělají prdel pokaždé, když se o to snažím a laboruju. Ve tvé vs. mé mašině je teda propastný rozdíl, ale právě když už jsem jednou měl náznak, tak jsem věřil, že to z ní taky vytáhnu, ale asi ne.

Jinak jsem koukal, že u tebe taky frčí Mezzo, zkoušel jsi toho od nich víc? Já mám vyzkoušeno cca 10 různých a zasekl jsem se na 2 Brazíliích, které mi sedí chutí zatím nejvíc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Také to byla dřina, než to takhle začalo chodit :lol2:

 

K stálým a uspokojujícím výsledkům s minimální odchylkou mě posunul až distributor a ten momentový temper. Používím přesnou misku a to všechno dohromady dá ten zvěřinec.

Laboroval jsem s přesnou sprchou, konickou miskou a prd. Obloukem jsem se vrátil k osvědčené sestavě, ta nemá slabiny.

 

Mezzo je super. Zkoušel jsem od nich pár vzorků, ale 70/30 je můj jasný favorit. Navíc poměr cena/výkon je naprosto nepřekonatelný. Melu to i manželce na turka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Také to byla dřina, než to takhle začalo chodit :lol2:

 

K stálým a uspokojujícím výsledkům s minimální odchylkou mě posunul až distributor a ten momentový temper. Používím přesnou misku a to všechno dohromady dá ten zvěřinec.

Laboroval jsem s přesnou sprchou, konickou miskou a prd. Obloukem jsem se vrátil k osvědčené sestavě, ta nemá slabiny.

 

Mezzo je super. Zkoušel jsem od nich pár vzorků, ale 70/30 je můj jasný favorit. Navíc poměr cena/výkon je naprosto nepřekonatelný. Melu to i manželce na turka.

mozem sa opytat kde sa daju kupit tak pekne hrubostenne salky? vdaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Také to byla dřina, než to takhle začalo chodit :lol2:

 

K stálým a uspokojujícím výsledkům s minimální odchylkou mě posunul až distributor a ten momentový temper. Používím přesnou misku a to všechno dohromady dá ten zvěřinec.

Laboroval jsem s přesnou sprchou, konickou miskou a prd. Obloukem jsem se vrátil k osvědčené sestavě, ta nemá slabiny.

 

Mezzo je super. Zkoušel jsem od nich pár vzorků, ale 70/30 je můj jasný favorit. Navíc poměr cena/výkon je naprosto nepřekonatelný. Melu to i manželce na turka.

 

Výzva přijata, jdu objednávat :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...