Jump to content

Recommended Posts

Než koupit levnou páku, tak bych si raději nechal Nespresso.

+1

Aj ked s lacnou pakou sa pri urcitych upravach espresso robit da, mlynceku sa nevyhnes. Co je minimalne nejakych 250e, skor 400. Takze odporucam sa na to vyprdnut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mám ho 5 roku (předchůdce EC685, dedica). Postupně jsem se na tom učil... Ted tam mám normální jednostěnný filtr (ne ten jejich pressurized se dvěma dnama který nejdou pořádně vymýt a po čase má kafe pachť) a páku jsem uříznul jednak aby se tam ten filtr vešel a abych viděl jak a kudy to teče.

 

Základem všeho je ale dobře namletá káva - na to jjak velkej je to rozdíl sem přišel až s koupí pořádného mlýnku.

Takže teď je zase nejužší místo ten kávovar.

Takže si myslím, že dobrý kafe se na tom udělat dá. - Nespresoo jsem pil chvíli v práci a neoslovilo mě to (to neznamená že to hejtuju nebo říkám že to není dobrý)

post-23279-0-76182700-1580584608_thumb.jpeg

post-23279-0-80089400-1580584620_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam tedy vyse zminenou paku 35.31 k tomu mlynek delonghi kg89 ktery me teda zezacatku neskutecne stval ale po mensi uprave se s nim da zit celkem vpohode.

 

U paky si s tim muzes alespon hrat a muzes ovlivnit vstupni surovinu, hrubost mleti, silu stlaceni atd.

 

A i v tyhle levny sestave o kterou by si vetsina lidi tady neoprela ani kolo (coz je pochopitelne kdyz maj doma vybavu za xx tisic) si dokazu vzdycky udelat lepsi kafe nez vyleze z dolce gusto, tchibo a podobnych kapslovych kavovaru.

 

Nehlede na to ze u paky jediny odpad co mam je puk ktery svihnu na kompost. Zadny plast atp. Tak a ted do me

 

Edit: oprava par preklepu. Mastim to tu na mobilu.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by Pepino777

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrát si se sílou stlačení (tempování) je imho nesmysl. Tohle by mělo být pořád stejný, abys sis právě mohl hrát s gramáží a hrubostí... a věděl, co to dělá

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cupping se vzdycky dela bez jakekoli filtrace a vzdycky se ochutnava. Jen na ocuchavani se nedela.

 

Asi bych si ty dokumenty o kave mel projet vsechny znovu. Taky se to ochutnava lzickou ne? Takze ten sediment zustane dole a jak to pak chladne, tak difuze neprobiha tak intenzivne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Borci, poslední dobou se v tomto úžasném vlákně začínají opět množit dotazy, které již vícekrát byly zodpovězeny, vyřešeny, odsouhlaseny, ... atd. Jak asi většina z vás, co tu nejste nováčci, ví, že před rokem pod mým nelaskavým dohledem proběhl kurz přípravy espressa. Díky Zdenálovi a Ondrovi pak i s teoretickým přesahem k technologii mlýnků a profilování. Absolventům jsem slíbil, že bych pro ně udělal něco jako pokračovací taneční (strašné, když si představím Tikala). Takže čistě informativně. Praha, sobota nebo neděle, rozsah cca 6 - 8 hodin, kurz 1 začátečníci (espresso od začátku do konce), kurz 2 pokročilí (profilování). Cena spíše symbolická, jen spotřebované suroviny.

 

Kdo by měl zájem? Viděl bych to stejně jako loni na březen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokud to bude jen trochu mozne, tak urcite rad dorazim. Rad se podelim o to malo, co o priprave a pripadne prazeni vim.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

JInak důkaz místo slibů. Podívejte na Tikala jak mu ta příprava hezky jde. Asi tak 4 stránky dozadu:

 

 

tikalovic kafe.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokud to bude jen trochu mozne, tak urcite rad dorazim. Rad se podelim o to malo, co o priprave a pripadne prazeni vim.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

 

Děkuji, to by bylo opravdu skvělé.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoj Berte mňa by zaujímalo to profilováni tam som sa ešte nedostal mohol by si prosím ta k tomu niečo napísať ako si spokojný čo sa zlepšilo a podobne.Dik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nějaká jednodušší otázka by nebyla? :-)

 

Teď vážně. Já mám profilování jako zábavu. Na mých mašinách (rocket r58, brasilia belle epoque, brasilia junior, arte di poccino) jsem schopen sázet jedno stejné espresso za druhým. Mimochodem, všichni říkají, že výborné :-). Ale tam někde vzadu v hlavě zkrátka hlodá ten červík pochybnosti, co by se stalo, kdybych na 15. sekundě prudce zvýšil tlak, nebo třeba až ke konci, když se louhuje ta hořká složka .... atd.

 

Tedy abych odpověděl na Tvou otázku. Zlepšilo se úplně všechno, protože si mohu vyrobit kávu, jakou chci, na jakou mám zrovna chuť. Mám stabilizovaných (na ruku) přibližně 5 profilů z jedné směsi 30/70 a jsem spokojenej parchant :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokud bude tento kurz (myslím ten pro začátečníky) v termínu, který mi bude vyhovovat a praconí povinnosti mi to dovolí, také bych velmi rád rád dorazil. David

Edited by bananovec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestli to bude i pro začátečníky, který jsou na kafe (zatím) úplný dementi, tak bych se přidal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to raději začnu psát. Zatím projeven předběžný zájem takto:

 

Začátečníci - espresso od A do Z

(předpokládaný termín 15.3.2020)

 

1. Maxmilian

2. Pepino777

3. bananovec

4. dimple

 

Pokročilí - profilování kávy

 

1. ony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...