Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Voda opravdu funguje .Teď mám období , že mám násypku prázdnou a každou várku vážím a než ji nasypu do mlýnku tak ji promíchám namočeným prstem ve vodě a statická elektřina se neprojeví .

Vypadá to sice divně , ale funguje to ....

 

Link to post
Share on other sites
před 1 minutou, OndraPod napsal:

Na hrudkovani by mela pomoc mrizk z tenkeho dratu, pro nektere profi mlynky se prodava jako prislusenstvi.

1252444.jpg

s tímhle jsem viděl video a vypadalo to že ta mřížka funguje i na statiku , nicméně na můj Ascaso by to šlo dopasovat blbě

Link to post
Share on other sites

Statika u je různá u různé kávy. Tmavěji pražená má obecně vyšší statiku. RDT funguje, ale u klasických espresso mlýnků podle mě nedává moc smysl, ty mají totiž vysokou retenci. Tato technika má smysl hlavně u "single dose" mlýnků.

Upřesnění: U klasického espresso mlýnku sice můžeš nasypat přesně 18 g a vypadne ti taky 18 g, což by mohlo znamenat nulovou retenci, ale bohužel prvních pár gramů je namletých z předchozí dávky a zůstaly v mlecí komoře a na cestě ven. Namletím nové dávky, tyto gramy jdou ven a zas posledních pár gramů z nové dávky zůstává v mlýnku. 

High end single dose mlýnky mají např. retenci 0,2 g, s RDT 0,1 g. Mlecí komora i cesta ven zůstává víceméně čistá. 

Edited by redd
Link to post
Share on other sites

Můžete se kouknout např. na Kafatek Monolith Flat nebo na Ceado E37Z-Naked. Cenovka těch mlýnků je ale kosmická.

S kámošem jsme se pustili do vlastního návrhu a stavby single dose mlýnku s mlecími kameny SSP Red speed 74 mm. Už mele a výsledky jsou perfektní. Ještě je ale okrytý motor a je potřeba zakrýt kabeláž. Design bude hodně puristicky ekonomický, ale funkčně to je na jedničku.

Link to post
Share on other sites

Podelim sa o skusenost. Vymenil som v mlyne Fiorenzato povodne kamene (58mm) za nove 60mm (z Eureky) a cas mletia siel dole asi o 30%. Su samozrejme aj inak brusene (3-zub stare vs 5-zub nove) ale vplyv brusenia posudit neviem.

Edit: typo

Edited by eskimak
Link to post
Share on other sites

Ještě doporučuji kameny vůči sobě vycentrovat. Teda nevím, jestli slovo "vycentrovat" je to správné, ale jde o to, aby k sobě doléhaly na všech stranách stejně. Často na jedné straně kamen už drhne o druhý a na druhé je mezera. Je to trošku voser proces, ale na konzistenci mletí to pomáhá. Výrobce mlýnku tohle v drtivé většině případů neřeší. Je k tomu potřeba white board marker, alobal (má pouze pár mikronů a podkládá se je jím mlecí kamen, často je potřeba i několik vrstev), čas a trpělivost.

Další info např. zde: http://coffeenavigated.net/grinder/

 

Edited by redd
Link to post
Share on other sites

redd: jj, poznam. Ale ako pises, je to neskutocny oser, vzhladom na konstrukciu mlynceka a uchytenie kamenov. Nechce sa mi :D.

Mozno k tomu dojde, s trochou sustruzenia mi tam vojdu aj 64mm, tak potom by som uz asi aj zrovnaval.

Ale aktualne som z vysledku nadseny, melie super rovnomerne, oproti Ascaso urcite upgrade, aj ked Ascaso nebol zly. A vymena 58mm za 60mm kamene bol dalsi citelny upgrade, aj ked som to fakt necakal.

Link to post
Share on other sites

Vycentrovat není správné slovo. Resp. vycentrovat kameny je také důležité, ale je to o dost složitější. Naštěstí v tomhle ohledu kameny většinou sedí dobře a případné nesrovnalosti nemají takový vliv.
Ty myslíš srovnat paralelní usazení - tam bývá problém.
Bohužel třeba právě Mazzer mlýnky v tomhle trpí, protože usazení horního kamene v tom závitu není ani moc přesné, ani trvanlivé. I když je ten závit celkem jemný, i tak tam vzniká nějaký vakl.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites

To ti dost závidím. Ja už jsem od včerejška váš hoši. Jelikož jsem se minulý týden dozvěděl, že jsem covid pozitivní a tudíž mám před sebou 2 týdny karantény, tak jsem se odměnil a včera přišlo appartamento. Ale potřeboval bych pomoc jako sůl, teoreticky vím co mám dělat, ale prakticky je to jak kdy. Někdy výsledek dobrej, jindy hořkej jak svině. Nedejbože když začnu přehazovat jednopáku a dvojpáku. Z jednopáky zkrátka nejsem schopnej dostat slušnej výsledek. 
 

Recept který  používám je 18g kávy a snažím se cílit mezi 38-40g výsledného produktu a někam mezi 25-30 vteřin. Měřím tedy od spuštění páky. 
 

Jak na single je mi ale záhadou, vše co vyrobím se moc nedá pít. Jestli něco dělám špatně, uvítám nakopnutí správným směrem. 

CEB3DB97-3684-47B9-AD66-EB2B4C71BE09.jpeg

5DDE4B76-E49E-4C2B-976C-537D77D99FC1.jpeg

Link to post
Share on other sites

To si vydržel dlouho, gratuluju :-D
V první řadě se vyprdni na single - je to zbytečná komplikace a vyladit přechod mezi singlem a doublem je zvlášť u obyčejných misek hodně složité a nespolehlivé.

Co používáš za kávu? A pro konzistenci bych doporučil srovnání/prohrabání kávy v misce před pěchováním. Opravdu hodně to pomáhá.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites
před 19 minutami, Daredevill napsal:

To ti dost závidím. Ja už jsem od včerejška váš hoši. Jelikož jsem se minulý týden dozvěděl, že jsem covid pozitivní a tudíž mám před sebou 2 týdny karantény, tak jsem se odměnil a včera přišlo appartamento. Ale potřeboval bych pomoc jako sůl, teoreticky vím co mám dělat, ale prakticky je to jak kdy. Někdy výsledek dobrej, jindy hořkej jak svině. Nedejbože když začnu přehazovat jednopáku a dvojpáku. Z jednopáky zkrátka nejsem schopnej dostat slušnej výsledek. 
 

Recept který  používám je 18g kávy a snažím se cílit mezi 38-40g výsledného produktu a někam mezi 25-30 vteřin. Měřím tedy od spuštění páky. 
 

Jak na single je mi ale záhadou, vše co vyrobím se moc nedá pít. Jestli něco dělám špatně, uvítám nakopnutí správným směrem. 

CEB3DB97-3684-47B9-AD66-EB2B4C71BE09.jpeg

5DDE4B76-E49E-4C2B-976C-537D77D99FC1.jpeg

Dobře ty :))

každopádně, jak se píše nahoře... na single kašli, jeď všechnoé na double.... Né nadarmo výrobci jako LaMarzocco už ani ke kávovarům single nedávají... Každopádně je to o zkoušení, zkoušení a zkoušení... recept je gut, já teda osobně na kavárnách jedu 17g dovnitř a 38g ven za 26-30s  s předinfuzí 3s... 

 

Link to post
Share on other sites

Díky😊 kávu používám z Balíren. Mezzo mix 70/30. Teď mám teda 80/20, protože mi ji špatně poslali. Dobra, budu se držet dvojpáky a hlubší misky. Prohrabat kávu taky prubnu, je fakt že z toho mazzeru hodně hrudkovatí. Jinak postup mám spravnej? Nebo něco změnit?

Link to post
Share on other sites
před 1 minutou, Denjl napsal:

Dobře ty :))

každopádně, jak se píše nahoře... na single kašli, jeď všechnoé na double.... Né nadarmo výrobci jako LaMarzocco už ani ke kávovarům single nedávají... Každopádně je to o zkoušení, zkoušení a zkoušení... recept je gut, já teda osobně na kavárnách jedu 17g dovnitř a 38g ven za 26-30s  s předinfuzí 3s... 

 

Postup prubnu, díky. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...