Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

před 4 minutami, Daredevill napsal:

Ještě mám dotaz. Mlýnek mám Mazzer Super Jolly s doserem, což je teda příšerná věc. Neřešil tu někdo náhodou předělání na doserless systém?

Ondras_CZ má ode mne od včerejška v zápůjčce zrovna tuhle úpravu 🙂

Tak se borci domluvte.

Link to post
Share on other sites
Vzhledem k rozdílům mezi e61 hlavami s vibračkou, rozdílům ve vodě, teplotě, kávě, pražení,... je tohle HODNĚ odvážné tvrzení.
A k těm posledním dvěma větám - je pro tebe důležitější chuť nebo číslo na refraktometru?

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk


To tvrdi i Scott Rao. Ja si to jen overil v praxi. 9bb09be7baa846edc39c6b4815b82fb5.jpg
Link to post
Share on other sites

To tvrdi i Scott Rao. Ja si to jen overil v praxi. 9bb09be7baa846edc39c6b4815b82fb5.jpg
Já teď neřeším těch 10s. Dobře připravená káva v misce bez kanálků je základ. Ale když 10s zabere saturace kávy, zbývajících 15-20s je u tmavší směsi s robustou dostatečný prostor pro extrakci. Nebo může být - nemám ji vyzkoušenou. Ale zakládat nějaké dogma na single origin arabice od DS je v tomhle kontextu hodně nespolehlivé.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Bert napsal:

Jaký by k tomu měl být důvod?

Využiju tuhle menší nahrávku. Je možný, že u různých druhů káv musím měnit dávku v rozmezí až 1,5g? Mám Rockyho a když koupím čerstvě praženou kávu, dávám do dvojmisky cca 16g kávy. Když koupím nějakou supermarket směs třeba Illy, musím namlýt jemněji a hlavně navážím třeba 14,5-15g tak, abych po tampování měl puk podobně vysoko jako u čerstvě pražené kávy. Z teorie vím, že dávka by měla být poměrně konstantní záležitostí, ale abych měl v misce pokaždé podobně vysoký puk, musím s ní zahýbat. 

Link to post
Share on other sites

Váha je u kávy poměrně proměnlivá záležitost. Při pražení káva nabývá na objemu a klesá její hmotnost. Ten pokles hmotnosti je cca 15% u velmi světle pražených káv a dalším pražením ta ztráta roste k 20%. Dále se hustota liší kávu od kávy. Obecně řečeno jsou kvalitnější kávy pěstované ve vyšších polohách, kde zrají pomaleji a jejich hustota je vyšší (podobně jako u pomalu rostoucího dřeva) a vyšší je i obsah cukrů a aromatik v nich. A v neposlední řadě vzniká při pražení v zrnech oxid uhličitý, který plní několik funkcí. Že začátku, když je ho hodně, tak brání dobré extrakci, protože z kávy uniká a brání vyplavení žádoucích látek. Když je ho tak akorát, tak napomáhá tvorbě cremy (kterou má většina lidí ráda) a drží extrakci v rozumných mezích. Když je káva stará, stává se z ní mrtvá hmota, která ztratila všechen oxid uhličitý a velkou část aromat a volatilních látek. Extrakce tak probíhá velmi rychle, ale káva postrádá cremu, tělo, sladkost a je dost plytká.
U tebe je to kombinace všech těchto jevů. Kupovaná Illy je nekvalitní, tmavě pražená stará káva s nízkou hustotou. Takže abys kompenzoval nízkou hustotou, dáš jí v gramech méně. A abys kompenzoval její stáří, meleš jemněji. A nakonec je to stejně břečka :-)

Tohle vše ale nemá nic společného s tím, že Daredevil by si chtěl odpoledne dát silné doppio z 18g a ráno jen slabší kávu z 14g, ale dělat ji ze stejných zrn ve stejné misce. To jde totiž bohužel obtížně (hlavně v začátcích).

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites
před 10 hodinami, Daredevill napsal:

Ještě mám dotaz. Mlýnek mám Mazzer Super Jolly s doserem, což je teda příšerná věc. Neřešil tu někdo náhodou předělání na doserless systém?

Zkus se mrknout tady :

http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=65&t=712

http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=88&t=2101

Link to post
Share on other sites


Tohle vše ale nemá nic společného s tím, že Daredevil by si chtěl odpoledne dát silné doppio z 18g a ráno jen slabší kávu z 14g, ale dělat ji ze stejných zrn ve stejné misce. To jde totiž bohužel obtížně (hlavně v začátcích).

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk




Je to přesně jak píšes, ráno bych chtěl kávu slabší a odpoledne pořádné doppio.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to post
Share on other sites
před 24 minutami, Daredevill napsal:

 


Je to přesně jak píšes, ráno bych chtěl kávu slabší a odpoledne pořádné doppio.


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Raději bych to vyřešil jinou miskou . Ale jiná miska s největší pravděpodobností bude znamenat i trošku přestavit hrubost mletí .

Link to post
Share on other sites

Já bych to vyřešil tak, že budu dělat pořád stejné základní doppio, které mám vyladěné. A když chci slabší kávu, tak použiju třeba 80% toho espressa a dle potřeby ho prodloužím vodou.
Při laboracích s miskami ve finále přijde vniveč víc kávy a výsledky budou horší.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites
před 11 hodinami, RedAce666 napsal:

Váha je u kávy poměrně proměnlivá záležitost...

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
 

Díky za vyčerpávající odpověď. Vyčichlá Illy je celkem zlo, ale ještě jsem si doma nedokázal obhájit pravidelný nákup čerstvé kavy 200-300,-/250g. Žena pije chlapučíno a nedocení dobrou extrakci čerstvé kávy. To se pak těžko vysvětluje proč nekoupit v kaufu kilovku zrna za 200...Z toho důvodu zatím sonduju, testuju a teď si pohrávám s myšlenkou vlastního pražení. Pro domácí spotřebu cca 1kg/měsíc by mi stačil buď nějaký ten popkornovač nebo to zkusím na pánvi. 

Link to post
Share on other sites

Domácímu pražení fandím, ale v malém to žádná zásadní finanční úspora nebude. Když budeš brát kávu z Balíren, což je jeden z mála obchodů, který prodává zelenou kávu na kila, tak tě 1kg zelené Santosky bude stát 200,-. Po upražení máš cca 830g, takže jsi na 240,-. K tomu přidej čas, vybavení, energie,... A najednou pražená Santoska z Balíren za 330,- nevychází tak draze. A to nepočítám nepovedené pokusy, které skončí v koši.
A zelenou výběrovou kávu, která se pražená prodává v té cenové kategorii kolem 1Kč/g, neseženeš v malém množství takřka vůbec. Proto jsem třeba já "musel" začít pražit ve velkém, abych mohl brát celé pytle kávy...

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to post
Share on other sites
před 27 minutami, 14titi napsal:

Díky za vyčerpávající odpověď. Vyčichlá Illy je celkem zlo, ale ještě jsem si doma nedokázal obhájit pravidelný nákup čerstvé kavy 200-300,-/250g. Žena pije chlapučíno a nedocení dobrou extrakci čerstvé kávy. To se pak těžko vysvětluje proč nekoupit v kaufu kilovku zrna za 200...Z toho důvodu zatím sonduju, testuju a teď si pohrávám s myšlenkou vlastního pražení. Pro domácí spotřebu cca 1kg/měsíc by mi stačil buď nějaký ten popkornovač nebo to zkusím na pánvi. 

Pokud můžu radit , tak začni popkornovačem , v garáži , na balkóně ale hlavně ne doma . Za zhruba pětibábu prodával svého času Mobelix ....

V těch běžných asi neuděláš více než 80  gramů zelených zrnek což je opruz , ale i ta nejméně podařená nebude zase taková hrůza jako rok stará ze supermarketu .

S pánvičkou doma hrozí , že poletíš i s kávovarem 🙂

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...