Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Jo liší (ale ne nějak zásadně), určitě by mlely i opačně...  větší problém by byl, kdyby se motor točil na opačnou stranu :)

Když nad tím tak přemýšlím, tak v pozici u normálních kamenů asi problém nebude. Spíš bych čekal, že se to tam ucpává, třeba i tím, že tam máš najednou méně místa, když jsi dal větší kameny. Podíval bych se, jak vypadá mlecí komora. Každopádně, pokud se motor točí na správnou stranu a otáčky jsou kolem 1000, tak bych čekal, že čas bude někde kolem 10s, podle kávy - někdy rychleji, někdy pomaleji.

Edited by redd
Link to post
Share on other sites

Kedze sa z toho da robit velmi slusne espresso, tak su urcite ulozene spravnym smerom.

Ale dal so mi chrobaka do hlavy, rozkuchal som mlyn a bol teda hodne ucpany (ktory ale nieje, vsak). Zmensenie miesta vacsimi kamenmi by ale malo viest k opacnemu spravaniu... . A tak ma napadlo zmerat na vysku tie Atomove Eureky co som tam osadil... a presne meranie este nebolo, su na unasacoch, ale vyzera to ze su o cca 1mm vyssie ako povodne. Co urcite moze byt problem, vyhadzovacia komora nieje v optimalnej vyske voci kamenom. 

Zajtra budem laborovat, ale osobne to vidim tak ze tam rovno supnem 64mm z nejakrho super jolly a troska potunim unasace (treba odfrezovat stierky).

Dik za tip.

Link to post
Share on other sites

Na to pozor, pokud budeš lopatky unašeče pořád zmenšovat, aby ti tam něco zbylo. Mají zásadní funkci na to, aby vymetaly kávu ven z mlecí komory. Čím větší kameny, tím rychleji melou a tím potřebuješ mít taky dost místa a velikost lopatek, aby se ta káva dostala ven (stihla dostat ven). Myslím, že by tvůj nápad mohl celou situaci ještě zhoršit (jistý si ale nejsem).

Edited by redd
Link to post
Share on other sites

Jj, tomu rozumiem, bez obav. Tato uprava F4e uz bola odskusana, nebudem prvy. Len som nedal pozor pri kupe tych Eureka kamenov na ich vysku (nikde ju neudavaju).

Link to post
Share on other sites

kluci, normálně se tu musím pochlubit...moje letošní laborování s pražením kávy a vlastní pražírnou jsem konečně přetavil i do eshopu s kávou... je to oproti velkým a zavedeným shopům samozřejmě takové ořezávátko, ale budu rád za každou zpětnou vazbu a případně doporučení, co tam chybí a tak, protože manželka už na moje otázky ani nereaguje :))
jinak adresa na ten web je: www.kavarna-prazirna.cz

 (pokud to je proti pravidlům, tak to Berte prosím smázni)

Link to post
Share on other sites

Přiznám se, že si nejsem jistej, jestli už jsem se někdy neptal, ale co už...

Dotaz se týká dripperu z odkazu:

https://www.gourmetkava.cz/cs/filtrovana-kava-drip/dripper-kaffia-nerez-811p?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Moka%2C+frenchpressy%2C+váhy+a+další+Kaffia+opět+skladem+☕&utm_campaign=2020-10-27-Kaffia-opet-skladem&vgo_ee=kNnKtSZ2hOgFU02GEGWH1ayPUFd7JHyq9acdSgULWaM%3D

Máte zkušenost, případně je znát (ať už v dobrým či špatným) rozdíl proti užití papírových filtrů? Dík.

Link to post
Share on other sites

Koumal jsem to nedávno a praktická zkušenost by mne zajímala taktéž.

Řekl bych, že chuťově se bude blížit french pressu, protože kovový filtr pustí i oleje, esence obsažené v zrnkách. Kov bude taky potřeba prolejt víc horkou vodou, aby nestahoval teplotu.. 

Možná ale plácám bludy 🤔

Link to post
Share on other sites

@warann: tento nerezovy dripper mam, par krat som to pouzil... nic co by ma oslnilo. V chuti som si rozdiel nevsimol, ale ja moc niesom na prekvapkavanu kavu. Skor je to pre mna riesenie na rozne chaty a chalupy.

Podla mna to nema zmysel oproti papieru, len je s tym otrava pri cisteni.

Link to post
Share on other sites
V 27. 10. 2020 v 21:35, eskimak napsal:

Jj, tomu rozumiem, bez obav. Tato uprava F4e uz bola odskusana, nebudem prvy. Len som nedal pozor pri kupe tych Eureka kamenov na ich vysku (nikde ju neudavaju).

Tak som tam dnes po malom bruseni nacpal 64mm Super Jolly kamene. Rychlost dobra, asi 14s na 16g pri mleti na espresso. Budem pozorovat, snad sa to opat neucpe.

Ked budem mat k dispozicii sustruh tak este stiahnem zarez na hornom unasaci aby tam kamen lepsie zapadol, aktualne je vo vnutornom vyreze vidiet medzeru medzi kamenom a unasacom, logicky by to ale nemalo nicomu prekazat.

SJ kamene su o cca 1mm nizsie ako tie z Eureky.

Stierky stacilo vnutri stiahnut o cca milimeter, co nemoze mat vplyv na funkcnost.

PS: ak by mal niekto zaujem, predam takmer nove (tyzden) 60mm kamene na Eureka Atom (asi aj na ine Eureky). Zomlely asi 150g kavy... :lol2:

Link to post
Share on other sites

Mam kamose, ktery si dava suchej unor (zadny alkohol) a tak 2x do roka i bez kofeinu (tak 3 tydny). Takze mam jen info od nej. Nejhorsi je zacatek (den dva), kdy je trosku abstak i treba s bolesti hlavy, pak uz vse OK.

Pro me je to ted nerealny, kava je jedna z radosti bezneho dne. A nutny start do dne, abych se probral. Male deti chteji funkcniho tatu o dost driv, nez bych si predstavoval ja :)

Link to post
Share on other sites

No to jste mne nepotešili. Útrapy nesnáším. 

Já dávám tři  filtry a cejtim se v poslední době dost utahanej. Takže restart by bodl. Jak píše @redd mám kafe jako radost a požitek. Ale pomalu sbírám odvahu nahradit kafe sypaným čajem.

Netušil jsem, že jenom  myšlenka na abstinenci je tak děsivá. 🤣🤣🤣

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...