Jump to content

Recommended Posts

Saeco z rady Royal jsou pristroje, ktere jsou stavene na denni zatez az 150 kafi, takze mechanicky jsou bytelny a pri bezne udrzbe, cisteni sparovaci jednotky a pravidelne dekalcifikaci vydrzi opravdu hodne let v provozu.

Kdyz se k tomu trosku utahne mlynek (musi se povolit dva srouby na zasobniku kafe, ten vyjmout a presunout packu mlynku o par direk dale), tak z toho leze velmi dobra kava. :)

A hlavni je, ze uz takhle je menu tohoto stroje dost bohaty funkcne, takze se da nastavit dost parametru vseho moznyho, pokud by ani to nestacilo, staci stroj spustit v servisnim menu a pak se daj dokonce nastavovat teploty a tlak pary, jednotky davkovani vody, pary, pary na cappuccino, hlasice udrzby a spoustu dalsich parametru.

A hlavne jak rikam - jelikoz tahle rada je stavena skutecne na dost drsny denni provoz, stroje vetsinou vydrzi pracovat pri bezne udrzbe hodne let a videl jsem stroje ve vybornem stavu, ktere mely na pocitadle vydanych porci klidne i pres 30 000 kav a vse chodilo, tak jak ma.

 

O tom si mohou nektere druhy "plastaku" jenom nechat zdat, kdyz prezijou 3-4 tisice kav, je to skoro zazrak.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

ja mam v kanclu tuhle masinu, kluci ju maj na dilne taky, dela to teda jen presso, ale docela dobry, na kapsle, takze jen se dolejva voda, zapujcena zdarma pri odberu 150 kapsli mesicne. maj ctyri druhy kafe, pit se to da, na to, abych si sam pressoval fakt cas nemam.

 

SZ01.jpg

 

doma mam nespresso, lepsi chut, nejak nemam naladu se s tim moc mazlit, no

 

n_ess_d90_1_xl1.jpg

Link to post
Share on other sites
Tak jsem pořídil italskou klasiku ve formě "Bialetti moka expres". Už se těším až bude doma na plotně :o)

 

má někdo zkušenosti "jak správně na to?" Díky

Tyhle konvičky jsou povinná výbava každé italské rodiny.

Že je hotovo poznáš podle chrchlání :-)

Link to post
Share on other sites
ja mam v kanclu tuhle masinu, kluci ju maj na dilne taky, dela to teda jen presso, ale docela dobry, na kapsle, takze jen se dolejva voda, zapujcena zdarma pri odberu 150 kapsli mesicne. maj ctyri druhy kafe, pit se to da, na to, abych si sam pressoval fakt cas nemam.

 

SZ01.jpg

 

doma mam nespresso, lepsi chut, nejak nemam naladu se s tim moc mazlit, no

 

n_ess_d90_1_xl1.jpg

Test http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneo...09-18:25-1.html

Link to post
Share on other sites

Pro opravdový fajnšmekry je La Cimbali. Občas se u specialistů objeví jednoskupinovej stroj Bistro nebo Junior nebo něco podobnýho za cenu plastový hračky od Kruppse. Komplet repas a na doma nemůžete mít nic lepšího, při troše trpělivosti seženete strojek za cenu jedněch hodinek a bude sloužit ještě pravnoučatům. Měl jsem ho, ještě když jsem měl kavárničku a byl k neutahání. Navíc z něj káva chutnala jako to co jste si koupili a ne jako to, co z toho udělal kávovar... Akorát duplo neodpouštěl, to se pak muselo hodně opatrně čistit a stejně první kilo kafe stálo za prd, to sítko si to nějak pamatovalo a nechtělo se mu do práce. Ale to se mi stalo jednou, že jsem hmátnul po blbej páce a pro příště jsem si to už navždycky pamatoval :)

 

Link to post
Share on other sites
Pro opravdový fajnšmekry je La Cimbali. Občas se u specialistů objeví jednoskupinovej stroj Bistro nebo Junior nebo něco podobnýho za cenu plastový hračky od Kruppse. Komplet repas a na doma nemůžete mít nic lepšího, při troše trpělivosti seženete strojek za cenu jedněch hodinek a bude sloužit ještě pravnoučatům. Měl jsem ho, ještě když jsem měl kavárničku a byl k neutahání. Navíc z něj káva chutnala jako to co jste si koupili a ne jako to, co z toho udělal kávovar... Akorát duplo neodpouštěl, to se pak muselo hodně opatrně čistit a stejně první kilo kafe stálo za prd, to sítko si to nějak pamatovalo a nechtělo se mu do práce. Ale to se mi stalo jednou, že jsem hmátnul po blbej páce a pro příště jsem si to už navždycky pamatoval :)

 

To je urcite pravda a trosku vyssi level - jak kvalitativne, tak cenove. Nicmene k cene je potreba pak zapocitat nejaky slusnejsi automaticky mlynek s nastavitelnou gramazi a to je dalsich +- 15 kkc a to i bazarove a pak jeste treba zmekcovac (pokud neni soucasti stroje), takze skutecne hoodne penez. Nicmene komu necini problem dat treba do hodinek "pul mile", muze ozelet "stovku" za poloprofi sestavu espressa do kuchyne :) :)

Link to post
Share on other sites

Hm, Cembali je fine, ale pro opravdove fajnsmekry je Faema E61 ;)

 

pic178.jpg

 

(Zdroj: cofeespecialist.cz)

 

Jinak ale obecne - kdybych chtel domu sestavu mezi 50K - 100K, tak E61 by byla jasna volba, y levnejcich napriklad Fiorenzato.

E61 je tzv. Group Head - to, pres co nakonec tece kava (zacina to kousek za bojlerem a konci pred pakou)

Link to post
Share on other sites
Hm, Cembali je fine, ale pro opravdove fajnsmekry je Faema E61 ;)

 

Jinak ale obecne - kdybych chtel domu sestavu mezi 50K - 100K, tak E61 by byla jasna volba, y levnejcich napriklad Fiorenzato.

E61 je tzv. Group Head - to, pres co nakonec tece kava (zacina to kousek za bojlerem a konci pred pakou)

 

Boj Faema versus Cimbali je jako Canon a Nikon, Shimano a Campagniollo. Faema má podle mě hloupě udělanou hlavu, Cimbali jí má celou z bronzu a hoodně masivní, takže teplota je po celé délce toku stejná. Group Head je označení jakýkoliv hlavy, profi stroje mají tzv. skupiny, na doma stačí jedna skupina a páka se dvěma hubičkama. Nicméně máš pravdu, Faema je výrazně hezčí a kafe dělá skoro stejný. Ale u tý E61 si nedovedu dost dobře představit, že bych využil tu brutální kapacitu cca 4 kafíček za minutu. :)

Na ebayi jsem včera našel několik Microcimbali ještě s druhou pákou na stlačení kávy za hodně slušný peníze do 400 dollarů, rok výroby kolem 1950, to je naprostej mazec na koukání. Ale kafe bych už z toho asi nechtěl, je to prej docela kumšt.

Edited by dagou
Link to post
Share on other sites
Boj Faema versus Cimbali je jako Canon a Nikon, Shimano a Campagniollo. Faema má podle mě hloupě udělanou hlavu, Cimbali jí má celou z bronzu a hoodně masivní, takže teplota je po celé délce toku stejná. Group Head je označení jakýkoliv hlavy, profi stroje mají tzv. skupiny, na doma stačí jedna skupina a páka se dvěma hubičkama. Nicméně máš pravdu, Faema je výrazně hezčí a kafe dělá skoro stejný. Ale u tý E61 si nedovedu dost dobře představit, že bych využil tu brutální kapacitu cca 4 kafíček za minutu. :)

Na ebayi jsem včera našel několik Microcimbali ještě s druhou pákou na stlačení kávy za hodně slušný peníze do 400 dollarů, rok výroby kolem 1950, to je naprostej mazec na koukání. Ale kafe bych už z toho asi nechtěl, je to prej docela kumšt.

 

Hm, ted koukam, ze jsem to s tou hlavou spatne napsal - to melo byt vysvetleni, jaka cast pristroje je to E61, ze je hlava i na jinych, vim :)

Jinak tenhle boj je hodne o designu - drtiva vetsina E61 pristroju ma takovej lehce art-deco design, kterej mi k dobrymu kafi sedi :) Co se teploty tyka, to neni na E61 problem - proste se musi cela soustava prohrat pred pripravou prvniho kafe, ale staci tomu pul hodinka :)

(uznavam, pro nekoho to byt problem asi muze... me by zrovna tohle trapilo asi nejmin :D ).

A je mi i sympaticky, ze je to profi system, kterej je ale celkem dostupnej i pro nadsence, napr. zminovane Fiorenzato nebo treba Vibiemme dela kousky s tepelnym vymenikem, ktery nejsou tak drahy jako dualbojlery, a pro nizsi objemy (treba 20 kafi za hodinu) jsou na kafe + mlecnou penu zaroven vpodstate stejne vyuzitelny. Daji se sehnat od cca 17K za repasi nebo 30K za novy, coz je parada :)

Jinak cembali jsem kdysi mel na chvilku nejaky silene stary tripakovy, melo to nejaky rtutovy merici vnitrnosti a vazilo to asi 200kg... kafe super, designovka dokonala, ale k provozovani by clovek potreboval vlastnit par aru solarni elektrarny :(

Nicmene rad bych vyhledove neco takovyho poridil - bud starou jednopaku od Cembali nebo SanMarca nebo neco s E61... Hmmmm...

Link to post
Share on other sites
Tak jsem pořídil italskou klasiku ve formě "Bialetti moka expres". Už se těším až bude doma na plotně :o)

 

má někdo zkušenosti "jak správně na to?" Díky

K předřečníkům bych si dovolil doplnit:

1) v zájmu co nejlepšího výsledku mít plotýnku/plamen spíš na mírnější teplotu než na plné pecky

2) panujou různé názory, jestli se mašinka nemá či má mýt a pokud ano, tak jak moc; nevím, jaká je správná odpověď, já jsem pro "mýt", protože káva (jakož i usazeniny z lógru) obsahuje dost tuku, tuk časem žlukne a kazí chuť; zastánci nemytí tvrdí, že ty kávové usazeniny zatáhnou póry na hliníkovém povrchu a káva pak nemá kovovou pachuť, já ale žádnou pachuť nepozoruju ani při mytí

3) doporučuju čas od času nalít do spodní nádobky ocet - AŽ PO OKRAJ - a den to tak nechat stát, aby se uvolnil kotelní kámen z bezpečnostního ventilu - i když to budeš rigidně plnit POD ventil, nějaká voda se na něj při varu přece jen dostane

4) nešetřit na použité surovině a kupovat tu nejlepší, jakou si můžeš dovolit (= zlaté pravidlo pro jakýkoliv způsob přípravy) :)

Edited by Ciferník
Link to post
Share on other sites
Hm, ted koukam, ze jsem to s tou hlavou spatne napsal - to melo byt vysvetleni, jaka cast pristroje je to E61, ze je hlava i na jinych, vim :)

Jinak tenhle boj je hodne o designu - drtiva vetsina E61 pristroju ma takovej lehce art-deco design, kterej mi k dobrymu kafi sedi :) Co se teploty tyka, to neni na E61 problem - proste se musi cela soustava prohrat pred pripravou prvniho kafe, ale staci tomu pul hodinka :)

(uznavam, pro nekoho to byt problem asi muze... me by zrovna tohle trapilo asi nejmin :D ).

A je mi i sympaticky, ze je to profi system, kterej je ale celkem dostupnej i pro nadsence, napr. zminovane Fiorenzato nebo treba Vibiemme dela kousky s tepelnym vymenikem, ktery nejsou tak drahy jako dualbojlery, a pro nizsi objemy (treba 20 kafi za hodinu) jsou na kafe + mlecnou penu zaroven vpodstate stejne vyuzitelny. Daji se sehnat od cca 17K za repasi nebo 30K za novy, coz je parada :)

Jinak cembali jsem kdysi mel na chvilku nejaky silene stary tripakovy, melo to nejaky rtutovy merici vnitrnosti a vazilo to asi 200kg... kafe super, designovka dokonala, ale k provozovani by clovek potreboval vlastnit par aru solarni elektrarny :(

Nicmene rad bych vyhledove neco takovyho poridil - bud starou jednopaku od Cembali nebo SanMarca nebo neco s E61... Hmmmm...

Čirá závist, že o tom můžeš byť i jenom uvažovat :) včera jsem přednesl návrh doma, že by se mi hrozně moc hodilo Bistro a nějak se to nepotkalo s kladnou odezvou. Co bych taky chtěl od dcery někoho, kdo dostane od Jamajskýho ministra průmyslu a obchodu čtyř librovej pytel Blue Mountain a ani ho nenačne...

Jinak s tim prohříváním je to přeci jednoduchý, dam si na vršek nahřát hrnečky a když jsou horký, je to všechno připravený. A pochybuju, že by se našel takovej neznaboh, že by si dovolil z takovýhle mašiny lemtat kafe do studenýho hrnku :) Jenom ta představa mi svírá křečí žvejkací úpony.

Ale díky, mrknu na to Fiorenzatto a Vibiemme, třeba se mi to podaří nějak protlačit...

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
K předřečníkům bych si dovolil doplnit:

1) v zájmu co nejlepšího výsledku mít plotýnku/plamen spíš na mírnější teplotu než na plné pecky

2) panujou různé názory, jestli se mašinka nemá či má mýt a pokud ano, tak jak moc; nevím, jaká je správná odpověď, já jsem pro "mýt", protože káva (jakož i usazeniny z lógru) obsahuje dost tuku, tuk časem žlukne a kazí chuť; zastánci nemytí tvrdí, že ty kávové usazeniny zatáhnou póry na hliníkovém povrchu a káva pak nemá kovovou pachuť, já ale žádnou pachuť nepozoruju ani při mytí

3) doporučuju čas od času nalít do spodní nádobky ocet - AŽ PO OKRAJ - a den to tak nechat stát, aby se uvolnil kotelní kámen z bezpečnostního ventilu - i když to budeš rigidně plnit POD ventil, nějaká voda se na něj při varu přece jen dostane

4) nešetřit na použité surovině a kupovat tu nejlepší, jakou si můžeš dovolit (= zlaté pravidlo pro jakýkoliv způsob přípravy) :)

 

Taky jsem koupil tuhle konvičku, myslím od Tescomy. Je to fajn hračka a baví mě i ta příprava. Není to náročné na čištění a příprava je rychlá.

Já tedy narozdíl od tebe pod ní topím na nějvyšší stupeň, tak zkusím pozvolněji. Nemytí asi taky nevydržím, je to opravdu dost mastné.

Taky jsem asi často plnil po ventil. Jak se pozná, že nefunguje, nebo pracuje hůř ? Ventil má za úkol odpouštět přetlak uvnitř a to asi dělá.

Mám jí asi dva týdny a spíš se bojím o těsnění mezi sešroubovanými částmi, to asi odejde nejdřív.

Jiný odkaz jsem nenašel, já ji koupil asi o kolo dráž.

http://www.levneelektro.com/p22390-priprav...-paloma-3-salky

 

Link to post
Share on other sites

pánové chci si koupit low end od nespressa a nevím který: rozdíl v ceně je tisícikoruna a pochopitelně to jinak vypadá - má ten dražší za těch 1000 korun navíc nějakou vychytávku, kterou nutně potřebuji? :) (z jejich webu se dá vyčíst velký :****: )

Link to post
Share on other sites
Taky jsem koupil tuhle konvičku, myslím od Tescomy. Je to fajn hračka a baví mě i ta příprava. Není to náročné na čištění a příprava je rychlá.

Já tedy narozdíl od tebe pod ní topím na nějvyšší stupeň, tak zkusím pozvolněji. Nemytí asi taky nevydržím, je to opravdu dost mastné.

Taky jsem asi často plnil po ventil. Jak se pozná, že nefunguje, nebo pracuje hůř ? Ventil má za úkol odpouštět přetlak uvnitř a to asi dělá.

Mám jí asi dva týdny a spíš se bojím o těsnění mezi sešroubovanými částmi, to asi odejde nejdřív.

Jiný odkaz jsem nenašel, já ji koupil asi o kolo dráž.

http://www.levneelektro.com/p22390-priprav...-paloma-3-salky

já mám úplně levnou neznačkovou asi za 120 kč už asi 4 nebo 5 let a těsnění zatím vypadá v pohodě. Vařím tak 1 až 2x denně takže to asi vydrží dlouho. Myju to jen horkou vodou, hliník je dost chytlavý na smrady a pachutě tak aby mi kafe nechutnalo po Jaru. Ventilek je bezpečnostní, kdyby se kafe v cedníku nějak ucpalo tak by horká voda nemohla probublat. aby to neruplo tak to případně odfoukne páru ventilkem. Ještě mi to neudělalo, občas zkouším jestli se ventilek hýbe. Zevnitř je v něm vidět kulička a ta by měla jít mírnou silou zmáčknout směrem ven. Ale konstrukce ventilku se může u různých výrobců lišit

Link to post
Share on other sites

Ventilek je skutečně jenom bezpečnostní kdyby se ucpalo to sítko nebo trubice k nemu. Italové dokonce dělali že to kafe na sítku uplácali lžičkou, v těch nových píšou že se to nemá, já to občas dělám, pak se vyklepne pěkná briketa. Mám ho od těch kamarádů italů od roku 92 a maká pořád i na to původní těsnění. Musí se dotahovat s citem, nervat to zbytečně. Oni jenom vyplachovali vodou. Dělám to také tak.

Dobrou chuť!

Link to post
Share on other sites
pánové chci si koupit low end od nespressa a nevím který: rozdíl v ceně je tisícikoruna a pochopitelně to jinak vypadá - má ten dražší za těch 1000 korun navíc nějakou vychytávku, kterou nutně potřebuji? :) (z jejich webu se dá vyčíst velký :****: )

POZOR : nejsem si jist jestli se do 'stanu' vejde větší sklenice. U druhého se sklopí ta stříbrná deska.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...