Jump to content

Káva


Recommended Posts

před 9 hodinami, Diamondking napsal:

Pojmi to jako obřad, něco jako třeba kouření dýmky. To je taky v podstatě jebačka, ale obřad. Udělat si pořádné kafe z pákového stroje je jako zapálit si dýmku. Z kapslí je jako si zapálit cigaretu.... A kafe z pákovky se určitě nedá srovnat s kafem kapslovým. Jako dýmka nebo doutník s cigaretou... 👍👍

Jo, s tím 100% souhlasím, hezky´s to napsal👍

Link to comment
Share on other sites

před 2 hodinami, lucid napsal:

Sry, pokud pijete jednu kávu denně či obden, pak to může být obřad. Já dám během dne cca 8 káv, to bych musel změnit zaměstnání a otevřít si kavárnu. :default_biggrin: 

Ne nutně, je to o mindsetu. Pro mě to je obřad jenom o víkendu, přes týden je to rutina, ALE mám takovou debilni vlastnost, že mě sere, pokud to kafe není ideální, protože jsem něco odflakl. Takže si na to těch 5 minut na V60 ráno najdu a rovnou upravim nast.veni  pokud to není ideální.  Pokud mam vsechno správně nastavené, vím to a vim, že Buď u mít frmol nebo pochůzky, udělám toho více a dám do termosky. Další varianta je teď přes léto cold brew, které uděláš za 2 minuty, po 20 hodinách prefiltrujes a z litru máš cca 700g cold brew, což ti udělá v pohodě 6 kav na ledu... skoro bych rekl, že v součtu časů zvládnu těch 8 kafi stejně rychle jako nějaký cudlikovy nesmysl 😀

Link to comment
Share on other sites

Čudlíkový kapslový nesmysl má ovšem (ne)jednu nezanedbatelnou výhodu a tou je stabilní a vždy dobré (dle nezávislých testů) stejně připravené a rychlé kafe, pak samozřejmě množství druhů, kdy si můžeš pokaždé vybrat dle chuti, klidně 8 různých denně.

Nevýhodou je vyšší cena a samozřejmě odpad z kapslí.

U pákových kávovarů může být kvalita kolísavá podle nastavení, namletí, upěchování, teploty vody a spousty jiných faktorů. Otevřený balík kávy taky rychleji ztrácí na kvalitě než vakuově uzavřená kapsle.

Link to comment
Share on other sites

Když budeš používat přetlakové misky a predemlete kafe, dostaneš se na stejně stabilní a "kvalitní" výstupy jako z kapsle. Protože přesně to ta kapsle je. Jen je plastová a vyhodis ji.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

před 2 hodinami, Maro napsal:

Ne nutně, je to o mindsetu...

Mindset, cold brew, termoska …. Asi žijeme ve značně rozdílných světech. Já jsem otrlý, mne espresso z automatu neuráží, zejména když mi ho v práci dělá sekretářka. :default_biggrin:

před 11 minutami, RedAce666 napsal:

Když budeš používat přetlakové misky a predemlete kafe, dostaneš se na stejně stabilní a "kvalitní" výstupy jako z kapsle. Protože přesně to ta kapsle je. Jen je plastová a vyhodis ji.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
 

Myslel jsem, že ta kapsle je hliníková.

Link to comment
Share on other sites

Stabilní nerovná se dobré a ani kapsle ani pretlakova páka ani cudlikovy automat prostě dobře kafe mít nikdy nebudou. Liší se pouze v tom, jak míň špatné bude. Je pravda, že bude ale skoro vždy stejné. Ale mít pořád stejně špatné kafe prostě není uspokojující... Další fakt je, že kapsle nedegraduje ne proto, že je vakuově uzavřená, ale proto, že se do ní káva dává už mrtvá, aby se kapsle nenafukovala. Chut se pak dozene různými aromaty. Takze vlastne ekvivalent instantni kavy... o tom, ze to je ekologický nonsens ani netřeba mluvit. 

Link to comment
Share on other sites

Aby nedošlo k omylu, tak já nejsem žádný extra milovník kapslové kávy, ale ani ji nezatracuji. Nejlepší kávu si ale neudělám ani doma, na to nejsem vybavený. V práci máme De'Longhi automat, to je celkem dobrá normální káva na denní popíjení, na chatě máme pákovku, s tím je více práce, ale taky dobrý. Nejlepší kafe je v dobré a poctivé kavárně, kde mají jak kvalitní zrno, tak přístroj. To si pak opravdu vychutnám.

Link to comment
Share on other sites

Já jel nejdřív nespresso a teď pár měsíců bojuji s pákovkou...I když pořád nejsem úplně spokojen, tak když se vrátím, zpět k nespressu, tak už mi nechutná. A často si od té doby stěžuju v kavárnách😅😁
Ale teď o víkendu jsem by na grilovačce, kde se podávalo nespresso a ty první 2 jsem měl chuť vylejt, ale pak jsem si zvyknul a vyloženě mi to i chutnalo, asi jsem se adaptoval😁

Jinak jsem měl nedávno kávu v Domažlicích: V-Caffé a to byl přesně můj šálek kávy. Takhle dobrý espresso v plzni nemáme nebo o něm nevím.

A ještě na závěr...nejsou nějaké aktuality k tomu našemu chrono kurzu?

Link to comment
Share on other sites

To bych musel cvakat v kavárnách a to nevím..... Jinak mám doma Saeco Pico barista. A jediné co mi z toho chutná je double presso. Jinak se mi to kafe zdá pořád slabé. A ještě starý pákový Krups a moka konvici Tescoma a taky Tchibo Cafissimo na zahradě. Kafe na různé způsoby. Ale nej je z pákovky a moka.. 👍

Link to comment
Share on other sites

Uvažuju o koupi ručního mlýnku na kafe - napřed do espresso konvičky, později i pro páku. Je rozumná volba tento?

Mlýnek Hario Mini Mill Slim PLUS (MSS-1DTB)

https://www.alza.cz/mlynek-hario-mini-mill-slim-plus-mss-1dtb-d6310755.htm

Link to comment
Share on other sites

před 4 minutami, safi napsal:

Uvažuju o koupi ručního mlýnku na kafe - napřed do espresso konvičky, později i pro páku. Je rozumná volba tento?

Mlýnek Hario Mini Mill Slim PLUS (MSS-1DTB)

https://www.alza.cz/mlynek-hario-mini-mill-slim-plus-mss-1dtb-d6310755.htm

Hario s keramickýma kamenama není špatný. Ale pokud používáš páku, tak raději zvaž elektrický mlýnek. 

Link to comment
Share on other sites

před 10 minutami, safi napsal:

Uvažuju o koupi ručního mlýnku na kafe - napřed do espresso konvičky, později i pro páku. Je rozumná volba tento?

Mlýnek Hario Mini Mill Slim PLUS (MSS-1DTB)

https://www.alza.cz/mlynek-hario-mini-mill-slim-plus-mss-1dtb-d6310755.htm

Absolutne ziadna sanca aby ti to namlelo na paku. Ono je to taky hrackarsky mlyncek do batohu ci na chatu.

Bolo to tu uz par krat, ak potrebujes low cost riesenie, pozri na Aliexprese Timemore C2, nema to v danej cene ziadmu konkurenciu. 

Ale na espresso naozaj radsej elektricky mlyncek.

Link to comment
Share on other sites

před 1 hodinou, eskimak napsal:

Absolutne ziadna sanca aby ti to namlelo na paku. Ono je to taky hrackarsky mlyncek do batohu ci na chatu.

Bolo to tu uz par krat, ak potrebujes low cost riesenie, pozri na Aliexprese Timemore C2, nema to v danej cene ziadmu konkurenciu. 

Ale na espresso naozaj radsej elektricky mlyncek.

Obávám se, že od 1.7. po povinném započtení DPH z čínské strany + výpalného za pošťáka na celnici ta cena bude plus mínus obdobná jako tady.

Link to comment
Share on other sites

před 7 minutami, lucid napsal:

Obávám se, že od 1.7. po povinném započtení DPH z čínské strany + výpalného za pošťáka na celnici ta cena bude plus mínus obdobná jako tady.

Moze byt, to neviem posudit, kupoval som ho davnejsie, nemam prehlad ci a za kolko sa predava v CR/SR. Aj napriek dph navyse to ale bude najlepsi pomer cena/vykon co mozes kupit.

 

EDIT: Nasiel som ho na Ali za 44€ s dopravou, k tomu 20% dph. Stale velmi solidna cena. Nic viac by si nemal platit.

Edited by eskimak
Link to comment
Share on other sites

Ad. Hario - Rozumná volba to není, ale asi rok jsem se obdobným mlýnkem na páce normálně fungoval. Není to ideální, ale pro osobní potřebu to jde. Návštěvy budeš nenávidět.
Ad. Aliexpress - Číňani jsou na rozdíl od našich státních podniků vynalézaví a rozumní. Takže DPH ti automaticky započítají a vyřeší za tebe, takže výpalné a s*sní s poštou odpadá. O něco dražší to sice bude, ale C2 je i tak bezkonkurenční. Stojí i za tu cenu v českých eshopech.


Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...