Jump to content

Káva


Recommended Posts

před 1 hodinou, papun napsal:

Borci kupujete někdo PrimaCafé od p. Konečného?

Ja uz asi 6 let a spokojenost, obcas zkusim neco jineho ale vetsinou je to ovocna kyselka co mi obraci zaludek naruby ;)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Borci pražiči, v čem pražíte? Vím, že je tady jedna Gene CBR 101, mám takový pocit, že Red má jakéhosi hybrida plyn/elektrika, ale víc nevím. Dost by mne to včetně důvodů výběru zajímalo. Dík.

Link to comment
Share on other sites

První prazicku jsem vyráběl - to byla elektrická fluidní, řízená počítačem (Artisan). Teď už mám v podstatě ekvivalent dospělé plynové bubnové prazicky. Konkrétně model Kaldi Fortis 600. Podobně je na tom trochu populárnější Huky 500. Taky je kompletně monitorovana a částečně ovládaná přes počítač.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

V 26. 9. 2021 v 19:02, bohus76 napsal:

Bral jsem tu směs 10 letku na prasáka ( na turka) domů, jaká je ?

Na našem srazu sklidila úspěch,takže pitelná bude 🙂

Link to comment
Share on other sites

Kámoš má pár týdnů Kaffeelogic Nano 7, z Nového Zélandu včetně dopravy, cla a dph asi necelejch 25 tisíc. Ikawa je významně dražší. Na domácí pražení objemově akorát. Je to malý, skladný a výsledky, které jsem chutnal, mě mile překvapily. Ještě se s tím učí. Zrna kupoval z Německa a Francie, ale odkud přesně nevim.

Link to comment
Share on other sites

V 13. 10. 2021 v 20:53, papun napsal:

Borci kupujete někdo PrimaCafé od p. Konečného?

Kupoval jsem tam roky rokoucí. Praží přesně tak dotmava jak mám rád. Ty všelijaké světlé city ,který jsou kyselý a každej mě přesvědčuje že tam mám cítit ovoce prostě nedávám. Nicméně jsem ve svém rodném městě objevil pražírnu, která to dělá za poloviční cenu. Také sice jede ve světlých ale domluvil jsem si individuální pražení na barvu, kterou preferuji. Je to konkrétně indie Malabar na které ujíždím už několik let.

Link to comment
Share on other sites

před 6 hodinami, Bert napsal:

Borci pražiči, v čem pražíte? Vím, že je tady jedna Gene CBR 101, mám takový pocit, že Red má jakéhosi hybrida plyn/elektrika, ale víc nevím. Dost by mne to včetně důvodů výběru zajímalo. Dík.

Po začátcích s upraveným popkornovačem jsem si chtěl taky pražičku postavit podle něčeho takového ale není čas :

Nakonec jsem koupil zánovní Gene Cafe 101 a na moje "domácí pražení" stačí , chce to trochu cviku .

Pokud ale nechceš řešit kompromisy tak zmiňované Kaldi bude určitě lepší , ale taky o dost dražší .

Link to comment
Share on other sites

Jenže také o dost větší. Nemyslím, že by dávka 600 gramů byla to pravé pro domácí pražení. A mám takový pocit, že je lepší buben plnit vždy na doporučené maximum. Mohu se ale mýlit.

Link to comment
Share on other sites

To Gene Cafe je tuším na maximálně 250gramů . Většinou dávám 220 g , ale ze začátku jsem zkoušel třeba i 100 g a samozřejmě šlo to o něco rychleji , ale v pohodě .

U toho Kaldi vidím výhodu , že tam je ta lopatička s kterou si nabereš v průběhu pražení vzorek a reálně vidíš jak na tom zrno je . U Gene Cafe je sice vidět přes skleněný buben , ale to není úplně ono .

Každopádně na začátek je myslím Gene Cafe postačující .

Link to comment
Share on other sites

před 1 hodinou, Freelander napsal:

Kupoval jsem tam roky rokoucí. Praží přesně tak dotmava jak mám rád. Ty všelijaké světlé city ,který jsou kyselý a každej mě přesvědčuje že tam mám cítit ovoce prostě nedávám. Nicméně jsem ve svém rodném městě objevil pražírnu, která to dělá za poloviční cenu. Také sice jede ve světlých ale domluvil jsem si individuální pražení na barvu, kterou preferuji. Je to konkrétně indie Malabar na které ujíždím už několik let.

Cena je vyšší, ale nakonec jsem zjistil, že mi to za to prostě stojí. Chci si to užít :)

Link to comment
Share on other sites

před 33 minutami, papun napsal:

Cena je vyšší, ale nakonec jsem zjistil, že mi to za to prostě stojí. Chci si to užít :)

Já si to užívám. V chuti ani kvalitě není vůbec žádný rozdíl. A dávat za kilo 900 nebo 500 je sakra rozdíl.

Link to comment
Share on other sites

Rozumím. Ale bohužel nemám nervy někomu vysvětlovat, že to svoje kilo kávy měsíčně chci jinak a navíc rád střídám druhy, nebo směsi a o to by to bylo horší.

Nepiju, nekouřím, tak aspoň za to kafe něco uvalim.

Link to comment
Share on other sites

Před hodinou, Freelander napsal:

Já si to užívám. V chuti ani kvalitě není vůbec žádný rozdíl. A dávat za kilo 900 nebo 500 je sakra rozdíl.

Jasně, na devítigramovém shotu je to závratných 3,60 Kč ......

Link to comment
Share on other sites

Když to tak čtu. Kolik kafe dáváte na jeden shot. Já vařím většinou pro manželku jen jedno kafe (přesněji ji chystám cappuccino nebo latte), ale používám košík na dvojitý, takže dávám 18-19g kafe (dle zrna) a vytočím cca 40g kafe, tak přemýšlím, jestli nedělám blbost...

 

Link to comment
Share on other sites

před 2 hodinami, Lamiczka napsal:

Když to tak čtu. Kolik kafe dáváte na jeden shot. Já vařím většinou pro manželku jen jedno kafe (přesněji ji chystám cappuccino nebo latte), ale používám košík na dvojitý, takže dávám 18-19g kafe (dle zrna) a vytočím cca 40g kafe, tak přemýšlím, jestli nedělám blbost...

 

Já myslím , že by to tak mohlo bejt . Nějaký takový nejvíce rozšířený poměr espressa je 8g (+-1g) kávy na 20-25 ml nebo 25-35 ml (teď nevím) výsledného nápoje .

Jinak si zkus pohledat něco okolo "brew ratio" .

 

espressoItalia.pdf

Link to comment
Share on other sites

před 8 hodinami, Lamiczka napsal:

Když to tak čtu. Kolik kafe dáváte na jeden shot. Já vařím většinou pro manželku jen jedno kafe (přesněji ji chystám cappuccino nebo latte), ale používám košík na dvojitý, takže dávám 18-19g kafe (dle zrna) a vytočím cca 40g kafe, tak přemýšlím, jestli nedělám blbost...

 

Ja to delam uplne stejne uz leta, 18-20g(podle druhu kavy) do doubleshot misky a melu tak aby mi vyteklo 36-40g za 28-30s.

U super tmave prazene kavy se driv doporucoval pomer extrakce PE kolem 25%, dneska je myslim 50% bezny standard.

Link to comment
Share on other sites

Já právě držím taky poměr cca 2-2,5:1 (vyčetl jsem někde na netu, když jsem začínal experimentovat). Nicméně přemýšlím nad tím co psal Bert, jestli řešit košík na cca těch 9g kafe (ale tam bych musel protáhnout míň vody a tím asi i kratší čas?, navíc na single jsou takový ty s menším dnem který všichni tvrdí, že nebrat), nebo bych musel začít vařit 2 kafe zároveň (ale pro druhý nemám strávníka :D)

Tak mě napadlo se zeptat :)

Link to comment
Share on other sites

Tak jsem se dneska byl podívat na ten ECM naživo a opravdu to je krásný stroj, takže jsem víceméně rozhodnut.
 

Nicméně jsme tam zkoušeli kafe na různých strojích a největší rozdíl byl nějaký ECM s HX a tím rotačním čerpadlem, jak zmiňoval Bert....Krásně to teklo a kafe z toho bylo nejlepší. Ale prodejce říkal, že takový kafe udělám i na tý Silvii, ale budu si s tím muset vyhrát a není jistý, že to zopakuju třeba 3x za sebou...tak nevím😅 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...