Jump to content

Káva


Recommended Posts

Já právě držím taky poměr cca 2-2,5:1 (vyčetl jsem někde na netu, když jsem začínal experimentovat). Nicméně přemýšlím nad tím co psal Bert, jestli řešit košík na cca těch 9g kafe (ale tam bych musel protáhnout míň vody a tím asi i kratší čas?, navíc na single jsou takový ty s menším dnem který všichni tvrdí, že nebrat), nebo bych musel začít vařit 2 kafe zároveň (ale pro druhý nemám strávníka :D)
Tak mě napadlo se zeptat
Ja su skrt... manzelce delam 9 gramovy kafe a proleju 60ml vody.. tlak nyni udelam i do malyho sytka, chut dobra a das jich i vic denne.. :-))
Link to comment
Share on other sites

Petře, nedobře děláš. Je lepší udělat klasické espresso, a naředit ho na lungo. On je opravdu rozdíl, jestli 60, nebo 30+30. 

Link to comment
Share on other sites

Jako jo.. ale zatím kdyz dam krátkou davku, tak to protece moc rychle.. tlak dobrej, ale sotva 15 vterin a chutove mi prijde malo.. a kdyz dam dvojtou davku vody, tak se dostanu na 25 vterin, chut lepsi a i ten puk vypada lip... predspareni a prubeh tlaku v poradku.. holt ted lovim cas.. :-)



Link to comment
Share on other sites

@petr_cha 60ml za 25s při správným tlaku při extrakci mi přijde jako dost vody, tolik mi vyteče když to špatně urovnám, nebo mi to udělá kanálek, ale většinou je to poznat i na tlaku. Čím to?

@Bert Jaký jaký sítka používáš na těch 9g?

Link to comment
Share on other sites

Jedu ale maly sitko (single wall) a jen 9gr.. a schvalne pustím jekoze dvojitou vodu, takze by to melo byt preextrahovany lungo a nakonec je to prave ze docela klidny kafe.. ze to tak delam momentalne i schvalne.. :-)

Zitra udelam fotku.. jak vypada vysledek.. :-)

Link to comment
Share on other sites

Pro pobaveni.. zkuseni radeji preskoci.. :-)

Ano, dalsi level je delat plnotucnou davku.. nicmene zatim mi ta slabsi a delsi asi vyhovuje, vetsinou to bejva az treti kafe (po dvou v praci) a navecer.. :-)


20211020_192838-01.jpg.6e779bba7c28434ccca08e808dc9bc81.jpg20211020_192949-01.jpg.17d85c307f0044936dc7fcce61bc9beb.jpg20211020_193022-01.jpg.8258c1bd292a73d6e86dcc924aac5ae3.jpg20211020_193143-01.jpg.15f134be1895a3906501584e18d59740.jpg20211020_193206-01.jpg.ec1cadd0bfbebff57bfb1f16a1482da5.jpgScreenshot_20211020-195602_WhatsApp-01.thumb.jpg.93b6f8d7a9a1dc5b503cb84a24e9a94b.jpg20211020_193242-01.jpg.c3bdf1a735f4ee3f5d011b141f06fdd1.jpg20211020_193332-01.jpg.defeba3709051bc330dc85e7f78a5b14.jpg20211020_193509-01.jpg.310db14cd5b312c8b3ca87a2c752df70.jpg20211020_194508-01.jpg.18fca5b22240da17ef3cbf68e0dc5a9e.jpg

20211020_194411-01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hele když ti to chutná, tak je to v pořádku. Za mě to ale vypadá dost nevábně. 
No ale co upravit? Jakoze jen mene vody a bude lip? :-) pak budu na kratkem casu a extrakce nebude dostatečná.. asi.. :-)
Link to comment
Share on other sites

před 4 minutami, petr_cha napsal:

Ted asi uplne nerozumim.. do niceho?

Aha, takže s největší možnou pravděpodobností málo/blbě tampuješ kávu v misce. Ono to na první dobrou dává smysl. Kup si něco jako tamper station. Třeba

https://www.bunacafe.cz/tszeb1-buna-cafe-pechovaci-stanice-zebrano?gclid=CjwKCAjw_L6LBhBbEiwA4c46uj6-0udMKHeqIhdHH5Il46-mIofmZ3keI3BUW5S8uprpTjyqvWugChoCWhsQAvD_BwE

 

Link to comment
Share on other sites

Bert: Rozumim.. aktualne fakt jen v ruce na prkynku.. pripadne přes hranu.. s tim ze to vse musim udrzet v zapesti...

Sem jsem dopsal a nakonec jsme pokecali po telefonu, diky :-) .... zkusim tedy jeste zjemnit a hlavne soustredit se dal víc na tempovani v te male konicke misce.. :-)

14titi: jasan, bude to dalsi smer.. hlavne furt zkoušet :-)

Link to comment
Share on other sites

Ty tampovací stanice jsou hezké , většinou používám nahou páku takže to není třeba , ale když mám páku s výpustí tak to dělám na hraně kuchyňské linky s podložkou z Ikea....foto je ilustrační 🙂 

41fpnXcSY9L._AC_.jpg

Snímek obrazovky 2021-10-21 070150.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bitcoin vydělává, takže jsem si udělal radost😅

ECM Classika II PID.....hned jak jsem ho na krámě viděl, tak bylo jasno. Laborovat budu až zítra, dnes už není čas.
Ale první věc, co bych chtěl poradit....Je to krásně leštěný, úplný zrcadlo, ALE....už při vybalování jsem to celý opatlal otiskama prstů😁 Čím to pak mám mýt, aby tam nebyl šmouhy atd?

 

20211021_163601R.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kávovar mám v práci a zrovna dneska blázinec, pořád někdo něco chce, ale skáču tady okolo toho jak malej😅
Zatím jsem udělal jen jedno kafe a hnedka tygřík😁

Chuť taková ostřejší, tlačilo to 10,5 baru. Tak jsem to stáhnul na 9,5 oproti slepý misce, tak uvidíme jestli to bude mít vliv.
Káva Mezzo 70/30, teplota 93 stupňou.

 

Mám hrozně dobrej pocit, jak si všechno můžu kontrolovat a nastavovat😃

 

20211022_105204r.jpg

Link to comment
Share on other sites

Před hodinou, Anton_ napsal:

Kávovar mám v práci a zrovna dneska blázinec, pořád někdo něco chce, ale skáču tady okolo toho jak malej😅
Zatím jsem udělal jen jedno kafe a hnedka tygřík😁

Chuť taková ostřejší, tlačilo to 10,5 baru. Tak jsem to stáhnul na 9,5 oproti slepý misce, tak uvidíme jestli to bude mít vliv.
Káva Mezzo 70/30, teplota 93 stupňou.

 

Mám hrozně dobrej pocit, jak si všechno můžu kontrolovat a nastavovat😃

 

20211022_105204r.jpg

Vypadá skvěle👍🏼

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...