Jump to content

Káva


Recommended Posts

před 1 hodinou, pepyczek napsal:

@tombas Díky, mrknu na to. Nebo ji navrhnu, ať přitlačí a vezme Nivonu NICR 520, ta tady byla několikrát doporučována.

Ty základní Nivony nejsou vůbec špatné. Před pár měsíci jsme do kanceláře pořídili NICR 660, no a musím přiznat, že mě potěšila jak funkčnost, tak i praktické ovládání. Absence dotykového displeje je spíš výhodou; jeden by nevěřil, jak může po roce dopadnout kávovar podobné cenové, do jehož ovládacího panelu denně buší XY necitlivých uživatelů.

Link to comment
Share on other sites

před 26 minutami, Mr. Igelit napsal:

Já měl Flair + Comandante. Bylo to fajn, ale časově náročný 🙂

Jo souhlas. Delat napr kavu pro navstevu je utrpeni a boli pak ruce:) Ale vetsinu casu sme bez navstev a kafe piju dom sam tak to jde. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

zkoušel jste někdo takhle "vylepšit" mléko?

Ve zkratce dát do mrazáku, po zmrznutí otevřít a do lednice a nechat vykapat. S tím že voda má vyšší bod tání, tak postupně vykape tuk, bílkovina a laktóza a zbyde ve flašce led.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nezkoušel. A moc jsem z toho videa neměl, protože jsem furt koukal, jestli je to holka nebo kluk. Až když pak na konci přišel ten vousáč, usoudil jsem, že teda asi holka.

 

Link to comment
Share on other sites

před 41 minutami, adamg napsal:

u nas asi zbytecne.

Delali jsme v US na soutezi, tam nebylo k dostani rozumne mleko ekvivalentu naseho cerstveho plnotucneho.

to nějak rozveď, jako že tam mají hrozný nebo jak?

Já jsem to zkusil z čerstvého plnotučného a trochu se blíží smetaně na vaření 12% 😄

 

Link to comment
Share on other sites

Tak jak se vám daří pánové? U mě střídavě oblačno😅 Někdy bomba, někdy hrůza.

Největší vliv má asi, když odfláknu distribuci.
Ale vypozoroval jsem, že i když je to kafe dobrý(horký), tak když ho nechám úplně vystydnout, tak je to jak bláto a nejde to polknout. To máte taky?😃

 

BTW nějaký ten coffee meeting se nechystá? Měl bych když tak eminentní zájem😁

Link to comment
Share on other sites

Zdarec, dělám si doma preso na nějakém full automatu a rád bych zkusil něco jiného, takže bych se vás tady rád zeptal na pár věcí...

Chtěl bych zkusit french press - jsem vůbec schopný poznat rozdíl? A pochopil jsem, že ideálně potřebuju 1) konvici, na které jsem schopen zjistit teplotu vody (nebo to nechat odstát, vím), pak 2) mlýnek, samozřejmě 3) frenchpress a asi by byla dobrá i nějaká ta 4) filtrační konvice na vodu? Nebo ta je zbytečná? Zapomněl jsem na něco?

Předem děkuju, jestli mi tady bude někdo ochotný pomoct :) 

Link to comment
Share on other sites

Rozdíl určitě poznáš, FP je něco úplně jiného než espresso.
Na konvici s regulací bych se vyprd. Pokud nebudeš používat vyloženě tmavě praženou kávu, tak ani voda hned po uvaření není problém (spíš naopak).
Mlýnek zkus vybírat s tím, že ho NECHCEŠ na espresso a CHCEŠ do něj investovat maximum peněz, kolik jsi ochotný. Zkus hledat mlýnky určené na alternativní způsoby přípravy.
Filtrační konvice může a nemusí být vhodná. Zkusil bych dělat chvíli s vodou z vodovodu a pak porovnat s nějakou kvalitní balenou. Pokud bude rozdíl markantní, pak je to na zvážení. Pokud víš, že ti vaše voda z kohoutku vyloženě nechutná, nebude vhodná ani na kávu.
K FP bych zkusil koupit ještě nějakou další metodu s filtrací přes papír (třeba plastovou v60). Dost se liší a každý preferuje něco jiného.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

@Tichus ad mlýnek, jistě je i hodně dalších dobrejch možností, ale já mám už delší dobu tento a jsem s ním spokojenej. Na alt. přípravy kávy za mě dobrá volba, navíc zde aktuálně za fajn cenu:

https://www.gourmetkava.cz/cs/mlynky-na-kavu/mlynek-baratza-encore-579p?gclid=CjwKCAjwiuuRBhBvEiwAFXKaNFdDlRWst7J19_yIN-H3ZkzIMLo7rO8WmYVxpTQsnu2g8F5_1kFNRhoChF4QAvD_BwE

 

Link to comment
Share on other sites

ja jsem se rozhodoval mezi baratza a wilfa a nakonec si vybral wilfa https://www.kofio.cz/prislusenstvi/elektricky-mlynek-wilfa-svart-wscg-2-stribrny/371
a uz dva mesice jsem moc spokojeny.

teda je pravdou, ze neresim detaily, jako jestli opravdu nastaveni mleti odpovida tomu co z mlynku leze, ale nastaveni je ultra jednoduche. duvodem proc jsem vybral wilfu, i presto, ze ma dle recenzi horsi tu nadobu na namletou kavu byl, ze ma casovac a po stanovenem case se vypne. a protoze primarne delam jednu nebo dve kavy, staci koleckem nastavit 10-15 vterin a pustit mleti a o mlynek se daln estaram :) 

Link to comment
Share on other sites

A proč je ten mlýnek tak důležitý? Jde o rovnoměrnost mletí? Nějak si laicky nedovedu představit, že by mírná nerovnoměrnost mohla udělat nějaký zásadní rozdíl v chuti...?

Link to comment
Share on other sites

Ano, jde o rovnoměrnost (hlavně). Když je namletá káva nesourodá, tak se z těch "příliš jemných" částí extrahují látky, které už v kávě nechceš a z těch "příliš hrubých" se ještě neextrahuji ty, které tam chceš. Ve výsledku se pak nedokážeš dopracovat k vyloženě dobré kávě a vždy tam budou nějaké defekty.
Realita je o dost složitější a mezní užitek dražších a dražších mlýnků samozřejmě dost klesá, ale v kategorii do cca 20tis. to podle mě smysl pořád má. Tím nechci říct že musíš mít mlýnek za 20tis., ale že bys do něj měl (hned po vlastní kávě) investovat maximum peněz kolik jsi ochotný dát.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...