Jump to content

Káva


Recommended Posts

před 11 minutami, zceyee napsal:

@Denjl .. Mám hloupou otázku, jakej je rozdíl mezi malou a velkou farmou, pokud oba mají dobrý kafe. Je třeba větší pravděpodobnost že u velký farmy budou míň kvalitní zrna (automatizovanější proces, větší objem tak na kvalitu víc serou atd.)?

 

Další dotaz, když z Tvé pražírny objednam, jak staré mi přijde kafe, je nějaká garance třeba odeslání do 2-3 dnů od pražení? Pokud ne (chápu že je blbost 4 dny staré kafe vyhazovat), dá se o takovu "garanci" zažádat? Např. někam do poznámky napsat že požaduju čerstvý kafe, ideálně odeslat do 3 dnů po pražení? A za jak dlouho by mi (dle Tvého odhadu) kafe mohlo přijít), jak často pražíte a posíláte?

ahoj, no rozdíl mezi malou a velkou farmou... jako zásadní rozdíl tam být nemusí, spíš jde o to, že mnou zmiňované pražírny používají v 99% komodtiní kávu a to je káva bez jakéhokoliv rodokmenu, většinou poskupovaná z fatm v určitém regionu.... v naší pražírně takovou kávu taky samozřejmě pražíme, protože jako všichni chceme udělat nějaký zisk.... nicméně tato káva se ve většině případů absolutně nehodí na filtr... Pro kávu určenou na filtr třeba konkrétně u nás máme ,,podznačku" IG coffee roasters, kde se specializejeme na tzv. coffee excelence (cup score 85 a více), přičemž výběrová káva se bere od 80b bodů více.... je to kafe určené hlavně na filtr, kafe nakupujeme přímo od farmářů - rozdíl od komoditky, která se kupuje na ,,burze"

co se týká pražení... pražímě 2x-3x týdně s tím, že posíláme kafe co nejčerstvější... ale narovinu a budu kopat do vlastních řad.... 99% pražíren píše datum na etiketu až v době odeslání... neříkám, že posílá kafe půl roku starý, ale že by někdo ve sto procentech případů pražil každou objendávku je scifi...  je to takový šme na zákazníka no.... třeba u nás v pražírně máme 3pražičky, jednu vzorkovou na 200g - Roest s100plus, pak na 2kg - Selmi a pak na 15kg Amerického Loring S15 Falcon... na tom děláme nejvíc a tam je minimální vsádka 4kg.... totální výběrovky - o které se bavíme se neprodává zase tolik, abychom zajistili česrvost 3dny od upraženíl... reálné je to tak týden, což je ale současně i doba, kdy se kafe začíná vybarvovat a začíná být ,,pitelný"... Pro iulustraci - v naší pražírně děláme měsíčně cca 1200kg kávy z čehož výběrovka dělá cca 10%... z toho se dá dopočítat co a jak no... většina pražíren v česku co dělá výběrovku dělá na strojích 6-15kg a prodává něco mezi 300-500kg za měsíc a z toho těch 10% výběrovky....

snad jsem ti nezkazil představy :D ono ale ani na kávě 2-3 týdny staré není nic blbého - 99% to nemá šanci poznat....

Dan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Chapu, ze se asi nejedna uplne o top kafe, ale jsem zvyklej brat u nich a pomer cena/kvalita je dle meho bezkonkurencni. Proto jsem se ptal primo na Holesovice i s vedomim, ze na filtr to nejspis nebude optimal. 

 

Zkousel tedy nekdo mistni nejakou jejich kavu na filtr? Pokud to bylo prijatelne, jakou? Pripadne mam se pri vyberu drzet toho, ze by mela byt svetle prazena a co nejcerstvejsi, nebo jsou dalsi aspekty, ktere mam (jako obycejny smrtelnik, nikoli kavovy gurman) sledovat? 

Link to comment
Share on other sites

Káva je strašně individuální záležitost. Filtr nabízí určitě mnohem víc chuťových profilů, vychutnáš si kávu déle, je snazší experimentovat (měnit gramy, teplotu vody, mletí, čas extrakce...) - prostě snaha využít plně potenciál suroviny. Někdy by to podle popisu měla být naprostá bomba a já se pak divím, že to pražič vůbec pustil do oběhu... Zkoušej a hledej. Obecně platí, že by zrno mělo být světleji pražené než na espresso. Dnes už je taky běžné omni pražení, kdy jde káva použít víceméně na vše.

Já bych na filtr chtěl kávu někde mezi 5-10 dní od pražení. Delší než 2 týdny už bych si nekoupil. U espressa naopak většinou otevírám balení někde 10-14 dní. 3 týdny jsou taky OK. Taky záleží, jak rychle to pak spotřebuješ. Já mám otevřeno vždy víc káv, tak proto to hlídám, ať to pak nemám doma otevřený třeba měsíc :) Někdo si dá na filtr v pohodě i kávu praženou primárně na espresso, pak záleží, jestli piješ s mlékem nebo ne atd.

Důležité je, co ti chutná a podle toho jít. Často platí, že ke světlejším a ovocnějším kávám se člověk musí propít postupně. Doporučuju si občas zajít na v60 někam do lepších kaváren a ochutnávat. Pokud ti to sedne, tak víš, co si koupit domu.

Link to comment
Share on other sites

Chapu, ze se asi nejedna uplne o top kafe, ale jsem zvyklej brat u nich a pomer cena/kvalita je dle meho bezkonkurencni. Proto jsem se ptal primo na Holesovice i s vedomim, ze na filtr to nejspis nebude optimal. 
 
Zkousel tedy nekdo mistni nejakou jejich kavu na filtr? Pokud to bylo prijatelne, jakou? Pripadne mam se pri vyberu drzet toho, ze by mela byt svetle prazena a co nejcerstvejsi, nebo jsou dalsi aspekty, ktere mam (jako obycejny smrtelnik, nikoli kavovy gurman) sledovat? 
Já v Holešovicích beru na filtr jejich světle praženou (beru Etiopii a Sonoru, ale upřímně - chutná to dost podobně). Ano, je to obyč komoditní kafe, ale pořád o parník lepší než jiný kafe za tuhle cenu.

Pokud v kafi moc nehledáš zajímavé chutě, tak úplně v klidu.

Pokud chceš vychutnávat, tak Kofio, Doubleshot apod.

Odesláno z mého SM-G525F pomocí Tapatalk



Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Mr. Igelit said:

Já v Holešovicích beru na filtr jejich světle praženou (beru Etiopii a Sonoru, ale upřímně - chutná to dost podobně). Ano, je to obyč komoditní kafe, ale pořád o parník lepší než jiný kafe za tuhle cenu.

Pokud v kafi moc nehledáš zajímavé chutě, tak úplně v klidu.

Pokud chceš vychutnávat, tak Kofio, Doubleshot apod.

Odesláno z mého SM-G525F pomocí Tapatalk


 

Nic v tom nehledam, chci si dat 2x za den pitelny kafe u kteryho se mi nebude horkosti kroutit pysk. Diky

Link to comment
Share on other sites

@Pepino777 Já jsem nejspíše ve stejné situaci jako ty, ruční mlýnek a french press, a jelikož jsem se už propil do káv s vyšší aciditou, tak mě už neuspokojí káva odevšad, obecně objednávám v pražírnách, které uvádí míru acidity, konkrétně už od začátku roku objednávám z kroměřížské pražírny, kde mají dobrý poměr cena/chuť.

Tím, že vyhledávám kyselejší charakter, který je docílen světlým pražením a jen kvalitní zrna se praží krátce (?), tak z mého pohledu amatéra si snad piju dobře 🙂  A objednávám většinou normální kávu na espresso a vyhovuje mi na filtr.  

Níže foto oblíbených káv s vyšší aciditou. 

 

IMG_4287.jpg

 

image.thumb.png.493d36e67f55a17f0fb176fa1e32311b.pngimage.thumb.png.28a455671ede0864f1a5ba72787af73a.png

Novapoznamka.thumb.jpeg.5bd9eac545e0b1bbde4684d034660d43.jpegimage.thumb.png.fb52f94aaf92162b8f381d5d5f22eceb.png

IMG_3393F5AC95FD-1.jpeg

TOP Kafe.jpeg

Edited by moco
Link to comment
Share on other sites

Jelikož jsem minulý týden odepsal další V60 karafu (jejich životnost je v naší domácnosti bohužel v průměru tak 3 měsíce do doby, než ji nezvládnu uklidit a drahou polovičku přepadne potřeba ji okamžitě umýt, což nezřídka končí pláčem... mým), přepadla mě kacířská myšlenka - nepoužíváte někdo nebo nemáte tip na nějakou plastovou konvičku? Já vím, je to zvrácené, ale zas na druhou stranu když je z plastu v60 i aeropress tak se skřípěním zubů bych vytrpěl asi i plastovou karafu...

Dělat do kovu se mi nechce, vždy to chutná úplně jinak než ze skla. Celkově se mi od skla nechce odcházet, ale pomalu za ty karafy utrácím víc jak za zrno :D

Link to comment
Share on other sites

Ona to prostě praskne do odkapavace a z toho to občas vypadne... no a tato kombinace většinou konci na zemi (i když tentokrát to prasklo už při dopadu z odkapavace na linku) takže obal se bojím, že nepomůže, ale díky za tip.

Link to comment
Share on other sites

před 13 hodinami, Maro napsal:

Ona to prostě praskne do odkapavace a z toho to občas vypadne... no a tato kombinace většinou konci na zemi (i když tentokrát to prasklo už při dopadu z odkapavace na linku) takže obal se bojím, že nepomůže, ale díky za tip.

Tak to potom radím důslednější edukaci drahé polovičky 🙂

Link to comment
Share on other sites

Dyť to znáš, nemá smysl bojovat boje, které nelze vyhrát :D nakoupím někde v chemickém skle 10 kádinek a budu je asi postupně vytahovat :D

Jako napadla mě konvicka na mliko z ikei za 130, ale mi ten kov proste nejak chutove vadi, nevim cim to je ale proste jakmile to kafe projde kolem termosty, kovoveho termohrnku apod. tak to ztrati veskere kouzlo a chutna to vsechno stejne. a to je myju dukladne a pozoruju to uz od novoty, nevim proc...

 

A nebo proste budu uz dělat jenom jednošálkové v60 rovnou do skleničky, aspoň ušetřím trochu kafe, stejne ten ranni dvojsalek docela leze do penez 😄

Link to comment
Share on other sites

@Maro Jo, já už se málem rozváděl kvůli tomu, že žena neustále nechává špinavý šálek od kafe v dřezu, než aby ho posunula o 20 cm do myčky... I po několika hádkách a 10 letech stále hrníček v dřezu – myslím si, že to dělá naschvál, pro pocit vztahového vítězství  🙂

Kávu z kovu potvrzuji, když to dám do termo hrnku, tak je to úplně jiná chuť bez emocí. 

Edited by moco
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tak přemýšlím, že bych poslal do světa můj Niche Zero společně s dózami na single dosing a pořídil si Eureka Mignon Libra, kde mě celkem dost zaujala GBW technologie. Není na kávu tolik času jako dřív a asi by ta eureka urychlila/zjednodušila workflow (zlenivěl jsem). Co myslíte? Celkem mě láká nasypat 250g kávy do násypky a už nic neřešit.

IMG_3137.jpeg

Link to comment
Share on other sites

 Babička Silvia slouží již cca 12 let, ale teď se nějak více kloním k alternativám. Asi je to dáno tím, že vstávám brzdy ráno, a nechci rodinu budit mým espressem a na večer po práci už na kávu nemám chuť. O víkendu propláchnu bojler čistou vodou a užiju si kávu. Měl jsem nutkání Rancilio prodat, kvůli nízkému využití. Ale stále mám pocit, že nejlepší espresso není v kavárně, ale u mě doma. 

Když jedeme s rodinou na víkend pryč, beru s sebou moka konvička. Používal jsem ruční mlýnek Hario, ale ten jsem nyní nahradil mlýnkem Timemore a je to pecka. Po dlouhé době věc, co mi fakt dělá radost.

20230917_160616.jpg

Link to comment
Share on other sites

Před hodinou, Hento napsal:

 Babička Silvia slouží již cca 12 let, ale teď se nějak více kloním k alternativám. Asi je to dáno tím, že vstávám brzdy ráno, a nechci rodinu budit mým espressem a na večer po práci už na kávu nemám chuť. O víkendu propláchnu bojler čistou vodou a užiju si kávu. Měl jsem nutkání Rancilio prodat, kvůli nízkému využití. Ale stále mám pocit, že nejlepší espresso není v kavárně, ale u mě doma. 

Když jedeme s rodinou na víkend pryč, beru s sebou moka konvička. Používal jsem ruční mlýnek Hario, ale ten jsem nyní nahradil mlýnkem Timemore a je to pecka. Po dlouhé době věc, co mi fakt dělá radost.

20230917_160616.jpg

Tak to mám úplně stejně. Víkendy si fakt užiju ale přes týden jen odpoledne.. Moka mě nějak přestala bavit ale třeba je to jen chvilková záležitost jelikož páku máme jen chvíli a to kafe je prostě jinde :) Chvíli trvalo než jsme to vyladili a od té doby si občas v kavárně řeknem - Jako vážně chcou za tohle peníze? :D 

Link to comment
Share on other sites

Tak přemýšlím, že bych poslal do světa můj Niche Zero společně s dózami na single dosing a pořídil si Eureka Mignon Libra, kde mě celkem dost zaujala GBW technologie. Není na kávu tolik času jako dřív a asi by ta eureka urychlila/zjednodušila workflow (zlenivěl jsem). Co myslíte? Celkem mě láká nasypat 250g kávy do násypky a už nic neřešit.
IMG_3137.thumb.jpeg.69d49b477bae98668d33546cd5915f66.jpeg

No ja jsem pro, kdybys daval Niche pryc dej vedet :) Ja mam Sage BGC820 a ten neni na moje dle me uplne nejlepsi. Masinu mam Sage Dual Boiler.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...