Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Studenou kávu připravuji tak, že namleté kafe nechám louhovat v studené vodě přes noc v lednici. Lhostejno v jaké nádobě. Na další den kafe jednoduše přefiltruji přes filtr Aeropressu. Určitě se dá použít i libovolný dripper s papírovým filtrem. Jde jen o to aby se odfiltroval kal. Výsledek je trochu jiný než normální filtrovaná káva a je to neskutečně dobrý  :clap: . Nejraději mám takto zastudena, světle pražené hodně ovocné africké kávy, např. Keňa Mugaga ze Sicafe je top. Malawi je taky super, i Tanzanie, Etiopie.

Link to post
Share on other sites

tuhle jsem si koupil http://www.frolikovakava.cz/produkty/kava-zrnkova-500-g/frolikova-kava-diplomat-500.htm a musím k tomu něco napsat. Jestli tohle má být střední pražení tak bych chtěl vidět jak u nich vypadá nějaká hodně upražená. To už by muselo být zpopelnění za zvuků smuteční dechovky s čestnou salvou na závěr. Když jsem to otevřel tak jsem se lek že mě to přepadne jak to je černý. Voní to asi jako když asfaltéři spravujou výtluky na silnici. A když to vypadá a voní jako asfalt, tak by to mělo asi chutnat jako asfalt. Jo, tak to nevím, asfalt pro srovnání ochutnávat nebudu. Když jsem to udělal ve frenchpressu tak jsem si uvědomil co to znamená když někde píšou že chuť hodně tmavě pražené kávy je plochá. Prostě je to hořké a nic víc. Udělal jsem si i výše zmíněnou za studena louhovanou. Chuť trošku lepší ale projevila se velice výrazně ta dehtová vůně, asi následek přepražení. V mokka konvičce to šlo, ale že bych se těšil na další to teda říct nemůžu. V džezvě to samý. Zkrátka kdybych použil libovolný levný kafe z obchoďáku tak to dopadne úplně stejně. Můžu kohokoliv ujistit že při srovnání třeba s tím co prodává Tchibo ve svých obchodech, prostě není co řešit.

Link to post
Share on other sites

Neobjednává si někdo z vás kafe z Square Mile?? Kafe mají perfektní (teda komu vyhovuje světlejší pražení), ale poštovní je v malém odběru brutální. Nechce někdo objednat se mnou?

Link to post
Share on other sites

Nevim... mne to kafe chutna nejvic, po tech vsech 100% arabicach. Kus dobry robusty ve smesi udela svy :-) Jo, jeste Dallmayr je dobrej. Jednou jsem si dal kafe v Tchibu a 4 dny me z toho bolel zaludek, jak bylo preprazeny...

Link to post
Share on other sites

Neobjednává si někdo z vás kafe z Square Mile?? Kafe mají perfektní (teda komu vyhovuje světlejší pražení), ale poštovní je v malém odběru brutální. Nechce někdo objednat se mnou?

kupoval som, ale kvoli postovnemu a dlhej dobe dorucenia!(kedysi 5 prac. dni, teraz > ako mesiac) som prestal tak isto aj od Steva Leightona z Has Bean ...
Link to post
Share on other sites

já teda už kupuju jen od La Boheme Cafe, dojdu si do Sázavské na kafe, koupim zrnka a jdu spokojený domu. Střídám to a zatim jsem se nikdy nezklamal...

Link to post
Share on other sites

Nejvíc jsem si oblíbil 100% arabiku Tchibo hezky přefiltrovat. Robustu jsem už několik let vytěsnil z kávového návyku. Udělám asi vyjímku a chci otestovat Sicilia Style opět od Tchibo. Robusta je tam zastoupená jen z 20%, tak by to neměl být takový kopanec.

Link to post
Share on other sites

Nejvíc jsem si oblíbil 100% arabiku Tchibo hezky přefiltrovat. Robustu jsem už několik let vytěsnil z kávového návyku. Udělám asi vyjímku a chci otestovat Sicilia Style opět od Tchibo. Robusta je tam zastoupená jen z 20%, tak by to neměl být takový kopanec.

Co to je 100% arabica Tchibo? To je jako 100% bílé víno. No, to je jedno. Rozhodně bych se robusty nebál. Beru ji jako kávové koření. Dokáže lehce potlačit výraznou aciditu některých arabik. Navíc, při extrakci vytváří crema efektní lavinový efekt. Dovoluji si doporučit kvalitní robustu v zastoupení ve směsi kolem 15%. Hezky po Italsku. Cerca di comprendermi. :)

Link to post
Share on other sites

Co to je 100% arabica Tchibo? To je jako 100% bílé víno. No, to je jedno. Rozhodně bych se robusty nebál. Beru ji jako kávové koření. Dokáže lehce potlačit výraznou aciditu některých arabik. Navíc, při extrakci vytváří crema efektní lavinový efekt. Dovoluji si doporučit kvalitní robustu v zastoupení ve směsi kolem 15%. Hezky po Italsku. Cerca di comprendermi. :)

A hlavně robusta spolehlivě nakopne :-)

Link to post
Share on other sites

Taky si občas rád dám trochu robusty do směsi, rozhodně to není na škodu. Čistou arabikou se připravujeme o některý chuti, který ale ke kávě neodmyslitelně patří. 

Link to post
Share on other sites

tuhle jsem si koupil http://www.frolikovakava.cz/produkty/kava-zrnkova-500-g/frolikova-kava-diplomat-500.htm a musím k tomu něco napsat. Jestli tohle má být střední pražení tak bych chtěl vidět jak u nich vypadá nějaká hodně upražená. To už by muselo být zpopelnění za zvuků smuteční dechovky s čestnou salvou na závěr. Když jsem to otevřel tak jsem se lek že mě to přepadne jak to je černý. Voní to asi jako když asfaltéři spravujou výtluky na silnici. A když to vypadá a voní jako asfalt, tak by to mělo asi chutnat jako asfalt. Jo, tak to nevím, asfalt pro srovnání ochutnávat nebudu. Když jsem to udělal ve frenchpressu tak jsem si uvědomil co to znamená když někde píšou že chuť hodně tmavě pražené kávy je plochá. Prostě je to hořké a nic víc. Udělal jsem si i výše zmíněnou za studena louhovanou. Chuť trošku lepší ale projevila se velice výrazně ta dehtová vůně, asi následek přepražení. V mokka konvičce to šlo, ale že bych se těšil na další to teda říct nemůžu. V džezvě to samý. Zkrátka kdybych použil libovolný levný kafe z obchoďáku tak to dopadne úplně stejně. Můžu kohokoliv ujistit že při srovnání třeba s tím co prodává Tchibo ve svých obchodech, prostě není co řešit.

Von se Frolík fakt poslední dobou nějak z...vil.

EDIT: Zkur\/il, kur\/a.

Edited by Zmizík
Link to post
Share on other sites

A hlavně robusta spolehlivě nakopne :-)

 

Já zas nepotřebuju aby mě to zulo z bot, ale ten italo styl vyzkoušim.

 

Jeronimo: Kávové koření - to je dobrý!

 

Kluci, nechci tu Tchibo v žádným případě nijak protěžovat. Žádná hitparáda to asi není, ale pro mě poměr cena/výkon GOOD!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...