Jump to content

Recommended Posts

Skoro na stejných penězích? Vždyť je o 8000,- (skoro 40%) dražší.

 

Oba kávovary budou velmi podobné - malý single s PIDem a preinfuzí. ECM má preinfuzi mechanickou a hlavu zahřívanou termosifonem, Silvia elektronickou a hlavu zahřívanou bojlerem, který je namontován prakticky přímo na ní. Oboje špičkově zpracované a prověřené. Tam moc není, kde by se kávovary mohly výrazně lišit, co se výsledného produktu týká.

 

Záleží, jestli chceš poctivou mašinu s E61, nebo výrazně levnější Silvii, která ti udělá takřka stejnou službu za míň peněz, ale neudělá tolik parády a některé věci má řešené elektronikou...

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Já se PID na Gaggii taky snažil vyladit, aby mi nepřestřeloval, ale pak jsem si uvědomil, že je to vlastně zbytečný. Stejně nikdy nedělám kafe hned při prvním nahřátí na požadovanou teplotu a tím, že to přestřelí, tak se celá mašina dřív prohřeje. Takže to mám teď nastavené tak, že nastaveno mám 93°C a při prvním zapnutí to vyletí na 100°C. Dohřátí po shotu je už pak OK. 

 

Taky jsem to upravil zase trochu zpátky - takže od studena to taky přestřelí tak o 6 stupňů, pak to klesne a udržuje požadovanou teplotu. Problém s předchozím nastavením byl, že sice overshoot minimální, ale dlouho trvalo, než PID reagoval na pokles teploty při shotu. Jinak mám taky teplotu nastavenou na 93°C - mám ale na PID nastavený offset -8°C (čidlo měří teplotu bojleru a dle návodu je rozdíl teplot bojler-voda v něm cca. 8 až 10°C, takže bez něj by na PID bylo vlastně 101°C). Máš ten offset taky nastavený nebo máš 93°C teplotu bojleru?

Link to post
Share on other sites

Skoro na stejných penězích? Vždyť je o 8000,- (skoro 40%) dražší.

 

Oba kávovary budou velmi podobné - malý single s PIDem a preinfuzí. ECM má preinfuzi mechanickou a hlavu zahřívanou termosifonem, Silvia elektronickou a hlavu zahřívanou bojlerem, který je namontován prakticky přímo na ní. Oboje špičkově zpracované a prověřené. Tam moc není, kde by se kávovary mohly výrazně lišit, co se výsledného produktu týká.

 

Záleží, jestli chceš poctivou mašinu s E61, nebo výrazně levnější Silvii, která ti udělá takřka stejnou službu za míň peněz, ale neudělá tolik parády a některé věci má řešené elektronikou...

ad cena - vis jak to vznika, kdyz si clovek kupuje neco pro radost :)

vezmes silvii a reknes si, kurna to chce PID, zase ten rozdil neni tak moc, tak prihodis ke startovaci cene 7k ... pak se podivas a vidis ECM s E61 a logika je stejna, ten rozdil je zase jen 7k ... pak se divas na Rocket a rikas si hmmm, lepsi bojler a zase jen 8k plus a na to jsem si uz rekl, ser na to, stejne pijes jen espresso a vsem ostatnim to nejak naslehas na cemkoliv ... tak jsem zustal ECM :)

 

vyberu mezi SIlvii a ECM...dik moc

Link to post
Share on other sites

@Rifik: Já vlastně netuším, co mi ta teplota ukazuje - nijak jsem to nekalibroval, neměřil, nenastavoval. Je to prostě teplota zjištěná dlouhodobým testováním - středně pražené kávy dělám na těch 94°C a dle pražení to upravuji +-2°C.

 

@Simon: Znám to naprosto přesně. Mám Gaggii Classic s PIDem a preinfuzí a už si dlouho řikám, že by to sneslo nějaký upgrade. Jenže Silvie s PIDem je vlastně to samé, singlebojler s PIDem a E61 mi vlastně taky moc navíc nedá a to už sme skoro na 30k, takže můžu rovnou přihodit pár tisíc na pořádnou HX mašinu. Jenže s tou jsou furt problémy s teplotou a já mám rád, když si můžu všechno hezky přesně nastavit.... No takže vždycky skončím u toho, že "potřebuju" double bojler s PIDem a E61 hlavou a rotačkou a nejlevnější je Brewtus a to je asi 45k. A předpokládám, že až na něj došetřím, tak si řeknu, že ta GS3 vlastně není tak daleko... :D

Link to post
Share on other sites

U mé Gaggia Clasic jsem se snažil ,aby teplota vody na výstupu do páky měla 88°C a to jsem dosahoval při nastavené teplotě PIDu 95°C (termočlánek mám na místě původního termostatu tedy z boku bojlerku).

to RedAce66  - jak máš prosímtě vyřešenou preinfuzi ?

Link to post
Share on other sites

Kdysi na to někdo dával návod na PC (myslím Danst?) - koupil jsem z GME regulátor, kterým můžu výkon pumpy snížit dle potřeby a přepínačem pouštět buď plný tlak nebo snížený. Nebo poťákem regulovat plynule, což funguje jako taková primitivní profilace tlaku... Není to nic převratného, ale u světle pražných káv to dost pomáhá...

Link to post
Share on other sites

tak jsem objednal silvii s pid ... prisla mne jako praktictejsi volba, i kdyz vyrazne hnusnejsi :)

...ve vinarstvi ale casem otevru kavarno-bistro a tam si koupim jednoznacne a bez premysleni La Marzocco

Link to post
Share on other sites

To vlákno znám,jen mě zajímalo jak to máš vyřešené.Dokonce jsem od Dansta kdysi koupil čidlo tlaku,které ve slabé chvilce nabídl :-)

Nebyla by nějaká fotečka pro inspiraci ?

Link to post
Share on other sites

Doma to cvaknu, ale moc na koukání to není. Zatím to mám provizorně (už dva roky :D ) vyřešené tak, že regulátor je potenciometrem přišroubován zezadu do ventilační mřížky a tou samou mřížkou je ven na kabelu vytažen přepínač. Do něj jde napájení a jedna větev jde rovnou do čerpadla a druhá jde do čerpadla přes regulátor. Výhledově měl být přepínač vepředu, ale vrtání do Gaggie pořád odkládám a takhle je to funkční. Všechny úpravy se snažím dělat tak, aby byly 100% vratné.

Link to post
Share on other sites

Máte někdo zkušenosti s obchodem gourmetkava.cz? Přijde mi to nějaký podezřele levný

 

Asi před půl rokem jsem si tam kupoval mlýnek, platba předem. Po připsání peněz na jejich účet ihned odeslali. Toť má pozitivní, zatím jediná, zkušenost s nimi.

Link to post
Share on other sites

S tímhle obchodem zkušenost nemám, ale za tu dobu, co kávu kupuji jsem zjistil, že drahá káva v žádném případě nemusí znamenat, že bude dobrá. Ale téměř bez výjimky platí, že velmi levná káva je špatná. Zvýšit cenu lze mnoha způsoby, ale ušetřit lze téměř výlučně na surovině, pražení a/nebo čerstvosti. A to všechno se na chuti podepíše...

Link to post
Share on other sites

Tak dorazil balíček z gourmetkava.cz, kafe voní, chutná výborně a rozdíl mezi tímhle a třeba doubleshotem nebo kafe eternity můj jazyk nepozná, takže za 140 kaček za čtvrt kila jasná volba

Edited by Manek49
Link to post
Share on other sites

Chlapi mate vyzkousenou Moka konvici Bialetti Brikka? Mela by umet i cremu, anebo se na to vykaslat a koupit klasiku Express. Chci to do kempu. Dikes za rady/zkusenosti z provozu

 

Jj, sice když se vaří, tak tam nějaká snaha o pěnu je, ale jakmile se to přelije do hrnku, tak po pěně ani památka (vyzkoušeno víc druhů kafe).

 

Klasika je určitě lepší, už kvůli normálnímu ventilu a kvůli hlučnosti.

Link to post
Share on other sites

Jj, sice když se vaří, tak tam nějaká snaha o pěnu je, ale jakmile se to přelije do hrnku, tak po pěně ani památka (vyzkoušeno víc druhů kafe).

 

Klasika je určitě lepší, už kvůli normálnímu ventilu a kvůli hlučnosti.

 

diky

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...