Přejít na obsah

Davosa Argonautic Dual Time: Stratosphere Project


Kasper

Doporučené příspěvky

Je to síce z roku 2013, ale verím, že to nevadí :)

 

Davosa Argonautic Dual Time: Stratosphere Project 

 

Davosa sa rozhodla otestovať svoj model Argonautic Dual time v zaujímavom projekte. S pomocou balóna plneného 5.400 litrami hélia a gondoly vlastnej konštrukcie sa model vydal na cestu do stratosféry. 

post-461-0-34033300-1406471151_thumb.jpg

   

Hodinky mali sériové číslo 33, zvolené podľa cieľa misie - dosiahnuť výšku 33.000 metrov. 

 

Súčasťou výbavy boli: hodinky, gondola, balón, padák pre bezpečný návrat na zem, kamera, ktorá cestu nahrávala, GPS vysielač a pár "drobností" potrebných na upevnenie.

post-461-0-22560600-1406471160_thumb.jpg

post-461-0-97716600-1406471166_thumb.jpg

 

A výsledok - hodinky dosiahli výšku 35.400 metrov, boli vystavené teplote do -60° Celzia, rozdiel vo vzdialenosti medzi štartom a dopadom bol približne 100 km. Balón mal pri štarte priemer okolo 2 metrov, z ubúdajúcim tlakom rástol až do jedenástich metrov.

I keď nie sú mechanické hodinky s kalibrom ETA 2893 stavané pre takéto extrémne podmienky, fungovali po celú dobu letu bez problémov a bez ujmy sa vrátili na zem.

Hodinky Davosa Argonautic Dual Time, s.n. 33 sa aktuálne nachádzaju v múzeu firmy Davosa.

post-461-0-36014800-1406471174_thumb.jpg

   

Názov Argonautic má svoj pôvod v gréckej mytológii. Argo sa volala bájna rýchla loď antického hrdinu Iásona. Z jej pomocou sa spolu s Argonautmi vydal na dobrodružnú plavbu za zlatým rúnom.

 

Skrátený záznam projektu:


Upraveno uživatelem Kasper
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzhladom k tomu na aku cielovku sa tato znacka orientuje, je to skvela parafraza na Zenith a Felixov supermansky zoskok z vesmiru. S tym rozdielom ze toto sa da zmaknut za dva weekendy, naklady zatiahne sef marketingu tym ze neda synovi tyzden vreckove, po vely cas su v zabere hodinky a este su aj "worlds first...". Neviem kolko stoja tie hodinky ale su celkom jedle, a ani tak nebije do oka ze su maju trochu z inych znamych GMT modelov.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je jasné, že je to skvělý výsledek pro strojky Eta, ale to bych sem netahal, je to akce Davosy, jednoduchá a skvělá, nevidím důvod, aby se na ní přiživoval někdo další. Ať si vymyslí svoje aktivity, monstrózní dech beroucí akce s hromadou sponzorů za zády, nebo naopak a potom ať jim to zaplatí zákazník. Ještě jednou paráda Davoso :).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě výbornej nápad, realizace za kačku, ale "prodání" výsledku by mohlo být o dost lepší ( u Fortisu víme o každém "pšouku" promiňte ), ale zde se to, tedy já, dozvídáme až teď. Reklama je v dnešní době důležitá. Toť můj názor. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takový počin se mi moc líbí, je mi sympatický způsobem provedení za pár babek a taky i svým přehnaným nezveličováním a nebitím se přehnaně v prsa, zároveň ale na druhou stranu jak píše kuncák7, chytře promyšlené všudypřítomné sdělení co to vyvedli s tím putováním hodinek na balonku, by značku mohlo v očích široké veřejnosti více "zpopularizovat" a více by se mohlo o ní mluvit :-)

Na youtube po necelém roce "pouze" cca 6300 shlédnutí mi nepřijde zrovna moc...to je asi škoda. 

Ale jinak palec nahoru samozřejmě !

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podla mna pocet prehrani na youtube plne odpoveda vyznamnosti projektu. Ja napriklad neviem prist na to, co je na tom take ultimatne, ze hodinky vyleteli tak vysoko. Prostredie v takej vyske mechanickym hodinkam nijako zvlast neskodi. Dobre, je tam nizka teplota, ale s tou mechaniky obecne problemy nemaju. Rovnako dobre tam mohli poslat napriklad pracku z opaska alebo trencle.

 

Hlavne kuzlo kozmonautskych hodiniek nie je v tom, ze hodinky vydrzia pobyt v kozme, ale v tom, ze si ich tam kozmonauti beru, takze tym hodinkam akoze doveruju. (A ked je na tom este oficialne razitko NASA alebo ESA, tak to su potom panecku palky.)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Originální to je, to je fakt, ale moc to o nich neříká :). Jediná extrémní zkouška, které jsou ty hodinky vystaveny je rozpětí teplot, jestli jdou z + 30° do - 60°. Teď je otázkou, jak dlouho ten pokus trval, resp., jak dlouho v tom mrazu pobyly. Eta neEta nebo inhouse, v takovým mrazu by se po pár hodinách zastavilo určitě většina mechanických kalibrů, když by promrzli kolo na kolo. Zavřít je do mrazáku s - 60°, nechat je tam hodinu, pak je vyndar a hodit je + 50° vodní lázně. Pak by se ukázala kvalita pouzdra.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...