Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Hodinky indické firmy HMT (Hindustan Machine Tools Limited) se na chronomagu občas objevují, něco se tu o nich už i napsalo a proto není nutné je nějak podrobněji představovat. Uvedu snad jen, že strojírenský podnik HMT vybudoval svou hodinářskou továrnu v roce 1960 a hodinky začal vyrábět v roce 1961 ve spolupráci s japonskou hodinářskou firmou Citizen Watch.

Jak to tam v té době vypadalo, se můžete podívat v následujícím krátkém dokumentu:

 

 

a přidám i přesvědčivou dobovou reklamu:

 

 

1. KAPITOLA: JAK SE KE MNĚ DOSTALY

Nedávno jsem si našel novou adrenalinovou zábavu - dražby na ebayi. Vždycky jsem přihazoval ručně, držel jsem se celkem při zdi a proto jsem samozřejmě nikdy nic nevyhrál.

Jednu červencovou sobotu jsme u nás měli rodinou oslavu. Něco se snědlo a vypilo a šlo se spát. Mě se ale ještě nechtělo a v této dobré náladě jsem zapnul počítač a podíval se na brzy končící dražby. Už nějakou dobu jsem si jen tak ze zvědavosti prohlížel indické hodinky hmt, pár jsem jich zkusil i vydražit, ale bez výsledku. Tentokrát se mi ale podařilo vyhrát. Takže pokud budu někdy v budoucnu chtít vyhrát dražbu na ebayi, musím si dát několik panáků skotské.

Až druhý den ráno jsem si všimnul nakřivo nasazené korunky, ale co se dalo dělat, hodinky už byly moje. Indický prodejce mi na mou žádost odepsal, že nedostatek ještě před odesláním napraví. Vzhledem k tomu, že tato radostná zpráva přišla prakticky ve stejném okamžiku jako informace o tom, že mnou vydražené hodinky byly odeslány, mi bylo jasné, že to poslal tak, jak to bylo.

Hodinky jsem dražil v noci ze soboty 19.07. na neděli 20.07. V pondělí 21.07. byly odeslány a 30.07. zvonil pošťák, že má pro mě balíček. Ta rychlost mě opravdu překvapila.  

 

2. KAPITOLA: POPIS HODINEK

Hodinky na první pohled vypadají velice pěkně. Pouzdro má elegantní tvar, je vyrobeno z oceli a na své stáří je velmi zachovalé. Nožky jsou vrtané, což může někdy usnadňovat výměnu řemenu.

Ciferník je samozřejmě přemalovaný. Podle toho co jsem našel na různých fotkách na internetu, byl původní ciferník tištěný s malinko tenčími číslicemi a indexy. Tím pádem působil o něco víc subtilnějším dojmem. Ale celkově se jeho renovace indickému hodináři povedla, i když nějaké drobné škrábance a nečistoty se na ciferníku při detailnějším pohledu najdou.   

Sklo je zcela určitě vyměněné, protože vypadá jako nové. Je krásně vypouklé a nezbývá než doufat, že nedojde k jeho střetu s futry nebo jinou pevnou překážkou.  

Ručičky jsou krásně tenké, stříbrné barvy a jsou stejné, jako na většině fotek, co jsem viděl. Jediný rozdíl je vteřinovka, kterou jsem viděl jak stříbrnou, tak i červenou. Na stránkách výrobce jsou tyto hodinky s červenou vteřinovkou, takže moje se nedrží původní předlohy. Nějak zásadně mi to nevadí, dokonce mi připadá, že se stříbrnou vteřinovkou jsou o něco víc decentnější a společenské, než s nápadnou červenou.

http://www.hmtwatches.in/876/product-details/janata.html

 

Myslel jsem, že dýnko je zcela jistě z úplně jiných hodinek, protože na něm chybí označení ?hmt?. Pak jsem ale našel i na jiných fotkách hodinek hmt naprosto stejné dýnko jako mám já, takže těžko říct, jestli nepoužívali i přímo ve výrobě toto ?neznačkové? dýnko (např. http://hmtwatches.blogspot.cz/2014/03/the-case-of-hmt-watch-in-tool-box.html ). V každém případě by se mi víc líbilo, kdyby na něm hmt uvedené bylo. Dýnko je při bližším pohledu dost doškrábané, ale jeho vzhled se někdo pokusil vylepšit přeleštěním.

Řemen, na kterém hodinky přišly, je zbytečně silný a moc se k nim nehodí, protože působí ve spojení s tenkým pouzdrem dost těžkopádně. Určitě se podívám po nějakém vhodnějším.  

Jediný větším nedostatkem tedy zůstává korunka, která je křivě nasazená na natahovací hřídeli. Dalším mínusem je přesnost. Zatím bych ji diplomaticky označil termínem indická. Po zkušební době budu asi muset hodinky seřídit trochu do +.

 

Základní technické údaje:

pouzdro je vyrobené z nerezové oceli, je vlhkotěsné a prachotěsné

průměr pouzdra bez korunky: 35 mm

lug to lug: 43 mm

rozteč nožiček: 18 mm

kalibr: 0231, 17 rubínů, s ručním nátahem a protinárazovým uložením (licence kalibru Citizen 0201)

Hodinky hmt se s tímto kalibrem vyráběly od roku 1961.  

 

3. KAPITOLA: PRVNÍ DOJMY

Hodinky jsou opravdu malé, ale jako oblekovky pod košili nositelné. Designově jsou velice čisté a rozložení textu na ciferníku je sice netradičně asymetrické, ale o to víc působí hodinky zajímavěji. Absence datumovky ještě víc umocňuje dojem společenských hodinek. Celkově jsou velice podobné mým oblíbeným oblekovkám Glashutte Original Senator Sixties, které se mi líbily dávno před tím, než jsem se vůbec dozvěděl, že existuje nějaká indická firma hmt. 

A to nejlepší jsem si nechal na závěr: krásně a hlasitě tikají. 

 

post-32939-0-71774200-1407014925_thumb.jpg

 

post-32939-0-42895900-1407014966_thumb.jpg

 

post-32939-0-70408600-1407015006_thumb.jpg

 

post-32939-0-85923800-1407015051_thumb.jpg

 

post-32939-0-75554700-1407015085_thumb.jpg

 

post-32939-0-44554700-1407015116_thumb.jpg

 

post-32939-0-72810200-1407015153_thumb.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsem Ti psal, zajímavej kousek, ke kterému Ti gratuluji. Hezké čtení, hned mě napadlo, že jedna hláška by šla použít do pamětihodností jako doplnění dnes již chronicky známého názvosloví ( nic co by nešlo rozleštit-hodinky jsou dojebaný jako prase ...a podobné hlášky). Tvoje hláška hodinky s indickou přesností by šla formulovat jako přesnost stojí za hovno, ale ručičky se točej :)

Moc hezký čtení i prohlížení na nedělní ráno a za sebe si přeju, aby zásoba alkoholu ve tvé studni nikdy nevyschla a my si tak mohli prohlížet další kousky z dražeb :) .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Indická přesnost - výstižný pojem :) V podobném rozpoložení jsem loni vydražil HMT Jawan a HMT Pilot. V obou strojcích bylo něco špatně - v jednom stržený šroubek a ve druhém fantasticky házela setrvačka, v obou pak bylo neskutečné množství sajrajtu. Takže jsem ze dvou strojků složil jeden schopný - zůstaly docela pěkné Jawan na nošení a Pilot na součástky. A ta přesnost - kolem 30s/den, líp to prostě nejde.

 

post-7426-0-60024100-1407884214_thumb.jpg

 

Ty tvoje vypadají velice hezky :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky. 

Ty tvoje Jawany jsou taky moc pěkné a přesto, že mají černý ciferník, nevypadají vůbec malinké. Bral jsem hmt s bílým, protože jsem si říkal, že to bude opticky těch 35 mm aspoň trochu zvětšovat.

Já na nějaké přesnosti ani moc netrvám. Jdou teď tak, že se s tím dá normálně existovat i na evropském kontinentu. O něco se předbíhají, ale zatím jsem to nějak přesně nesledovat. Můžu to zkusit, ale seřizovat je nebudu. U tak starých strojků se prostě nedají čekat nějaké zázraky. Jde mi spíš o ten pocit, když si je občas dám na ruku. Až nebude takové horko budu je nosit ke košili častěji. K tričku mi to nějak nesedí.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak přesně proto jsem na tomto fóru. Moc díky za rozšíření obzoru, o této značce jsem vůbec nic netušil. Hodinky to jsou moc zajímavé a rozhodně super sbírková záležitost. Zvědavost mě nutí jít prohledat internet a najít víc kusů této značky... Gratuluju k pěknýmu kousku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...