Přejít na obsah

Univerzální na denní nošení - Sinn, M-G, Oris?


Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

 

již delší dobu se nacházím v krásném období výběru nových hodinek - a ještě asi delší dobu budu...  :)

Pročítám různá fóra, prohlížím fotky, koukám na videa a mám pocit, že jsem se dostal do bodu, kdy se bez názoru někoho dalšího a hlavně bez okouknutí naživo neposunu.

 

Proto se s důvěrou obracím na zdejší komunitu. Než začnu obcházet hodinářství (včetně chronoshopu), rád bych měl pár názorů na mé favority a případně si podle vašich tipů udělal favority další...

 

Já děkuji a omlouvám se za delší příspěvek.

 

Co mám doma:

Seiko SRP005K1 a Tissot PR100, které podle nálady střídám na běžné nošení a Casio "Marlin" na hrubější činnosti (nebo když si potřebuji posvítit...):

post-12673-0-47873400-1411157493_thumb.jpg

post-12673-0-65366600-1411157520_thumb.jpg

fotka Marlina z internetu

post-12673-0-65178500-1411157546_thumb.jpg

 

Co bych chtěl:

  • Automaty na denní nošení - hlavně do práce (většinou košile/tričko, občas oblek)
  • Průměr do 42 mm, výška do 13 mm, lug-to-lug max 50. Zápěstí mám cca 16,5 cm, spíš ploché. 
  • Spíše nenápadný vzhled, nepotřebuji a ani moc nechci hodinkami přitahovat moc pozornosti
  • Z komplikací stačí datum, ocením GMT (pracuji ve dvou časových zónách)
  • Ciferník tmavý, ale není to podmínkou
  • Nechci chrono, nepotřebuji otočnou lunetu
  • Kvalitní zpracování pouzdra i ciferníku
  • Standardní uchycení tahu/řemenu, abych mohl snadno měnit. Hodinky bych asi koupil na tahu, ale většinou nosil na řemenu. Tah tedy není podmínka.
  • WR min 50
  • Kupovat chci nové, nejlépe v kamenném obchodě, ale nebráním se ani doporučenému e-shopu (včetně zahraničí). Chci rozhodně koupit hodinky se zárukou a komplet balením (krabice, papíry).

Co mě prozatím zaujalo nejvíc - v náhodném pořadí, fotky z internetu:

 

Sinn 856 UTC

Líbí se mi technické vychytávky výrobce a vyšší odolnost (i když to pro mě bude overkill). Varianta bez UTC mě z fotek neoslovila. Nejdražší kousek v mém výběru a zároveň můj cenový strop.

post-12673-0-84448900-1411158989_thumb.jpg

 

Mühle-Glashütte Terranaut III Trail

Líbí se mi upravený kalibr, firma je mi sympatická. Ciferník krásně čitelný a cenově hodně pěkné (aspoň myslím).

post-12673-0-61839600-1411159327_thumb.jpg

 

Oris Big Crown Pointer Day - nová verze

Asi nejznámější značka z mého výběru (aspoň pro mě). Novější verze se mi libí víc než původní, ale naživo jsem neviděl.

post-12673-0-78475100-1411159516_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

líbí se ti v podstatě jeden typ hodinek, opravdu vyzrálý předvýběr. Jenže je dělá kde kdo. Tenhle lapidární ciferník má však úskalí - podle mne vyžaduje nějaké extra, nebo zajímavější pouzdro, jinak je všední a nudný.

 

Sinn - jestli chceš UTC, tak jo. Varianta bez UTC není horší, ale mě taky neoslovuje - viz výše.

 

MG - ta datumka je příšerná, jinak OK, ale mě to neoslovuje.

 

ORIS - zdaleka nejlepší ve výběru, dokonalý, ale někdo subjektivně nedá pointer-date, já tedy ano - každopádně zaujme tvé okolí. Jinak mají i jiné modely s tímto typem ciferníku, ale tenhle je klasika.

 

Já bych se v tvé situaci nebál sáhnout na dno kapsy a dal Tudor ranger, nebo počkal, až budou k mání z druhé ruky

 

Nebo bych šel výš do Bell&Ross - ty bodují tím zajímavým pouzdrem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za dosavadní názory a tipy!

 

To Danny_1989:

Tyhle Longines byly v mém širším výběru, určitě se na ně někde podívám naživo. Nejsem si jistý právě tou výškou, kterou zmiňuješ - mají mít asi 14,5 cm a já mám dost hubený předloktí... :crying_anim02: .

Navíc si nejsem jistý, že se mi líbí ta ochrana korunky.

Belisar GMT je zajímavý tip, z fotek mám trochu problém s datumovkou a mají šroubovací stěžejky. Ale pokud je objevím, zkusím dát na ruku - docela mě zaujala verze s antracitovým ciferníkem.

 

To cigi:

Rozumím, vnímám to s tím vztahem jednoduchý ciferník + "něco navíc" asi podobně. Proto se mi u Sinnů líbí UTC a technologie, u MG třeba modřené šroubky v kalibru a u Orisek ten pointer.  :)

Tudor Ranger - navzdory slovutnému jménu zatím podle fotek/videí nepřeskočila jiskra. Navíc je to cenově přeci jen trochu výš a i kdybych se přemluvil a sáhl hlouběji, tak se bojím, že to bude za hranicí mého komfortu (nebo ochoty) nosit takové hodinky denně a skoro na všechno.

Bell&Ross - díky za tip, předtím jsem na ně nekoukal. Jestli zajímavým pouzdrem myslíš ty hranatá, tak to ale není nic pro mě, já jsem na tohle konzerva. Z kolekce se mi ale docela líbí BR 123 GMT 24H (foto internet):

post-12673-0-32411800-1411254978_thumb.jpg

Cenově to je ale ještě výš než Tudor Ranger a narážíme tak na podobný problém - rozdíl je v tom, že tady jiskřička lehce přeskočila...  :wub:

Nechám si to uležet, zkusím je oboje někde dát na ruku - pokud je někde najdu.

 

To kloubik:

Na Terrasporty jsem koukal taky (virtuálně), až půjdu okouknout Terranauty, zeptám se i na ně.

Ball - díky, pro mě doposud neznámá značka. Z řady Engineer 2 nebo Fireman bych si možná i vybral, ale musel bych to asi vidět naživo. Zatím nemám názor na to zakončení vteřinovky.

 

Ještě jednou všem díky, začnu pomalu obcházet hodinářství. Na nákup rozhodně nespěchám, takže kdyby vás ještě někoho něco napadlo, budu rád.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zo Sinn 856UTC mám odjakživa dojem, že niekto zobral 857 a násilným konaním ich pripravil o lunetu. Terranauty sú fajn aj naživo, ak by si prežil, že nemajú druhú časovú zónu. Na Orisoch sa mne osobne moc nepáči pointer date. Z tejto trojky by som bral Belisary (výbroný tip) s antracitovým ciferníkom :)

 

cigi: Bell&Ross? To akože fakt?

 

edit: tak kým som to smolil, tak si si tie antracitové Belisary našiel aj sám. Fakt pekné hodinky.

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

na tie longines pozor. ta ochrana korunky sa mne osobne paci a kedze ma moja kocka podobny model, tak viem ze sa dost zle manipuluje s korunkou. to je trochu otrava...

 

sinn - podla mna velmi dobra volba a prednostou je aj priazniva cena. mne nudne nepridu vobec (teda model s GMT) a dal by som ich v tvojom vybere na prve miesto

 

na druhom mieste su bell & ross. ten gmt model je krasny aj so spornou gmt rucickou a nebyt velkeho rozmeru, boli by uz davno na mojom wishliste..

 

ball su super, ale pochybujem ze najdes miesto kde by si si ich mohol vyskusat. v cr a sr zastupenie nemaju..

 

ostatne co tu odznelo ma nezaujalo, takze komentovat nebudem...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč je u MG příšerná datumka ? Je naproti logu, černý podklad... Si představ, kdyby datum bylo na pozici 3 a s bílým podkladem- to by byla teprve hrůza.

 

 

Tak jo - je naprosto neproporční, přiliš malá vůči číslům čtvrthodin, vůči logu, dokonce i vůči číslům minut. Příliš blízko středu. Vše navíc nešťastně zdůrazněno, pozitivní barevností a centrálním umístěním, vhodným tak na společenský šlupičky. Mám za to, že kdyby byla na 3 a reverzní barevnost, byla by alspoň tool přiznaná, sebevědomá a basta. Takhle, ač zamaskovaná,  to celý jen kazí. Dělá z hezkých velkorysých lapidárních hodinek banální úzkoprsý produkt pro každýho, brrr.

 

Musím napsat, že ty B&R v kulatým pouzdru jsou naprosto OK ( je vidět, jak datumka ještě nicotnější, dokonce o hodně menší, než & v logu, ale svébytně mimo osy ciferník ponechá velkorysý, jak patří a tak nějak nevtíravě leze do oka - o moc lepší řešení, než MG, domnívám se) , ale oproti hranatýmu fakt poloviční - potvrzují můj dojem, že k tomuto cifru musí být něco extra.

 

matthias - jaks to posal, tak já bych moc neváhal a bral ty ORIS, maj vše a ještě tu nutnou frajeřinu ( neočekávané) navíc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak ještě jednou všem díky za tipy.

 

Vypadá to, že nakonec to budou Sinny. Nejvíc mi leží v hlavě, pořád se k nim vracím a v podstatě všechny hodinky, na které koukám, tak nějak porovnávám právě s nimi...

Měl jsem na ruce ty Orisy, Longines, Union a ještě něco navíc, ale nebylo to ono - žádný racionální důvody, jsou to všechno krásný hodinky  :)

 

Ještě mi chvíli potrvá než se rozhoupu, ale dám potom vědět, jak to dopadlo...

 

Jinak jen pro zajímavost - při brouzdání jsem narazil na hodinky, který mi momentálně oboje přijdou naprosto dokonalý. Jestli se mi v budoucnu něco fakt povede, tak se třeba budu rozhodovat mezi nimi... One can dream...  :)

 

post-12673-0-58491600-1412082891_thumb.jpg

post-12673-0-13050300-1412082935_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mno, tak po návštěvě chronoshopu přeci jen není ještě úplně rozhodnuto...  :)

 

Hlavní favorit zůstává, ale na kolbiště vstoupili noví borci - Damasko DA36 a Glycine Airman Base 22.

 

Damasko a Sinn mi přijdou opravdu dost podobné - GMT vs. Day komplikace pro mě není až tak určující. Technologiemi nabité jsou oboje, vzhledově si asi hodím korunou (každé trochu jiné, ale každé mají něco do sebe). U obou se mi libí to oživení žluto-zelenou...

Glycine bych případně asi zařadil mezi impulzivní nákupy - fakt se mi naživo libí. Stylově je to malinko jinde a jsou větší (i když rozhodně nositelné).

 

Cenově jsou na tahu dost podobné, na řemenu má citelnou výhodu Damasko.

 

Nečekám, že to tady někdo rozlouskne za mě - vybírací "tortura" mě baví. Pokud byste měl někdo nějaké podpůrné argumenty pro některý z modelů, budu rád.

 

Vylepím si tady s dovolením motivační obrázek, abych měl v práci nad čím přemýšlet (foto internet)..  :cigar:

 

post-12673-0-69405800-1412375922_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Grand Seikom by si to teda rozlúskol absolútne dokonale. Z tohto posledného nástrelu k výberu by som to videl na Sinn vs. Glycine. Technológie sú fajn, potešia, ale bez jasnej iskry lásky budú nedocenené. Korunou si nehádž, to nemá význam, jedine by si ich tu potom časom otočil v Predaji a šiel do druhého tipu. Aj to je cesta skúšania. 

 

Bell a Ross - tak 24h ručička je tak výrazná, že "zabila" celý vizuál. Až príliš sa derie dopredu. 24h luneta akoby tam ani nenusela byť. Nemám rád takto nevyvážené hodinky. Vyváženejší je určite GMT od MKII.

Damasko day/date - podľa môjho názoru aj vzhľadom a úctou k technológiam = nuda. Modely s lunetou sú živšie.

Sinn UTC  a Glycine Airman - tie by som posunul do finálneho výberu. Predpokladám, že u Glycine vieš o rozdieloch u modelov 24h (purist) a 12h, čo môže tiež zavážiť pri výbere.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z Tvého výběru bych šel se Sinn, přestože já raději 857 UTC. Ta Damaska mi přijdou sterilnější, rychleji by mne omrzela. Glycine mě neberou skoro vůbec, nevybral bych snad žádný model. Od Sinnu se mi líbí skoro polovina produkce, z Damaska bych taky bral víc kousků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ball - díky, pro mě doposud neznámá značka. Z řady Engineer 2 nebo Fireman bych si možná i vybral, ale musel bych to asi vidět naživo. Zatím nemám názor na to zakončení vteřinovky.

Bally naprosto fantastická značka, která bohužel nemá u nás ofiko zastoupení. Díky tomu ale můžeš být tak trochu solitér. Perfektní zpracování, specifičnost některých modelů ale provedení mají náramný. Ti kteří Bally mají, tak jsem neslyšel od nikoho že by je hanil. Celkem vysoká přesnost (COSC s přehledem splňují co se týče právě té přesnosti, neříkám že certifikaci mají všechny modely) a cenově jsou v rozumné míře.

Můj názor je ale čistě subjektivní, ovlivněný vlastní zkušeností.

Upraveno uživatelem haky73
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...