Paullus Posted June 16, 2007 Report Posted June 16, 2007 Dnes jsem si na burze v Buštěhradu koupil mosazný stojánek na kapesní hodinky. Ta mosaz je ale pod hlubokou vrstvou zeleného nánosu (asi takového, co má standardní bezdomovec na chrupu). Chtěl bych se zeptat, zda neexistuje nějaká chemická cesta, jak tu zoxidovanou vrstvu odstranit. Předem s díky odmítám metody, jež by vyžadovaly vynaložení jakéhokoli typu manuelní práce, byť i usnadňovanému elektrifikovanými obráběcími nástroji. Můj odpor k práci je hluboký a nepředstíraný......
vor Posted June 16, 2007 Report Posted June 16, 2007 No třeba vyzkoušej SITOL, ale tou hadrou to musíš vyleštit vždycky.
Leclerc Posted June 16, 2007 Report Posted June 16, 2007 Můžeš použít roztok z: čtvrt litru horký vody, rovný lžíce soli a lžíce octa. Omývej timto roztokem pomocí nejjemnější kovové vaty, není třeba moc tlačit. Pak umýt v horký mýdlový vodě. Ten SITOL se spíš hodí k leštění - záleží na stupni tý koroze...
Paullus Posted June 16, 2007 Author Report Posted June 16, 2007 Díky, ale teď jsem trochu zmaten tím SITOLem. Předpokládám, že to bude něco jiného než SIDOL. Ten znám, to je taková páchnoucí brusná pasta v tubě. Jinak s tím roztokem to vypadá sympaticky, téměř jako kuchyňská práce, která jde mimo moji kompetenci, takže nic nebude bránit možnosti to přehrát na manželku...
Leclerc Posted June 16, 2007 Report Posted June 16, 2007 SITOL - Cídidlo na kovy a sklo, Bratři Tolmanové, mydlářské výrobky, Křivoklát ve skleněný láhvi a je cítit po čpavku... ale nevím, jestli se ještě prodává. Tak ať si s tím manželka vyhraje
vor Posted June 16, 2007 Report Posted June 16, 2007 SITOL - Cídidlo na kovy a sklo, Bratři Tolmanové, mydlářské výrobky, Křivoklát ve skleněný láhvi a je cítit po čpavku... ale nevím, jestli se ještě prodává. Tak ať si s tím manželka vyhraje Přesně Dřív to byl myslím SIDOL, teď je v oranžové plastové flaštičce.
Paullus Posted June 17, 2007 Author Report Posted June 17, 2007 Přátelé díky, až se to povede, umístím sem dokumentární fotografie blyštícího se stojánku a zprávy ošetřujícího dermatologa mé ženy....
VS Posted June 17, 2007 Report Posted June 17, 2007 Zašlé mosazné předměty čistím vyvařením v octu. Lesknou se pak jako zlato. Samozřejmě jen ty, které to snesou.
HonzaX Posted June 17, 2007 Report Posted June 17, 2007 Existuje směs kyseliny a ještě něčeho , která vyčistí i místa kam se nedostaneš.
Paullus Posted June 17, 2007 Author Report Posted June 17, 2007 Existuje směs kyseliny a ještě něčeho , která vyčistí i místa kam se nedostaneš. Když já nemám VŠCHT....
dubraro Posted June 18, 2007 Report Posted June 18, 2007 Dnes jsem si na burze v Buštěhradu koupil mosazný stojánek na kapesní hodinky. Ta mosaz je ale pod hlubokou vrstvou zeleného nánosu (asi takového, co má standardní bezdomovec na chrupu). Chtěl bych se zeptat, zda neexistuje nějaká chemická cesta, jak tu zoxidovanou vrstvu odstranit. Předem s díky odmítám metody, jež by vyžadovaly vynaložení jakéhokoli typu manuelní práce, byť i usnadňovanému elektrifikovanými obráběcími nástroji. Můj odpor k práci je hluboký a nepředstíraný...... Přesně k tomuto účelu existuje kapalina CHRONOR. Prodává se v hodinářských potřebách (třeba v Parexu).
Paullus Posted June 18, 2007 Author Report Posted June 18, 2007 (edited) Přesně k tomuto účelu existuje kapalina CHRONOR. Prodává se v hodinářských potřebách (třeba v Parexu). Dubraro, vypadá to lákavě, ale nebude to spíš určeno na fajnovou hodinářskou práci? Ten stojánek totiž vypadá asi jako artefakt vylovený z potopené antické galéry... viz Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Edited June 18, 2007 by Paullus
dubraro Posted June 19, 2007 Report Posted June 19, 2007 Dubraro, vypadá to lákavě, ale nebude to spíš určeno na fajnovou hodinářskou práci? Ten stojánek totiž vypadá asi jako artefakt vylovený z potopené antické galéry... viz Já bych řekl, že za pokus by to stálo. Chronor je právě určený spíše na hrubší hodiny - budíky, pendlovky apod. Strojky náramkových hodinek se čistí něčím jiným.
uns Posted June 19, 2007 Report Posted June 19, 2007 Za pokus by možno ešte stál roztok hydrogén uhičitanu sodného (klasická kuchynská jedlá soda). Napríklad striebro sa ňou čistí veľmi dobre. Tiež by som vyskúšal ten ocot.
Recommended Posts