Přejít na obsah

Pochlubte se svými novými číslíčkovými přírůstky


X-Bob

Doporučené příspěvky

Jo, to už je dneska klasika.
Mám pocit, že tehdy ještě uměli dělat propagandu, ale dnes už jim to tak dobře nejde.
Ale to odbočuju od japonských hodinek. A Tomík si ve filmu tehdy navlékl, nebo mu spíše byly navléknuty, Porsche Design od Orfina s černým PVD povrchem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Mě se tyhle Adidy od Nixonu celkem líbí. Malé, kovové s a dobře využitou plochou pro displej a velkými znaky. Žádné zbytečnosti.
Pro někoho, kdo je za těch +-60 doláčů koupí jako ukazatel času a data a oželí absenci budíku a timeru a nebude mu vadit základní kovový náramek a voděodolnost 5Atm, to podle mě nebude špatná volba.
Od Nixonu by se zamlouval třeba model Regulus, ale už jsou velké a v kovové verzi i výrazně dražší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyby byly i u nás za 60 vdolků, tak by to byla super nabídka. V našich podmínkách je to jenom ok.

Mám k nim vyhlídnutej super-engineer tah, který by je mohl ještě pozvednout.

Starší model na fotce se mi líbí víc rozvržením displeje a integrovaným solidním tahem, ale jsou již prakticky nesehnatelné. A novější modely jsou čím dál divnější.

Na Nixon regulus jsem také koukal, ale ty jsou na moji ruke vážně moc masivní a těžké.

 

497CAF88-B337-4579-A078-9F04B75BA7F3.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Navazuji poťešujícím zjištěním u Adidasek, že soudruzi u Nixonu resp. v Číně trochu mysleli a funkce stopek funguje tak, že první hodinu ukazují v režimu minuty-sekundy-setiny a po uběhnutí hodiny přejdou do režimu hodiny-minuty-sekundy

To je přesně, co mi chybělo u levných Casií ala f91.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zase jeden nový kousek. Tak trochu dost jiné Alba Wired W710. 

Jak je známo, Alba je taková spotřební řada Seika pro náctileté a produkty pod značkou Wired, měly být jakože hyper moderní a ve „spojení se světem“. Seiko je vyrábělo v Číně. Takže žádná ryze exkluzivní řada a tomu odpovídala i původní cena z roku 2002 ve výši 15000 Jenů. Což byl takový plus minus střed kovových digitálek. Mezi modely Alba to ale byl spíš vrchol nabídky.

Navíc tyto konkrétní z roku 2002 jsou údajně „limitovanou edicí“ 2002 kusů k 2. (!) výročí řady Wired. Můj model má číslo 1972 ze série 2002 (dnešní mladí by asi místo slova série, použili slovo „batch“…).

Ovšem průměrné jsou tyhle digitálky jen ve výše uvedených specifikacích. Jinak jsou, s ohledem na tehdejší běžnou produkci, dost netradiční.

Seiko-Alba-W710-front0-lo.jpg.f8074a2443f4f735c0ef2592dc538dc9.jpg

Na první pohled asi zaujme displej, který se v podobné podobě vyskytoval v modelech W510 Wired ViViDiGi s klasičtějšími 4 tlačítky (které jsme zmiňovali třeba zde) i v těchto W710 a oválných W720 (oboje s ovládáním výhradně korunkou). U W720 je spolu s aktuálním časem zobrazen ještě datum včetně názvu dne. V různých barevných kombinacích pouzdra i pod různými dalšími subbrandy, třeba Beams.

I když displej svádí k prvním podrobnějším informacím, nechám si ho na později, a začnu konstrukcí, funkcionalitou a hlavně ovládáním.

Seiko-Alba-W710-front1-lo.jpg.e5e76144a57e6f4218a686f86ea23c30.jpg

TĚLO A NÁRAMEK

Pouzdro i náramek jsou kompletně z nerezové oceli. Byť je tělo úzké (šířka bez korunky plusminuautobus 27 mm) a celkově hodinky vypadají spíš jako dámský model, náramek je poměrně masivní a těžký (šířka v oblasti uchycení k tělu cca 20 mm). Žadné ohýbané plechy, masivní ocel.

I když je udávaná voděodolnost 10 atmosfér, zadní víčko je pouze naklapávací. A fakt jde dost špatně otevřít. Nenašel jsem žádnou výraznější plošku pro zasunutá hodinářského nože.

Seiko-Alba-W710-back-lo.jpg.74d3907572b817d9239671efb0b63170.jpg

Na ruce většího průměru by tyhle nudle asi vypadaly divně. Na mém komárovi jsou celkem v pohodě. 
Spona je překlápěcí s bočními tlačítky. Sklíčko zaoblené minerální.

Seiko-Alba-W710-onhand-lo.thumb.jpg.f7fec6416fce19c780f96c475ce58fbc.jpg

Zaujme pouze jediný ovládací prvek celých hodinek a to korunka.
Ještě opatřená podezřele zdobnou barevnou „čepičkou“, zřejmě imitující safír nebo nějaký jiný modrý šutr.

Funkce jsou zcela základní – čas (bez vteřin), datum (bez názvu dne), jednorázový alarm u Seika nazývaný „1-Alarm“ (ještě se k němu vrátím) a budík. Žádné stopky, duální časy apod.
Potud tedy nic extra zajímavého. Ale takový dojem by mohl klamat.  
Podle mne se totiž kouzlo těchto hodinek skrývá nejenom v displeji, ale také ve způsobu ovládání.

OVLÁDÁNÍ

Veškeré ovládání se provádí korunkou. Ta má dvě polohy – zasunutou a vysunutou. A pak už ji lze pouze otáčet nahoru nebo dolu. A abych nezapomněl – v zasunuté poloze ji lze ještě zmáčknout. Jinak nic.

Základní je režim času. Snadno se pozná podle toho, že mezi čísly v sekundovém intervalu blikají současně obě horizontální čárky mezi řádky číslic. Není potřeba nějakého dalšího značení pro identifikaci zobrazeného režimu. Blikají dvě čárky současně – je to režim času.

Přepnutí do dalšího (datum) nebo předchozího režimu (budík) lze provést pootočením korunky (cvaká).
Takže mohu rovnou skočit do dvou režimů bez projíždění všech režimů dokola. Ale jsou jen čtyři, takže by to tak jako tak nebyla dlouhá cesta výběru.
Ale v režimu času mohu provést ještě jednu věc.

A tady by si to zasloužilo malou odbočku. 
Pokud chci na běžných digitálkách vypnout nebo zapnout hodinový signál, většinou se musím docvakat do nastavení budíku (vím, někde je to i jinak, ale pro představu) a tam mačkat některé tlačítko tak dlouho, až vypnu budík a zapnu hodinový signál. Většinou ještě musím sledovat ty pidi symboly budíku a zvonečku, který že je vlastně aktivní. A pak se ještě procvakávám zpět do režimu času.

Tak to tady není. V režimu času vysunu korunku, hodinky decentně pípnou a korunku zase zasunu, hodinky opět pípnou a je hotovo. Hodinový signál je aktivní. Potvrdí ho opět pípnutí a zvoneček na displeji. Jeho deaktivace se provádí úplně stejně. Tomu říkám jednoduchost. Vypnout si třeba signál na noc je otázkou zlomku sekundy.
(Teď nechci řešit nezbytnost funkce hodinového signálu. Ale pokud byste se chtěli vrátit do atmosféry let 80. a možná i 90. je návštěva kina s touto zapnutou funkcí ideálním nástrojem pro přesun v čase... a tyhle hodinky mají hodinový signál obzvláště výrazný – líbivě dvoutónový 🙂

Další věcí, kterou lze korunkou provést v jakémkoliv režimu, je její stisknutí. Tak se zapne podsvětlení displeje, které zde zobrazí displej inverzně. Ne, fakt stále nevím, jak se to technicky řeší, snad nějakou další polarizační fólií nebo polarizovaným světlem, nebo… netuším.

Seiko-Alba-W710-night-lo.jpg.d9ef23460152ebd28782fe613ab780c3.jpg

A v každém režimu, tedy i v zobrazení času mohu korunku vysunout a začít jí točit. Pak nastavuju zobrazené informace. V režimu času přirozeně čas. V ostatních režimech pak datum, 1-Alarm a budík. Když točím nahoru, ubírám (minuty, dny), když dolů, přidávám.
Pokud točím rychleji, začnou hodnoty přeskakovat po více než jednotkách. Nutno poznamenat, že tímto způsobem natočit několik hodin, je docela zdlouhavé. To vidím jako nevýhodu. Ale třeba ve funkci 1-Alarm je to naopak pěkná vymoženost.
Režim datumu poznám podle toho, že v něm horizontální čárky zmizí.
V režimu 1-Alarm zase blikají střídavě. Plus bliká symbol 1-AL.
A v režimu budíku neblikají vůbec. Ovšem začne blikat symbol budíku.

REŽIM 1-ALARM.

Tahle funkce, používaná napříč produkty od Seika (Alba, Pulsar, a asi pár dalších) je vlastně takový timer. Ale liší se nastavováním.

Zatímco běžně se po přepnutí do timeru zobrazí délka odečítaného času (buď v přednastavených hodnotách nebo rovnou uživatelsky nastavená, někde je obojí), zde se zobrazí aktuální čas a uživatel si k němu jen přidá, kolik minut chce. Rovnou tak vidí, v kolik hodin začne timer pípat. Není to vhodné pro delší odečty. Ale je to ideální pro odečty krátké.

Potřebuju vařit vajíčka 7 minut (jasně, na hniličku…), pak 7x stisknu tlačítko. U tohoto modelu 7x pootočím vysunutou korunkou (7 cvaknutí). A je to. Nic víc. Opětovným vysunutím a zasunutím korunky lze funkci deaktivovat. Také je potvrzena symbolem na displeji. Tahle rychlost a jednoduchost mě zaujala už i na jiných modelech ze stáje Seika a mám jí v oblibě.

DISPLEJ

Jo, tak to je tu kapitola sama pro sebe. Technologicky vlastně klasika – segmentový LCD. Ale ty segmenty jsou nějaké divné. Vždyť i ta čísla vypadají, jako by je někdo namaloval štětcem (ne že bych byl zrovna milovník patkových typů písma pro zobrazení času). Ovšem není tu klasická 7 segmentová (ani jiná vícesegmentová z klasické vycházející) matrice.

Seiko-Alba-W710-display-detail-lo.jpg.b8fcdaa4cd61a1a9ad69bcffac62c019.jpg

Jak to tedy udělali? Když je jasné, že na první pozici vrchního řádku (i pro datum) potřebují 3 čísla, na druhou pozici 10 čísel. Pro druhý řádek pak 5 a zase 10 číslic.
To je vidět výše na fotce. Nevím, jestli tvůrce tohoto systému zobrazení nazvat naprostým šílencem nebo géniem (ano, s láskou vzpomínám na Tajemný hrad v Karpatech…). Každopádně se tahle inovativní cesta částečného skládání číslic ze společných segmentů jiných číslic a jejich vzájemného prolínání, nějak historicky neujala. Na obsahově složitějších displejích už by to asi nešlo. Zde jsou mezery mezi segmenty opravdu velmi tenké.

Na druhou stranu musím uznat, že tyto patkové „malované“ nebo snad přímo „kaligrafické“ číslice se opravdu o dost rychleji čtou.
Z technického hlediska je to každopádně něco a přitom „to muselo dát příšernou práci a přitom taková blbost…“ (jo, mám Pelíšky taky rád).
Zábavné je už třeba jen to, jak je každá číslice na jiné pozici daného řádku.

Jak o nich psal jeden můj oblíbenec zde
Jen číslice „9“ je složena z 28 segmentů.

Displej se mi nejeví úplně standardně ani použitou technologií jeho výroby a složení. Má poměrně nízký kontrast, ale ten se výrazně zvýší na silném dopadajícím světle. Jako by pod ním byla nějaká stříbrná reflexní vrstva. Ovšem poměrně velké číslice se obstojně čtou i na horším světle. A podsvícení displeje září hodně silně.

---

Jakkoliv se nejedná o nějaký sběrateli vyhledávaný model (možná nejenom pro malou velikost, ale také výrobu v Číně), za mně je to zajímavý kousek nedávné historie.
A jak jsem z nich tak nějak obecně docela nadšený, už ke mě brzo zamíří model W720 v provedení s inverzním displejem. Mimochodem z modelu W720 ještě v roce 2003 udělalo Seioko opět „limitovanou edici“ 1500 kusů pro výstavu v Basileji. Ovšem to ty moje nebudou. Limitka měla zlatý rámeček a pozitivní displej. 

---

A perlička na závěr:

Po výměně nefunkční baterie hodinky naběhly. Ale nešel pípák. Bylo mi divné, že by v hodinkách v tak dobrém stavu něco jen tak přestalo fungovat. A pak mě něco napadlo a otevřel jsem znovu zadní víčko. A nepletl jsem se. Nějaký snaživý japonský hodinář, nebo spíš měnič baterií, nelenil a na víčko zevnitř nalepil inspekční nálepku. Nenapadlo ho však, že tím zakryje část víčka o kterou se mí packa pípáku opírat. Po odstranění nálepky se zvuk krásně rozezněl. A je moc pěkný, po seikovsku vícetónový.

Seiko-Alba-W710-inner-module-lo.jpg.14f8a40c99a12ef047724ec45f91ffe9.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, pánové. Rád se o takové malé radosti podělím s nadšenci.

Když to po sobě čtu, stejně jsem tam pár věcí zapomněl napsat.
Třeba takovou blbinu, jak pěkně na nálepku na baterii popsali, kde jsou kontakty pro reset a kde otvor pro uvolnění korunky. Jinde to člověk často hledá s lupou vyražené v plechu, někde to nenajde vůbec.
Nebo že náramek má po okrajích vnitřní strany takové neobvyklé vybrané obloučky, které způsobí, že masivní náramek nakonec na ruce vypadá poměrně tence.
Nebo že vysunutí a zasunutí korunky v režimu budíku aktivuje nebo deaktivuje jeho funkci. Stejně jednoduše, jako v režimu 1-Alarm.
Taky jsem nepoznamenal, že číslice na displeji nejsou vyloženě šedé, ale v jakémsi nádechu do modra. Zajímalo by mě. jestli jiné barevné verze rámečku displeje (existuje třeba fialová nebo zlatá) mají čísla na displeji také tónovaná do příslušné barvy. Třeba celozlatonková "fashion" varianta Beams (s šutrem vsazeným pod displejem – ach ti Japonci...) má displej normálka bez zatónování a kontrastnější, alespoň podle této fotky.

406347407_W710Beams.jpeg.e1356bf5bafe519c43032dd38b18a286.jpeg
To je to noční datlování...
Až bude chvíle, zase sem něco dalšího šoupnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opravdu pekne sepsane.
Dozvedet se o nich tolik info neni nikde jinde sance. 
Zde to asi bude hazet lidi pri hledani i ze sveta.

Ne, fakt stále nevím, jak se to technicky řeší, snad nějakou další polarizační fólií nebo polarizovaným světlem, nebo… netuším.
--
to by mne taky zajimalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

>Akai: Díky.

Pokud zpopularizuju tohle fórum po světě, bude jen dobře. Vlastně se mi často stává, že hledám nějaký model a nakonec mě Google na prvních pozicích výsledků stejně nabídne tohle fórum. Ale je možné, že to je dáno mojí lokalizací Goolem a jeho snahou nabídnout uživatelům v Čechách vpředu výsledky z českých fór.

Na druhou stranu je na webu jen pár velkých fór a tohle chronomagoří taky není úplně mrňka. Přijde mi, že právě o starších digi modelech z konce 70. a pak 80. let, je tu toho opravdu celkem dost. Ale dneska už komunikace i ohledně hodinek jede asi převážně přes sociální sítě. 

S tím inverzním podsvícením displejů už jsem kdysi hledal a nenašel.
Už jsem vymýšlel takový chujoviny, jakože do tekutých krystalů přidají optické zjasňovače (nebo něco, co funguje stejně a odráží dopadené nebo propouští průchozí světlo posunuté jen do určitých rozsahů světelného spektra, jako je to třeba v pracích prášcích nebo běleném papíru) a pak podsvětlují diodou vyzařující světlo zase jen v určité části spektra (jako třeba UV led) pro zvýraznění efektu. K tomu mě vedla skutečnost, že displej svítí celý, ale znaky na něm jsou jasnější. Ale asi je to blbost a krkolomná konstrukce. Viděl bych to na něco jednoduššího. Třeba na nějakou polarizační fólii umístěnou mezi podsvětlení a displej. Vlastně by se tyhle dvě moje divoké teorie daly zkombinovat.

Někde (třeba tady) se píše o použití tzv. GITD tape (Glow In The Dark), tedy pásce, která funguje jako lumi vrstva, ale pořád nějak nechápu, jak by invertovala displej při aktivaci původního podsvícení.

No tak, už se ozvěte někdo, kdo ví, jak to funguje, ať tu nemusím vymýšlet blbiny... 📢

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@jendazhor Tak to vypadá, že jsi neodolal. 😆
Když jsem sem cca před rokem a půl dával svoje W510-4A00, tak jsem si všiml, že Tě ten displej zaujal.
Ovládání  displeje muselo dát celkem zabrat, když je použito tolik segmentů.
Jinak hezky sepsaná recenze. 😎

wired.jpg

wired_disp.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...