Jump to content

Pochlubte se svými novými číslíčkovými přírůstky

X-Bob

Recommended Posts

Protože akai už ví a dokonce je i má, šoupnu sem fota svých z výše kladené poznávačky.

Jedná se o Alba Y665-5030 z roku 1981.
Poctivé celonerezové "šestitlačky" se šroubovacím dýnkem. Ze stáje Seika.
Tělo je malé, šířka přes střed bez tlačítek jen cca 34 mm. Šířka v nejširším bodě včetně tlačítek 36 mm.
Voděodolnost do 10ATM.

alba-Y665-5030-1-lo.jpg.52ce738f18e99b9abcf055ed0c9abd1c.jpg

K základní, leč pro mě úplné, funkcionalitě (hodiny, den/datum bez roku, timer /max19h 59m/, stopky, budík, hodinový signál) přidává ještě dvě poněkud méně obvyklé funkce. Obě se týkají zadávání skóre sportovních utkání, nebo počtu kol apod.:

- v režimu timeru běží odpočet času v horní řádce a ve spodní lze dvěma tlačítky na čele zadávat po jednom vzestupně hodnoty dvou skóre, kol, bodů atd. (counter)

alba-Y665-5030-2-lo.jpg.899341af89c8be5d92aea92531916924.jpg

- v posledním režimu lze zadávat současně čtyři nezávislé hodnoty skóre apod. Bočními pravými tlačítky a opět tlačítky na čele. Jiné hodnoty se zde nezobrazují. Nechci se umačkat, ale tipuji, že všechny hodnoty skóre mají maximální hodnotu 99. Nezkoušel jsem.

alba-Y665-5030-3-lo.jpg.6b0392909a0b860410cf7c50459aabf3.jpg

Po skončení jednoho z těchto dvou režimů je nutné vždy jejich hodnoty vynulovat (současným stiskem dvou příslušných tlačítek), jinak hodinky nenabídnou druhý režim.

Příjemné je využití dvouřádkového displeje, kde v režimu alarmu je stále zobrazen i aktuální čas a v režimu stopek je zase zobrazen současně mezičas i aktuální časomíra.
Displej je pěkně kontrastní a znaky na něm poměrně velké a dobře čitelné. Sportovní tematiku má zřejmě podpořit mírné naklonění znaků na displeji.
Nasvícení displeje mikrožárovkou je celkem slušné. Pokud je třeba stejné tlačítko k ovládání funkcí, žárovka se nezapíná.
Potěší i využití dnes běžné baterie CR2016 s deklarovanou životností cca 4 roky.
Hlasitost vícetónového pípáku je dobrá.

alba-Y665-5030-4-lo.jpg.658955c3693e8c245088ff8e7a5360c8.jpg

Můj kousek dorazil v pěkném stavu (na věk 40 let), stačilo vyměnit baterii, resetovat a naběhly v pohodě. Vyčistil jsem je, namazal těsnění a víc třeba nebylo.

Modul Y665 jsem našel ještě v dalších modelech:

- Pulsar Y665-5050, vypadají totožně jako moje 5030
- Pulsar Y665-5040 (PQF-019), s plastovým rámečkem displeje a čelními tlačítky, zaklapávací dýnko, 5ATM
- Alba Y665-5000, černé tělo (možná plast) s plechovým dýnkem na 4 šroubky
- Alba Y665-5010, jiný tvar těla i dýnko (zřejmě naklapávací), bez plastu pod displejem, černý/modrý/světlý rámeček kolem displeje
...a možná se objevil i někde jinde. Ale moc často se nevidí. Někdy se v popisu nabízených objeví číslo varianty, která by měla vypadat jinak.
---

před 2 hodinami, akai napsal:

Navod mas ktery? ja nasel ofocene dvoustrany hozene do pdf. Stran pdf je 7 a posledni stranka konci 11. 
Technical Guide and Parts list. Takze navod to primo neni, je tam jen graficky znazorneny zaklad.
A ty je mas pod stejnou znackou jako ja ? a oznaceni mas jake 50xx?  -dohledam si je.
Videl jsem asi 4-5 verzi.

:akai
Návod mám ten technický po dvoustranách. Na poslední dvoustraně je celkem obstojný návod k obsluze, i když tam nejsou uvedeny třeba maximální hodnoty. Ale jinak stačí.

Tak jsem si je taky pořídil. Casio H101 (W150) s modulem 106. Modelový rok 1980. Můj kousek z roku 1982.
Už tu byly několikrát a modul 106 byl v mnoha tehdejších modelech Casia. Tak asi nemá cenu se o nich rozepisovat.

Casio-H101-106-1_lo.jpg.9492a79989ba9aa9eb221c52274c4d74.jpg

Moje nejsou v kosmeticky ideálním stavu. Sklíčko je v rohu naprasklé, naštestí jen zevnitř. Sklíčko i pouzdro jsou poškrábané, ale ne nějak tragicky. Displej zažloutlý. Leč hodinky fungují v pohodě.
Nízká cena a původní náramek mě přesvědčily. A taky jsem ještě ve sbírce neměl žádné s rybičkou. Tedy Marlínem, potažmo Plachetníkem modrým ... 🐟

Casio-H101-106-2_lo.jpg.c713fdaca2bc4b9f604b74e7a43263c6.jpg

Když už jsem u toho náramku. Jako u některých jiných tehdejších modelů, jsem i tady narazil na malý problém. 
I když vyndám všechny vyndavací články, stále je na mou pavoučí ruku náramek trochu velký. Potřeboval bych vyndat ještě jeden článek, ale už bych musel násilím rozebrat jeden z těch nevyndávacích. U novějších modelů se mi to nestává. Pravda, do některých gumových a kožených řemenů zas musím přidělávat dírky... 🔨

Casio-H101-106-3_lo.jpg.fd6dcc18dd25dcb132f838527525abdb.jpg

Myslím, že původně měl ten displej normálně klasickou světle šedou barvu. Alespoň tak vypadá i na titulní straně Casio katalogu z roku 1980. Obecně bych řekl, že čím více času trávili hodinky na slunci, tím žlutší displej mají. Ale je možné, že třeba zrovna tenhle model nebo modul k tomu byl náchylnější. 
Protože je jasný, že v té době Casio používalo ne úplně stejné displeje. Co mám třeba DW-1000 a DW-1100, tak ty zažloutlé displeje vůbec nemají.

V 28. 1. 2022 v 13:44, Kristian.nov napsal:

...Ten zažloutlý displej, není to vlastnost? Mám dvoje se ...

Sem se chtel kouknout na ty me, no bohuzel jsem je narychlo v krabici casio nenasel, az bude vic casu...
Za to jsem zjistil, ze mne ceka dalsi meneni dost batt...

A  jedny pro mne nove, zde nove ovsem nejsou. (a @Gombo takto..)
@Hantronixmne je prenechal v ramci dohody nakupu Orientich kalkulacek -tim si optimalizoval kupni cenu. 
Dal jsem, aspon docasne nez narazim na lepsi, tento bracelet...

1743169668_ZEON.thumb.jpg.60c82f8a3326a21e51f8c75bef039e64.jpg

Seiko a639 5000

Ne všechno se Seiku dizajnově povedlo, že jo😄. Ale  funkčně jsou fajn a jsou pohodlný...

Chci se ale zeptat, určitě je tu taky někdo má, přesto že mají repráček, jsou docela tiché... Je to jen ten můj kousek a je nějaký špatný repráček nebo je to normální?

EA7FF5EC-3423-466A-9C33-49F0B94618ED.jpeg

Mam funkcni v podstate taky 2x tento modul(A638 nema stopky) a hlasitost u obou temer stejna -bidna.
Jako slyset to je ale zadna slava, jine modely to umi daleko lepe. (to cisteni by mozna pomohlo)
Ale modul je to pekny jakoby jina rada, podobne je to delane v rade M nebo F.
Prekvapilo mne kolik provedeni se delalo, ato mozna zde neni vse(vloz A639). 
Taky to oznaceni mi tak nejak vybocuje, -jine modely z tohoto obdobi 79-81 maji v rade A prvni cislici 1. Zde to zacina 6...

A638_A639.thumb.jpg.ef7090fb6925d7cd3d42f5d60006c8fe.jpg

A639.thumb.png.623cdaedb8d64097ec908f4aaed0cbcd.png

Díky za reakce. Nechtělo se mi k vůli čištění repráčeku rozebírat modul. Ale pokud by to pomohlo, udělám to.

Ten modul je hlavně tenkej, to byla asi docela deviza a tak byl hojně používanej. Jen ty pouzdra do kterých se dával se mi snad žádný nelíbí...

před 11 hodinami, Kristian.nov napsal:

Díky za reakce. Nechtělo se mi k vůli čištění repráčeku rozebírat modul. Ale pokud by to pomohlo, udělám to.

Tak si hlavně neutrhni kontakty k repráku. Já si takhle jedno vedení poškodil... Šel jsem na to se zkušenostmi z Casií a ono je Seiko zas něco jinýho...

Hamilton udělal k 50 výročí hodinek Hamilton Pulsar nový model z nerezové oceli a safírovým sklem s antireflexem (klasika 100m), který chtěli co nejvíce přiblížit původnímu designu hodinek a displeje a nazvali je PSR (evidentní zkratka Pulsar).

V roce 1970 vyrobili Pulsar full gold, které v té době stály více než celozlaté Rolex, tedy 2100 USD. Byly nesmírně populární, nosili je senátoři, prezident Nixon nebo James Bond v podání Roger Moore. Technologie hybridního displeje zajišťuje stálou čitelnost na denním světle s LCD a v přítmí se po stisku tlačítka rozsvítí parádní dot displej OLED. Baterie by měla vydržet až 5 let (CR2032). Hamilton nešetřil a vložili do nich high end quartz 32,768 Hz s vysokou přesností.. Při sedmi týdenním testování v jedné z recenzí prý nebyla naměřena žádná odchylka, to samé reportuje i jiný majitel, 45 dní bez odchylky. Kalibr byl speciálně vyvinut společně v Asulab a EM Microelectronic, což by mohlo vysvětlit jeho přesnost. Pravděpodobně se bude jednat o HAQ kalibr s termokompenzací.

Pro mě osobně mají hodinky nádech mého mládí, hodinek a kalkulaček Texas Instruments s podobným displejem. Sedí na ruce pěkně a vůbec mě provedením neuráží, naopak, klidně je budu střídat s Fifty Fathoms nebo Royal Oak :)

Nakonec pěkná recenze na Hodinkee.

Hamilton_digi1.jpg

Hamilton_digi2.jpg