kadakii Odesláno 16. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2015 Asi to úplně nesplňuje podmínky vlákna, neb vychází z knihy 1954-1994 a tyto hodinky jsou mladší, přesto v knize nejsou. Hrozně rád bych se dopátral všech sportů, co tam nejsou.....Tady část z mé zahrádky.
straspol Odesláno 16. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2015 Asi to úplně nesplňuje podmínky vlákna, neb vychází z knihy 1954-1994 a tyto hodinky jsou mladší, přesto v knize nejsou. Hrozně rád bych se dopátral všech sportů, co tam nejsou.....Tady část z mé zahrádky.IMAG2604.jpgOtázka je, kolik z toho co máš v té krabičce je ve správných pouzdrech... Ta bílá humberta mě zajímají, kdepak jsi je objevil? Klidně SZ...
Honza.manta Odesláno 16. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2015 Bílá humberta jsou ta čtyřkusová limitka stříbřeného ciferníku.
straspol Odesláno 27. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2015 Prim Automatic fialové - vzácna verzia bez indexov (5012473143).....nebo je to jen skládačka s nedodělaným polotovarem rámku?
Honza.manta Odesláno 27. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2015 Prim Automatic fialové - vzácna verzia bez indexov (5012473143).....nebo je to jen skládačka s nedodělaným polotovarem rámku?
Mipa Odesláno 31. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2015 Chtěl bych zde přispět jednou okrajovou drobností - doma vyhrabaným záručním listem datovaným 12. dubna 72 - avšak v Primbibli na straně 376 je tento vyobrazený záruční list s popiskem : ZL používaný od r. 1973 do r. 1980 ... - Rozměr mého vyhrabaného záručního listu souhlasí - 110 mm x 190 mm - akorát spodní část lícové strany je dost vybledlá (ale čitelná a textově totožná s Primbiblí) ale skener tuto vyblednotinu nezkopíroval. Obrázky přikládám. Snad to sem trochu patří.
odjinud Odesláno 3. února 2015 Nahlásit Odesláno 3. února 2015 Včera jsem v bazaru narazil na poměrně vintage typ 50 004 1 (tj. dle katalogu 4. vyráběný Prim typ). Nevzal jsem ho kvůli poměru cena / stav + matné vzpomínce, že ho už mám doma. Doma jsem ale zjistil, že mám cosi takovéhoto: Komentář: dýnko má uvnitř znak Chronotechny, strojek je 0101. Indexy i logo na cifru jsou šedé, ne zlaté (jak je v katalogu a bylo i v bazaru)Nic takového jsem v katalogu nenašel. Jde o verzi 50 004 1, kde někdo dodatečně vyměnil ručky?
zhrado Odesláno 3. února 2015 Nahlásit Odesláno 3. února 2015 Zaujímavé čo píšu v tom záručáku. Že nosením naľavej ruke sa zaručuje presnosť......
Mipa Odesláno 4. února 2015 Nahlásit Odesláno 4. února 2015 (upraveno) Upřesnění k nošení hodinek na levé ruce - v odborné literatuře se kupodivu doslova píše: ... Moderní náramkové hodinky s plochým vláskem a tzv. orientovaným vnitřním bodem jeho uchycení (tj. s Caspariho a Grossmannovou kompenzací) jsou konstruovány zásadně pro nošení na levé ruce. ... Z knížky "Základy hodinářství" - autoři Z. Martínek, J Řehoř - SNTL - Praha 1968 - strana 34. Tihle smajlíci sem patří :eek: Tak až budeme reklamovat hodinky že nám nejdou přesně, tak v žádném případě se nepřiznávejme, že je případně nosíme na pravé ruce !!! To nám hned reklamaci zamítnou a ještě se nám budou v Eltonu smát. Edit: Škoda že v té knížce nepíšou jaké jsou při tom rozdíly v chodu hodinek. Upraveno 4. února 2015 uživatelem Mipa
martar Odesláno 5. února 2015 Autor Nahlásit Odesláno 5. února 2015 (upraveno) To jako že Lidmaňskýmu a Maradonovi jdou každý jinak? Včera jsem v bazaru narazil na poměrně vintage typ 50 004 1 (tj. dle katalogu 4. vyráběný Prim typ). Nevzal jsem ho kvůli poměru cena / stav + matné vzpomínce, že ho už mám doma. Doma jsem ale zjistil, že mám cosi takovéhoto: pospartak 1.jpg pospartak 2.jpg Komentář: dýnko má uvnitř znak Chronotechny, strojek je 0101. Indexy i logo na cifru jsou šedé, ne zlaté (jak je v katalogu a bylo i v bazaru)Nic takového jsem v katalogu nenašel. Jde o verzi 50 004 1, kde někdo dodatečně vyměnil ručky?Tyhle černé už jsem několikrát v ruce měl, nevyskytují se často, ale vyskytují. Indexy jsou opravdu šedé, žádná vybledla zlata barva apod. Podle mě jsou hodně podobné těm na úplném začátku vlákna, strana 1, fotka 2. Stejný styl, jen inverze. Upraveno 5. února 2015 uživatelem martar
Mipa Odesláno 5. února 2015 Nahlásit Odesláno 5. února 2015 Jo jo, každýmu půjdou trochu jinak, rozdíl asi nebude veliký, ale panu Martínkovi bych věřil, to jméno je mi nějak povědomé, řekl bych možná, že pracoval v NMNM. Jinak ale by mne docela zajímalo zda dnes v Eltonu nějak pokročili a ve svých dnes dost drahých hodinkách mají něco lepšího než Caspariho a Grossmannovu kompensaci.
mischa Odesláno 14. února 2015 Nahlásit Odesláno 14. února 2015 U drtive vetsiny hodinek je stroj jiz od pocatku konstruovan tak, aby zaveseni vlasku a jeho funkce byla primarne optimalni pri noseni na prave ruce, jsou vsak i hodinky specialni, kde natahovaci korunka na opacne strane signalizuje, ze jsou urceny pro noseni na prave ruce. Tohle vi kazdy vyrobce hodinek a pdle toho se take chova.
Mipa Odesláno 14. února 2015 Nahlásit Odesláno 14. února 2015 (upraveno) Není tu v textu výše nějaký překlep? Je tam dvakrát psáno na pravé ruce a tak tomu moc nerozumím. Edit: Oprava slovosledu. Upraveno 14. února 2015 uživatelem Mipa
martar Odesláno 15. února 2015 Autor Nahlásit Odesláno 15. února 2015 U drtive vetsiny hodinek je stroj jiz od pocatku konstruovan tak, aby zaveseni vlasku a jeho funkce byla primarne optimalni pri noseni na prave ruce, jsou vsak i hodinky specialni, kde natahovaci korunka na opacne strane signalizuje, ze jsou urceny pro noseni na prave ruce. Tohle vi kazdy vyrobce hodinek a pdle toho se take chova.Jasně, to bude překlep, primárně na levé. Nicméně by mě zajímaly mechanické a fyzikální důvody. Vždy jsem si myslel, že hlavní důvod pro nošení na levé ruce je předpoklad, že majitel je pravák a že levá ruka je pro hodinky bezpečnější z hlediska otřesů a dalších rizik spojených s prací. Na druhou stranu při nošení jak na levé, tak na právé ruce se hodinky pohybují v nějakém konstantním režimu, byť odlišném, takže předpokládám, že by mělo stačit odborné seřízení odchylky pro leváky. Nebo by skutečně bylo nutné zrcadlové uspořádání strojku? Sorry za OT, ale je to zajímavé.
Mipa Odesláno 15. února 2015 Nahlásit Odesláno 15. února 2015 Jsem chronomagor, původním povoláním technik, tak mne také tyto podrobnosti zajímají. Myslím si, že skutečně pro leváky nosící stále hodinky na pravé ruce by mělo být uspořádání stojku (a umístění korunky) jiné. V knížce "Základy hodinářství" je vlivům na chod hodinkového strojku a uspořádání jeho částí věnována polovina kapitoly, což tedy v jednoduchosti tady nemohu popsat. Kdo se o technické podrobnosti hodinek zajímá, tomu doporučuji níže vyobrazenou brožurku (z roku 1968 - 117 stran) nebo asi budou i novější (vydává hodinářská škola), ty ale nemám.
Mipa Odesláno 15. února 2015 Nahlásit Odesláno 15. února 2015 (upraveno) Tak jsem doma ještě v knihovně "vyhrabal" knížku "Hodinové stroje II." (viz obrázek dole) z roku 1996. Co se týče vlivů na chod hodinek a jejich konstrukce, tak je tam text a obrázky skoro totožné s brožurkou "Základy hodinářství" z roku 1968. V obou publikacích mne nejvíce zaujal (z pěti probíraných fyzikálních a konstrukčních vlivů na chod hodinek a jejich vzájemné kompensace) výklad o proměnlivém vlivu měnícího se vyosení těžiště plochého vlásku (jak se vlásek rozvíjí a svíjí při chodu hodinek) a to je myslím pevně dáno konstrukcí a orientací hodinkového strojku a nedá se to "přeseřídit" pro leváky. Edit: Oprava slovosledu. Upraveno 15. února 2015 uživatelem Mipa
Mipa Odesláno 16. února 2015 Nahlásit Odesláno 16. února 2015 Ještě další informace pro "konstrukční chronomagory". Kdo by chtěl novější publikace o konstrukci hodin a hodinek než jsem psal výše, tak pan Jaromír Ondráček je autorem publikací "Hodinové stroje" I. a II. díl a "Doplňkové mechanismy hodinek". Dnes jsem si všiml, že jsou v "PRIM landu" v nabídce "Právě vloženo". Poznámka: Nechtěl bych, aby toto bylo chápáno jako reklama, pokud si bude někdo stěžovat, tak to prosím smažte.
dadama Odesláno 16. února 2015 Nahlásit Odesláno 16. února 2015 (upraveno) Narazil jsem (a pak i zakoupil) tyhle hodinky. Ten cifr v knize není a ve starých katalozích, které mám k dispozici také ne. Pouzdro je tvarově podobné "Hulkům", cifr tvarově taky, ale v této barevné variantě jsem ho ještě neviděl. Rozdíl oproti známým verzím je ještě ten, že indexy nejsou potištěny vůbec. Bílý tisk je jemný a kvalitní, žádné "samodomo". Ještě popis, který nemusí být úplně patrný z fotek: Černý cifr, bílý potisk, stříbrné plastické indexy bez potisku, ručky stříbrné s bílou neluminiscenční výplní. Bastl? Nedodělek? Máte někdo takové a víte o tom víc? Edit: Výměna fotek. Upraveno 16. února 2015 uživatelem dadama
Honza.manta Odesláno 16. února 2015 Nahlásit Odesláno 16. února 2015 Pouzdro je z Hulků, cifr vidím prvně.
dadama Odesláno 17. února 2015 Nahlásit Odesláno 17. února 2015 Dle Accutrona to prý vypadá na nastavovací kus pro tampon tisk, který si někdo ve výrobě odcizil a teď to někdo vrazil do pouzdra. Mně osobně ta barevná jednoduchost moc líbí.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se