Přejít na obsah

Staré šavle a bodáky - aneb sbíráte něco?


JohnnyB

Doporučené příspěvky

Ta pochva má přejímací značku z roku 1946. je možné, že bodák je starší. Tehdy se s tím moc nehráli a kompletovali tak, jak se jim to hodilo. K zásobníku MP nic bližšího neřeknu. Německo nedělám a moc mu nerozumím.

Vyfotil jsem značky, mě to nic neříká, jen ten bajonet vypadá jako docela používaný a ta pochva jak uplně nová, je to vůbec od sebe? A co ten zásobník MP? To je něco zajímavého, nebo jen něco obyč? Už jsem ani nevěděl že něco takového vůbec mám. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V knížce je to špatně. Výzdoba vrtulí s křídlem a balónem na záštitě je myslím dost názorná. Jinak viz link:

 

http://www.blankwaffen.at/bnPortal/fotos.php?s=list&kid=310&oid=0

 

Taky přeji všechno nejlepší v Novém roce a spoustu nových kousků!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem takhle vykopal parabellu, když jsme opravovali barák. Pochopitelně z ní zůstala jen hrouda šrotu... Na čtvrté fotce je co? Trochu mi to připomíná rukojeť s bodáku Sg-42...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Ahoj páni, 

můj známý má šavli po dědovi, který byl financ. Chce ji prodat , a protože není extra kámoš s PC, tak mě poprosil, abych se mu o to zkusil postarat. Můžete mi, prosím, k této šavli poskytnout Vaše odborné vyjádření? Myslím tím posouzení stavu , originality, prostě vše , co k tomu můžete říct, včetně Vašeho odhadu ceny.

 

předem díky :photo: post-38034-0-60086900-1421442684_thumb.jpgpost-38034-0-24581700-1421442705_thumb.jpgpost-38034-0-05853900-1421442714_thumb.jpgpost-38034-0-41950400-1421442721_thumb.jpgpost-38034-0-40524300-1421442729_thumb.jpgpost-38034-0-53880200-1421442740_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdarec, je to vážně šavle pro finanční stráž pro zřízence (důstojnická byla na koši víc zdobená a je mnohem vzácnější) ve slušném stavu a hlavně kompletní. Trochu nepochopitelně je prvorepublikový znak předělaný přiletovaným stejným prvorepublikovým  znakem. To postrádá logiku. Takhle se předělávaly původní provrepublikové znaky na protektorátní. Poválečná úprava to taky být nemůže, protože to by tam zase nebyl znak Podkarpadské Rusi. S takovou úpravou jsem se ještě nesetkal. Další zajímavost je německá čepel, kterou ta šavle má (výrobce Hörster Solingen) - většinou tyhle šavle měly čepel československé výroby. Není to úplně běžná šavle z první republiky. Hodnotu bych ale viděl někde kolem patnácti tisíc. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

není to z mé hlavy: předělávka z šavle pro rotmistry armády, na přelomu dvacátých a třicátých let, kdy bylo nedostatek financů a tak k nim přecházeli rotmistři armády a bylo jim to oficiálně umožněno, takže je na ní přeletovaný znak. Zdrojem je pan Kučera.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

 

mockrát děkuji za všechny informace k šavli. Já čerpal informace z tohoto webu http://www.1-prapor-sos.wz.cz/clanky/savle.html. A abych řekl pravdu nebyl jsem z toho moc chytrý. Vaše odpovědi mě posunuly kousek dál.

Koš šavle odpovídá provedením lipových ratolestí podle uvedeného webu šavli pro rotmistry armády /ale vycházkové/ nebo šavli pro nižší důstojníky čs. policie. Takže ta úprava té armádní asi bude pravdou. Další věc je portepee, podle informací na webu 1. prapor neodpovídá portepee provedení pro zřízence FS. Spíš bych se podle popisu přiklonil k portepee úřednickému /je tam zelená se zlatým dracounem, ale červená zespodu žaludu by zase měla být armádní - tak jsem z toho jelen/.

Nicméně v tomto případě historie této šavle je jasná. Patřila zcela určitě příslušníkovi FS, známý má i jakési uznání pro toho svého dědu podepsané Masarykem a možná by byla i nějaké fotka.

Ještě jeden dotaz na Váš názor - ty úpravy a vše atypické kolem ji znehodnocují nebo naopak?

Ještě musím zjistit, jestli to půjde, co měl děda za hodnost.

 

Jinak ještě jednou mockrát díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...