Přejít na obsah

Pochlubte se novými quartz přírustky...

Doporučené příspěvky

Obávam sa, že nie :sad01_anim:. Strácaju na hodnote v čase, pokiaľ nie sú vyslovene rarita.

Ani já si nemyslím, že by moje hodinky časem získaly na hodnotě. Ani jedny, které mám, nejsou žádný raritní kousek. Není to ten typ hodinek, které si člověk kupuje jako investici do budoucna. Jsou to hodinky na každodenní nošení. A jestliže dnes převládá názor, že hodinky jsou vlastně zbytečnost, pak opravdu nevím, k čemu by mým pozůstalým byly. Ale nemůžu si pomoct, mně se hodinky líbí, a tak si určitě ještě v budoucnu nějaké koupím. Třeba nějaké mechaniky. Původně jsem je sice zavrhl už v roce 1985 jako zastaralou technologii a koupil si digitální Primky. Ale dnes, jako člen tohoto fóra, si dovedu představit, že bych nějaké mechaniky ve svém portfóliu měl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ani já si nemyslím, že by moje hodinky časem získaly na hodnotě.

No já nevím. Někdy se mě zdá, že to tak úplně není. Třeba Casia co stály cca 20 USD v roce cca ´90 stojí dnes cca 50 USD. Nebo hodinky s digihrama....dnes není problém najít Casia za 1500 USD!

Odkaz ke komentáři

No já nevím. Někdy se mě zdá, že to tak úplně není. Třeba Casia co stály cca 20 USD v roce cca ´90 stojí dnes cca 50 USD. Nebo hodinky s digihrama....dnes není problém najít Casia za 1500 USD!

Existují modely, o které se v poslední době zvyšuje zájem. Třeba zachovalé digitálky PRIM nebo ELEKTRONIKA se dnes prodávají za víc než stály v dobách své největší slávy. Ale musí to být hodinky, které jsou něčím zajímavé. Takové ovšem já ve své sbírce bohužel nemám. Výjimkou by snad mohly být moje CASIO W-780 - kovové digitálky klasického střihu. Jenže ty bych nikdy neprodal.

Odkaz ke komentáři

Take Longines VHP Perpetual sa na eBay.com vydrazili za viac, nez ako sa povodne predavali, ale boli tusim NOS (new old stock) alebo vo velmi dobrom stave (uz presne nepamatam), ale to je skor vynimka, pretoze uz dnes Longines modely VHP nevyraba. To ma samozrejme velmi tesi ...:D

Odkaz ke komentáři

Ani já si nemyslím, že by moje hodinky časem získaly na hodnotě. Ani jedny, které mám, nejsou žádný raritní kousek. Není to ten typ hodinek, které si člověk kupuje jako investici do budoucna. Jsou to hodinky na každodenní nošení. A jestliže dnes převládá názor, že hodinky jsou vlastně zbytečnost, pak opravdu nevím, k čemu by mým pozůstalým byly. Ale nemůžu si pomoct, mně se hodinky líbí, a tak si určitě ještě v budoucnu nějaké koupím. Třeba nějaké mechaniky. Původně jsem je sice zavrhl už v roce 1985 jako zastaralou technologii a koupil si digitální Primky. Ale dnes, jako člen tohoto fóra, si dovedu představit, že bych nějaké mechaniky ve svém portfóliu měl.

Trochu k cenám, ani si už přesně nevzpomenu, v kterém roce jsem kupoval v Pardubickém tehdejším Prioru (myslím tak 1992-3) quartz hodinky Tissot seastar na kůži za 2300,- Kč, v Praze u Dušáka cca o rok později jiné hranaté Tissoty quartz na tahu (dnes se jim říká asi quadratto) za 2500,- Kč... :smile_anim: Jinak k automatům, tenkrát v té době po r. 1990, kdy se tady trh začal rozjíždět, jsem s nimi začínal. V Hradci K. v hodinářství, které nabízelo hlavně Seika, jsem koupil první na kůži, myslím tak za 1400 Kč a že jsem v té době byl i v tomto směru jouda, tak proto, že hodinky se zpožďovaly asi minutu denně, jsem je byl do týdne vrátit s tím, že je prostě takové nepřesné hodinky nechci. Tenkrát mi bez mrknutí oka vrátili peníze. Pak jsem zkusil ještě asi dvoje, ty už u mě zůstaly nebo pak v rodině a cca od r.1992 jsem přešel na hodinky quartz, zásadně. Až po návštěvě tohoto fóra v r. 2009 se přenesl i na mě virus automatu, odolával jsem i díky Raspuče (myslím manželce) až do r. 2011, kdy jsem nakonec od zdejšího člena koupil Fortisy b-42 a zatím vše OK. Tak to je můj hodinkový příběh.

Odkaz ke komentáři

...Třeba nějaké mechaniky. Původně jsem je sice zavrhl už v roce 1985 jako zastaralou technologii ...

Nemyslim, ze sa jedna o "zastaralu" technologiu, aj technologia mechanickych hodiniek sa stale vyvija, uplatnuju sa nove materialy aj "nove" principy (napr. hybrid Spring Drive od Seiko, sice nie celkom novy princip, ale prvy uspesne komercne uvedeny do obehu). Na rozdiel od quartzovych hodiniek su mechaniky menej presne (s vynimkou uvedenych Spring Drive), ale nezavisle od ext. energie (ak pohyb ruky neratam) a s dlhou zivotnostou (pri obcasnej udrzbe). Na druhej strane moje jedine mechaniky dosahuju lepsiu presnost, ako 1s/den, co je obstojne aj pri prisnejsom pohlade na presnost (dokonca v zaciatkoch po nastaveni dosahovali neuveritelnych 1s/tyzden pri noseni 24/7, potom to zacalo viac variovat). Mechaniky maju svoje caro a um, quartzky su vhodnejsie pre obcasne nosenie (nestratia cas, kym stoja), presnejsie, mechanicky odolnejsie a aj lacnejsie.

Odkaz ke komentáři

Nemyslim, ze sa jedna o "zastaralu" technologiu, aj technologia mechanickych hodiniek sa stale vyvija, uplatnuju sa nove materialy aj "nove" principy (napr. hybrid Spring Drive od Seiko, sice nie celkom novy princip, ale prvy uspesne komercne uvedeny do obehu). Na rozdiel od quartzovych hodiniek su mechaniky menej presne (s vynimkou uvedenych Spring Drive), ale nezavisle od ext. energie (ak pohyb ruky neratam) a s dlhou zivotnostou (pri obcasnej udrzbe). Na druhej strane moje jedine mechaniky dosahuju lepsiu presnost, ako 1s/den, co je obstojne aj pri prisnejsom pohlade na presnost (dokonca v zaciatkoch po nastaveni dosahovali neuveritelnych 1s/tyzden pri noseni 24/7, potom to zacalo viac variovat). Mechaniky maju svoje caro a um, quartzky su vhodnejsie pre obcasne nosenie (nestratia cas, kym stoja), presnejsie, mechanicky odolnejsie a aj lacnejsie.

Ale ani já si nemyslím, že mechanický princip hodinek je zastaralý. To jsem si myslel jako hodně mladý. Dnes ho vidím jako jeden ze způsobů měření času, který sice možná není nejpřesnější, ale beze sporu ušlechtilejší. Stále více uvažuji o hodinkách s proskleným dýnkem, kde bych vidě na pracující strojek.

Odkaz ke komentáři

nepřesnost mechanických hodinek, i přes jejich duši-kouzlo-ušlechtilost byla v podstatě hlavním důvodem, proč jsem se všech mechanik ve sbírce nekompromiosně zbavil, nejednalo se naštěstí o nějaké zvlášt hodnotné kousky /2x Seiko 5, Orient Pepsi Mako, Citizen Eagle/. Prostě jsem zatím nedospěl do stádia, aby mi i přes ušlechtilost nevadila odchylka třeba -3 sec/den. Kamarád má Omega Planet Ocean v automato, chlubí se stabilní a dlouhodobou odchylkou +2 sec/týden, to už by možná šlo. Jako jediná alternativa do budoucnosti, na kterou se hodlám zaměřit bude asi Grand Seiko Quarz nebo již nedostupný Citizen Chronomaster. Sice mi dost vadí malý průměr pouzdra /38 a 36 mm/, vyvážený ovšem garantovanou přesností 10, resp. 5 sec/rok. Ještě kdyby EU nešoupala 2x ročně s časem, nevidím v tom ekonomicky ani jinak žádný přínos.

P.S. Rádiem řízené hodinky už ve sbírce jsou /Casio LCW-M160TD-1AER/

Odkaz ke komentáři

Myslím, že zastáncům mechanického principu v zásadě nevadí denní odchylky v řádech vteřin. Prostě na svých hodinkách obdivují jiné vlastnosti. Já jsem se pro koupi mechanik zatím také pevně nerozhodl právě z toho důvodu, že bych přešel od rádiem řízeného systému k nutnosti každodenního seřizování. A tady sám nevím, jestli bych nezačal po nějaké době litovat. Přece jen mě neustále okouzluje technická vyspělost mých současných hodinek. Ale jak už jsem napsal, po létech strávených tady na fóru jsem vůči mechanikám mnohem otevřenější než kdy dříve.

Odkaz ke komentáři

Myslím, že zastáncům mechanického principu v zásadě nevadí denní odchylky v řádech vteřin. Prostě na svých hodinkách obdivují jiné vlastnosti. Já jsem se pro koupi mechanik zatím také pevně nerozhodl právě z toho důvodu, že bych přešel od rádiem řízeného systému k nutnosti každodenního seřizování. A tady sám nevím, jestli bych nezačal po nějaké době litovat. Přece jen mě neustále okouzluje technická vyspělost mých současných hodinek. Ale jak už jsem napsal, po létech strávených tady na fóru jsem vůči mechanikám mnohem otevřenější než kdy dříve.

+1. Jinák já mechanikami v zásadě také nepohrdám, koupím si je, až dlouhodobé zkušenosti některého z vážených a uznávaných členů fóra poukáží seřiditelnost jejich kalibru a dlouhodobou udržitelnost jejich přesnosti na hodnotu max 1-2 sec/týden. To už bych byl ochoten vážně uvažovat nad jejich koupí a příp. i pustit větší disponibilní částku, třeba 30-40.000 kč.

P.S. Jinak chápu, že příznivci mechanických hodinek asi preferují jíné hodnoty, i když jsem ani zde na fóru přesně nezjistil jaké jsou ty argumentační pro pořízení takových hodinek, protože i já jsem nadšen z průhledu na mechanický strojek, kvality zpracování, hezké a dlouhotrvající luminiscence, plynulého pohybu sek..dové ručičky /ten je ovšem zastoupen i quartzek typu Seiko Spring drive nebo Bulova Precisionist/. Prostě a jednoduše, přes tu přesnost u mne nejede vlak, i kdyby se to jmenovalo GP nebo Rolex s hodnotou několika miliónů korun!

Odkaz ke komentáři

Bedjasson: Sice tohle celé téma sem nepatří, ale když si pořídím obyč kvarc, tak je podstatně větší pravděpodobnost,když by se mi s hodinkama něco vymastilo, že někde na konci světa bude mít "hodinář" ten samý strojek na výměnu, než že by se pouštěl do nějaké magie s ozubenýma kolama.

Odkaz ke komentáři

To Siwi a Frostie:

Z mého pohledu je to asi tak jako se skupinou šroubkaři x pájkaři - drátkaři...po našem šrubkaři x drutkaři...někdo má rád pokrok digi, někdo klasiku chrono. Když mi dá někdo vybrat auto plné nových technologiíí např. Audi-BMW-Mercedes a například Land Rover Defender....beru Defender...já raději mechanické věci, dají se snáze opravit. Ale vím, že po Damasko DA34 si pořídím i kvalitní quartzky.

Možná je to tím, že spravuji kola, která jsou mechanická, bez elektroniky a víte, že se na nich dá objet kolem světa a vše si spravíte sami. Na elektrokole bych kolem světa určitě nejel. Když se mi pokazil startér na VW Transporter 4 na malém ostrůvku v Estonsku, tak jsem věděl, že kdejaká dílna mi je schopna pomoc. Když jsem měl Audi S6...tak řešením byla nejčastěji odtahovka...nikdy více. I já mám rád technologie, speciálně PC, PDA a teď ajfén, ale jednoduchým a mechanickým věcem věřím více...i když jsou často méně komfortní na obsluhu.

myslím, že mi mluvíš z duše, ale nevystihl jsi to úplně přesně. Já mám také rád jednoduché, funkční, nekomplikované, odolné, maximálně spolehlivé, přehledné a puristické věci bez zbytečných pí...in, což ty mechaniky ale najednou prostě neumějí a asi ani nemůžou splnit. Ale třeba je to opravdu o tom, že skalní vyznavači mechanik mají mně utajené preference, jinak nevím... V případě aut je mi také milejší design a funčnost defenderu nebo Lady Niva než nabubřelost typu BMW X 3-5-6 nebo Hyundai Santa Fé..., o jejich prošpikování k poruše náchylnou elektronikou, která by paradoxně měla pomoci zvýšit jejich funkčnost, ani nemluvě...

Odkaz ke komentáři

Možná je to tím, že spravuji kola, která jsou mechanická, bez elektroniky a víte, že se na nich dá objet kolem světa a vše si spravíte sami ... ale jednoduchým a mechanickým věcem věřím více...i když jsou často méně komfortní na obsluhu.

Tiež sa s tým stotožňujem, a bikom holdujem možno viac, ako je zdravé (určite viac, ako hodinkám). Čo v aute nie je, nepokazí sa.

V dnešnej dobe spraviť presné odmeriavanie času na elektronickom princípe je veľmi jednoduché, v podstate quartzový strojček (alebo plne digitálny) nemá takmer žiadnu hodnotu. Spraviť to však mechanicky, to je už iná výzva, preto tá spomínaná "ušľachtilosť" mechaník. Niekto môže namietať, že dôležitý je len výsledok. Naozaj? Je pravá perla a jej umelá napodobenina to isté, aj keď vyzerajú úplne rovnako a jednoducho sa rozlíšiť nedajú, alebo (a toto prirovnanie mám ešte radšej) krásne prirodzené prsia a silikónové? Ja to vnímam tak nejak, a to vôbec nie som odporca dobrých (čítaj HAQ) quartz.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...