Přejít na obsah

Jaké digitálky máte dnes na ruce


Návštěvník Chilliluk

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 8,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pohled na ně mě vždycky přenese někam do osmdesátek. Nejsou to hodinky, je to stroj času!
Kdyby tehdy v trilogii "Zpátky do budoucnosti" mladej nenosil Casio kalkulajdy a doktůrek Seika s externím spínačem časomíry, hned bych jim tam šoupnul tenhle model. Pravda, ještě by mě pár dalších napadlo. Ale tyhle jsou esence. Ta grafika displeje i tisky na rámečku. Dobová stylovka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je nenosili ve filmu Man in black, rozhodně udělali chybu. Krásnej technickej minimalismus.
A propos, tenhle design nemá daleko k dnešním "chytrým" hodinkám. Tedy časově to má skoro přes půl století, ale jejich vzhled je zjevně nadčasový. A ten nápis "research" jakoby jedním tahem – pěkný. 

Téčko vedle displeje a nápis dole jsou tištěné zlatou barvou, nebo je tam fakt vsazený kov?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 12. 1. 2021 v 23:21, t2 napsal:

Myslím, že tam nosili ručičkové Hamiltony (trojúhelníkové).

Jo, jo, model Ventura. Ne že by byly špatné, ale stejně... Na druhou stranu chápu, že jsou pro Hollywood dostatečně americké a ten jejich tvar je takový jakože futuristický.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem zase vytáhnul starší lidovky Alba Y770-5000 ze začátku osmdesátých let.

Jsou to takové ty hodinky, co člověk pověsí na stojánek nebo položí do šuplíku a tam se na ně dlouho práší. Na ruku se dostanou jen zřídka. Protože je koupil za málo a není to nijak výjimečný model. A vlastně se jeví jako nevýrazná šeď. I já jsem to tak viděl.
Jenže to není tak úplně pravda. 

A jelikož mám rád takové ty dlouhé popisy nějakého modelu, obzvlášť těch zdánlivě nezajímavých a levných digošek, taky si jeden dovolím přidat.

Už jsem je tu na fóru někde jednou nakousnul. Ale zaslouží si víc.
Modelů s tímto modulem a jeho variacemi (kde je středová grafická lišta nahrazena jen šipkou ukazující na tištěné symboly nebo popisy nad displejem) je docela dost. Člen fóra Van Dirk je tu kdysi ukazoval jako Lorus Y770-5250.

Seiko je tehdy v ranných osmdesátkách používalo do levnějších dceřiných značek Alba, Pulsar, Lorus a možná ještě někam jinam. Konkrétně můj kus je, podle výrobního čísla na dýnku, vyroben v listopadu 1981.

A proč na jejich popis obětovat tolik písmenek?

Protože jsou to takové ty levné hodinky (já konkrétně kupoval v podstatě jen za dopravu a všechny přidružené poplatky), které když si člověk vezme na ruku a běžně je užívá, zjistí zajímavou věc: „Hele, s těma bych si vlastně vystačil na minimálně 90 % všeho nošení hodinek. Vždyť jim skoro nic nechybí a mají dost předností“.

Konstrukce:

Konstrukce mých je poplatná levnému modelu. 

Tělo je lisovaný tlustý ocelový nerezový plech (kdysi jsem chybně napsal, že se jedná o slitinu) a dýnko je zaklapávací nerez. Trochu zvláštně zaklapávací. Tělo tvoří jednu skořepinu a dýnko druhou, která zapadne do zezadu do těla. Bočnice jsou tak vlastně jakoby dvojité. Tenký náramek je z nerez oceli s jednoduchou překlápěcí sponou. Není to plecháč z ohýbaného plechu, jak to v této době bývalo třeba právě u levnějších Alba modelů s rádoby masivním kovovým náramkem.

Vodotěsnost není specifikovaná (jen „water resistant“), tedy tak na mytí rukou, možná do sprchy. Plavání bych raději neriskoval i když by ho asi taky daly.
Ale stejný modul se vyskytuje i v jiných modelech, které už jsou na tom s voděodolností lépe. Což bych tipoval už od pohledu na jejich masivnější pouzdra a tlačítka. Některé ji deklarují do 10 ATM. To už by mi stačilo.

Další předností, tedy alespoň pro mě s pavoučí tloušťkou zápěstí, jsou jejich malé rozměry – šířka těla bez tlačítek cca 34 mm, výšky těla cca 8 mm. A nekonfliktní jednoduchý ocelový náramek, který nefunguje jako depilátor.

Osvětlení klasicky mikrožárovkou v levém horním rohu displeje.

Hlasitost pípáku je docela slušná. Čitelnost i kontrast displeje jsou stále dobré.

Funkcionalita:

Tou jsou pro mě zajímavé. Nepodařilo se mi nikde dohledat návod, tak to beru jen podle mého zkoušení. Je možné, že na něco jsem ani nepřišel.

Mají všechny běžné základnější funkce:

- klasicky hodiny, datum, den v týdnu, bez možnosti nastavení roku
- stopky
- budík, jen jeden
- timer, jen do 60 minut
- přepínání zobrazení času 12/24
- hodinový signál
- osvětlení displeje

Tyhle funkce nejsou nijak zvláštní. Třeba timer mě však vždycky potěší.

Ale jejich ovládání a zobrazování svědčí o tom, že někdo u Seika tehdy přemýšlel, jak to udělat co možná nejjednodušeji a přehledně.

Zobrazení na displeji – v režimu budíku, stopek i timeru se tyto údaje zobrazují ve vrchním řádku. Stále je tedy zobrazen čas v řádku spodním. To mám rád.

Tlačítka:

- Levé vrchní tlačítko osvětlení slouží opravdu jen k osvětlení. Nic se jím nenastavuje. Taky dobrý. A světlo vychází jakoby z pod tohoto tlačítka. Maličkost, ale pěkná.

- Levé spodní tlačítko zase slouží pouze pro rolování mezi hlavními režimy. Také se jím nic nenastavuje.

- Stisknutím pravého spodního tlačítka v režimu zobrazení času se ve vrchním řádku zobrazí nastavený čas budíku. Jen po dobu stisku tlačítka. Skvělé pro rychlý náhled nastavení budíku. Není třeba se nikam promačkávat tlačítky. A ještě přitom krásně problikává grafický symbol budíku ve středové liště a zobrazí se i symbol „ON“, pokud je budík aktivovaný. To jen tak pro jistotu, protože aktivovaný budík je samozřejmě také zobrazen grafickým symbolem v této liště. To potěší.

- Dlouhým podržením pravého vrchního tlačítka se v režimu času přepíná režim zobrazení 12/24 h. Jednoduché.

- Stopky mají klasicky i režim měření mezičasů a k nim příslušný symbol. Ovládají se zase jen pravými tlačítky. Žádné nulování delším držením tlačítka. Jen krátké stisky. To oceňuju.

- V režimu budíku jen krátkými stisky pravého vrchního tlačítka aktivuji nastavení minut nebo hodin. Pravým spodním pak nastavím příslušnou hodnotu. Zase žádná další tlačítka nebo jejich dlouhé držení. Pravým spodním také přepínám On/Off. Opět jednoduché.

- Stejné ovládání je i u timeru. Žádné zbytečné dlouhé stisky. Jen krátce a jen pravými tlačítky.

- Hodinový signál (graf. symbol zvonečku) se zapíná nebo vypíná kombinací stisku pravého spodního a vrchního tlačítka. To je asi jediná kombinace stisku tlačítek v ovládání.

- Nastavení času a datumu je jako jeden z hlavních režimů. Když na něj dojedu přepínáním režimů levým spodním tlačítkem, rovnou už problikává nastavení vteřin. Zase příjemné zjednodušení nastavování. A opět se vše nastaví pouze pravými tlačítky.

Obecně oceňuju, že levá tlačítka mají vždy jen jednu funkci. Vrchní na světlo, spodní na rolování v režimech.

A pravá pak zastanou vše ostatní. A s výjimkou aktivace hodinového signálu to zvládnou bez kombinací stisků dvou tlačítek najednou.

 

Když k nízké pořizovací ceně (i tehdy před 40 lety) přidám nekonfliktní vzhled a konstrukci, snadné a přehledné ovládání, pěkné grafické symboly, které dávají smysl a všechny základní funkce, vypadnou mi z toho vlastně dost povedené digošky. Především modul. A proto jsem se o nich rozepsal. A taky abych věděl, proč je zase příště vytáhnu na ruku. Protože šeď nemusí být vždy nezajímavá.

Dobře, byl to trochu u výplach a přešaltování mozku… Tímto se za délku textu omlouvám všem, kteří dočetli až sem.

 

Tedy možná že mají podobnou funkcionalitu a ovládání i jiné modely ze stáje Seika nebo třeba jiného výrobce. Ale zase tolik jich nemám. A ty co mám, to takhle jednoduše vychytané nemají.

Alba-Y770-5000-u-lo-3.jpg

Alba-Y770-5000-u-lo-4.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...