Přejít na obsah

Jaké digitálky máte dnes na ruce


Návštěvník Chilliluk

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 8,4tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 6 hodinami, jendazhor napsal:

 

Mimo téma vlákna: Už jste viděli tuhle krásu, na kterou jsem narazil při brouzdáním webem?
Demonstrační deska konstrukce a funkcionality Casiotronů. Pro skalní fanoušky takový malý oltáříček...

To je krásné! To by se mi líbilo! Nemáš ještě ten odkaz kde to je na webu?

A taky dneska na ruce:

yIMG_20230116_153334.jpg.af042b88d93527e7911c6d75ca4a8234.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, jendazhor napsal:

Mimo téma vlákna: Už jste viděli tuhle krásu, na kterou jsem narazil při brouzdáním webem?

Demonstrační deska konstrukce a funkcionality Casiotronů. Pro skalní fanoušky takový malý oltáříček...

image.jpeg.6594d362a6bc42c3c7ccfd5168fc9a41.jpeg

To je super školní pomůcka. Kolik toho takto mohli asi vyrobit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Našel jsem to náhodou na Redditu, kde někdo píše, že to prý koupil na japonském obchodu Mercari. Asi jich na světě moc kusů nebylo, zřejmě tak jednotky.

Píše k tomu tohle (stroj. překlad):

Tato předváděcí deska společnosti Casio sloužila k prezentaci jednoduchosti hodinkového strojku Casiotron, který uvedla na trh v roce 1974. Podle mého průzkumu by ji na schůzky představenstva přinesli vedoucí pracovníci, kteří chtěli technologii Casiotron prodat jiným výrobcům hodinek v naději, že s nimi budou spolupracovat a využijí jejich stávající pouzdra hodinek.

Zatímco společnost Casio se stala dominantním výrobcem na trhu s hodinkami, na počátku 70. let byla typickým nováčkem a uvědomovala si, že výrobci jako Tissot, Citizen, Seiko a mnozí další jsou ve hře již dostatečně dlouho a mají existující distribuční kanály.

Výzkumy, které se mi podařilo vyhrabat, svědčí o tom, že vedení společnosti Casio se setkávalo s velkými hodinářskými společnostmi po celém světě a snažilo se navázat partnerství. Hodinkové strojky Casio a jejich pouzdra, což byla dohoda, která vedla k tomu, že hodinky jako první digitální modely Tissot byly zjevně vybaveny strojky Casiotron.

Nezdá se však, že by tato snaha byla příliš úspěšná, protože množství hodinek, které používají rané strojky Casiotron, je spíše vzácné a do značné míry zapomenuté i v historii hodinářů, kteří spolupracovali. Těžko říci, zda se těch několik málo společností, které spolupracovaly, vůbec rozhodlo použít svá pouzdra, nebo jen na hodinky Casio umístily své jméno a prodávaly je s vysokou přirážkou.

Bez ohledu na úspěch je tato demonstrační deska ukázkou několika málo součástek potřebných k vdechnutí života raným LCD hodinkám Casio a dodnes funguje naprosto bezchybně. Jedinou chybou je, že kontakty spínačů potřebují trochu vyčistit, ale to je úkol na jindy. Spolu s utřením prachu zvenku i zevnitř, tolik prachu.

edit Zapomněl jsem dodat, ano, nastavování této věci je stejně otravné jako u všech prvních Casiotronů, mačkání tlačítka set ve správný čas, aby se začaly nastavovat hodiny, a čekání, až odtikávají, pak minuty desítky, pak minuty singly. To samé u data a dne. Tlačítko tři neaktivuje žádné EL podsvícení ( ty se objevily pouze na invertovaných Casiotronech s úpravou displeje Re-issue ), pouze z důvodů, které nikdy nepochopím, resetuje vteřiny zpět na nulu. Samotná tlačítka jsou také z dobových kalkulaček Casio Personal Mini!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...