jendazhor Posted October 2, 2022 Report Share Posted October 2, 2022 Že prej "operátor"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerryl Posted October 2, 2022 Report Share Posted October 2, 2022 Narození za komanče by to ještě znát mohli. V počátku devadesátek jsem to u lidí vídal. Zapípalo to a ukázalo číslo telefonu, kam zavolat. Jenže za chvilku přišly mobily a šlo to do kytek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hantronix Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Já ho ještě mám. A funkční. Bohužel už k ničemu, protože pagingovou síť vypnuli v roce 2010. Ale mobil jsem měl už od roku 1998, takže pager jsem stejně už skoro nepoužíval. Ale mělo to určitou výhodu. Měl jsem typ v systému Ermes, kde se daly posílat i zprávy a nejen čísla. Na internetu byla brána a z ní se daly posílat na pager zprávy zcela zadarmo, což v té době bylo super, protože SMSka z mobilu byla cca za 3,- Kč. Pager jel na jednu tužkovou baterii a vydržel na ni cca 2 měsíce. Každý den mi tam chodily zprávy o počasí a ještě něco (už si nepamatuju). Takže zas taková blbost to nebyla. Jen k nám do Česka to přišlo pozdě. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hantronix Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Edit: Tak jsem tam teď nastavil čas a datum a udivilo mě, že je tam ještě kalendář pro tyto roky. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartyH Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Dnes Ricoh Town. Jednoduche digitalky s alarmem a stopkami.Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendazhor Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 před 3 hodinami, Hantronix napsal: Já ho ještě mám. A funkční. Bohužel už k ničemu, protože pagingovou síť vypnuli v roce 2010. Ale mobil jsem měl už od roku 1998, takže pager jsem stejně už skoro nepoužíval. Ale mělo to určitou výhodu. Měl jsem typ v systému Ermes, kde se daly posílat i zprávy a nejen čísla. Na internetu byla brána a z ní se daly posílat na pager zprávy zcela zadarmo, což v té době bylo super, protože SMSka z mobilu byla cca za 3,- Kč. Pager jel na jednu tužkovou baterii a vydržel na ni cca 2 měsíce. Každý den mi tam chodily zprávy o počasí a ještě něco (už si nepamatuju). Takže zas taková blbost to nebyla. Jen k nám do Česka to přišlo pozdě. Už jen pro úplnost: Blbost to určitě nebyla. Naopak výkvět techniky. I když pouze krátkodobý (obzvláště u nás), neb dorazily mobilní telefony. Když jsem pagery viděl poprvé v "zápaďáckých" filmech, říkal jsem si: "Co jim to tam může ukazovat?". Často je tam mívali třeba doktoři. V ČR byly dvě sítě – analogová RMS s velkým pokrytím území a pak modernější digitální ERMES s pokrytím mnohem menším a hlavně u Prahy. Textové vzkazy, na pagerech s možností příjmu textových znaků, mohly mít délku až 200 znaků a postupně se délka prodlužovala až na 1250 znaků. Často je také používali ajťáci, protože šlo nastavit odeslání zprávy přes modem na pager v případě chybové hlášky nějakého serveru. Možná bude taky zajímavá skutečnost, že většina zpráv na pager se posílala tak, že odesílatel zavolal operátorce (proto asi taky u nás ten název Operator") a nadiktoval jí vzkaz. Na pagerech s klávesnicí bylo možné zprávu přímo vyťukat. Ovšem na přijatou zprávu nebylo možné nijak reagovat. Motorola experimentovala s dvoucestnými pagery (třeba modely Talkabout s klávesnicí), ale pak už vše převálcovaly mobily. I pro pagery se musely budovat bezdrátové sítě, ale mobily už měly přednost. Byla to zajímavá technologie hlavně devadesátek. Ovšem mít ji v hodinkách, muselo být dost cool... Kdyby někoho zajímalo víc: Stručná historie pagingu A zajímavá současná podoba pageru s e-ink displejem pro krizovou komunikaci (a to se možná ještě může hodit...) Vím, už jsme dost mimo téma. Ale ne zas tak úplně. Vzpomínám třeba na model Seiko Receptor Communicator z ranných devadesátek. Nebo na hodinky s vestavěnou technologií SPOT od Microsoftu běžící na jejich rádiové FM frekvenci z roku 2003. Ty použili ve svých modelech výrobci Citizen, Fossil, Suunto a Swatch. Pokusů bylo relativně hodně. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hantronix Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Před hodinou, jendazhor napsal: ... Často je také používali ajťáci, protože šlo nastavit odeslání zprávy přes modem na pager v případě chybové hlášky nějakého serveru. ... Přesně jak píšeš. Já jsem ajťák a z 90% jsem to využíval na podobné věci. Např. skript mi prohledával různé logy na serveru na výskyt "Err" a pokud to našel, tak odeslal zprávu. Měl jsem napsaný i skript, který se každou půlhodinu podíval do služebního mailu a pokud tam byl nový mail, tak mi poslal zprávu, kde byl odesílat, předmět zprávy a kousek obsahu mailu (co se vešlo). No prostě na Unixových systémech se s tím dalo vyhrát. A omlouvám se za off-topic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t2 Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Pár obrázků z archivu: Link to comment Share on other sites More sharing options...
t2 Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Jinak dneska: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gombo Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Mickey od Bradleyho rok 1977 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartyH Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 před 12 hodinami, t2 napsal: Pár obrázků z archivu: Koukal jsem na netu, že anténu to mělo zabudované do řemínku. Nikde jsem ale nedohledal, jestli se to nějak nabíjelo, popř. jak často se musela měnit baterie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartyH Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Já dneska vytáhl jedny z mých nejoblíbenějších. Je to samozřejmě čistě subjektivní pohled, ale model 60QR-22 se Casiu hodně povedl. Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartinJel Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Dnes jsem po dlouhé době vytáhl své Žabáky Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendazhor Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 před 15 hodinami, t2 napsal: Pár obrázků z archivu: Pěkný přehled pouzder. Já už je ani moc nevídám. Kratší článek o těchto Seikách je třeba tady. Zmiňují životnost baterie 9 měsíců. Na hodinky byly zasílány i různé informační zprávy od operátora (počasí, sport, burza..) Ale platilo se ještě měsíčně za celou službu zasílání zpráv. Problém byl s tím, že dosah FM vysílače byl dost lokální, takže hodinky prostě fungovaly vždy jen v určité oblasti, kde byla služba poskytována. Jedno promo video přímo z článku třeba tady. Nebo pěkná dobová německá video reklama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olin.uj Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 EDB-701.. na tu dobu multifunkční hodinky se dvěma displeji .. dnes na ruce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gombo Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Dva displeje. Taketo usporiadanie mam v Seiko Memory bank z roku 1978 ( tento model si zahral aj v bondovke ) a v neposlednom rade je takto rieseny modul aj na Nelsonic Space Attacker z roku 1981 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MartyH Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 To jsou moc krásné kousky pánové! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendazhor Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Pěkně to zas rozjíždíte, pánové. Vlastně mi ani nedošlo, jak dávno duplexní displeje v hodinkách používali. Někdy tam šoupli i tři. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akai Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 -jojo dvouvrstve mam taky rad, bezne to nebylo vubec, spis naopak davali to do "prestiznejsich". Jedny Citizen 9400 rok 1980... @jendazhor"Někdy tam šoupli i tři. " -muzes pripomenout, nejak si nevybavuju, ale mam dojem ze tu nekde nejaka zminka byla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendazhor Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Co se týká "triplexních" displejů – já mám třeba tyhle, kde jsou sice jen dvě barvy displejů, ale černá je ve dvou vrstvách. Takže černé znaky mohou být zobrazeny ty "spodní", nebo "vrchní", nebo oba současně. Zrovna u tohohle modelu to moc smysl nedává. Ale na nějakém jiném možná jo. Vlastně nevím, jestli je někde takto trojitý. V devadesátkách a na přelomu tisíciletí bylo hodně různě ujetých modelů včetně těch celoplošně animovaných apod. Když jsme u těch displejů, pořád jsem neodhalil záhadu, jak u Casia udělali dva skryté symboly v podsvícení na tomto modelu.... A taky mi pořád není úplně jasné invertování displeje při podsvícení. Ale tam to vidím spíš na nějakou polarizaci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts