Přejít na obsah

typovy dum, nebo na miru u architekta...?


Doporučené příspěvky

ahoj, chystam se stavet RD o plose cca 170m a premyslim zda jit cestou typového domu (cena rozpoctu cca 35-50.000) nebo oslovit architekta a mit to na miru... ale tady chteji cca 2,5% - 4% z ceny stavby coz mi prijde docela darda když mam rozpocet cca 5-5,5mio.

mate s tim nejake zkusenosti, doporučíte to ci ono?

Jsem ze vsetinskeho okresu. diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 187
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já šel středem.

Typový domek, a hned u koupi "papírů" požadavek na možnost individuálních úprav.

dostal jsem k tomu glejt a potom při kolaudaci nebyl problém. Co bylo potřeba se posunulo, vyměnilo, přidalo, ubralo.. a žádné obštrukce.

V závěru ušetřeno docela dost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

osobne som za architekta a podrobný projekt riešiaci potreby konkrétnej rodiny a špecifikácií pozemku v rozsahu stavebné povolenie, vykonávací projekt a prípadne projekt skutočného vyhotovenia stavby pre kolaudáciu.

V prípade svojpomoci vykonávací projekt riešiaci konštrukčné detaily, v prípade dodávateľského spôsobu výstavby výkaz výmer pre možnosť dokonalého nacenenia stavby a hlavne dobrý stavebný dozor...

I keď vo fáze projektu drahší variant, ale v konečnom dôsledku šetriaci peniaze pri výstavbe

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud řešíš i typové domy, tak předpokládám, že to bude něco běžného se sedlovou střechou a drahý architekt, který by tomu dal něco unikátního asi nebude potřeba. Doporučuju radši zapojit vlastní mozek a pokud už máš pozemek jistý, tak podle něj uspořádat dispozice domu - sever/jih, světlo/tma, vjezd/zahrada, ze kterého pokoje chceš mít výhled kam apod. Ve skutečnosti to není až tak složité, ideálně pokud už máš zkušeností s bydlením v jiném domě a víš, co ti přišlo praktické a co ne. No a je dobré nenakreslit jen půdorys, ale i pohledy ze stran, nejlíp udělat model. Budeš mít lepší představu o celkové hmotě a tvaru.

 

S tímto vším nakresleným v CADu jsem šel za projektantem a nezměnil téměř nic.

Upraveno uživatelem Mitak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Predstavu mam. Problém je trosku v tom, ze do me predstavy se neda napasovat snad zadny typovy dům :) Libi se mi moderni reseni, trochu se bojim rovne strechy, ale odrazuje me ta palba za architekta... i když jak tady ctu. mozna to prehodnotim, aby to pak nebyl ve vysledku tzv kockopes :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak to je jednoduché. Ušetříš pár tisíc za architekta a potom si budeš drbat hlavu, že máš fádní barák z katalogu, kterej si po cestě do Ostravy viděl pětkrát, a pokaždé v jiné barvě.

 

Budu teď stavět podruhý a zase jsem si to nakreslil sám a předložil architektovi k vyjádření. Něco málo změnil a oba jsme spokojený. Barák je podle mě a von si tam doděl pár architektonickejch fičur.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rovná střecha je u těch moderních materiálů mnohem jednodušší a hlavně spolehlivější než dřív, ale aby to trochu vypadalo, tak nevím jestli bych to dělal bez architekta. Co takhle trochu fejkovat a něco obkreslit (teda pardon, inspirovat se) ? ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vono to je taky trochu na domluvě s tím architektem. Mě projektoval i předešlej dům a dohodil jsem mu švagrovou, takže jsem myslel, že mi udělá příznivější cenu. No, stejně to bude stát 150k, ale vyhandloval jsem alespoň stavební dozor na cca 2 měsíce.

No a za ty prachy je důležitý, aby si člověk sedl s architektem názorově. Tzn, když chci modernu, tak nepotřebuju, ať mi tam cpe nějaké vikýře, věžičky nebo nádorky pro jídelní stůl v kuchyni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já teda mám za to že u individuálního projektu je klient s vizí jak to chce aby vypadalo

a architekt maká za svou odměnu na tom aby to nakreslil, ale taky spočítal od stavebního materiálu po dodržování legislativy. Podle mého má práce na individuálním docela dost, proto relativně vysoká / přiměřená odměna.

Ta typovka je hotová a prodá se x krát dokola tedy bude výrazně levnější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem architekt.

 

Typový projekt bych doporučil pouze velmi nenáročnému klientovi s velmi jednoduchým pozemkem - rovina. Pozor, když něco vypadá jako rovina, často to rovina není. 1m převýšení na 10m délky běžného domku není téměř vidět.

 

Pro většinu lidí je stavba domu velmi významným výdajem. Často na to padnou celoživotní úspory (včetně hypotéky na zbytek života). Proto nechápu, že se lidé snaží ušetřit na architektonické studii, která je pro celý výsledek jedním z nejdůležitějších momentů. Taková studie vyjde na 30-80 tisíc podle architekta a vypadne z toho dům, který bude přesně podle tvých představ. Nebo je lepší si pak říkat jak mám krásně stejný dům jako soused a soused souseda? Další věcí je dlouhodobá hodnota stavby. Jsem přesvědčen, že kvalitně vyprojektovaný dům si udrží lépe svoji hodnotu, jelikož jednoznačně vystupuje do popředí v záplavě růžových a modrých šmoulích domků. Nevím odkud se v Česku bere ta láska k nim, ale věřím, že časem pomine a s cenami takových domů to bude jako s cenami bytů v panelových domech.

 

Co se týče dalšího projektování, doporučuji svěřit architektovi vše včetně vyřízení na úřadech a hlavně si nechat udělat prováděcí projekt. Proč? Prováděcí projekt je přesný projekt s rozpočtem. Obsahuje také projekty jednotlivých profesí (elektroinstalace, zdravotechnika, vzduchotechnika atd.) a je zkoordinovaný! Všechny tvoje požadavky se zapracují během projektování, takže tě nečeká křečová improvizace v časové tísni na stavbě.

 

Pokud vybíráš stavební firmu, všechny ti nacení stejný rozpočet a nemají tak možnost neseriózně manipulovat s nabídkovou cenou. Za prováděcí projekt totiž můžeš ušetřit. Třeba 100 tisíc. Ale asi si sám dokážeš představit jak rychle z tebe dokáže stavební firma na základě nepřesného projektu pro stavební povolení vytáhnout extra 100 tisíc, když jim platíš faktury na stovky tisíc a miliony. Pokud se na stavbě objeví detail, který se ve stavebním povolení nerozkresluje. Kdo jej vymyslí? Stavební firma? Stavebník? A kdo bude platit extra náklady, na které se v nabídce jaksi nemyslelo, protože detail nebyl obsažen v dokumentaci?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud máš prachy na postavení nového a nejsi omezený nějakou řadovkou, tak samozřejmě architekta, když tak minimálně studii, optimálně pak jak píše adamo. Ty peníze vyhozený určitě nejsou. A pak - origo barák Ti zaručuje, že se v noci nebudeš nacamraný dobývat do podobné vypadajícího brlohu. Samozřejmě ale záleží na tom jakou máš představu a jak si ji schopný dát s architektem dohromady. U nás se v této oblasti primárně realizuje žena, naštěstí tomu ale rozumí, já jsem jen za sponzora. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem právě ve fázi přípravy prováděcí dokumentace. Nad katalogový projektem jsem nepřemýšlel ani pikosekundu. A to mám o dost menší rozpočet, než zakladatel vlákna. Přikládám strukturu ceny ať je tady nad čím diskutovat. Projektant dělal asi sedm variant. V ceně jsou i specialisté na vytápění, vzduchotechniku, vodu, elektřinu, veškerá komunikace s výrobcema materiálů a technologií a úřadama včetně CHKO. Jde o pasivní standard z VPC cihel s kontaktním zateplením, 1NP plus obytné podkroví, 170 m2 plus samostatná nezateplená garáž 48 m2 s úložným prostorem v podkroví.

Edit: Může prosím moderátor smazat ten první obrázek, který se sem vložil dvakrát? Díky.

post-606-1427113485,23.jpg

post-606-1427113494,74.jpg

Upraveno uživatelem sibirnaya
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já byl před pár lety náhodou v Ostravě a zkoukl jsem při té příležitosti vzorový dům, který se mi líbil. Tak jsem se tam rovnou dohodl se zástupkyní stavební firmy, že mi takový dům postaví víceméně na klíč, cena projektu byla zkryta v celkové ceně. Údajně by samostatný projekt + další drbání (jak uvádí Hasňa výše) vyšel tak na 80-100 litrů. Celkový rozpočet stavby byl 5 mega + 1 mega parcela, tak se to tam docela ztratilo. Nechtěl jsem s tím stavěním mít nic společného, protože tomu nerozumím a neměl jsem ani čas, ani chuť se tím nějak zabývat. Něco pohlídala manželka, něco stavební dozor, zbytek byl na důvěře. Ale vzhledem k tomu, že ze stavby vznikal seriál do jednoho magazínu o bydlení, připadalo mi, že se docela snažili :D 

Shodou okolností asi za rok vyhrál ten typový projekt anketu odborné poroty v časopise Můj Dům ;)

 

Takže resumé - nepodceňovat typové projekty ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...