Přejít na obsah

Magnetizace SOH


Slim_brno

Doporučené příspěvky

Nemyslím si, že by si se běžně dostal s hodinkami do bezprostřední blízkosti tak silného magnetu, jaký jsem k testu použil. Zrovna tak si nemyslím, že by se častějším působením magnetu zvýšila nepřesnost hodinek na úroveň jakou jsi popisoval.

 

Osobně si myslím, že s tvými hodinkami bylo něco jiného než zmagnetování. Proč ti u Hánáků tvrdili něco jiného netuším.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 50
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pak je tu ovšem kotva a krokové kolo, krokové kolo je celé ocelové včetně hřídele, nicméně s kotvou nejsou v přímem styku, pouze prostřednicvím palet, které jsou z syntetického rubínu, tudíž nemagnetické. Tady se skutečně projevuje vliv zmagnetování, nicméně je to v řádu sekund denně. Je to snadno poznat při montáži, kdy se kola lepí na pinzetu, nebo pokud je už soukolí složené, třepotá se při otáčení krokové kolo, samozřejmě je to evidentní i při zkoušení na vibrografu.

Pokud jde o vliv setrvačky, ocelová je pouze hřídel, voditko, ani setrvačník není vyroben z magnetického materiálu, to samé platí o vlásku a je jedno jaká konkrétní slitina je použita k jeho výrobě. Všechny mají krom nizké tepelné roztažnosti, tu vlastnost, že jsou antimagnetické.

Mluvím tu o moderních současných hodinkách, vyrbcích ETA, Sellita, nebo třeba Seiko, nikoliv o výrobcích strších, kde to skutečně byl problém.

Môže toto čo som citoval spôsobiť dosť vysokú nepresnosť chodu cca 0 až 30 sekúnd denne? A na vibrografe to vyzerá ako, že chvíľu idú rýchlejšie, pomalšie. Proste nejdú pekne pravidelne ale kadejako divne.. Ak áno, odmagnetizuje sa to len pri rozobratých hodinkách alebo aj keď sú zložené? Díky za ďalšie info.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Ahoj, k moznym zdrojum magnetickeho pole me napadaji pulty v obchodech, kde sundavaji pipaky (napr. obleceni, boty). Obvykle maji pipak pridelany pomoci magnetu a pro sundani potrebuji ten magnet povolit jinym. Takze magnety byvaji pod pultem u kasy.

 

Odesláno z mého Lenovo S60-a pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Vlásek je z materiálu který je magneticky, především u ETY. Zmagnetizovaný vlásek může způsobit předcházení i o několik hodiny za den. Elektro magnetické pole je všude kde je nějaká zdroj el. energie a má drát který má alespoň jeden závit. (reproduktory, trafa, adaptery.....) takřka v každém tabletu máte na boku silný magnet. Zkuste si to stačík tomu koruna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...
  • po měsících...

Vytáhnu z hrobu tohle vlákno, protože docela přesně tématem sedí na mě, tak ať zbytečně nezačínám nové.

 

Chci se zeptat - "spraví" se zmagnetizované hodinky časem samy nebo s nimi musím někam zajít? Najednou mi totiž místo -0,5s/den dělají +15s/den a v poslední době dost často chodím přes rám do budovy, dvakrát dokonce jely přes rentgen, takže mám docela podezření na magnetizaci a sedělo by to i s tím pokusem na ETĚ na předchozí straně. Nechce se mi s nimi k AD, ale obávám se, že budu muset, že to samo nepřejde...nebo se pletu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samo to určitě nepřejde. Otázkou je, jestli jsou skutečně zmagnetizované? K tomu, abychom ti mohli poradit potřebuji ještě pár věcí vědět o hodinkách.

Jaké to jsou hodinky, jsou staré, servisní historii atd? Trošku víc se rozepiš.

Upraveno uživatelem tondako
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, ....najdi si holku a přestaň sledovat furt ty hodinky. :king:

Podle mně to nic není, neřeš to. Zmagnetizováním to nejspíš nebylo, možná nějaký jiný vnější vliv, než jen průchod rámem, který pominul. Možná si jen nějak špatně nařídil - podle čeho je řídiš a podle čeho porovnávaš tu odchylku - je na to zařízení spoleh????

Nicméně, pokud se ti to zase nějak rozjede, víc než nějakých 10 sec/den řeš to v rámci záruky s AD.

T.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele, jsem šťastně ženatej a nejsem debil :) A že se ti za 10 dnů místo o pět sekund do mínusu posunou o víc než minutu a půl do plusu, toho si prostě všimneš. A psát mi tady na fóru, ať přestanu sledovat hodinky - máš pravdu, jsme tady vlastně taková skupina lidí, která neřeší přesnost, váhu, tvar nožiček, lug to lug, mikroregulaci a třídu titanu, ale víš jak, když já jsem prostě takový zvídavý :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sorry, nechtěl jsem tě urazit, bylo to myšleno v žertu.

 

Nicméně, z praxe vím, že se občas stane cokoliv, ať už si je nevědomky špatně nařídíš, nebo se ti rozbijou hodiny s radiokontrolem, podle kterejch si nařizuješ čas. To zmagnetovaní ma u mechanických hodinek relativně malej vliv na přesnost. Větší vliv má třeba proměnlivost vlastností použitého maziva,ať už s ohledem na čas, tak třeba na teplotu. Málokdo třeba řeší, že nechá v létě hodinky v uzavřeném autě při teplotě 60 a víc stupňů. Tam dojde k tomu, že to mazivo naprosto změní své vlastnosti, pokud přímo nevyschne. V některých mazacích bodech je maziva asi tolik jako je muší hovínko, takže k odpaření není potřeba mnoho.

To, že není něco v pořádku s mazivem se projevuje podobně, jak to popisuješ - hodinky se začnou předbíhat v sekundách za den. Je to způsobeno tím, že se zvýší někde tření, třeba v soukolí a tím se sníží síla impulzu, který uděluje kotva setrvačce a ta následně opíše kratší kruh. Říká se tomu nižší amplitůda. Nižší amplitudá znamená rychlejší chod.

Tak a teď nepropadej panice, zatím se nic neděje. K degradaci maziva dochází u hodinek běžně, nicméně u půl roku starých hodinek je to brzy. Nebyly tvé hodinky vystaveny v obchodě ve výloze? To by to mohlo vysvětlovat.

Zaím to neřeš, sleduj je, pokud se ta denní odchylka ustálí na nějaké rozumné hodnotě do + 10 sec denně, neřešil bych to. Pokud se to bude měnit, popř se to zvýší, vyhledej servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, srovnáváš trabanta s raketoplánem.

 

V tvém případě byl nejspíš přehozený vlásek, po nejakém nárazu při dopravě. To že se ti to srovnalo po použití odmagnetovače naopak ukazuje, že jsi ho špatně použil. Nicméně účelu bylo dosaženo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak si popíšem, co se při použití odmagnetovače děje.

Odmagnetovač sám vytvoří silné magnetické pole a my jím protáhnem hodinky ( tím polem ) a tím se zmagnetizované součástky odmagnetují.  Jednoduše řečeno.

Nicméně při tom průchodu magnetickým polem odmagnetovače dojde třeba k dočasné tavrové deformaci vlásku. Pokud jak popisoval kolega ze Slovenska, byl vlásek přehozený a předposlední závit vlásku byl zachycen za regulačku, může dojít k sesmeknutí toho vlásku z regulačky. To samé se může stát, pokud je mezi závity vlásku nějaká nečistota, po pruchodem silným magnetickým polem odmagnetovače se uvolní. Ale může se to stát i naopak. Takže nepoužívejte odmagnetovač bez skutečné potřeby. A věř mi Jardo, opravdu zmagnetizovaných hodinek chodí do opravy strašně málo, většinou je ten problém jinde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tondo, všechny hodinky jsem si "změřil" kompasem. Jen dvoje vykazovaly na kompasu velkou odchylku střelky. Oboje šly "od plotu k plotu" oproti normálu. Oboje okamžitě reagovaly na demagmetizaci znormalizovaním chodu...

 

Edit: měl jsem jich doma téměř 30 kousků tehdy ;)

Upraveno uživatelem JaRooN
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Opravdu mi prošlo rukama víc než třicet hodinek. Neříkám, že zmagnetizování nemá na hodinky vliv, jen ,že se je to mnohem méně časté, než se všeobecně soudí.  Ano zmagnetizované hodinky chodí nepřesně a odmagnetování jim pomůže. Ty konkrétně jsi na to šel vědecky, zkouška kompasem se skutečně používala, ale mnohem častější jsou jiné příčiny nepřesnosti hodinek.

 K tomu použití odmagnetovače - jak si děláš následnou zkoušku, že se ti to skutečně povedlo? Zase tím kompasem, anebo vyndáš jeden náhodný šroubek ze stroje a vyzkoušíš ho?  A co když to nezabere?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...