Přejít na obsah

Proč Grand Seiko?


Daemonultimate

Doporučené příspěvky

            Proč Grand Seiko?

   logo_grand_seiko.png   

 

     Máme zde vlákno, kde jeho zakladatel sbírá informace v podobě odpovědí na otázku, z jakých důvodů vybrat právě hodinky se symbolem korunky na číselníku. A nejen na něm. Já bych to vzal z té druhé strany, chtěl bych tu díky informacím zdroje Ablogtowatch zdůraznit některé důvody, proč vybrat právě značku Grand Seiko.

 

     Výrobce  hodinek Seiko je znám spíše jako tvůrce cenově dostupných a zároveň i kvalitních hodinek. Díky tomu se stal i velmi populárním nejen v reálném světě, ale i ve světě filmového plátna. Tak proč vlastně Grand Seiko? Co vedlo ke vzniku této značky a proč je tak oblíbená i diskutovaná zejména u členů internetových fór zabývajících se problematikou hodinek? Odpověď je jednoduchá:  historie značky, strojky, řemeslné zpracování i celková kvalita výrobků.

 

 

SBGV009-SBGV011-8-2.jpg

 

V roce 1881 otvírá Kintaro Hattori první obchod se značkou Seiko, která v té době není brána jako budoucí aktér v boji o trůn největšího výrobce hodinek světa a už vůbec ne jako značka atakující post označení výrobce luxusních hodinek. Již od začátku výroby ale značka dosahovala značných úspěchů i ocenění, což v jejím vedení posílilo úmysl zanechat svou trvalou stopu i v oblasti high-end hodinářského průmyslu. A tak je otevřena nová divize začínající výrobu jediného modelu hodinek, který byl nazván Grand Seiko a měl se stát vůbec nejlepším modelem hodinek vyráběných pod záštitou značky Seiko. Ano, čtete správně, nejednalo se o žádnou modelovou řadu, pouze o jediný tříručkový model hodinek s mechanickým nátahem a bez datumky. Jednalo se však opravdu o prvotřídní hodinky, ale stejně tak i o jistý rozjezd dalších, již modelových řad, kterým se přidávaly komplikace, mechanický nátah se změnil na automatický, postupně vznikající strojky měly různou frekvenci a tím se nabídka pod názvem Grand Seiko stávala stále více kompletnější.

 

V roce 1964 vstupuje Seiko do mezinárodní souteže hodinářských značek pořádané v Neuchatelu, kde byly hodnoceny nejen vlastní hodinky, ale zejména jejich strojky s ohledem na co nejlepší přesnost prokázanou ve větším počtu vyrobených hodinek. A to je také místo, kde je název Grand Seiko poprvé představen celosvětové odborné veřejnosti. První výsledky testů byly průměrné, ukázalo se, že je velký prostor ke zlepšování, neboť značka obsadila 144. místo. Ale k onomu zlepšování opravdu došlo, díky vylepšení vysokofrekvenčních kalibrů se Seiko začalo propracovávat až mezi výrobce s umístěním v první desítce. Vývojářům Grand Seiko to ovšem nestačilo, až přišel rok 1968, ve kterém měli největší ambice na vítězství a získání postu nejlepšího chronometru. Ale téhož roku organizátoři akce oznámili její zrušení. Často se spekuluje, proč tak náhle a nabízí se odpověď, protože se chtěli vyhnout deklarování značky Seiko absolutním vítězem. Zdůrazňuji, jedná se pouze o spekulace, které nám jen těžko někdo potvrdí či vyvrátí. Obrázek si udělejme sami, bylo či nebylo to možné? ...

 

Představitelé stojící za Grand Seiko nad důvody zrušení akce neztráceli čas a rovnou se přihlásili do ekvivalentní soutěže v Ženevě. A tam již Seiko dosáhlo svého cíle. Jeho všechny strojky vyráběné pod značkou Grand Seiko se umístily na 4. až 10. pozici, poraženy jen prototypy quartzových strojků, které v přesnosti obsadily 1. až 3. místo. Soutěž ukázala, jak kvalitní mechanické strojky dokáží vyrobit konstruktéři Grand Seiko a jak těžké je jim konkurovat.

 

Účast na těchto soutěžích je oblíbeným tématem hovorů kolem Grand Seiko, ale v jeho slavné historii je jich mnohem více. Historie, tvořící základy tradice, to je klíčová role pochopení názvu Grand Seiko jako fenoménu dnešní doby.

 

Blizzard-Texture-2.jpg

 

 

Dalším dílem odpovědi proč právě Grand Seiko je po historii a tradici hodinkový strojek. Všechny strojky osazené v hodinkách s označením GS vynikají svou přesností a nastavují vysokou laťku své největší konkurenci - tradiční švýcarské hodinářské výrobě. I když papírové údaje o přesnosti strojků GS ve všemožných brožurách jsou působivé, není to nic proti setkání se s nimi v reálu. Teprve tam vynikne síla moderních technologií, materiálů a konstrukce vedoucí k jedinému cíli, kterým je kvalitní, odolný a přesný hodinkový strojek vycházející nejen z tradice nejvyšších hodinářských znalostí, ale i z ducha Japonska obecně.

 

 

Grand-Seiko-SBGA105-14-2.jpg

 

 

Snad žádný strojek nedokumentuje toto tvrzení výmluvněji, než strojek Spring Drive. Tento revoluční strojek je dnes již synonymem pro Grand Seiko spojující v sobě krásu a kvalitu mechaniky s přesností quartzu.

 

seiko+spring+drive+(1).jpg  

 

grand-seiko-spring-drive-9r65.jpg

 

 

Jedním z dnes naznačených důvodů proč právě Grand Seiko je kvalita jeho řemeslného zpracování. Vysoká tradiční úroveň úpravy povrchů různými způsoby, perfektní montáž, seřízení a nastavení, pozornost věnovaná každému detailu. Nejznámější je zřejmě způsob leštění zvaný zaratsu, který vychází z tradičního leštění nejdokonalejších samurajských mečů. Koupíte-li si GS, máte jistotu, že všechny lesklé součásti vyrobili mistři právě touto technikou.

 

 

Blizzard-Seconds-2.jpg

 

 

Vrcholem jsou jemné dokončovací práce a sestavení hodinek, které je svěřeno výhradně hodinářským mistrům. Hodinky jsou následně testovány a seřizovány ne v pěti polohách potřebných pro certfifikát COSC, ale celkem v šesti polohách, aby výsledek co nejvíce kompenzoval vliv gravitace. Testování a nastavení  Grand Seiko trvá 17 dní.

 

JLC-GS-72-2.jpg

 

 

Tolik k několika základním odpovědím, proč právě značku Grand Seiko. Závěrem se přiznám, že jsem se s ní seznámil až zde na fóru, nejprve mě jako nováčka šokovaly ceny, jde přece o Seiko, ale jak jsem se zde s touto značkou seznamoval více, pochopil jsem, že si je opravdu nesypou jen tak z rukávu, což se o některých swiss značkách se základními strojky Eta říci nedá. Ale to již srovnávám nesrovnatelné, Grand Seiko se právem chlubí označením výrobce luxusních hodinek nejvyšší kvality.

 

mgseikob01.jpg

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 271
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Naprostá paráda, líbí se mi to přiznání o GS, byl jsem na tom podobně....  :notworthy:

Na celé řadě GS od šedesátých let podnes se mi velmi líbí a oceňuji perfektně propracované detaily všech prvků na ciferníku, technické parametry kalibrů, atd. no je toho hodně, ale proč to sem psát, vždyť to všichni, kdo je máte, znáte a víte sami. A kdo je nemá a teprve se na ně chystá, je s nimi přímo omámen, bo z hlediska vyššího principu nejsou lepší hodinky.

:photo:

**

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník maxigabrielg

Naprostá paráda, líbí se mi to přiznání o GS, byl jsem na tom podobně....  :notworthy:

Na celé řadě GS od šedesátých let podnes se mi velmi líbí a oceňuji perfektně propracované detaily všech prvků na ciferníku, technické parametry kalibrů, atd. no je toho hodně, ale proč to sem psát, vždyť to všichni, kdo je máte, znáte a víte sami. A kdo je nemá a teprve se na ně chystá, je s nimi přímo omámen, bo z hlediska vyššího principu nejsou lepší hodinky.

:photo:

**

lenze kazdy ma svoj nahlad na vyssi princip!

:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Demone dekuji za paradni clanek;).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pěkně napsáno, díky za informace :-) Ač se sám pohybuji v hodinkévém low end kategorii, kdybych čistě hypoteticky někdy měl finance, Grand Seiko mě osobně láká daleko více než profláklejší švýcarské top značky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník maxigabrielg

To určitě nechce, k utracení takové sumy za GS nevede pozérství a podobně, ale znalost a zkušenost. Pozérstvím a podobně neoznačuji milovníky hodinek v pravém slova smyslu, ale lidi, kterým je jedno co mají, hlavně když se to správně jmenuje. A ti GS obejdou obloukem.

ok, chapem

ale poznam ozaj vela ludi,co o tom sniva a zial si to nemozu financne dovolit.

myslim, ze uz vela ludi vie, ze je to uzasny vyrobok

casy sa menia a aj dnesny tento link je vyborna osveta

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník maxigabrielg

maxigabriel: On te urcite nechtel urazit.

minule som prispel do linku, ze ake Seiko nosite na ruke

ja normalne mam rad aj ich pekne a pritom dostupne modely za 170 euro?

v pohode!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

flying under radar je pre vela ludi benefit - mnohi na to pridu az casom, mnohi to chcu prvoplanovo. Tak isto poznam ludi co si vyslovene nekupia nic neznackove, chcu aby to kricalo. Kazdy sme nejaky.

 

Ja si napr. myslim, ze taketo vlakno je v pripade Grand Seiko takmer nepotrebne, teda pokial je jeho ucelom prilakat novych zaujemcov resp im rozsirit obzory. Prakticky kazdy koho poznam, ze vlastni GS, sa k tomu prehryzol cez nejaky pocet "lacnejsich" Seiko alebo aj inych znaciek, zistil co chce a nechce, a odpoved znela Grand Seiko. Inac povedane, ku GS ho doviedla nejaka (chrono)cesta, a jedno vlakno kde mu vymenujeme preco si ma kupit GS - kde to urobime presne tym stylom akym trendy magaziny serviruju ovciam "tak mile dievcata a chlapci, tuto sezonu fialove tielka a neholit podpazusia!" - tak presne to s tym neurobi vobec nic. Ale snaha sa vzdy ceni :) Proste to je trochu viac ako znacka - produkt - cena - technologia.
 
Samotne Seiko prdi na to, aby robilo GS reklamu. GS to pri tych smiesnych objemoch produkcie pravdepodobne vobec nepotrebuje. Je to kult pre fanusikov znacky, a mam coraz vacsi pocit, ze Seiko vyslovene chce, aby to tak zostalo. Aspon teda po nejaku dobu, a dufam ze dost dlhu :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...