Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 - Nedávno jsem si uvědomil, že jezdím 18 let na motorce a nikdy jsem se nezabýval výbavou pro situace, kdy dojde k havárii, zranění nebo poruše motorky někde v divočině, podotýkám, že největší divočinou bylo pro mne Rumunsko, nicméně i tam může být k pomoci dost daleko a mobilní signál žádný, pár krizovějších situací jsme zažili ale vždycky nás bylo víc a každý přispěl něčím.- Jsem i úchyl na taštičky a současně jsem nedávno objevil výrobky firmy Maxpedition:-). - O víkendu u nás byli známí, jeden z nich voják a už nevím proč, ale vytáhl kompaktní taštičku velikosti malé ledvinky či pouzdra na opasek, jedním hmatem ji rozložil a uvnitř bylo snad vše zdravotnické, co by se v případě zranění hodilo, alespoň v první chvíli (a o to asi jde). - A když jsem si to spojil s tím, že za 3 týdny jedeme 3 motorky Albánii, Makedonii + okolní země, pojal jsem myšlenku vybavit se poprvé v životě dvěma sadami věcí - jednou zdravotní, zaměřenou nejen na můj věrný Brufen, ale vybavenou pro poskytnutí první pomoci při zranění, bolesti, střevních potížích atd. a druhou, kde bude vše pro "přežití" mimo civilizaci po dobu několika dnů. Určitě jsou tady jedinci, kteří to mají zmáklé, poprosil bych tip na výbavu, popis, proč, popř. foto. Díky.
nickolas Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Doporucim skrtidlo tzv. Turniket. Funguje to jednoduse (kdyz si to parkrat vyzkousis) a spolehlive. Na netu urcite najdes. A za druhe, a to nevim jak se presne jmenuje, ale je to takovy obvaz (vyrabel to Hartmann), ktery slouzi jako provizorni sadra/dlaha. Jsou dva typy, ale zjednodusene to funguje tak, ze ho namocis, omotas na postizene misto a obvaz za chvili ztuhne. Dobre na nejake narazene, nalomene, nastipnute prsty, zapesti, kotniky atd.
Liqid Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 základ jako desinfekce, jednorázové rukavice, náplasti, obvazy, nůžky, termo fólii, živočišné uhlí, imodium, sudocrem, pinzetu,šátek a pokud jste laici, tak příručku první pomoci
Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 (upraveno) Díky, s tím sádroobvazem nevím, problém zlomené ruky už jsem řešil. Ono jde v první řadě o fixaci, věcí na dlahu se válí všude dost a obvaz být musí. Možná jsem zapomněl zdůraznit, že každou z obou sad (survival i první pomoc) potřebuji dát do pouzdra velikosti cca 15-20 x 10-15 x 5 cm, povezu to na motorce a nejen to... Upraveno 3. srpna 2015 uživatelem Ivan Lelák
Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Liqid - to všechno mám na seznamu, ale stále si říkám, že je to málo. Nejsem žádný odborník ale úplný laik taky ne, vzhledem k mé letecké minulosti jsem absolvoval nějaké to školení, s nějakým tím úrazem jsem se už taky setkal a podílel se na řešení a moje máma, tchýně i bývalá žena byly zdravotnice. A mám i pár kamarádů - lékařů.
nickolas Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Ten obvaz je spíš na různé naraženiny a tak. Kdy potřebuješ ještě pár dní vydržet, ale třeba tím zápěstím moc nehýbat... Obyč obinadlo to nezpevní tak dobře, tohle bude fakt jako v sádře. Viděl jsem to na kurzu horské služby a měl jsem to i na ruce...celou noc, bylo to fakt jak sádra. Je to obvaz z jakéhosi jakoby plastu, nebo čeho. Ten jeden se musel máčet v horké/vroucí vodě, ten druhý fungoval nějak jinak. Přišlo mi to zajímavé řešení, lepší než shánět větvičky na dlahu Ale sám ho taky ještě nemám
DavidLC Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Liqid - to všechno mám na seznamu, ale stále si říkám, že je to málo. Nejsem žádný odborník ale úplný laik taky ne, vzhledem k mé letecké minulosti jsem absolvoval nějaké to školení, s nějakým tím úrazem jsem se už taky setkal a podílel se na řešení a moje máma, tchýně i bývalá žena byly zdravotnice. A mám i pár kamarádů - lékařů.Vezmi tchýni sebou :-):-):-) sorry....
prischera Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Do první pomoci: kvalitní nůžky, hotovej obvaz, normální obvaz - dvě šířky, pár náplastí, gumový rukavice, třícípej šátek, škrtidlo, obinadlo (doporučuju samodržící) ideálně taky ve dvou šířkách, injekční jehlu, pinzetu, dezinfekci (mám dobrou zkušenost s čistým alkoholem), termofolii. Léky který bereš, brufen, živočišný uhlí, zyrtec nebo jiný antialergikum.U toho survivalu je to těžší: já vozím leathermana wave, termofolii (ano mám dvě), kus špagátu, zubní nit, šití, sirky a zapalovač, malou nouzovou baterku, kus papíru tužku, zavírací špendlíky, kousek vázacího drátu. Ale tady je to hodně závislý na tom co očekáváš za potíže a kde budeš.
Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Do první pomoci: kvalitní nůžky, hotovej obvaz, normální obvaz - dvě šířky, pár náplastí, gumový rukavice, třícípej šátek, škrtidlo, obinadlo (doporučuju samodržící) ideálně taky ve dvou šířkách, injekční jehlu, pinzetu, dezinfekci (mám dobrou zkušenost s čistým alkoholem), termofolii. Léky který bereš, brufen, živočišný uhlí, zyrtec nebo jiný antialergikum.U toho survivalu je to těžší: já vozím leathermana wave, termofolii (ano mám dvě), kus špagátu, zubní nit, šití, sirky a zapalovač, malou nouzovou baterku, kus papíru tužku, zavírací špendlíky, kousek vázacího drátu. Ale tady je to hodně závislý na tom co očekáváš za potíže a kde budeš.To je asi tak nejblíž tomu, co myslím. Jde o situace v horách, třeba několik desítek km od civilizace, spadne se na motorce, něco se může zlomit, člověk semůže seknout, říznout, přijdou jiné zdravotní problémy (horečka, úplavice...). Jde o to podat první pomoc a provést transport aspoň tam, kde bude mobilní signál a kam může dorazit doktor.Survival - situace v podobném prostředí. Základní nářadí na motorku máme, motorku umíme vyprostit či odtáhnout do covilizace, o víc ani nejde. Ale přijde bouře, rozvodní se toky, skupinu to uvězní na pár dnů a je třeba tam vydržet. Jídlo dochází, voda dochází, urve se stan, je třeba si něco zašít, spravit, slepit, omotat... Jak řekl někdo ve filmu Kontakt, "Je spousta věcí, o kterých víme, že mohou nastat, ale je daleko víc takových, o kterých nevíme." A třeba o nich ví někdo z vás, každý máme jinou zkušenost.Pro ilustraci, moje představa o velikosti je asi taková..
tommas4 Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Taková vymakaná kápézetka koukám, co je to zač, měl by jsi link prosím?
sibirnaya Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 rika ti neco funkce hledat obrazek pomoci googlu? http://shop.hqh.cz/pouzdro-maxpedition-fr-1-medical-pouch-2407
tommas4 Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 rika ti neco funkce hledat obrazek pomoci googlu? http://shop.hqh.cz/pouzdro-maxpedition-fr-1-medical-pouch-2407Tak jsem si vyguglil co to je hledat obrázky via gugl a to je dobrý jaxviňa, dík to jsem neznal.Jako z mobilu to je na nic ale na kompu to půjde. Kpz potřebuju jen když trajdám po kopcích a hodně v zimě tak mě tohle téma zajímá.
busdriver Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Jedna věc je takovou výbavu mít a druhá, umět jí použít. Sice lékarničku sebou vozim skoro na každej sport, ale je tam jen pár základních věcí. Už docela dlouho přemejšlim nad tim, jít na nějakej kurz typu "Ditch Medicine", ale v ČR se mi nedaří nic moc najít. Teda našel sem u Aegisu, ale tam se ani neobtěžovali odepsat. Někde, kde budou věrně nasimulovaný podmínky (např. naučit se použít škrtidlo, když kolem stříkaj kýble krve apod.). Kdyby měl někdo tip, budu rád. A konečně si musim koupit něco, jako je CELOX. Když si vzpomenu, jak při docela zanedbatelným pádu na kole tenkrát dopad Cedric Garcia ...
horal Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 (upraveno) Mě fascinuje, že se na fóru o hodinkách někdo ptá na obsah KPZ ... Doporučím v češtině čerpat zde:http://knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=342ahttp://postapo.cz/nutne-k-preziti/zajisteni-bezpeci/kpz-krabicka-posledni-zachrany/edit:http://www.rozpad.cz/forum/viewforum.php?f=13 v amerikánštině pak pod hesly:preppersurvivalráno budeš vědět co sbalit a nebudeš vyhazovat peníze, viz.: http://www.gerbershop.cz/sada-pro-preziti-kpz-gerber-bear-grylls-scout-p116132 Upraveno 3. srpna 2015 uživatelem horal
travex Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Nejdůležitější je umět zastavit krvácení.
grakij Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Ad. ta kapsa od Maxpedition - takový český EDC kit i s výbavou najdeš u Pávka tady http://www.jptt.cz/www-jptt-cz/9-EDC-EVERY-DAY-CARRY/117-EDC-IFAK-opaskova-lekarnicka
Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Horal - proč ne tady? Kolik toho mají s hodinkami společného jiná "volná" vlákna? Čerpám i jinde, ale jsou tady cestovatelé, piloti, motorkáři, střelci, outdooroví nadšenci, každý názor mne zajímá... Díky za odkazy, máš pravdu na set BG jsem koukal, mám sice pár nožů a křesadlo z jeho edice, ale ta sada co uvádíš je nesmysl. Na druhou stranu jsem zjistil, že ani sady, zejména levné, nejsou ideální - obsahují věci, které nepotřebuji nebo mám, jiné chybí, nůžky žvýkají, pinzeta vypíchne oko, ale třísku nevytáhne... Myslím, že ideální je poskládat si sadu podle vlastních potřeb.
horal Odesláno 3. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 (upraveno) Horal - proč ne tady? Kolik toho mají s hodinkami společného jiná "volná" vlákna? Čerpám i jinde, ale jsou tady cestovatelé, piloti, motorkáři, střelci, outdooroví nadšenci, každý názor mne zajímá... Díky za odkazy, máš pravdu na set BG jsem koukal, mám sice pár nožů a křesadlo z jeho edice, ale ta sada co uvádíš je nesmysl. Na druhou stranu jsem zjistil, že ani sady, zejména levné, nejsou ideální - obsahují věci, které nepotřebuji nebo mám, jiné chybí, nůžky žvýkají, pinzeta vypíchne oko, ale třísku nevytáhne... Myslím, že ideální je poskládat si sadu podle vlastních potřeb. Rozumím, jen mi přišlo, že je to tam už z 80% napsaný, lidi choděj tam i sem furt stejný.Detaily si doladíš už pak sám,...léky vlastní potřeby, vitamíny atd.BG není zrovna vhodný etalon...si myslím, ale kolik lidí tolik chutí...Hlavně hlídat expiraci. edit:velmi doporučuji přidat URGOSTRIPS, dřív se to stříhalo z náplasti, moc se o tom nemluví.- mnohokrát vyzkoušeno, za pár korun spousta muziky, různé rozměry..http://naplasti.heureka.cz/urgo-strips-naplast-100-x-6-mm-naplastove-stehy-10-ks/specifikace/#section - další praktická věc je malý pean - klíšťata,střepy, třísky, trny...Sbal to, nos to, co se nevejde to nepotřebuješ. - pak napiš svou verzi - příštím generacím. Upraveno 3. srpna 2015 uživatelem horal
Ivan Lelák Odesláno 3. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2015 Horal - vidíš, náplastové stehy, dobrý tip, co bychom za ně už párkrát dali. Pinzeta, pean, zdravotnické nůžky, s tím počítám, aspoň v malém provedení. Díky. Teď jsem seděl se sousedem, je u zásahových jednotek, jeho žena je zdravotní sestra, zítra budu mluvit s dalším vojákem (psal jsem o něm na začátku), co si zdravotnický set skládal sám, tak nakonec doladíme sadu, která pro nás na motorku bude optimální.Survival set mám zhruba v hlavě, většinu věcí mám, jen jsem je nikdy neměl na jednom místě, některé věci obměním kvůli skladnosti a odolnosti. V zásadě taková KPZ sestavená na míru našim potřebám.Máš pravdu, na tohle téma je spousta odkazů, stovky videí. Problém je, že zdrojů je spousta a někdy se těžko rozklíčuje jejich věrohodnost. Firma chválí své produkty a majitel obvykle také, pokud není vyloženě nespokojen, neznám ale jeho kritéria a náročnost. A další věc je, že se to zčásti může lišit podle činnosti, prostředí atd., pro které jsou určeny. Proto sbírám maximum informací z více zdrojů a věřím si, že je nakonec budu umět přefiltrovat a zvolit pro mne optimální variantu.
Wanderer Odesláno 13. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 13. srpna 2015 Tak jsem včera, inspirován tímto vláknem provedl revizi KPZ a příruční lékárničky. Spíš jsem pár věcí přidal, když se tam vešly (např. žiletky a stahovací elektropásky). A hlavně jsem ji přesunul na stálé místo do auta, se kterým se pohybuju denně. Dřív jsem to vozil spíš na vzdálenější výpravy. KPZ mám v plechové pixličce na starou motolékárničku. Lékárnička je v podobné velikosti, obsah konzultován se zdravotní sestrou (nevynechal jsem např. latexové rukavice). No a celé se to krásně vešlo do taštičky, které rozdávají letecké společnosti při nutnosti vynuceného přespání bez zavazadla. Tam jsem přidal ještě pár užitečných věcí do civilizace jako malé mýdlo a jednorázové kartáčky. A jak koukám na fotky nahoře, tak ještě přidám lžíci a pár drobností z amerického MRE.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se