Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

  • po 3 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Na přítomné "kutily" mám velkou prosbu:

Čím prosím Vás mažete vřeteno hodinářského soustruhu.

Mám Moseley 8mm (podobné jako Boley nebo Lorch této velikosti), vřeteno jsem zalapoval diamantinou na 0,5u, rukou se točí krásně, ale ...

na těch 14 tis bere dobře 200W a topí a chci jít na zhruba dvojnásobek. Olej je syntetika 5W/40 ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

my do toho východoněmeckého občas kápnem východoněmecký č.3, ten na budíky ale zas to tolik nehoníme. Motorové oleje v turbech snáší větší otáčky, v tom bych problém neviděl a hřát se to bude v takových točkách vždycky. Možná pro lepší pocit bych použil nějaký motocyklový pro vysokootáčkové motory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já můj NDR  mazal taky buď NDR 3,  ale poslední dobou se mi osvědčil  Olej na kola SRART , ale je jasné, že soustruh šetřím a netočím ho na maximální otáčky,  ale tak na poloviční kdoví jestli, .když potřebuji vyžší, tak přehodím řemen,

ale to se stává tak jednou za 5 let :wine:.

Jinak hodinářské oleje a na kola jsou určeny na nízké obrátky,  tak na těch 14 tisíc to určitě nebude to pravé :eek: .

A proč prosím Tě potřebuješ takové otáčky, to chceš něco frézovat nebo co,?  Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To by bylo docela škoda, takhle zatěžovat soustruh. Na leštění je lepší vzít motor, přišroudovat nebo nepřišroubovat na stůl

udělat držák na kotouč a může leštit jak potřebuje ,nebo kotouček upnout do mikrobrusky.

 

Jinak staří hodináři neměli motory a u soustruhu, točily klikou, takže na soustružení takové otáčky nejsou potřeba. Taky jsem měl takový soustruh doma ale pak jsem ho vyměnil za lepší.

 

 Bohouši na to kolo jsem nezapoměl, ale zatím jsem žádný  židovský nevyráběl, tak zatím nemám ani to kolo. Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spíš si myslím,že při leštění na motoru sólo je problém upnutí čepu /třeba na kapesky/,proto to univerzální upnutí Jirko.K tomu soustruhu má Richard /Rs/ kleštiny. S tím kolečkem si nelámej hlavu,jak se něco objeví dej vědět. 

Upraveno uživatelem bohus76
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dělám balancku do 0s (cca 29mm) strojku ... jsem takový ten domácí kutil, vzal jsem řezné podmínky tvrdokovu, průměr a no vyšlo hauznumero.

 

ano, prakticky vzato má smysl točit tolik, aby to celé nekmitalo, jinak jde povrch opět do háje - momentálně něco mezi 7-10tis, musím dovážit řemenici vřetene. Ale protože mně to neživí, tak prostě chci zkusit kolik je "možných". Když vezmu "velkou" motorařinu, tak do 15 tis by neměl být problém, při vhodné vůli i výše a dostanu se na tzv. hydrodynamické mazání, kdy vrstva oleje je únosnější než kovové ložisko a vyvážený rotor nekmitá třením, kdežto valivá ložizska vřdy hází tisíciny od přirození ... i ty za desítky tisíc kus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jinak řečeno - když se podaří najít otáčky + olej + vůle, tak opotřebení soustruhu při 30tis bude paradoxně mnohem menší, než při jednotkách tisíců. Protože při tak vysokých otáčkách bude třít vždy jenom olej o kov, nikdy kov-kov jako při nižších (když zabereš ap.)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Balančka nevím co je . je to setrvačka ?  Tak ať Ti to  chodí jak má. Praktická  hodinařina a opravy starožitných věcí , čímž se prakticky převážně zabívám já, mimo jednotného času  pragotron a elektro čas a Quartz  je trochu jinde. Tyhle otáčky nedosahuje ani moje stará  motorka z roku 1947  :mobile:  Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...