Přejít na obsah

Skeleton b/o Seagull UNITAS 6497


Doporučené příspěvky

Záhy poté, co jsem si pořídil Oris BC4 Flight Timer, mi došlo, že přestože jejich nošení k obleku vyhovuje mé představě o tom, co chci svým outfitem sdělovat, není příliš praktické. To zejména z toho důvodu, že onen zajímavý "nádor" na druhé hodině, který slouží k nastavení vnitřní otočné lunety, dost zásadně koliduje s manžetami košile. Také způsobuje při zachycení o oděv pravidelné otáčení hodinek po zápěstí, což vysloveně nesnáším... No, a také pod dojmem zdejších textů o vhodnosti toho kterého designu hodinek k obleku jsem došel k názoru, že potřebuju oblekovky (to je ostatně jasné, my přece nemáme hodinek nikdy dost, že :) - už když jsem kupoval Orisky, bylo mi jasné, že nebudou poslední).

 

Jenže ty správné oblekovky se mi jaksi nedařilo vybrat a zmítal jsem se doslova od extrému k extrému: Byli jsme se se ženou podívat v Glashütte na Belisary od Unionu, na Nomosy, a Mühle Germanika II. Mladá mi pak v tamním překrásném hodinkovém muzeu (které výrazně doporučujeme všem k návštěvě) neomylně vybrala to nejdražší, co tam měli vystavené: Glashütte Original PanoMatic v nějaké solitérní verzi. Ty se mi velmi líbily a rád bych je k obleku nosil, ale jakožto vyšokoškolský pedagog bych je musel ukrást, protože vydělat na ně opravdu nezvládám... Také jsem uvažoval o Montblanc Timewalker a ML Pontos, Ballech Trainmaster a Hamiltonech Jazzmaster... a pak jsem udělal úkrok stranou a řekl jsem si, že prostě potřebuju skeleton, protože je krásný, je technicky dokonalý a je na tu technickou dokonalost vidět. No a těžko si lze představit krásnější skeleton než z UNITASu 6497/98 (konec konců Molnár s Fábrym si to myslí také a jejich skeletony jsou tak nádherné). Tak jsem začal zkoumat, co by bylo k mání a za kolik. Skoro došlo na Epos (byť v modelu Sophistiquée je skeletovaná ETA 2824), jenže tam se mi nelíbil ciferník, jehož hodinové indexy dle mého názoru opticky "překáží" strojku.

 

Plácal jsem se v tom možná půl roku a nakonec jsem dost radikálně změnil uvažování: Na webu jsem našel chlapíka s vynikajícími referencemi, který staví hodinky z komponentů (různého původu :cool02:), oprášil jsem svou léta nepoužívanou francouzštinu, napsal mu a po nějakém domlouvání si nechal od něj postavit toto (co vidíte na fotkách). Domluvili jsme se na konkrétních úpravách, tak aby se mi hodinky líbily a vyhovovaly mým představám.

 

Strojek je od Seagullu (což pravda není zrovna vysoká hodinařina, ale je to AAA grade s rhodiovaným povrchem a vypadá skvěle, navíc i funguje - vizte níže) UNITAS 6497. Pouzdro z oceli 316L zaručuje "oblekovou vodotěsnost" 30 m. Horní sklíčko je safír s vnitřním antireflexem, dolní minerál. Řemen italská kůže z kravíka se vzorem kokodryla + ocelový motýlek.

 

Stéphane čínský stroj vyladil tak, že zatím dělá (věřte tomu nebo ne) 0 s/24 hod, ovšem udržuju ho pořád víceméně plně natažený. Uvidíme, kolik dá za týden. V původním návrhu od Stéphana nebyl vůbec ciferník, jen holý skeletovaný stroj. Z toho jsem měl trochu strach, abych poznal, kolik je vlastně hodin. Takže jsme po několika iteracích vymysleli ciferník, který vidíte na fotkách: Ocelové mezikruží s dírami - velkými pro hodinové a menšími pro minutové indexy, což i krásně opticky "respektuje" duch skeletonu.

post-1353-0-05744600-1445176852_thumb.jpg

post-1353-0-12323700-1445176856_thumb.jpg

post-1353-0-21241700-1445176861_thumb.jpg

post-1353-0-10062900-1445176867_thumb.jpg

post-1353-0-92541100-1445176872_thumb.jpg

post-1353-0-40524400-1445176879_thumb.jpg

post-1353-0-53976600-1445176885_thumb.jpg

post-1353-0-38205600-1445176893_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Kex
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to sympaticka hodinka. Sklo je safir?

V akej cenovej relacii sa pohybujeme?

Horni safir, dolni mineral. Pekne, pekne to mas, malem bych to opomenul. Upraveno uživatelem tano
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Vít: Modřené ručky byly default option, ale byl to na můj vkus moc retro tvar - minutová Breguet a hodinová k tomu Poire Corps renflé. Nelíbily se mi, tak jsme zase iterovali a došli k variantě listových v barvě kovu, což imho nejlépe sedí ke vzhledu strojku. Ale samozřejmě podle vkusu každého soudruha :)

 

@nividic: Že mám rád hezké věci a defekuji na konvence :-D

 

@mikymik: O tvrdost safíru obavy nemám, vypadá velmi safírovatě a prý fakt není z Číny :) Ale vodotěsnost zkoušet nebudu... Je to pochopitelně taková poločína, ale co už za ty prachy...

 

@tomas1346: Průměr pouzdra 44 mm, lug to lug rovných 50. Strojek je - jak jsem psal - vyrobený Seagullem, ale jde o AAA grade, tedy teoreticky to nejlepší, co fabrika umí a pustí běžně do světa. Zkoumal jsem ho poměrně důkladně optikou a je opravdu udělaný překvapivě dobře. Sám jsem tolik nečekal (a to jsem samozřejmě věděl, do čeho jdu). Místy je při velmi detailním zasvěceném pohledu (podpořeném aspoň lupou) vidět, že je dílek odlitý tam, kde by ho Švýcar měl vyfrézovaný, ale v tomto případě to opravdu nepovažuju za podstatné. Nemám je na machrování, ale pro radost :)

 

Stéphane nemá vlastní web jako takový, vše má na ebayi, zde: http://stores.ebay.com/TacTic-TicTac-montres

Upraveno uživatelem Kex
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Update po několika letech bezproblémového provozu čínského Unitasu...

Trochu mě nebavilo, jak je ciferník celý jen v barvě kovu (vrtané mezikruží s dírami různé velikosti jako minutové a 5-minutové indexy) a hlavně pravdu měl @Arthur N.-- ty ocelové ručky se opravdu na pozadí skeletonovaného strojku ztrácely. Takže jsem se na to duševně připravil, nakoupil drahé kamení (!) u milého pána v Turnově a modřené ručky na webu a pustil se do moddingu. Výsledek je na fotce: 5-minutové indexy, tj. ty větší díry, jsou osazeny modrými safíry, dvanáctka je zelený smaragd (to bohužel na fotce není poznat). A ještě dostaly nakonec ze Strapshopu modrého žraloka od Riosu...

CB4KE - 09 - small.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík :) No úplně denně je nenosím, ale zastávají mi tady roli oblekovek, takže když se vyšňořím (a je to trochu do modré), tak si je beru. A pak čas od času jen tak vyvenčit, na den do práce. Takže na ruku se dostanou... Snažím se to pravidelně střídat, aby se žádné necítily zavržené. Ale pravda je, že je to poslední dobou poněkud nesnadné. Podcenil jsem v tomto ohledu kvality v podstatě dokonalých univerzálek Ball Engineer III Ohio: Ostatní kukačky to teď mají těžší, protože ty Bally není moc důvod odkládat 😃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...