Přejít na obsah

Jaké zvolit hodinářské optické pomůcky ?


Steve II

Doporučené příspěvky

Zdravím profíky i pokročilé v hodinářském oboru. Prosím poraďte mi jaké optické pomůcky jsou nejlepší pro práci a drobné opravy hodinek v domácím prostředí ?

 

Na Aukru (nechci dělat reklamu), ale i jinde se vyskytují tyto binokulární brýle za směšnou lidovou cenu se slibovaným 20x násobným zvětšením a s postarnním LED diodami a přisvícení tvářící se jako profesionální hodinářské brýle. Už jsem je chtěl koupit, ale nějaký 6-tý smysl mi říká, zadrž ! to není ono.... 

 

- Na brýlích za prvé není korekce pro každé oko zvlášť a já mám na jednoum oku 0,5 dioptrie a na druhém oko cca 1,5 dioptrie a něco mi říká, že těmito brýlemi bych si akorát zkazil zrak.

 

- 20x násobné slibované zvětšení je poměrně značné, nikde se ale nepíše, jaká je pracovní minimální pozorovací vzdálenost ? Dle selského rozumu a trocha základů optiky ještě ze školy, čím větší přiblížení, tím blíž musíme být k pozorovanému předmětu, tím logicky méně pohodlná práce na hodinkách pokud bychom s 20x násobným přiblížením museli být u hodinek skrčeny na 3 až 5 cm, tak si nedovedu představit, jak bych dlouho takové nepohodlí při práci s hodinkami vůbec vydržel. Prodejci na Aukru vám k brýlím, zřejmě z Číny, nic bližšího neřeknou. 

 

- Když se podívám na youtube na profesionálního hodináře, jak opravuje hodinky, nikdy nemá binokulární brýle na obě oči, ale vždycky má jen lupu jen do jednoho oka ! Kardinální otázka je - jaké zvětšení při práci s hodinkami je nejvhodnější ? Jaké lupy (optiku) zvolit ? Nejsem profesionální hodinář, ale jen amatér. Chtěl bych kvalitní, ale cenově dostupné optické pomůcky a aby se s ní dobře pracovalo. Co doporučujete vy ? (hlavně ten násobek přiblížení) ?

 

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsou ty zmíněné binokulární brýle 20x za "hubičku" (kolem 100,- Kč)

post-40680-0-99220200-1445567378_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem si ty čínský "brejle" koupil přímo v Číně a jsem s tím celkem spokojenej. Určitě nejsou binokulární, tedy určené  k používání dohromady (při pracovní vzdálenosti tohoto zvětšení by to ani nešlo), jsou to prostě dvě lupy. Tu kterou nepoužíváš odklopíš navrch aby nezavazelo a hotovo. Takže se nemusíš bát, že by ti vadilo, že máš každý oko jiný - prostě budeš každým koukat z trochu jiné vzdálenosti. Já mám teda jen s jednou lupou, čehož posléze lituju, páč nemůžu střídat voči, což mě při vybírání nenapadlo. Jinak je to jak píšeš - nosem prakticky reješ v tom, na co koukáš. Přisvícení je docela dobré.

Klasická hodinářská lupa z meopty(?) je samozřejmě lepší, ale holt ji musím držet ksichtem na oku, což je delší dobu opruz.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle lupobrejle jsou docela dobrý. Já mám teda verzi jen s jedním okulárem.

Výhody: symbolická cena, osvětlení, nepadá to z oka, dvojí volitelné zvětšení (normálně 20x pro detailní pozorování, po snadném odšroubování vnější čočky pak zbruba 10x pro hodinářskou práci).

Nevýhody: malé zorné pole a nepříliš kvalitní čočky.

Shrnutí: Za ty peníze dobrý obchod a s klidem to doporučím. Pro častější a vážnější práci je ale nutné pořídit kvalitnější vybavení.

 

Klotzman: zkus odšroubovat vnější čočku, budeš příjemně překvapený.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle lupobrejle jsou docela dobrý. Já mám teda verzi jen s jedním okulárem.

Výhody: symbolická cena, osvětlení, nepadá to z oka, dvojí volitelné zvětšení (normálně 20x pro detailní pozorování, po snadném odšroubování vnější čočky pak zbruba 10x pro hodinářskou práci).

Nevýhody: malé zorné pole a nepříliš kvalitní čočky.

Shrnutí: Za ty peníze dobrý obchod a s klidem to doporučím. Pro častější a vážnější práci je ale nutné pořídit kvalitnější vybavení.

 

Klotzman: zkus odšroubovat vnější čočku, budeš příjemně překvapený.

To jsem udělal okamžitě, za mě je to 20 násobné zvětšení nepotřebné. Mám je už dva roky a za ty peníze - asi 90 korun i s cestou z Číny - no problem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud nebude vadit, přihodím něco z mé praxe a práce, kterou již léta dělám:-)


Dovolím si náš trhu (cz/sk) rozdělit na tři varianty hodinářských lup.


1.varianta jsou levné celoplastové lupy z Číny. Výhodou je bezesporu cena (do 120,-Kč). Lupy jsou s tou nejhorší kvalitou čočky a těla lupy. Nicméně pro občasné použití a pro nenáročné uživatele plně vyhovují. V tomto případě bych díky této optice nehledal zvětšení větší než je 10x kde pak dochází k velké deformaci obrazu.

 

2. varianta jsou lupy, které jsou osazeny základním sklem v plastovém těle lupy. Především se jedná o českou výrobu. Cena je rozumná (okolo 300,-Kč). Tady už je optika mnohem lepší než u první skupiny. Deformace obrazu přichází až u kombinace čoček při velkém zvětšení. Dělají se lupy se zvětšením až 21x. Nicméně to pro práci není použitelné.


3.varianta jsou již profesionální lupy. Například japonská společnost PEAK vyrábí lupy se skleněnou čočkou, kovovým tělem lupy. Čočky jsou většinou opatřené povrchovou úpravou. Největší problém je však cena (nad 1.000,-Kč). Tyto lupy jsou dobré pro lidi, kteří s lupou pracují několik hodin za den a chtějí trochu šetřit své oči. Nicméně v několikahodinovém používání takové lupy nejsou nejlepší variantou.

 

Pokud si vyřešíte otázku investice a kvality, začnete řešit problém s uchycením lupy.
Nejčastěji se lupy drží zamžournutím oka. Po letech jste schopni lupu držet dlouhou dobu, ale pokud jste začátečník, padá vám prakticky po pár vteřinách. Výrobci tedy přicházejí s řešením, gumové čelenky, gumičky a nebo dokonce drátku. Vše je o zvyku.


Co se týká zvětšení. Jsme složitý národ, který od revoluce zjistil, že čím víc čárek, tím víc adidas a tak se snažíme tuto zkušenost převádět do všech oborů. Přicházíme tedy s myšlenkou, že čím větší zvětšení, tím je to lepší. Bohužel u optiky to není až tak pravda. Zákon fyziky platí všude a pro všechny výrobce. Když si koupíte lupu s 20x zvětšením, záhy zjistíte, je nepoužitelná. Pracovní vzdálenost není ani jeden centimetr a navíc nemáte prakticky žádnou hloubku ostrosti. Pokud chcete pracovat, nebo musíte, pod větším zvětšením, použijete stereolupu, mikroskop a nebo USB mikroskop, který zajistí dostatečné zvětšení a hlavně velkou pracovní vzdálenost. Nebudete se jen špatně koukat, ale i pracovat. Pro hodinářské práce stejně používáte lupy se zvětšením od 3x-12x. Nicméně na každou práci si vyberete jiné zvětšení a každý to má jinak.


Pokud zjistíte, že to není dobrá cesta, najdete na internetu i náhlavní lupy. Srdce zaplesá, nemám problém s držením. Zklamání přichází s poznáním, že zvětšení je opravdu malé. Většinou do 4x. to je málo. Pak následuje další problém, který si málokdo připouští. Tyto lupy jsou vyráběné v Číně a optila binokuláru je navržena pro rozchod očí lidiček z Asie. Evropský rozchod očí je však větší. Co to znamená v praxi? Nic jiného, než že vaše oči jsou nuceny šilhat a za chvilku Vás bolí oči.


No nic, našlo se řešení. Hodinářská lupa v brýlové obroučce, parádní věc. Nicméně tuhle variantu mohou používat převážně lidí co nenosí dioptrické brýle. Také musíte zapřemýšlet nad tím, že samotná lupa v obroučkách je dál od oka a tak není optická cesta ideální.
V podstatě není ideální řešení, když nebudu mluvit o zařízeních okolo 80.000,-Kč.


Každý si tedy musí najít kompromis, který mu bude vyhovovat. Šťastní lidé, kteří si toto neuvědomují a nemají možnost vyzkoušet všechny varianty.

Koukněte na stránky www.mikroshop.cz je tam velký výběr optiky. (tak snad hned nedostanu banana)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem si udělal dva malé Galileovy dalekohledy zaostřené na blízko a zasadil je do brýlových obrouček. Sezazené aby viděly stereo, pozorovací vzdálenost je 12cm, zvětšení 5x. Klasická nevýhoda, malé zorné pole, zde kruh 15mm. Ale kouká se s tím na detaily na půlcentimetrových věcičkách, takže pohoda :-)

 

post-1474-0-61288300-1447023752_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Miloši, lékaři převážně používají to co jsi vytvořil ty. Pravda za jiné peníze:-)
Každopádně super práce.

 

Brýlová binokulární lupa se dvěma duralovými tubusy, ve kterých jsou soustavy skleněných čoček o max. průměrech 24 mm, s možností nastavení zvětšení 2,5 x - 3,0 x, nastavení zorného pole 38 - 78 mm, nastavení ohniskové vzdálenosti 340 mm - 530 mm a nastavení pupilární vzdálenosti individuálně pro každé oko 47 mm - 74 mm...
Výhodou je, že se tyto obroučky ještě osadí sklem, podle potřeby lékaře. Má to však své limity a převážně se používají stereolupy a nebo mikroskopy.
d-280_titul_big.jpg

d-280_2.jpg

Upraveno uživatelem lupožrout
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...