Přejít na obsah

Chronor

Doporučené příspěvky

Čistíte v Chronoru i hodinky? Koukám jako blázen, ten čistící efekt je jak z reklamy - sice to tam chce nechat ponořený aspoň tak den dle mých zkušeností, ale stejně je to parádní prostředek. Jak to děláte vy? A v čem to oplachujete? A vůbec pište libovolné postřehy k čištění vůbec...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 42
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V technickym benzénu nebo tom čistym z lékárny? A jesti v technickym, tak jak sundáváš ten povlak po zaschnutí? A nejde na opláchnutí použít aceton? Mám s nim docela dobrý zkušenosti, i když je trochu silnější...a Chronor ředíš destilkou, jak to tam píšou? nebo se nic nestane, když to zředíš normální - předokládám, že ne...

Díky

Upraveno uživatelem vana
Odkaz ke komentáři

Techický benzím jsme používali na škole a mapy na strojích se čistili jemným kartáčem. Po nástupu do praxe, používam jedině lékárenský. Acetonu bych se trochu bál, už se to tu jednou probíralo. Chronor můžeš ředit normální vodou, pro klid duše a nějaký kompromis doporučuji převařenou. Uvidíš časem, jak se bude měnit barva z lehce nahnědlé do barvy "ebenového dřeva", kdy je roztok vyčerpán, a ještě pozor, do Chronoru nedávej vlásky z budíků a moc dlouho nemáchej vlásky ze starých kapesních hodinek.

Odkaz ke komentáři

Díky moc za odpovědi. Ale proč se bát acetonu? Je tak silnej? Jinak ten Chronor už mi jak říkáš docela zhnědnul, ale zdá se že funguje pořád. A co udělá s vláskem? Já myslel, že je to taky mosaz...každopádně to asi potvrzuje to, že když sem složil komplet rozebranej budík, kterej v chronoru plaval asi tak den, tak se pozdil 17 s za minutu, což mě mírně znepokojilo - musel sem ušmiknout sem asi třičtvrtě závitu. Tak ho ten chronor asi přecejen trošku narušil....

Odkaz ke komentáři

Aceton, na "čistý" kov a kemeny, nemůže vadit. Na kompletky, kotvy, plastové díly a cokoli tmeleného - lepeného , raději ne. Vlásek u budíků a větších hodin, bývá vyroben ze slitin s příměsí Beryliového bronzu, na kteý Chronor působí jako změkčovadlo s důsledkem ztráty elasticity, pokud nemam 100% jistotu, raději vlásek sundat. Taky pozor na plastové součástky, nikdo neví, co snimi čpavek obsažený v Chronoru udělá . Jinak součástky stačí namočit tak na 15-30minut.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Jakou doporučujete maximální dobu pro luhování součástek v Chronoru? Je nějaká časová hranice, po které co se do té doby nerozpustilo, se už prostě nerozpustí? Já to totiž luhuju většinou celý den, protože mi terpv po takové době přijdou součástky řádně se lesknoucí. Není to nějak na škodu? Nepoškodí to nějak ty součástky? Že to mění strukturu některých vlásků už sem si ověřil v praxi, takže jestli se tím dlouhým luhováním nemůže něco pokazit...A ještě něco: neudělá Chronor něco hnacím perům?

Odkaz ke komentáři

Vlasky, pera, kotvy, setrvacky, plastove a lepene dily do Chronoru nedavam, na to mam jine prostredky. Neverim tomu - po urcite dobe je Chronor dosti agresivni - nechavam v nem soucatky max. pul hodiny. Redim ho s destilkou 1:8. Loziska pak jeste projedu ultrazvukem a nakonec vse oplachnu benzinem.

Odkaz ke komentáři

Jo to už sem poznal že Chronor rozpouští šelak, takže setrvačky a kotvy v žádnym případě. A jaký jiný prostředky na to máš? Já tyhle šelakovaný věci nechávám plavat jen v benzínu. Je na to něco lepšího, co rozpouští všechno kromě šelaku? Jinak kolik stojí taková průměrná ultrazvuková čistička a jaké roztoky se do ní používají? Předem dík za odpovědi.

Odkaz ke komentáři

Jo to už sem poznal že Chronor rozpouští šelak, takže setrvačky a kotvy v žádnym případě. A jaký jiný prostředky na to máš? Já tyhle šelakovaný věci nechávám plavat jen v benzínu. Je na to něco lepšího, co rozpouští všechno kromě šelaku? Jinak kolik stojí taková průměrná ultrazvuková čistička a jaké roztoky se do ní používají? Předem dík za odpovědi.

Něco levného jsem viděl na http://www.conrad.cz/ultrazvukova-cisticka+dp106549/ , mají spoustu typů, nevím jak moc je funkční, ale můžu nabídnout, že kdykoliv budeš potřebovat tak ti to v čističce "ozvučím". Ke mě do práce to nemáš daleko, takže by to mohlo pomoct, ne?

Odkaz ke komentáři

Já mám malou ultrazvukovou vanu na 0,6 litru asi za 1200Kč s výkonem 55W. Na čištění dílů hodinek úplně stačí. Prodávají se speciální roztoky, ale já používám obyčejnou vodu se saponátem na nádobí, pro silně zašpiněné věci (ne na hodinky) prášek na praní. Vodu je vhodné před použitím odplynovat - buď převařením nebo delším chodem ultrazvuku. Taky se to dá udělat tak, že do vaničky se dá voda, do vody malá kádinka s benzinem a čištěnými součástkami. Nedávej větší množství benzinu přímo do vaničky!! Působením ultrazvuku se benzin ďábelsky rychle odpařuje a tvoří se vzduchem výbušnou směs. Pravděpodobně by se dal do ultrazvuku použít i roztok Chronoru. Doporučil bych ti to vyzkoušet, ultrazvuk čistí "jinak" než mechanické nebo chemické metody. Někdy jsou výsledky výborné, někdy se zdá, že to vůbec neúčinkovalo.

Odkaz ke komentáři

Delam to podobne jak Dubraro, obycejnou vodu do cisticky davam horkou primo z kohoutku a nechavam vice pruchodu - perfektne to odmastuje a odstranuje napr. zbytky z lozisek po vytazeni z Chronoru. Po prvnim pruchodu je nutno zbavit se bublinek - dily na chvili vytahnu na vzduch a je to. Nebo nekolik pruchodu naprazdno. Pak benzin a nakonec to jen prejedu Rodicem a je to ok. Brslen v podstate pouzivam jen na cisteni mazacku nebo na hodne hrube necistoty, kartacky vubec nepotrebuji, na to mam ultrazvuk a Rodico. Chronor jsem se zatim pouzit v cisticce neodvazil, je pry docela horlavy.

Kdyz jsem daval do cisticky vodu studenou, tak se v podstate prvnich nekolik pruchodu skoro nic nedelo. Ted jsem koupil z Parexa pripravek primo urceny do cisticek, ale zatim nebyl duvod a chut ho zkouset. Hodne lidi si micha smes do ultrazvuku sami, pomer s destilkou byva podobny jak u Chronoru, tento pak nepouzivaji vubec.

Do ultrazvuku rozhodne nedavam zadna pera, kola, kotvy ci setrvacky.

Kdo jeste pouzivate ultrazvuk prosim poradte jak na to, nemam ho moc dlouho a tak jsem stale ve fazi experimentu.

Upraveno uživatelem alt
Odkaz ke komentáři

Provedl jsem pokus s Chronorem v ultrazvukové vaně. Výsledek byl nadmíru dobrý. Vše bylo perfektně vyčištěno od mastnoty, prachu i organických nečistot. Zašlé předměty (pouzdra, ručky, šperky) se opět leskly. Použil jsem doporučené ředění 1+8 a teplotu asi 40 stupňů. Doba čištění byla asi 1/2 až 1 hodina, ale ultrazvuk byl v chodu jen asi polovinu této doby.

Odkaz ke komentáři

Provedl jsem pokus s Chronorem v ultrazvukové vaně. Výsledek byl nadmíru dobrý. Vše bylo perfektně vyčištěno od mastnoty, prachu i organických nečistot. Zašlé předměty (pouzdra, ručky, šperky) se opět leskly. Použil jsem doporučené ředění 1+8 a teplotu asi 40 stupňů. Doba čištění byla asi 1/2 až 1 hodina, ale ultrazvuk byl v chodu jen asi polovinu této doby.

Už se taky po nějaký vaně shánim. Ne teda, že bych sháněl sebe jako "vanu", ale ultrazvukovou. Jinak ještě jak psal alt o tom, že nepoužívá kartáček, tak já už vlastně jen na jeden úkon - na finální čištění kompletního pérovníku, protože když do něj ručně namotávám to namazaný pero, tak ty zoubky prostě těma namazanejma prstama namažu taky, což je prostě chyba...používám výhradně nejjemnější Curaprox, je to špice na zuby v hubě i v hodinkách :) Jinak se mi výborně osvědčilo ten kartáček trochu postříkat acetonem, vůbec to potom nedělá šmouhy, protože se strašně rychle vypařuje, takže ty štětinky kartáčku úplně vysuší a pak vlastně fungujou jako hadr. Tož to je můj fígl. Vy co nemáte navíječku per a taky motáte ručně, jak ty pérovníky čistíte? Nebo je vůbec nečistíte?

Odkaz ke komentáři

Už se taky po nějaký vaně shánim. Ne teda, že bych sháněl sebe jako "vanu", ale ultrazvukovou. Jinak ještě jak psal alt o tom, že nepoužívá kartáček, tak já už vlastně jen na jeden úkon - na finální čištění kompletního pérovníku, protože když do něj ručně namotávám to namazaný pero, tak ty zoubky prostě těma namazanejma prstama namažu taky, což je prostě chyba...používám výhradně nejjemnější Curaprox, je to špice na zuby v hubě i v hodinkách :) Jinak se mi výborně osvědčilo ten kartáček trochu postříkat acetonem, vůbec to potom nedělá šmouhy, protože se strašně rychle vypařuje, takže ty štětinky kartáčku úplně vysuší a pak vlastně fungujou jako hadr. Tož to je můj fígl. Vy co nemáte navíječku per a taky motáte ručně, jak ty pérovníky čistíte? Nebo je vůbec nečistíte?

Já jsem se zatím nesetkal s tak špinavým pérovníkem, abych musel vyjmout pero a riskovat, že mi praskne při jeho navíjení zpět. Kromě toho pero se má mazat speciálním mazivem, které nemám.

Odkaz ke komentáři

Moudrá kniha od p. Bureše praví, že pero má největší účinnost při namazání grafitovym tukem. Pero se pak rozvíjí rovnoměrně, ne v rázech, narozdíl od některých olejů. Jinak mazání pera je dost důležitý, když se mi i jen trochu nelíbí vlastnosti maziva, tak jde ven, takže většinou pero vyndavám.

Odkaz ke komentáři

Pero opravdu jen tak snadno nepraskne, navic to neni jen o spine v perovniku, ale i o vlastnim namazani pera. Ja mazu uplne kazde, zatim jsem se nikdy nesetkal s takovym, abych ho nechal bez vycitek byt v puvodnim stavu. Vetsinou jsou suche, perovnik spinavy od zaschleho oleje.

Je uplne zbytecne bat se teto prace, ovsem neodpustim si rypnuti do Vany s tim, ze se na pero nema vubec sahat rukama - viz napr. jim naskenovana citovana literatura. Pot pusobi dost destruktivne. Saham na to pouze pinzetou nebo pres papir.

Navijecky per jsem si koupil v USA a mam pokoj, doporucuji i ostatnim porizeni teto pomucky.

Odkaz ke komentáři

Rýpnutí přijímám a samozřejmě vím, že se to nemá, ale na druhou stranu myslim, že když si ten grafitovej tuk dobře namažu na prsty, tak by ten pot skrz ten tuk vůbec neměl projít, navíc mám dost suchou kůži. Kolik stojí taková navíječka? Docela o ní uvažuju, protože teď se chystám splnit slib jednomu hodináři, co mi něco odkázal, že to dám dohromady: asi 15 hodinek už sem zdárně opravil a seřídil, na generálku čeká asi 40 a v šuplíku mám u dalších 40 popsaný co jim chybí a budu s tim objíždět hodináře....takže práce až nad hlavu.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...