Přejít na obsah

Jak najít ty správné (první) hodinky?


Doporučené příspěvky

Za tu dobu, co jsem zde na Chronomagu, se dost často opakují dotazy, týkající se výběru úplně prvních hodinek nebo třeba mechanických prvotin. Dovoluji si uvést článek, který může posloužit k vytvoření si alespoň základního názoru na to, jaký druh nebo cenová kategorie hodinek mohou být správné.

 

Existuje první jednoduchá možnost. Můžete jít do hodinářství, nechat si poradit od prodejce, i když často je díky žalostným znalostem lepší anglický název pozice "sales assistant", rozhodnout se mezi dostupnou nabídkou a zaplatit. Koupili jste si hodinky, ale jsou to ty správné? Proto existuje druhá možnost. Zabere mnohem více času, dost možná Vás bude stát o dost více peněz, ale s největší pravděpodobností se dozvíte značné množství nových informací a na konci si pořídíte hodinky, které Vám zůstanou na dlouhou dobu.

 

Ještě než se budeme bavit o samotných hodinkách, jsou zde tři pravidla, která se týkají Vás jako kupujících.

 

1) Vzdělávejte se

Čtení je základ, až potom se ptejte. Díky internetu máte k dispozici nepřeberné množství informací. I na Chronomagu se za léta provozu nahromadilo ohromné množství cenných příspěvků v českém jazyce. Jako další zdroj třeba již konkrétních informací mohou posloužit zahraniční fóra Watchuseek, TZ-UK, Timezone, UhrForum nebo weby Hodinkee a aBlogtoWatch. Přečtěte si informace o své oblíbené značce, o její historii, a pokud máte možnost, navštivte také hodinářské výstavy, workshopy a další akce, které se konají i v České republice. Pokud se jedná o Váš první nákup, a tyto řádky čtete se zájmem, je pravděpodobné, že v případě úspěšného rozhodnutí a radosti z hodinek, se Váš zájem o svět hodinařiny prohloubí a budou následovat další nákupy.

 

2) Rozhodujte se moudře

Mějte na paměti, že se jedná o Vaše první perfektní hodinky, které byste měli mít na dlouhou dobu, v ideálním případě navždy a měly by tak plnit Vaše sny a dělat Vám radost i za několik let. Pravděpodobně to znamená, že po načerpání dostatku informací utratíte více peněz, než jste původně plánovali, ale určitě nechcete mít později výčitky typu "Kéž bych měl". Nemyslete si nyní, že se jedná o úvahy pouze u hodinek za desítky nebo stovky tisíc korun. Po čase může člověk litovat i toho, že si koupil Casio G-Shock bez výškoměru, když ty s výškoměrem byly jen o tisícovku dražší.

 

3) Kupujte to, co se líbí Vám

 

Nepodlehněte názoru ostatních, co si máte koupit. Rady stávajících nebo bývalých majitelů konkrétních hodinek, které se Vám líbí, jsou cenné. Pak ale existují rady (a těch je drtivá většina), kde se dozvíte subjektivní názory většinou na design hodinek, které by pro Vás neměly být rozhodující, jelikož ti, kteří budou hodinky nosit denně na ruce, jste vy. V následujících bodech naleznete ty nejdůležitější aspekty hodinek proto, abyste si udělali alespoň prvotní představu o tom, jaké hodinky pro Vás mohou být ty správné.

 

- Zevnějšek

 

Hodinky jsou nedílnou součástí image člověka a měli byste se s nimi cítit pohodlně, když to přeženu, napíši v harmonii. Jestliže jste introvert, který řídí VW Passat a miluje cyklistiku se svojí rodinou, pak pro Vás zřejmě Breitling Super Avenger posázené diamanty nebudou to pravé. Je dobré vědět o tom, že existují různé druhy hodinek. Společenské (Tissot Le Locle, Audemars Piguet Royal Oak), sportovní (Certina DS Action, Rolex Submariner), pilotní (Steinhart Nav B-Uhr, IWC Big Pilot) nebo vojenské (Traser P 6600, Marathon GSAR). Pokud máte základní názor na to, který druh hodinek by Vám mohl sloužit nejlépe, je dobré mít představu o jednotlivých stylech. Existují mnoho materiálů pouzder (plast, ocel, titan, zlato, platina, bronz, keramika, karbon atd.). V dnešní době není problém koupit bronzové pilotky nebo platinové sportovní hodinky. Nejklasičtějším tvarem je pouzdro kulaté, ale existují také čtvercové, obdélníkové nebo osmihranné tvary. Je důležité si ujasnit, jaký druh a styl hodinek se bude hodit k Vašemu životu.

 

- Cena

 

Zřejmě nejdůležitějším faktorem pro výběr je různě nastavený rozpočet. Pokud jste na cestě za koupí mechanických hodinek, je samozřejmě nutné počítat s určitou minimální částkou, ale i tak existuje mnoho hodinek se skvělým poměrem cena/výkon. Oblíbené jsou hodinky Orient nebo Seiko, ze Švýcarska potom například Tissot nebo v poslední době značky Christopher Ward a Steinhart. Zažitá představa, že mechanické hodinky musí stát minimálně desítky tisíc korun, je mylná. Na druhé straně existují hodinky, jejichž doporučené a oficiální ceny jsou vysoko nad reálnou hodnotou. Z levných značek se jedná například o Invicta, z dražších potom o Maurice Lacroix nebo Edox.

 

- Značka

 

I když je to možná překvapení, existují i jiné švýcarské značky než Rolex. Je důležité si ke značce vybudovat určitou přízeň a náklonost, která se Vás pak bude pravděpodobně držet i v budoucnosti. Dobré je nastudovat si historii, vidět modely z minulosti, realizované a použité technologické vynálezy, atd. To vše vytváří vztah ke značce.

 

- Likvidita

 

Nemusíte mít v plánu hodinky prodávat nebo na nich vydělat, ale je příjemné vědět, že neztrácí cenu stejně rychle jako Vaše nová Lancia. Jedná se o složité téma, jelikož není výjimkou, že na hodinkách není problém vydělat několik procent ročně. Nemusí se vždy nutně jednat o vzácné modely Panerai z unikátních materiálů a velmi omezených kolekcí, ale na ceně přílíš neztrácí, ba naopak získávají například nenávratně vyprodané Doxa 5000T nebo legendární Seiko Samurai. Abyste si koupili hodinky, na nichž "neproděláte kalhoty" hned při koupi, je dobré sledovat a nastudovat si tržní ceny skrze servery jako například Chrono24 nebo Ebay.

 

- Stroj

 

Možná že tento bod by měl být na seznamu výše, ale k tomu, aby běžného člověka zajímalo, zdali je v hodinkách stroj vlastní výroby (in-house) nebo ne, je třeba časem dospět a o tématiku se podrobně zajímat. Je samozřejmé, že hodinky vybavené osvědčeným mechanickým kalibrem ETA nebo Sellita odvedou kvalitní práci a jejich servis bude jednodušší a mnohem levnější než ten u stroje vlastní výroby. In-house kalibr je o pocitu výjimečnosti a ruční práci nebo často také o nadstandardní rezervě nátahu a zajímavých funkcích.

 

- Funkce

 

Na 99% budete potřebovat pouze hodinovou, minutovou a vteřinovou ručičku. Někdo užije ukazatel data, popř. dne v týdnu. Mechanické hodinky mohou být ale vybaveny velice složitými komplikacemi jako je například chronograf, ukazatel měsíční fáze, věčný kalendář, repetice, tourbillon atd. V praxi jsou častěji různé funkce na digitálních "adventure" hodinkách, kde se jedná například o teploměr, výškoměr, barometr nebo budík. Přečtěte si něco o jednotlivých funkcích mechanických i bateriových hodinek a zvažte, které z nich pro Vás mají význam, a využijete je v reálném životě. Nebo si je alespoň obhájíte, protože se Vám líbí.

 

- Přesnost a spolehlivost

 

Pokud chcete bezúdržbové hodinky, které nebudete muset nařizovat, pořiďte si bateriový nebo solárně napájený kousek. Ideálně řízený rádiovým signálem. U outdoor hodinek určených na sport je často quartz stroj výhodou, jelikož lépe odolává otřesům, tepelným vlivům atd. Jestliže chcete sledovat (ne)přesnost stroje, řešit potřebné servisy a užívat si nezaměnitelný pocit jedné z mála posledních opravdu mechanických věcí, rozhlédněte se kolem sebe a pro začátek můžete zkusit například mechanické Seiko, abyste zjistili, zdali Vás bude koníček jménem hodinky bavit.

 

Doufám, že Vám výše uvedený text pomůže alespoň k základní orientaci v prostředí hodinek a nebudou zde stále dokola zakládány nic neříkající obecná téma s žádostí o téměř nemožnou pomoc výběru.

 

post-1156-0-68390600-1451393550_thumb.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Založ si tady někde spešl vlákno. Tipnu si, že to bude nějakej fejk, takže otázky by mohly bejt zodpovězený dost rychle:). Udělej pár fotek, přihoď otázky a on už se někdo vyjádří.

Upraveno uživatelem USER47
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...