Přejít na obsah

SEIKO MONSTER AUTO DIVER 200M SKX779 SKX779K1 BLACK


rvalda

Doporučené příspěvky

  • po 3 týdnech...
  • Odpovědi 53
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • Po letech...
  • po 2 týdnech...
  • po 5 týdnech...

Jak poznám, že je mechanismus překlápění data poškozený? (napadlo mě, že se přestane překlápět datum :)) nebo se to pozná jinak? a má to vliv na běh samotných hodinek?

 

 

<!--quoteo(post=121705:date=31.10.2007 - 13:20:name=kubson)--><div class='quotetop'>QUOTE(kubson @ 31.10.2007 - 13:20) 121705[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->seiko píše nepřeklápět mezi 2100 a 0400<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Je to jednoduché. V době překlápění data je v záběru mechanismus, který překlápění zajišťuje. Pokud se v té době pokusíš datum překlápět také korunkou, mohou ty dva mechanismy pracovat proti sobě. Při použití větší síly někde něco praskne.

 

Strojek Seiko 7S26 je na to zvlášť citlivý a často u něj dochází k poruše mechanismu překlápění data ze dvou důvodů:

 

1/ Mechanismus překlápění data je v záběru velmi dlouho, několik hodin, zhruba od 24 do 04 hodin. Pro porovnání - Prim kal. 68 asi 20 minut, strojky ETA typicky 5 - 15 minut. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že někdo v tomto časovém úseku začne datum nastavovat ručně.

 

2/ Mechanismus překlápení data je u tohoto strojku velmi křehký, jsou to plastová kolečka. Viz foto. Není třeba nijak znatelné síly na korunku k ulomení zubu kola.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Nevím kam přesně napsat svůj začátečnickej dotaz ale může mi někdo vysvětlit použití otočné lunety u Monster? Vím že toi mají všechny potápky, ale nepobral jsem k čemu. Děkuji. Např funkci tachymeter už jsem pochopil.:smile_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to takto. Nastavíš značku (ten černý skoro trojúhelník s luminiscenční tečkou) otáčením lunety proti směru hodinových ručiček do polohy přímo naproti té minutové. Tím jsi nastavil začátek měření a minutová ručka ukazuje na lunetě minuty uběhlé od momentu nastavení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...pokud jsou minuty na lunetě vyznačené opačně (např. Prim Orlík), pak luneta neměří čas uplynulý od počátku měření, ale čas zbývající. Třeba vím, že pod vodou chci být půl hodiny, tak lunetu nastavím na 30 a sleduju kolik zbývá. Postupující minutová ručka pak ukrajuje ten zbývající čas.

 

V běžném životě se pak otočná luneta dá používat při vaření, parkování atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, tak ted už to chápu. Proto je i ta tečka na lunetě lumi, vůbec to svítí dost a datumovka je praktická. Co se týče té lunety, koukal jsem na Rolex GMT, tam to bude zase asi s posunem času že?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

moc hezke shrnuti funkce (a funkcnosti) GMT udelal hugo14. bylo to v ramci nekonecnych diskuzi nad limitkou GMT Steinhart, na kterou se nakonec steinharti vykaslali. nechce se mi hledat puvodni diskuze, ale se svolenim huga jsem to tenkrat postnul sem, aby to nezapadlo. treba to mnohe vysvetli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...